Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς... άδεια παραγωγής φωτοβολταϊκά έως 1000 kW.

  • ANOIΓEI ο δρόμος για την εγκατάσταση χωρίς άδεια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων, ηλιακών συστημάτων και μικρών υδροηλεκτρικών, ισχύος έως 1000 ΚW, έναντι των 150 KW που ισχύει σήμερα. Αυτό προκύπτει από ειδική διάταξη του νομοσχεδίου του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, στην οποία προβλέπεται επίσης ότι δεν χρειάζονται άδεια παραγωγής σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 5 MWe, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
    Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του μετά την ολοκλήρωση και της δημόσιας διαβούλευσης, τροποποιείται το άρθρο 4 του Ν. 3468/2006 και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης (…) εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία, ως μη οχλούσες, ή χαμηλής όχλησης, δραστηριότητες.Εξαιρούνται, επίσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης οι σταθμοί συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ μικρότερη ή ίση των 50 KWe, καθώς και οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, οι οποίοι δεν συνδέονται στο σύστημα ή στο δίκτυο, με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίση των 5 MWe.
    Εξαιρούνται επίσης, από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 5 ΜWe, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς, του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, για όσο χρόνο οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και σταθμοί που εγκαθίστανται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για όσο χρόνο οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν για τη διενέργεια πιστοποιήσεων ή μετρήσεων».
    Από τη ρύθμιση αυτή και συγκεκριμένα από την αναφορά περί μη οχλουσών ή χαμηλής όχλησης δραστηριοτήτων όπως αυτές ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, προκύπτει εμμέσως ότι δεν χρειάζονται άδεια παραγωγής μονάδες ΑΠΕ που φθάνουν τα 500 KW καθώς αυτές θεωρούνται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης από την υπουργική απόφαση 19500/2004.
    Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο 4 του Ν. 3468/2006 που τροποποιείται ανέφερε σαφώς ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση απόκτησης άδειας παραγωγής μονάδες ΑΠΕ έως 150 KW.Πρέπει να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή που διευκολύνει τις επενδύσεις κυρίως σε φωτοβολταϊκά και ηλιακά συστήματα, αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα διευκολύνει ιδιαίτερα όσους έχουν ήδη εγκατεστημένα μικρά ηλιακά πάρκα ή κατέχουν ήδη «εξαιρέσεις» τις οποίες θα μπορέσουν πλέον να αυξήσουν.
    Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου όσον αφορά τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα που είναι 2,8% το 2013 και 7,2% το 2020. Σημειώνεταιότι οι εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, σήμερα είναι στα 0,45 ευρώ/kWh και ο Σύνδεσμος ζητεί την ετήσια αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού όπως συμβαίνει με τα αιολικά, θέμα πάντως το οποίο ακόμη μελετά το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνδυασμό και με την προοπτική επιβάρυνσης της τελικής τιμής του ρεύματος.
    ΠηγήExpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου