Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δεσμεύσεις Παπαγεωργίου μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΠΕΦ

(UPDATE 14.20) Πλήθος φ/β παραγωγών, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί έξω από το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ. Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου, οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους 9 μήνες.
Το προεδρείο του ΣΠΕΦ και κάποιοι ανεξάρτητοι παραγωγοί συναντήθηκαν με τον κ. Παπαγεωργίου. Kατά τη συνάντηση που κράτησε περίπου μία ώρα, όπως είχε μεταδώσει και νωρίτερα το energypress, οι παραγωγοί κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές δεσμεύσεις από τον κ. Παπαγεωργίου.
Αναλυτικότερα,  ο Υφυπουργός αφού συζήτησε αναλυτικά τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου και αναγνώρισε την ορθότητα των αιτημάτων των παραγωγών επί του θέματος, δεσμεύθηκε πως:
- Εντός του 2013 θα έχουν εξοφληθεί ανυπερθέτως οι μήνες παραγωγής Απρίλιος και Μάιος και κατά πιθανότητα 90% και ο Ιούνιος.

- Οι παράνομοι συμψηφισμοί μεταξύ ΔΕΗ – Διαχειριστών – ΛΑΓΗΕ για πόρους του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που «στριμώχνουν» αδίκως κάθε έλλειμμα ασύμμετρα σε υποσύνολο των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ παύουν, αποκαθιστώντας έτσι την εκ του νόμου επιβαλλόμενη σύμμετρη μεταχείριση όλων.
- Ο συντελεστής απόσβεσης του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κατόπιν της συνεργασίας του Υφυπουργού ΠΕΚΑ με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα, όπως άμεσα αναδείχθηκε το πρόβλημα από τον σύνδεσμο την επαύριον της προβληματικής ΠΟΛ 1216, αποφασίστηκε να προσδιοριστεί στο 10%.
- Το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ Φ/Β ηλεκτροπαραγωγών (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και δημοσίου (φόρων) συνεχίζει να βρίσκεται υπό επεξεργασία προς νομική-τεχνική επίλυση.  
Οι παραγωγοί
Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση του Ξενοφώντα Αναστασίου, ηλεκτροπαραγωγού 100 kw, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε ότι η πλειονότητα των μικρών παραγωγών βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες, τράπεζες κ.λπ. προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται και καταβολή δόσης δανείου.
Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ, οι εν λόγω επιχειρηματίες είναι αυτοί που επένδυσαν αθροιστικά 5 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια από τις οικονομίες τους αλλά και από πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό υπό άκρως αντίξοες συνθήκες. Τα μέλη του ΣΠΕΦ περιμένουν συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της καταβολής των οφειλομένων του ΛΑΓΗΕ στους επαγγελματίες του κλάδου.
Διαβάστε ολόκληρο το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που υιοθετήθηκε δια βοής από τους συγκεντρωμένους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και στο οποίο ουσιαστικά απάντησε με τις τρείς δεσμεύσεις ο κ. Παπαγεωργίου.
(energypress.gr)

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ από Ηλεκτροπαραγωγούς Φωτοβολταϊκών

Πλήθος κόσμου που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) συγκεντρώθηκε έξω από το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος.
Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου, οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους εννέα μήνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος. 
Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση του Ξενοφώντα Αναστασίου, ηλεκτροπαραγωγού 100kw, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι η πλειονότητα των μικρών παραγωγών βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό, εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες, τράπεζες κλπ προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται και καταβολή δόσης δανείου. Με την εννεάμηνη καθυστέρηση πληρωμής του ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, αυτοί πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
(energia.gr)

Ρωγμές στους Φωτοβολταϊκούς - Τι Λέει η Ομοσπονδία για τη Σημερινή Διαμαρτυρία του ΣΠΕΦ

Ρωγμές καταγράφονται στον τομέα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Από τη μία, ο ΣΠΕΦ, που πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΚΑ και από την άλλη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), καθώς και άλλοι Σύνδεσμοι, που διατηρούν αποστάσεις από την κίνηση αυτή.
Ο ΣΠΕΦ αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο αυτό για τις καθυστερήσεις πληρωμών από το ΛΑΓΗΕ, που δημιουργούν, όπως υποστηρίζει, συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά. Αντίθετα, παράγοντες του κλάδου, καθώς και ο ΠΟΣΠΗΕΦ, που μίλησαν στο energia.gr, χαρακτηρίζουν την ενέργεια του ΣΠΕΦ «για το θεαθήναι», καθώς, όπως αναφέρεται, «δεν περιλαμβάνει άλλα σοβαρότερα αιτήματα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας, όπως το new deal για τα φωτοβολταϊκά». Έτσι, στην σημερινή διαμαρτυρία δεν θα συμμετάσχει η Ομοσπονδία, αλλά και άλλοι Σύνδεσμοι, όπως, ο ΣΕΦ και ο ΘΕΣΙΦ. Άλλωστε, η ΠΟΣΠΗΕΦ αναφέρει ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, παρόλο που επιδίωξε να έρθει σε επαφή με τον ΣΠΕΦ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ένας σημαντικός λόγος που αποθαρρύνει πολλούς φωτοβολταϊκούς παραγωγούς να συμμετάσχουν στη σημερινή διαμαρτυρία είναι ότι χθες καταβλήθηκαν οι πληρωμές του Μαρτίου, με την καθυστέρηση να παγιώνεται πλέον στο 6μηνο. Συν τοις άλλοις, ο ΠΟΣΠΗΕΦ εκτιμά ότι μια κινητοποίηση, όπως αυτή του ΣΠΕΦ, με μοναδικό αίτημα τις καθυστερήσεις, δημιουργεί τον κίνδυνο να δοθεί ως λύση η εξάμηνη παύση τιμολογήσεων που φημολογείται.
Όμως, το πρόβλημα των πληρωμών παραμένει και ταλανίζει τους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά. Για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ο ΠΟΣΠΗΕΦ αναφέρει ότι έχει βρεθεί μια προσωρινή λύση, ύστερα από συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η λύση αυτή προέρχεται από το «ξεπάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ του 2012, που θα αποδοθούν στο ΛΑΓΗΕ και είναι 83 εκατ. ευρώ. Όπως είπε στο energia.gr ο αντιπρόεδρος του ΠΟΣΠΗΕΦ Αστέριος Τόκας, αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών.
Το μεγάλο «αγκάθι», ωστόσο, που φαίνεται ότι δημιουργεί ρωγμές στην ενότητα του κλάδου είναι το κούρεμα στις ταρίφες. Ο ΠΟΣΠΗΕΦ είναι κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο αυτό. Ο κ. Τόκας είπε στο energia.gr, ότι «δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στις συμβάσεις». Ο ΠΟΣΠΗΕΦ υποστηρίζει ότι ο ΣΠΕΦ έχει συναινέσει σε κούρεμα της τάξης του 60%. Αντίθετα, ο ΣΠΕΦ, σε μελέτη που έχει δημοσιοποιήσει, προτείνει μεσοσταθμική εθελοντική περικοπή 30% με πλήρη παραμετροποίηση, όχι σε οριζόντια βάση και παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η τρόικα εμφανίζεται προβληματισμένη για τον τρόπο που ενδεχομένως θα γίνει ένα κούρεμα στις ταρίφες. Η ανησυχία της, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγκειται στο κούρεμα, αλλά κατά πόσο θα είναι νομικά αποδεκτή μια τέτοια κίνηση, ώστε να μην εγείρει αγωγές και νομικές αμφισβητήσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιώσουν τους ενάγοντες. Αυτός είναι και ο λόγος, λέγεται, που το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση ως τώρα, καθώς αναζητείται η ασφαλής νομική φόρμουλα.
Το new deal για τα φωτοβολταϊκά και δη το κούρεμα στις ταρίφες που αναμένεται από το ΥΠΕΚΑ απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη Κυριακή στην Κατερίνη ο ΠΟΣΠΗΕΦ και στην οποία επικαιροποιήθηκε η μελέτη με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, που θα σταλεί εκ νέου στο Υπουργείο ως το τέλος της εβδομάδας.
«Ζητούμε από τον κ. Παπαγεωργίου να ορίσει συνάντηση, ώστε να του εκθέσουμε όλα τα προβλήματα του κλάδου», είπε στο energia,gr ο κ. Τόκας. Ταυτόχρονα, η ΠΟΣΠΗΕΦ προειδοποιεί ότι ανάλογα με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του new deal, η Ομοσπονδία θα καθορίσει τη στάση της και εάν το κρίνει σκόπιμο θα διοργανώσει πανελλήνια διαμαρτυρία, με πρόσκληση προς τις διοικήσεις όλων των φορέων του κλάδου.
(energia.gr)