Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Νομοθετική κατοχύρωση του net-metering στα φωτοβολταϊκά ζητά ο ΣΕΦ

Τη θεσμική κατοχύρωση του net-metering και της αυτοκατανάλωσης στα φωτοβολταϊκά ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), δεδομένου ότι, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, οι νέες εγγυημένες τιμές είναι χαμηλότερες από την λιανική τιμή αγορά ρεύματος.
Σημειώνει παράλληλα ότι το καταλληλότερο σχήμα για την εφαρμογή του net-metering και της αυτοκατανάλωσης είναι ο καταναλωτής να συνδέεται ο καταναλωτής με ένα μετρητή διπλής κατεύθυνσης και να χρεώνεται μόνο για την ενέργεια που καταναλώνει και υπερβαίνει την παραγόμενη στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου.
Ο Σύνδεσμος μάλιστα προτείνει συγκεκριμένη διατύπωση του σχετικού άρθρου που περιέχεται στο νομοσχέδιο και αφορά την αυτοπαραγωγή.
Πάντως ο ΣΕΦ τονίζει ότι το σημερινό σύστημα των σταθερών εγγυημένων τιμών πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καθώς «οποιοδήποτε άλλο σχήμα θα απαιτήσει χρόνο για την ωρίμανση και επικράτησή του στην αγορά».
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ επισημαίνει:
«Το γεγονός ότι οι νέες εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας είναι πλέον χαμηλότερες από την λιανική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή συστημάτων net-metering (συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας) και αυτοκατανάλωσης. Προφανώς για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, απαιτείται η θεσμική κατοχύρωση και του net-metering και της αυτοκατανάλωσης, αλλά και η προσαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ στα νέα δεδομένα (π.χ. αποδοχή και προμήθεια μετρητών διπλής κατεύθυνσης, δραστική μείωση του κόστους σύνδεσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα).
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το κόστος σύνδεσης ενός οικιακού συστήματος στην Ελλάδα είναι 800-1.000 € πλέον ΦΠΑ, όταν το αντίστοιχο κόστος στη Γερμανία είναι της τάξης των 150 €.
Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό σύστημα των σταθερών εγγυημένων τιμών (έστω και χαμηλών) πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, καθώς οποιοδήποτε άλλο σχήμα θα απαιτήσει χρόνο για την ωρίμανση και επικράτησή του στην αγορά.
Το ερώτημα είναι ποιο είναι το καταλληλότερο σχήμα για την εφαρμογή του net-metering και της αυτοκατανάλωσης. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών πιστεύει πως το καταλληλότερο σχήμα θα ήταν να συνδέεται ο καταναλωτής με ένα μετρητή διπλής κατεύθυνσης και ναχρεώνεται μόνο για την ενέργεια που καταναλώνει και υπερβαίνει την παραγόμενη στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου. Στην περίπτωση που η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια αυτή θα μπορούσε να πιστώνεται λογιστικά στις επόμενες μετρητικές περιόδους, χωρίς, ωστόσο, να δύναται η πίστωση αυτή να υπερβεί μια συνολική χρονική διάρκεια (π.χ. ένα έτος).
Το σχήμα αυτό του net-metering κατευθύνει τον καταναλωτή να διαστασιολογήσει το σύστημά του κοντά στην ετήσια κατανάλωσή του για να μην έχει διαφυγόντα κέρδη.
Στην περίπτωση δύο μετρητών (εισερχόμενη-εξερχόμενη ενέργεια), αν και τεχνικά δεν υφίσταται ζήτημα, υπάρχει ο κίνδυνος ο συμψηφισμός να μην αφορά τους φόρους και τα τέλη και έτσι η αποπληρωμή του συστήματος να απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο καθιστώντας την επένδυση μη ελκυστική.
Το σχήμα net-metering και αυτοκατανάλωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις στέγες χωρίς περιορισμούς ισχύος για να ανοίξει έτσι μια νέα αγορά (εμπορικές, αγροτικές, βιομηχανικές στέγες).
Δεδομένου ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Η πρόταση αποτελεί προσαρμογή της πρότασης που είχε δώσει προς δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Απρίλιο. Η πρόταση εκείνη προέβλεπε πως “η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό”.
Προτείνουμε την εξής διατύπωση του σχετικού άρθρου (αρθ. 10 στη δημόσια διαβούλευση):
“Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς
Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, σύμφωνα με τη διαδικασία των δύο τελευταίων εδαφίων της περίπτωσης α` της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006 για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου καθορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ περιθώριο ισχύος μετά από εισήγηση του διαχειριστή του δικτύου. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται
σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Ο αυτοπαραγωγός χρεώνεται μόνο για τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης-παραγόμενης ενέργειας και τυχόν χρεώσεις, φόροι και τέλη που βαρύνουν την κατανάλωση, επιβάλλονται μόνο επί αυτής της διαφοράς. Τυχόν πλεόνασμα
ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό παραγόμενης καταναλισκόμενης ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός κύκλου καταμέτρησης πιστώνεται λογιστικά στον αυτοπαραγωγό κατά τους επόμενους κύκλους καταμέτρησης, έως και τον μηδενισμό του ισοζυγίου καταναλισκόμενης-
παραγόμενης ενέργειας σε διάστημα 12 μηνών. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή και γνώμη της ΡΑΕ, καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατό να καθορίζεται αποζημίωση από τον προμηθευτή υπέρ του ειδικού διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 (Α΄ 286) για ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό και διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό.
Οι σταθμοί του παρόντος άρθρου εξαιρούνται από την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας βάσει των διατάξεων της περίπτωσης (β) της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010. Οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3468/2006 και η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του παρόντος δεν εφαρμόζεται για τους σταθμούς για τους οποίους θα χορηγηθεί οριστική προσφορά σύνδεσης βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και συνεπώς θα συναφθεί η αντίστοιχη σύμβαση συμψηφισμού.
Η ισχύς των σταθμών του παρόντος άρθρου συνυπολογίζεται για την εκτίμηση της ενδεχόμενης κάλυψης των ορίων ισχύος που καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης (β) της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010”.»
(energypress.gr)

Με δασμούς 12% από αύριο τα Κινεζικά φωτοβολταϊκά - "Όχι" ψηφίζει η Ελλάδα

(UPDATE) Σε επιβολή προχωρινών δασμών της τάξης του 11,8% θα προχωρήσει από τις 6 Ιουνίου η ΕΕ στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών.
Το μέτρο θα ισχύσει για δύο μήνες και στη συνέχεια το ποσοστό θα αυξηθεί στο 47% αν οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν αυξήσουν τις τιμές τους και δεν μειώσουν τις ποσότητες που διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στόχος των δασμών να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που από το 2010 έχουν χάσει το 80% της αγοράς εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κινεζικών προϊόντων.
Παρόλο που η αξία των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ, ο αρμόδιος Επίτροπος εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ τόνισε ότι οι πρακτικές ντάμπινγκ λόγω κρατικών επιδοτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές.
“Τα σημερινά προσωρινά μέτρα στοχεύουν στην πρόληψη αυτής της διαρροής στις αγορές μας και την επανάκτηση ενός επιπέδου δραστηριότητας στο πεδίο και υγιή ανταγωνισμό και πάλι”, είπε χαρακτηριστικά.
"Όχι" από Ελλάδα
Οι καλές σχέσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα μας με την Κίνα, αλλά και η ανάγκη αποτροπής της κατάρρευσης της αγοράς φωτοβολταϊκών αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα ψήφισε κατά της επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, στην ψηφοφορία που διεξήχθη προ ημερών.
Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, συμμετέχουν στην Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση τέτοιων θεμάτων. Στις 24 Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου τα κράτη - μέλη να καταθέσουν (στο πλαίσιο της εν λόγω επιτροπής) τις απόψεις τους. Είχε προηγηθεί στις 15 Μαΐου συζήτηση, με φυσική παρουσία των μελών.
Κατά την ψηφοφορία, 18 κράτη - μέλη ψήφισαν κατά, 4 υπέρ (Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και  Λιθουανία) ενώ πέντε χώρες απείχαν.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η Κομισιόν δεν δεσμεύεται από την απόφαση των κρατών - μελών, αλλά είναι φυσικό να την λαμβάνει υπόψιν, κυρίως όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τα μόνιμα πλέον μέτρα. 
Στην αντεπίθεση η Κίνα
Από την πλευρά της η Κίνα ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί στα εξαγόμενα κρασιά της, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φωτοβολταϊκά. 
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το εύρος ή το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, ωστόσο η κίνηση του Πεκίνου καταδεικνύει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.
Ρέσλερ: Οι Βρυξέλλες κάνουν ένα σοβαρό λάθος
Ως «σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινέζικα φ/β, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Σε δηλώσεις του, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Ρέσλερ τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο και όχι την αντιπαράθεση».
Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, στόχος είναι «να εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρας του τομέα των φωτοβολταϊκών».
Υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει «να κάνει τα πάντα για να βρεθεί μια λύση μέσω συνομιλιών».
«Αυτοί που αντιτίθενται στην επιβολή τελωνειακών δασμών είχαν δυο χρόνια για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ούλριχ Κέλμπερ στην Handelsblatt. Μάλιστα, ο Κέλμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των Βρυξελλών, εκτιμώντας ότι «έπρεπε να αντιδράσουν» στο ντάμπινγκ της Κίνας.
Να σημειωθεί ότι, στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 10.000 επιχειρήσεις στον τομέα των φ/β, στις οποίες απασχολούνται συνολικά 120.000 άνθρωποι. Όμως, από αυτές μόνο οι 350 είναι παραγωγοί πάνελ, οι άλλες είναι περισσότερο εταιρείες μεταπώλησης ή εγκατάστασης που επωφελούνται από τα φθηνά κινεζικά πάνελ.
Έκτακτη σύνοδο ζητά ο Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητηθεί η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι 27 θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την "αλληλεγγύη" τους.
(energypress.gr)

Ηλεκτρισμός και θέρμανση μέσω φ/β από την aleo solar

Στην έκθεση Intersolar, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως 21 Ιουνίου στο Μόναχο , η aleo solar AG θα εστιάσει στην ιδιοκατανάλωση ηλιακού ρεύματος. Με το σύνθημα «Βιώστε την ενέργεια», ο κατασκευαστής πάνελ και παροχέας συστημάτων θα δείξει τον τρόπο, με τον οποίο το ηλιακό ρεύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το νοικοκυριό με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Θα παρουσιαστούν προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία εκτείνονται από το πολυλειτουργικό πάνελ φωτοβολταϊκής-θερμικής ενέργειας έως το λογισμικό υπολογισμών για εγκαταστάτες.  Το θεματικό πλαίσιο θα εκφραστεί και μέσα από το εκθεσιακό περίπτερο της aleo, το οποίο θα έχει το σχήμα σπιτιού. Η Intersolar είναι η σημαντικότερη κλαδική έκθεση του κλάδου φωτοβολταϊκών.
Στο περίπτερο A2.380 της αίθουσας 2 η aleo solar θα δείξει με το υβριδικό πάνελ PVT πως τα φωτοβολταϊκά και η θέρμανση νερού μπορούν να συνδυαστούν σε ένα ενιαίο πάνελ: Χάρη σε ένα θερμικό συλλέκτη στην πίσω πλευρά του, το μαύρο aleo_S79 μπορεί να παράγει ρεύμα και να θερμαίνει νερό ταυτόχρονα. Καθώς το θερμικό τμήμα είναι ψυχρότερο, διασφαλίζει μία ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή παραγωγή του πάνελ. Με το συνδυασμό της θερμικής αντλίας και του ηλιακού ρεύματος επιδεικνύεται μία ακόμα ελκυστική χρήση των φωτοβολταϊκών.
Η ομάδα ανάπτυξης προϊόντων της aleo solar θα παρουσιάσει πρωτοποριακά προϊόντα όπως το πάνελ εναλλασσόμενου ρεύματος, το οποίο είναι ιδανικό για μικρές εγκαταστάσεις ιδιοκατανάλωσης: Καθώς η καλωδίωση συνεχούς ρεύματος προς τον αντιστροφέα γίνεται περιττή, αυτό το πάνελ τύπου «plug-and-play» εγκαθίσταται εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Οι εγκαταστάσεις με πάνελ εναλλασσόμενου ρεύματος επεκτείνονται εύκολα και είναι κατάλληλες και για μερικώς σκιασμένες ή διαφορετικά προσανατολισμένες στέγες, καθώς η απόδοση κάθε μεμονωμένου πάνελ είναι βελτιστοποιημένη. Παρόμοια οφέλη εξασφαλίζονται μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ με μικροαντιστροφέα. Ως περαιτέρω καινοτόμα προϊόντα, η aleo solar θα επιδείξει ένα πάνελ κρυστάλλου (glass – glass) καθώς και ένα πάνελ υψηλής απόδοσης και παραγωγής ενέργειας. Επίσης, θα παρουσιαστούν ένα σύστημα στερέωσης για τα πάνελ χωρίς πλαίσιο (laminates) της aleo καθώς και επιπλέον συστήματα στερέωσης, τα οποία επιτρέπουν την καλαίσθητη κτιριακή ενσωμάτωση των πάνελ.
Για την επίτευξη ενός υψηλού βαθμού ενεργειακής αυτάρκειας με ηλιακό ρεύμα σε μονοκατοικίες και μικροεπιχειρήσεις, η aleo solar προσφέρει συστήματα αποθήκευσης, τα οποία είναι άνετα και εύκολα στην εγκατάσταση. Επίσης, το VS 5 Hybrid της Bosch PowerTec και ο «οικιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας» S10 της E3/DC πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας (BMU), χάρη στα οποία μπορεί κανείς να λάβει στη Γερμανία ένα δάνειο χαμηλού επιτοκίου και μία επιδότηση αποπληρωμής του για τα παραπάνω συστήματα. Για τον επαγγελματικό υπολογισμό της οικονομικής αποδοτικότητας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που προορίζονται για ιδιοκατανάλωση, η aleo solar ανέπτυξε το λογισμικό «aleo Profitberater». Για τους εγκαταστάτες, η aleo academy θα παρουσιάσει ακόμα τις εκπαιδευτικές δράσεις που προσφέρει για το σχεδιασμό και τη διάθεση εγκαταστάσεων ιδιοκατανάλωσης.

ΣΠΕΦ: Παρεμβάσεις στο ΣτΕ υπέρ της αναστολής αδειών στα φ/β

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ο ΣΠΕΦ κατέθεσε παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ της παραμονής σε ισχύ της ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ.16932/10-8-12 περί Αναστολής αδειών στα φωτοβολταϊκά.
Ειδικότερα, η επιστολή του ΣΠΕΦ αναφέρει ότι:
«Ο ΣΠΕΦ σε συνέχεια ομόφωνου ψηφίσματος της Γ.Σ. από 13/1/13 και με γνώμονα την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, της οπωσδήποτε μη άναρχης υπέρβασης των εθνικών στόχων, αλλά και της προστασίας των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά που βάλλονται δριμύτατα οικονομικά από τα ελλείμματα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και της οριζόντιας και ισοπεδωτικής  εισφοράς του ν. 4093, κατέθεσε παρεμβάσεις στο ΣτΕ υπέρ της παραμονής σε ισχύ της Υ.Α.Π.Ε. /Φ1/2300/οικ.16932/10-8-12 περί Αναστολής αδειών στα φ/β.
Κατά της ως άνω Υ.Α. αναστολής αδειών έχουν κατατεθεί προσφυγές στο ΣτΕ από φορείς και εταιρείες.
Εκτιμώντας ωστόσο ο ΣΠΕΦ συνολικά την κατάσταση της ραγδαίας αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος που επικράτησε στα Φ/Β ξεπερνώντας ίσως σήμερα ακόμη και τον στόχο του 2020, κρίθηκε πως η συντελεσθείσα τα τελευταία χρόνια υπεραδειοδότηση στα Φ/Β (7.000 MW για εθνικό στόχο 1.500 MW το 2014 και 2.200 MW το 2020) αποτελεί κορυφαίο παράγοντα περαιτέρω αστάθειας της αγοράς και συγκεκριμένα των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί και λειτουργούν ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Τούτου δοθέντος αλλά και σε συνδυασμό με την διαμορφωθείσα πλέον ηλεκτροπαραγωγική υπερδυναμικότητα συνολικά στην χώρα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 17 GW (συμβατική και ΑΠΕ) για ζήτηση συνήθως μεταξύ 6 – 8 GW και που πάντως δεν υπερβαίνει τα 9,5 GW, δεν υφίσταται περιθώριο έκδοσης και άλλων αδειών δεδομένου και του υπερβολικού αποθέματος που ήδη υπάρχει».
(energypress.gr)