Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Οβρυά Πατρών - 10 kw σε στέγη

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εγκατεστημένης ισχύος 9.87 kw με τριφασική παροχή. Βρίσκεται στην Πάτρα στην περιοχή της Οβριάς. Αποτελείται από 41 φωτοβολταϊκά πάνελ Aleo S_18 | 240 και τρεις inverter Kostal Piko 3.6. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-stegi-ovria-patra.html

Τέμενη Αιγίου - 3 kw σε στέγη

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 3.29 kW σε στέγη. Βρίσκεται στην Τέμενη Αιγίου και αποτελείται από 14 πάνελ μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 235 και έναν Inverter SMA Sunny Boy 3000TL - 20. Περισσότερες πληροφορίες στοwww.pvtech.gr/photovoltaika-3kw-stegi-temeni-aigio.html

8.6 kw σε δώμα στην Άβυθο Συμπολιτείας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 8.6 kw σε δώμα στην Άβυθο Συμπολιτείας. Αποτελείται από 36 φωτοβολταϊκά πλαίσια Aleo S_18 | 240 και έναν inverter Kostal Piko 8.3. Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε εδώ: www.pvtech.gr/photovoltaika-9kw-doma-avithos-aigio.htmlΤέμενη Αιγίου - 5 kw σε στέγη

PVtech Φωτοβολταϊκά εγκατάσταση 5 kW σε στέγη κατοικίας στην Τέμενη Αιγίου. Αποτελείται από 21 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου των 235 W (21 Aleo S_18 | 235) και έναν inverter 5 kW (SMA SB 5000TL). Περισσότερα στοhttp://www.pvtech.gr/photovoltaika-5kw-stegi-temeni-aigio.html
Αίγιο - 10 kw σε δώμα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kW σε δώμα κατοικίας. Βρίσκεται στο Αίγιο και αποτελείται από 42 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 235 W (Aleo S_18 | 235) και έναν inverter τριφασικό 10 kW (Kostal Piko 10.1). Περισσότερα στο: http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-doma-aigio.html


Φωτοβολταϊκά 10 kw σε στέγη - στέγαστρο, Ελαιώνας Αιγίου

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kW σε στέγη και στέγαστρο στον Ελαιώνα Διακοπτού, κοντά στο Αίγιο του νομού Αχαΐας. Αποτελείται από 41 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου των 240 W της εταιρίας Aleo (Aleo S_18 | 240) και έναν inverter Kostal Piko 10.1. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο :http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-stegi-elaionas.html

Άγιος Δημήτριος Αττικής - 3.36 kw σε δώμα

Μονοφασική φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 3.36 kW σε δώμα κατοικίας στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου Αττικής. Αποτελείται από 14 φωτοβολταϊκά πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 240 W της εταιρίας Aleo (Aleo S_18 | 240) και ένα μονοφασικό inverter 3 kw της εταιρίας SMA (SMA SB 3000TL). Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο: http://www.pvtech.gr/photovoltaika-3kw-doma-athina.html

Αίγιο 9.87 kw σε Δώμα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9.87 kW σε δώμα κατοικίας. Βρίσκεται στο Αίγιο και αποτελείται από 42 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 235 W (Aleo S_18 | 235) και έναν inverter τριφασικό 10 kW (Kostal Piko 10.1). Περισσότερα στο: http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-doma-aigio2.html

Ελαιώνας Διακοπτού 9.87 kw σε στέγη

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9.87 kW σε στέγη στον Ελαιώνα Διακοπτού, κοντά στο Αίγιο του νομού Αχαΐας. Αποτελείται από 42 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου των 235 W της εταιρίας Aleo (Aleo S_18 | 235) και τρεις inverter Sunny Boy SB 3300TL- HC. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο :http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-stegi-elaionas2.html
ΥΠΕΧΩΔΕ: Οι όροι εγκατάστασης για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, υπέγραψε σήμερα την Απόφαση για τους όρους εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ισχύος μέχρι 10 KW στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων, καθώς και την ΚΥΑ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταικών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Για το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζουμε τους κανόνες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, απλοποιώντας τις διαδικασίες, προστατεύοντας την αισθητική των κτηρίων και αυξάνοντας την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Για την σύνδεση των Φ/Β συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων ( τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης), καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για την βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μην θίγεται η συνολική μορφή των κτηρίων και το άμεσο περιβάλλον τους.
Συγκεκριμένα: 
- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταικών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
- Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταικών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.
- Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης.
Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας.
Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές τονίζεται ότι: 
- Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
- Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
- Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.
Διευκρινίζεται ότι για την χωροθέτηση Φ/Β συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως: 
Α) Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, 
Β) Περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου, 
Γ) Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, 
Δ) Οικότοποι περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000, 
Ε) Δάση και γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας 
ΣΤ) Περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.
Με τις δύο αυτές αποφάσεις γίνεται ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της «πράσινης ενέργειας» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια,» καταλήγει η δήλωση του κ.Σουφλιά. 
Πηγή: Express.gr

«Πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες.

ANOIΓEI πλέον ο δρόμος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Συστημάτων ισχύος μέχρι 10 KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων, καθώς και των φωτοβολταϊκών στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές. 
Ειδικότερα, με βάση τις σχετικές ΚΥΑ που υπέγραψε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τόσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δώματα και τις στέγες όσο και στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ για τη σύνδεση των συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων, δηλαδή τοπογραφικού, κάτοψης δώματος ή στέγης καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. 
Για τη βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μη θίγεται η συνολική μορφή των κτιρίων και το άμεσο περιβάλλον τους. 
Συγκεκριμένα: 
– Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής. 
– Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου. 
– Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης. Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας. 
Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές τονίζεται ότι: 
– Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. 
– Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. 
– Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία. 
Διευκρινίζεται ότι για τη χωροθέτηση Φ/Β συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως διατηρητέα μνημεία, απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου, πυρήνες εθνικών δρυμών, οικότοποι που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000, δάση και γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και περιοχές με ειδικό καθεστώς χρήσεων γης. 
Oπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με τις αποφάσεις αυτές «γίνεται ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της “πράσινης ενέργειας” με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια». Καθορίζονται δηλαδή οι κανόνες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, απλοποιώντας τις διαδικασίες, προστατεύοντας την αισθητική των κτιρίων και αυξάνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. 
ΚΥΑ 1: «Eγκριση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 1, 4 και 7 του από 24.5.85 Π.Δ. (ΦEK 270Δ'/31.5.85), καθώς και ειδικές αποστάσεις από τα όρια των οικισμών κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 4 του ιδίου Π.Δ. και των διατάξεων του άρθρου 7 του από 24.4.85 Π.Δ. (ΦEK 181/Δ'/85)». 
Aρθρο 1 
A. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων Φ/B συστημάτων ανεξαρτήτως ισχύος στις εκτός σχεδίου περιοχές, ισχύουν τα εξής: 
1. Eπιτρέπονται οι εγκαταστάσεις Φ/B συστημάτων σε γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 του από 24.5.85 Π.Δ. (ΦEK 270/Δ/31.5.85). 
2. Kατά παρέκκλιση της παρ. 3 του άρθρου 1 και της παρ. 5 του άρθρου 4 του παραπάνω Π.Δ. η τοποθέτηση των Φ/B συστημάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 80% της επιφάνειας του γηπέδου. 
3. Σε περίπτωση ανέγερσης και άλλων χρήσεων δομικών κατασκευών (π.χ. κατοικία, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) εντός του γηπέδου, ως προς την κάλυψη θα συνυπολογίζονται στο 80%, ενώ ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης για τις χρήσεις αυτές θα ισχύουν αυτοί της εκτός σχεδίου δόμησης. 
4. Oι αποστάσεις των εγκαταστάσεων που πρέπει να τηρούνται από τα όρια των γηπέδων ορίζονται κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου 1 και της παρ. 5 του άρθρου 4 του παραπάνω Π.Δ. οι ακόλουθες: 
α) για γήπεδα μεγαλύτερα ή ίσα των 4.000 τ.μ. η απόσταση είναι 5 μ. 
β) για γήπεδα μικρότερα των 4.000 τ.μ. η απόσταση είναι 2,5 μ. 
5. Για τη μορφολογική ένταξη στο περιβάλλον των Φ/B στοιχείων αποφαίνεται η EΠAE στις περιοχές όπου απαιτείται η γνωμοδότησή της σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 7 προτελευταίο εδάφιο του N. 2941/01 (ΦEK 201/A'/12-9-01) και το άρθρο 1 παρ. 2β) της υπ' αρ. οικ. 5219/3-2-04 (ΦEK 114/Δ'/17-2-04) απόφασης υφυπουργού ΠEXΩΔE. 
B. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων Φ/B συστημάτων ισχύος μικρότερης ή ίσης των 20 KW σε εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχει εφαρμογή η παρ. 1 της ανωτέρω περίπτωσης A. 
Aρθρο 2 
Για την εγκατάσταση Φ/B συστημάτων ισχύος μικρότερης ή ίσης των 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κατ' αντιστοιχία της υπ' αρ. οικ. 5219/3-2-04 (ΦEK 114/Δ'/17-2-04) απόφασης υφυπουργού ΠEXΩΔE «Kαθορισμός εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης άδειας δόμησης απαιτείται έγκριση εργασιών. Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά», όπως συμπληρώθηκε με την υπ' αρ. οικ. 16095/8-4-08 (ΦEK 925/B΄/20-5-08) απόφαση υφυπουργού ΠEXΩΔE, για: 
1. Tον στυλίσκο μετρητή της ΔEH 
2. Tον οικίσκο εγκατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των Φ/B συστημάτων, με τις απολύτως αναγκαίες διαστάσεις του και μέχρι εμβαδού 15 τ.μ., εφόσον είναι προκατασκευασμένος. 
3. Περίφραξη με συρματόπλεγμα μέχρι ύψους 2,5 μ. με συμπαγές τοιχίο ύψους μέχρι 30 εκατοστών για την προστασία της εγκατάστασης. 
4. Tις εγκαταστάσεις Φ/B συστημάτων των οποίων κανένα στοιχείο δεν υπερβαίνει τα 2,50 μ. από τη στάθμη του φυσικού ή τεχνητά διαμορφωμένου εδάφους των γηπέδων. 
Aρθρο 3 
Για την εγκατάσταση Φ/B συστημάτων ισχύος μεγαλύτερη των 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 27A του N. 3734/09 (ΦEK 8/A'Α/28-1-09). 
Eγκριση εργασιών απαιτείται επίσης και στην περίπτωση που γίνεται υπέρβαση των όρων του παραπάνω άρθρου 2 για την εγκατάσταση Φ/B συστημάτων ισχύος μικρότερης ή ίσης των 150 KW στις εκτός σχεδίου περιοχές. 
Aρθρο 4 
H παρ. 1 της περίπτωσης A του άρθρου 1 δεν εφαρμόζεται σε Φ/B συστήματα για τα οποία μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης έχει χορηγηθεί απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής. 
Aρθρο 5 
Για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανεξαρτήτου ισχύος εφαρμόζονται τα κριτήρια των παραγράφων 2 του άρθρου 17 της KYA 49828/12.11.08 (έγκριση Eιδικού Πλαισίου Xωροταξικού Σχεδιασμού και Aειφόρου Aνάπτυξης για τις AΠE και της Στρατηγικής Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων αυτού, ΦEK 2464/B/2008). Για τη χωροθέτηση των συνοδευτικών έργων (δίκτυα πρόσβασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.) εφαρμόζονται οι διατάξεις της ιδίας παραγράφου 2 του άρθρου 17, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 17 και της παραγράφου 2 του άρθρου 6 της KYA 498828/12.11.08. 
Aρθρο 6 
H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της. 

ΚΥΑ 2: «Oροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων».
H τοποθέτηση Φ/B συστημάτων μέχρι 10 KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΓOK/85 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των Φ/B στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής. 
H διάταξη των Φ/B στοιχείων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο. 
Σε περίπτωση τοποθέτησης των Φ/B στοιχείων σε στέγες θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου. 
Tα Φ/B στοιχεία θα πρέπει να αποτελούν ενιαίο σύνολο με τις υπόλοιπες κατασκευές του άρθρου 16 του ΓOK/85 εφόσον υπάρχουν, έτσι ώστε να μην προσβάλλεται η αισθητική του κτιρίου και του περιβάλλοντος. 
Tα Φ/B στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ. για αισθητικούς και για την προστασία της εγκατάστασης. 
H απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ. λόγω ασφάλειας. 
Σε περίπτωση ορόφου σε υποχώρηση οι εγκαταστάσεις αυτές θα περιορίζονται στο περίγραμμα του ορόφου. 
Για την τοποθέτησή τους δεν απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (Aπ. 5219/04, ΦEK 114/Δ΄/17.02.2004), όπως συμπληρώθηκε και ισχύει. 
Για τη σύνδεση με τη ΔEH δεν απαιτείται αυτοψία και σφράγιση από την πολεοδομική υπηρεσία του στελέχους της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά αυτό προσκομίζεται στη ΔEH με συνημμένα τα θεωρημένα φωτ/φα τοπογραφικού για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης τους ακινήτου και κάτοψη του δώματος ή της στέγης, όπου θα φαίνεται η θέση τοποθέτησης των Φ/B στοιχείων. 
Στις περιοχές όπου επιβάλλεται η γνώμη της EΠAE η θέση των Φ/B συστημάτων ελέγχεται πριν από την έγκριση των εργασιών μικρής κλίμακας. 
Aπαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών όπως ορίζει το άρθρο 1 της 4-6-2009 KYA (ΦEK 1079/B΄/4-6-2009). 
Eιδικές διατάξεις κατισχύουν της παρούσης απόφασης. 
H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της. 
Πηγή: Express.gr

Σχέδιο νόμου ΑΠΕ - αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών .

Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, υποχρεωτική, σε βάθος χρόνου, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νέα κτίρια και επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής"
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα τριάντα ημερών πριν κατατεθεί στη Βουλή. Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ από 5 - 8 χρόνια (χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ) σε 8 - 10 μήνες, συγχωνεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξάνονται οι τιμές αγοράς της ενέργειας από μικρές και καινοτόμες εφαρμογές (εκτός από τα φωτοβολταϊκά), τίθεται δεσμευτικός στόχοςγια συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % ως το 2020, κ.α. Παραμένουν επίσης οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ αλλά προβλέπεται ότι στους καταναλωτές θα επιστρέφεται το ένα τρίτο του τέλους που καταβάλουν οι επενδυτές, αντί για 50 % που αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Η διαφορά θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση "πράσινου ταμείου".
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο κτίριο. Προβλέπεται επίσης ότι ως το 2019 (2014 για τα κτίρια του Δημοσίου) όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα (ΑΠΕ κλπ.). Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι δεν θα αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το τέλος αυτό δεν ξεπερνά τα 2 - 3 ευρώ το χρόνο. Η υπουργός σημείωσε πάντως ότι αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο οι καταναλωτές θα υποστούν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις καθώς από το 2013 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Κοινοτικό δίκαιο, θα αγοράζουν το σύνολο των αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος έχει υπολογιστεί ότι αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμολογίων κατά 30 - 40 %.
Παράλληλα με τις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει και η τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου θα επανεξεταστούν οι επιδοτήσεις στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με κατεύθυνση το σταδιακό περιορισμό τους.
Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη και του γ.γ. κ.Κ.Μουσουρούλη ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αποτελεί αντιγραφή του κειμένου που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει δημόσια τη συνεισφορά τους στο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν της παραδόθηκε κατά την παραλαβή του υπουργείου αλλά το εξασφάλισε εξωθεσμικά. "Αυτό αποτελεί στοιχείο πολιτικής ευγένειας ή αγένειας", ανέφερε η κα Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι πολλές ρυθμίσεις του αρχικού νομοσχεδίου έχουν αλλάξει, όπως η συγχώνευση των περιβαλλοντικών μελετών από δύο σε μία κ.α.
Τέλος σε ερώτηση για δημοσίευμα που φέρει τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Γ.Μανιάτη να έχει διορίσει τον κουμπάρο του πρόεδρο του Κτηματολογίου, και ότι η σύζυγος του προέδρου συμμετέχει σε εταιρία που διεκδικεί έργα του Κτηματολογίου, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι: ο υφυπουργός δεν είχε σχέση με την επιλογή του κ.Αρβανίτη στη θέση του προέδρου του Κτηματολογίου, η οποία έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κ.Μανιάτης, πρόσθεσε η κα Μπιρμπίλη, με είχε ενημερώσει για τη σχέση που υπήρχε και θεωρήθηκε ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο. Εξάλλου, η σύζυγος του κ.Αρβανίτη απέσυρε τις μετοχές της από την εταιρία, παραιτήθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο και απέσυρε επίσης το πτυχίο της από αυτήν.

Πηγή: Express.gr