Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σφοδρή αντίδραση στα σχέδια μείωσης των τιμών ρεύματος από φωτοβολταϊκά

  • ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών προκάλεσε η πρόθεση του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μειώσει τις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά έργα.
    Μετά την πρόσκληση εκ μέρους του υπουργείου για διαβούλευση επί του νέου μειωμένου τιμολογίου, προκειμένου αυτό να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται στην κατάθεση ομαδικής αγωγής κατά της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, επικαλούμενος την πρόκληση ζημίας ύψους 9,8 δισ. ευρώ, ενώ ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΕΦΕ) σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ερασιτεχνισμούς εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που «τινάζουν στον αέρα τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις».
    Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις-μέλη του ΣΠΕΦ αποστέλλουν μεμονομένα εξώδικα προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητεί την προσωπική του παρέμβαση στο θέμα.
    >Στην ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι προτείνεται αναπάντεχη αλλαγή του οικονομικού πλαισίου που διέπει την αγορά των φωτοβολταϊκών, ζημιώνοντας χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις επενδύσεις τους εδώ και τρία χρόνια και βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αδειοδότησης λόγω της παραβατικότητας του κρατικού μηχανισμού και της ηγεσίας του. Σημειώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός κωλυσιεργεί τεχνηέντως καθώς και ότι με τον τρόπο αυτό έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
    Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΕΦΕ) τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι επενδύσεις καθίστανται μη βιώσιμες και προσθέτει ότι το υπουργείο με τις επιλογές του ενισχύει υπέρμετρα τους λίγους μεγάλους έως πολύ μεγάλους επενδυτές (διά των τιμών μεγαβατώρας σε αιολικά και ιδίως παράκτια αιολικά), σε βάρος των πολλών μικρών έως πολύ μικρών επενδυτών (διά των τιμών μεγαβατώρας στα φωτοβολταϊκά). Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για την ύπαρξη «αιολικού λόμπι» που έχει επικρατήσει στο υπουργείο.
    Ο Σύνδεσμος προτείνει να ισχύσουν οι τιμές όπως ορίζει ο νόμος 3734/2009, με τις σταδιακές μειώσεις, ενώ ζητεί να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε εκπρόσωπος του τομέα των φωτοβολταϊκών στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
    Πηγήexpress.
    Σχόλιο: Εμείς επιμένουμε ότι αυτή τη στιγή η πλέον εύκολη και αποδοτική επένδυση είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το μόνο πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά που δεν συζητάνε καμιά μεταβολή στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου