Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Στα 482 εκατ. ευρώ το έλλειμμα ΑΠΕ τον Ιούνιο

Στα 482,08 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ τον Ιούνιο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ.
Πρόκειται για αύξηση 46 εκατ. ευρώ περίπου, συγκριτικά με τα 436 εκατ. ευρώ του Μαΐου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Λειτουργού της Αγοράς, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 617 εκατ. στο τέλος του 2013 ενώ για το 2014 το ποσό ανεβαίνει στα 1157,13 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της διόγκωσης του ελλείμματος, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, προκειμένου αυτό να μηδενιστεί έως το τέλος του 2014, απαιτείται μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Ιουλίου 2013 ύψους 14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη αύξηση, το ΕΤΜΕΑΡ, από την 1η Ιουλίου 2013 έως και το τέλος του Δεκεμβρίου 2014 θα πρέπει να «ανέβει» στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πρόκειται βέβαια για αύξηση απαραίτητη εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις για τη μείωση του ελλείμματος, όπως τονίζει στο δελτίο του ο ΛΑΓΗΕ.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΛΑΓΗΕ: Στοιχεία ΛΑΓΗΕ - Ιούλιος 2013
(energypress.gr)

Αίτηση για χρεοκοπία από την Conergy

Την υπαγωγή της στις ρυθμίσεις περί χρεοκοπίας, ανακοίνωσε τέλη της περασμένης εβδομάδας η γερμανική Conergy, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Αιτία, η καθυστέρηση των εσόδων από ένα μεγάλο σχέδιο της εταιρείας και η αδυναμία συνομολόγησης δανείου, το οποίο θα κάλυπτε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Conergy.
Η Διοίκηση τόνισε ότι θα ήθελε να συνεχιστεί η λειτουργία της με τη βοήθεια ενός επενδυτή, αλλά σε κάθε περίπτωση, η σχετική αίτηση περί χρεοκοπίας θα κατατεθεί σύντομα στο δικαστήριο του Αμβούργου.
(energypress.gr)