Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αύριο η πρόταση της ΡΑΕ για τις «ταρίφες» στα φωτοβολταικά


Επτά μήνες μετά το πάγωμα χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταικά, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει να «ανοίξει» κάποια στιγμή και πάλι τη διαδικασία αιτήσεων, και στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ καλείται αύριο να γνωμοδοτήσει για τις ταρίφες των νέων έργων που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι δραστικά μειωμένες από τα σημερινά επίπεδα.
Κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΥΠΕΚΑ, η ολομέλεια της ΡΑΕπρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες στην αυριανή της συνεδρίασηνα αποφανθεί για το ποια θα πρέπει να είναι η ταρίφα των νέων αυτών έργων, με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο ΛΑΓΗΕ.
Πρόκειται για γνωμοδότηση που στόχο έχει να αξιοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που ετοιμάζει, ώστε να ενταχθεί σε αυτό με το σκεπτικό «αυτές πρέπει να είναι οι εύλογεςτιμές φωτοβολταικών για τα μελλοντικά έργα, όταν και όποτε επιτραπεί ξανά η υποβολή αιτήσεων».
Που προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της ταρίφας που εξετάζει να υιοθετήσει το υπουργείο για τα νέα αυτά έργα, θα είναι ανάλογο και άμεσα συγκρίσιμο με το καύσιμο που υποκαθιστά το φωτοβολταικό πάρκο, δηλαδή το ρεύμα που παράγεται από φυσικό αέριο, που είναι γύρω στα 10-11 λεπτά η κιλοβατώρα. Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, η τρέχουσα πλέον ταρίφα, από χθες 11 Μαρτίου οπότε και έληξε η προθεσμία για την υλοποίηση των «παλιών» αδειών με τις «παλιές» ταρίφες, είναι 21,5 λεπτά για τα μέχρι 100 KW έργα και 17,2 λεπτά για τα άνω των 100 KW έργα. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένα μοντέλο μειοδοτικών διαγωνισμών για τα μεγάλα πάρκα, από κάποια ισχύ και πάνω.
Στην ουσία μια τέτοια κίνηση από το ΥΠΕΚΑ θα φέρει νωρίτερα την εφαρμογή μιας ρύθμισης που υπάρχει στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο και προβλέπει ότι από το 2015 και μετά, η τιμή απορρόφησης του φωτοβολταικού ρεύματος θα είναι η Οριακή Τιμή του Συστήματος(ΟΤΣ), προσαυξημένη κατά 30%.
Θα είναι ελκυστικά αυτά τα επίπεδα απόδοσης ώστε να συντηρηθεί η ανάπτυξη στον κλάδο ; Στις υπόλοιπες πάντως ευρωπαϊκές χώρες, οι ταρίφες βρίσκονται πλέον σε τέτοια χαμηλά επίπεδα, και κατά κανόνα οι συνθήκες ηλιοφάνειας είναι χειρότερες. Παρ’ όλα αυτά επενδύσεις γίνονται.
Το κούρεμα και το «New Deal»
Η ΡΑΕ επομένως πρόκειται να γνωμοδοτήσει για τις ταρίφες των νέων έργων. Το καυτό ωστόσο ζήτημα για τον κλάδο είναι τι θα αποφασίσει να κάνει το ΥΠΕΚΑ με αυτές των παλαιών φωτοβολταικών, των υφιστάμενων δηλαδή που έχουν συμβολαιοποιηθεί και λειτουργούν.
Εδώ και καιρό το υπουργείο εξετάζει «κούρεμα» και στις ταρίφες των υφιστάμενων έργων στο πλαίσιο ενός «New Deal» όπως έχει γράψει το «Energypress». Με τον όρο «New Deal» εννοούμε την περικοπή των υφιστάμενων υψηλών τιμών που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των λειτουργούντων έργων να επαναδιαπραγματευτούν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας, με την οποία θα παίρνουν λιγότερα χρήματα το χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια. Προφανώς, για όποιον δεν μπει σε αυτή τη «Νέα Συμφωνία», θα υπάρχουν επιβαρύνσεις που θα λειτουργούν ωςαντικίνητρα.
Πρόκειται για μέτρα που θα έχουν έντονο… «άρωμα Ισπανίας» και θα μοιάζουν με εκείνα που ελήφθησαν στην εκεί αγορά, ούτως ώστε να επανέλθει το σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας.
Αλλαγή σελίδας από χθες…
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι από χθες 11 Μαρτίου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την ηλέκτριση παλιών έργων με «κλειδωμένες» παλιές ταρίφες, ένας μακρύς κύκλος για τα φωτοβολταικά έκλεισε οριστικά.
Η αλλαγή σελίδας αφορά όσους έχουν ακόμη στα χέρια παλιές άδειες, εκείνους δηλαδή που είχαν υπογράψει σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ πριν τονΑύγουστο του 2012. Εκτός από τους αγρότες που έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο, όσοι από τους υπόλοιπους δεν πρόλαβαν να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους μέχρι και χθες 11 Μαρτίου, έχασαν οριστικά την «κλειδωμένη» ταρίφα και πέφτουν στην τρέχουσα, πολύ χαμηλότερη. Παράταση δεν δόθηκε.
Συνεπώς στην αγορά μένουν οι άδειες που έχουν κλειδώσει ταρίφες μετά τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή 18 λεπτά την κιλοβατώρα (τα πάνω από 100 KW) ή 22,5 λεπτά την κιλοβατώρα (τα μέχρι 100 KW) και οι άδειες εκείνων που δεν υλοποίησαν την επένδυσή τους μέχρι και τις 11 Μαρτίου που πέφτουν –όπως προαναφέραμε- στα 17,2 λεπτά για τα άνω των 100 KW έργα και στα 21,5 λεπτά για τα μέχρι 100 KW έργα.
Παραμένουν «ζωντανές» επίσης οι άδειες για τα μεγάλα έργα που προβλέπεται να συνδεθούν στο δίκτυο υψηλής τάσης, δηλαδή αυτά τα οποία απαιτούν εγκατάσταση υποσταθμού, και τα οποία έχουν προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο.
(energypress.gr)