Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στη βουλή η απαγόρευση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας


Στη βουλή φέρνει το θέμα της απαγόρευσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας ο βουλευτής της ΝΔ Σ.Αναστασιάδης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς ΠΕΚΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως έγραφε χθες το Energypress με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης, καταργείται η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό.
Αναλυτικά, ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή που κατέθεσε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου με θέμα «Έκδοση Κ.Υ.Α. για τη διαδικασία αδειοδότησης έργων Α.Π.Ε.» αναφέρει:
«Στο άρθρο 21 του ν.4015/2011 αναφέρεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 και τροποποιήθηκαν με την παράγραφο 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (Α' 85), αρχίζουν να ισχύουν δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56 .
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., παρακωλύεται η διαδικασία αδειοδότησης έργων Α.Π.Ε. σε αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ως Γεωργική Γη Υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Γ.Υ.Π.).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.3851/2010, περί επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ως Γ.Γ.Υ.Π., επιτρέπονται οι δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., πλην της περιοχής Αττικής και της υπόλοιπης Επικράτειας μόνο αν καθορίζονται ως Γ.Γ.Υ.Π. από Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.), καθώς και σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.
Για την εφαρμογή του ν.3851/2010 είχε εκδοθεί από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. η υπ' αριθ. πρωτ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.26928/16.12.2010 Εγκύκλιος, με την οποία, μεταξύ άλλων, ορίζεται η διαδικασία έκδοσης, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, της άδειας επιτρεπτού της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε Γ.Γ.Υ.Π. και διευκρινίζεται ότι για τις λοιπές τεχνολογίες Α.Π.Ε. επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε Γ.Γ.Υ.Π. χωρίς τη χορήγηση της ανωτέρω άδειας.
Γίνεται αντιληπτό ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3851/2010, οι υποψήφιοι επενδυτές σε έργα Α.Π.Ε., προέβησαν σε αγορές αγροτεμαχίων και σε διαδικασία αδειοδοτήσεων των έργων τους, χωρίς να τους απασχολεί ο χαρακτηρισμός του αγροτεμαχίου, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επιτρεπόταν ακόμη και σε Γ.Γ.Υ.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο και την εγκύκλιο εφαρμογής του.
Με τη δημοσίευση, όμως, του ν.4015/2011, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας σταμάτησαν την έκδοση χορήγησης του επιτρεπτού της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε Γ.Γ.Υ.Π., αναμένοντας την, από το άρθρο 21, προβλεπόμενη Κ.Υ.Α.
Επιπλέον και οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος δεν εκδίδουν Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για Φ/Β σταθμούς, που δεν τους έχει χορηγηθεί, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, η άδεια του επιτρεπτού της εγκατάστασης σε Γ.Γ.Υ.Π., καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν.4015/2011, οι διατάξεις περί επιτρεπτού εγκατάστασης έργων Α.Π.Ε. σε Γ.Γ.Υ.Π. αρχίζουν να έχουν ισχύ δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., που προαναφέραμε.
Από τα προαναφερθέντα γίνεται σαφές ότι πολλοί υποψήφιοι επενδυτές έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση, καθώς ήδη έχουν αγοράσει αγροτεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα ως Γ.Γ.Υ.Π. και, επιπλέον, λήγουν οι προθεσμίες των όρων σύνδεσης της Δ.Ε.Η. Α.Ε., χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λόγω της μη χορήγησής τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξ αιτίας του άρθρου 21 του ν.4015/2011.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί δεν έχει εκδοθεί, μέχρι σήμερα, η προβλεπόμενη από το άρθρο 21 Κοινή Υπουργική Απόφαση;
2. Με δεδομένο ότι η πολιτική αυτή, παρακωλύει την ανάπτυξη των έργων Α.Π.Ε., σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και, ταυτόχρονα, δημιουργεί προβλήματα στους υποψήφιους επενδυτές, χωρίς υπαιτιότητά τους, πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε, με δική της αποκλειστικά ευθύνη;»

Εγγυημένες τιμές και τέλος ΑΠΕ επί τάπητος στην ελληνο-γερμανική ημερίδα


(upd: 14.08) Με μεγάλη συμμετοχή και σημαντικές παρουσίες ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί η ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νέο επενδυτικό περιβάλλον: Προοπτικές – Αναγκαίες Προσαρμογές – Χρηματοδότηση» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα.
Η θεματική της πρώτης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης αφορούσε στις εγγυημένες τιμές και ομιλητές ήταν ο κ. Δ. Ραχιώτης, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ,ο κ. Κ. Δανιηλίδης, πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο κ. Ν. Καλογεράκης, πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ, ο κ. Σ. Μίττμαν, μέλος του ΔΣ του ΣΕΦ, κ.α.
Κοινή διαπίστωση των παρισταμένων ήταν πως τα προβλήματα σχετικά με την εγκατάσταση και ανάπτυξη των ΑΠΕ, με πρώτο και βασικότερο την ελλιπή χρηματοδότηση, είναι τόσο σοβαρά που κάνουν τη συζήτηση περί εγγυημένων τιμών να φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, ήταν η επισήμανση του κ. Δανιηλίδη πως από τα 1.500 συμβολαιοποιημένα MW δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ούτε ένα.
Ακόμη, οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ ώστε να λειτουργήσει ομαλά η αγορά. Στόχος θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής δραστηριοτήτων εξοπλισμού έργων ΑΠΕ προκειμένου να ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος ΑΠΕ
Η προβληματική του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο πλαίσιο της ημερίδας. Στις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές επισήμαναν πως χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς καθώς υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις.
Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς και Συνεργάτες», Δρ. Α. Μεταξάς εξέφρασε την άποψη πως χρειάζεται να αλλάξει ακόμη και ο όρος «τέλος», καθώς λειτουργεί δυσφημιστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ.Π. Παπασταματίου υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η μείωση του κόστους συστήματος και επισήμανε πως αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στο μηχανισμό.
Τέλος, ο κ. Α. Κοντολέων, μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, εκπροσωπώντας τις βιομηχανίες τόνισε πως η κατάσταση είναι οριακή και πως αδυνατούν να επωμιστούν άλλα βάρη. Ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Η ημερίδα συνεχίζεται με συζήτηση σχετικά με την προβληματική χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ και τις δυνατότητες αντιμετώπισής της.

Ξεκινούν και επίσημα έρευνες για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ


Ξεκινάει και επίσημα η έρευνα στις ΗΠΑ  σχετικά με τις κινεζικές πρακτικές όσον αφορά το εμπόριο φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δέχεται συνεχείς πιέσεις από την εγχώρια βιομηχανία, ενώ και  οι απανωτές χρεοκοπίες αμερικανικών εταιριών φαίνεται να έχουν καταστήσει απαραίτητη μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ειδκότερα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με καταγγελίες που αφορούν αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού από την πλευρά της κινεζικής βιομηχανίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις.
Όπως μεταδίδει το REUTERS, το υπουργείο δέχθηκε αναφορά τον περασμένο μήνα από την εταιρία SolarWorld, με την οποία η εταιρία ζητούσε να επιβληθούν υψηλοί δάσμοι στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Σημειώνεται ότι η SolarWorld, είναι ένα από τα πολλά «θύματα» του κινεζικού ανταγωνισμού. Μάλιστα, στις αρχές του έτους η εταιρία  αναγκάστηκε να κλείσει ένα εργοστάσιό παραγωγής πάνελ στην Καλιφόρνια.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας στο Όρεγκον των ΗΠΑ, Gordon Brisner, οι προβλέψεις του οποίου σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών δεν είναι καθόλου αισιόδοξες:
«Οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές των κινέζων εξαγωγέων απειλούν να εξαφανίσουν τους αμερικάνους παραγωγούς και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Brisner.