Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Με επικρίσεις από "γαλάζιους" βουλευτές η συζήτηση του ν/σ για τις ΑΠΕ

Με ενστάσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους «γαλάζιους» βουλευτές πραγματοποιήθηκε η σημερινή συζήτηση επί του του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σύνολο επαχθών ρυθμίσεων που απειλούν πλέον την ίδια τη βιωσιμότητά των φωτοβολταϊκών σταθμών» και προειδοποίησε το υπουργείο για νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, παρατηρώντας με νόημα ότι «για την τρύπα του ΛΑΓΙΕ πρέπει άπαντες που πληρώνονται από αυτόν να στηρίξουν ώστε να καλυφθεί».
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κ. Κλειτσιώτης, επισήμανε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο, καταστρέφουμε ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους, δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε στους ψηφοφόρους μας».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, τόνισε την αναγκαιότητα για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που δεν προβλέπεται ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα. Την ίδια κριτική επιφύλαξε και για το νέο μέτρο της διακοψιμότητας, δηλαδή τη δυνατότητα να διακόπτεται η τροφοδοσία ηλεκτρικού σε μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για ορισμένες ώρες της ημέρας με αντάλλαγμα εκπτώσεις, μέτρο που προκάλεσε γενικό προβληματισμό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΛΑΓΗΕ ο Θ. Πετράκος ζήτησε να μην επιβληθούν οριζόντια μέτρα, να επιβληθεί φορολογία στα κέρδη και όχι στον κύκλο εργασιών και να θεσπιστούν ειδικές ρυθμίσεις στα δάνεια, ώστε να αποκλειστούν οι κατασχέσεις των εγγυήσεων.
(energypress.gr)

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βουλή, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε ότι το τέλος διακοψιμότητας θα έχει αναλογικό χαρακτήρα.
Όπως είπε ο υφυπουργός απαντώντας στην κριτική που επιφύλαξαν στη ρύθμιση οι αρμόδιοι φορείς και βουλευτές - που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή επί του σχεδίου νόμου - «αυτό το οποίο κοιτάμε και θα κοιτάξουμε είναι να γίνει αναλογικότερο το μοίρασμα του βάρους της διακοψιμότητας».
Επίσης, απέναντι στον ισχυρισμό ότι με την διάταξη αυτή επιδιώκεται να επιδοτηθούν ενεργοβόρες βιομηχανίες επιβάλλοντας πρόσθετα τέλη στις ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν χιλιάδες εργαζόμενους.
Τέλος, αφού είπε ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να ενημερώσει για περισσότερα σχετικώς με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τόνισε ότι θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Παπαγεωργίου: Σε συμφωνία με παραγωγούς και τράπεζες το new deal
Εξάλλου ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των εγγυημένων τιμών των φ/β με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταλήξει σύντομα σε μια νέα συμφωνία για το θέμα των εγγυημένων τιμών κατόπιν συζητήσεων με τους πανελλήνιους συνδέσμους των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις τράπεζες.
Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πάντως πως «εμάς μας ενδιαφέρει το έλλειμμα, δηλαδή η λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή της αγοράς. Τους παραγωγούς τους ενδιαφέρει να επιβιώσουν και τις τράπεζες τις ενδιαφέρει να μην έχουν κόκκινα δάνεια. Άρα έχουμε κοινό τόπο δημοσίου συμφέροντος».
«Θέλουμε να βρεθεί η φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί μια μόνιμη, μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και της αντιμετώπισής του τα επόμενα χρόνια
(energypress.gr)