Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κινητικότητα στη Βουλή για το net metering

Συνέχεια φαίνεται ότι θα έχει η πρωτοβουλία των 36 βουλευτών που πρόσφατα κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ προτείνοντας ταυτόχρονα 7 μέτρα για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου για τις ΑΠΕ που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή και θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια, πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία για να γίνει ελκυστική η αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά με αξιοποίηση του μοντέλου net metering.
Η τροπολογία  που σκοπεύουν να φέρουν οι βουλευτές (εάν βεβαίως υλοποιηθεί η πρόθεσή τους) προβλέπει ότι ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας δεν θα γίνεται ανά κύκλο καταμέτρησης, αλλά σε ετήσια βάση.
Η μικρή αυτή αλλαγή στο κείμενο του νομοσχεδίου υπολογίζεται ότι ρίχνει το χρόνο απόσβεσης μιας οικιακής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, από 18 χρόνια (!), περίπου στα 10. Η προοπτική αυτή απέχει βεβαίως πολύ από το να θεωρηθεί ελκυστική στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο είναι ένα βήμα που κάνει πιο ρεαλιστική την πιθανότητα προσέλκυσης ενός αριθμού ενδιαφερομένων.
Μια τέτοια τροπολογία αποτελεί αίτημα, τόσο των εταιρειών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού όσο και των εταιρειών εγκατάστασης, οι οποίες προσβλέπουν έτσι σε μια μικρή έστω κινητικότητα στην αγορά των φωτοβολταϊκών στέγης. Άλλως, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τα λουκέτα που έχουν οδηγήσει ήδη δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία θα πολλαπλασιαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο για τι ΑΠΕ θεσμοθετείται επί της αρχής το μοντέλο της αυτοπαραγωγής ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών, ωστόσο μένει σε μια γενική περιγραφή που δεν επιτρέπει στην πραγματικότητα να δημιουργηθεί αγορά. Συνολικά οι φορείς των εταιρειών εξοπλισμού ή εγκατάστασης ζητούν να καθοριστεί συγκεκριμένο μοντέλο net-metering, με:
I. χρήση μετρητή διπλής κατεύθυνσης, ώστε η χρεοπίστωση να αφορά και στους φόρους και τέλη που συνδέονται με την κατανάλωση.
II. πίστωση τυχόν περίσσειας παραγόμενης ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου, στις επόμενες μετρητικές περιόδους (χωρίς, ωστόσο, να δύναται να υπερβεί η πίστωση τη διάρκεια ενός έτους).
III. μείωση του συνολικού επενδυτικού κόστους για τη μικρομεσαία παραγωγή, η παροχή φοροαπαλλαγών και διατήρηση του σημερινού συστήματος των σταθερών εγγυημένων τιμών, ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση από το σύστημα εγγυημένων τιμών σε αυτό του net-metering
(energypress.gr)

Επιστολή ΣΠΕΦ σε ΑΔΜΗΕ για τους πόρους του λογαριασμού ΑΠΕ

Επιστολή στον ΑΔΜΗΕ αναφορικά με την είσπραξη των χρημάτων που οφείλουν οι εταιρίες Προμήθειας στο διαχειριστή και τα οποία θα έπρεπε να κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ έστειλε ο ΣΠΕΦ.
Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στο ΛΑΓΗΕ, το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, ο σύνδεσμος  ζητά ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ σχετικά με τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται έτσι ώστε να διασφαλισθεί η είσπραξη των εν λόγω χρημάτων από την
εκάστοτε εταιρεία Προμήθειας.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζουμε ο ΑΔΜΗΕ είναι επιφορτισμένος με την είσπραξη του αναλογούντος ΕΤΜΕΑΡ για την ενέργεια που απορροφήθηκε από την Προμήθεια και εν συνεχεία για την απόδοση του στον ΛΑΓΗΕ και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.  Επίσης είναι υπεύθυνος για την είσπραξη πάλι από την Προμήθεια των Αποκλίσεων αλλά και της προκύπτουσας οικονομικής διαφοράς μεταξύ του floor του ΜΜΚΣΘΜ και του αλγεβρικού αθροίσματος των εκκαθαρίσεων ΗΕΠ και Αποκλίσεων βάσει ΟΤΣ και ΟΤΑ αντίστοιχα.  Τα ποσά αυτά υπέρ ΑΠΕ συγκροτούν πάνω από το 50% των ποσών που απαιτούνται για την αποζημίωση τους ετησίως, οπότε η αδιάλειπτη είσπραξη τους από την εταιρεία σας καθίσταται εξόχως σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Το τελευταίο διάστημα γνωρίζουμε πως η ΔΕΗ που αποτελεί και την βασική εταιρεία Προμήθειας, σας οφείλει σημαντικά ποσά που οπωσδήποτε αφορούν και τους ανωτέρω πόρους υπέρ ΑΠΕ.  Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά και των για επτά συνεχόμενους μήνες απλήρωτων ΑΠΕ, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι είδους μηχανισμούς εξασφάλισης πιστωτικού κινδύνου εφαρμόζετε για την εμπρόθεσμη είσπραξη των χρημάτων αυτών αλλά και γενικότερα της οπωσδήποτε διασφάλισης τους από την εκάστοτε εταιρεία Προμήθειας.
Παρακαλούμε όπως μας ορίσετε το συντομότερο συνάντηση μαζί σας, ώστε να μας εκθέσετε το ανωτέρω πλαίσιο διασφάλισης και εμπρόθεσμης ροής των πόρων ΑΠΕ που μας αφορούν.
Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση,
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν.. Γραμματέας»

Σε προχωρημένες συνομιλίες με υποψήφιο αγοραστή η Aleo Solar

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με υποψήφιο αγοραστή βρίσκεται η Aleo Solar, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Η εφημερίδα επικαλείται εσωτερική πηγή από την εταιρεία και αποφεύγει να κατονομάσει το όνομα του δυνητικού αγοραστή. Πάντως, η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα έχει γίνει στο β’ εξάμηνο του 2013.
Υπενθυμίζεται ότι, ο όμιλος Bosch GmbH -ο βασικός μέτοχος της Aleo- ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την αποχώρησή του από τον κλάδο των κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών πάνελ. Έκτοτε αναζητείται αγοραστής για το μερίδιο της Bosch (90,7%) στην Aleo Solar AG.
Στις αρχές Ιουνίου, η Aleo ανακοίνωσε ότι σε διάστημα 3 μηνών θα έχει καταλήγει στον αγοραστή, ενώ παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλο της SolarWorld, Frank Asbeck, δήλωσε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Bosch.

Για χειραγώγηση τιμών κατηγορούνται οι Yingli, Suntech και Trina

Mήνυση κατά των Trina Solar, Yingli Green Energy Holding και Suntech Power Holding κατέθεσε ο διαχειριστής πτώχευσης (bankruptcy trustee) της Energy Conversion Devices (ECD), κατηγορώντας τις για χειραγώγηση τιμών στην αγορά φ/β στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το BusinessWeek, ο διαχειριστής της ECD, John Madden, ζήτησε αποζημίωση ύψους 950 εκατ. δολαρίων για απώλειες που ενδεχομένως προέκυψαν από την εν λόγω τακτική στα οικονομικά της εταιρείας του.
Από την πλευρά της η Yingli Solar ανταποκρίθηκε στην αγωγή της ECD κάνοντας την ακόλουθη δήλωση, «θα εξετάσουμε την υπόθεση, αλλά αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι οι αξιώσεις της ECD είναι αβάσιμες. Σε περίπτωση που δικαιωθούμε, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ακολουθώντας επιθετική στρατηγική».

«SOS» για τις ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών

Την παροχή στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών πυριτίου και παραγωγής ηλιακών γεννητριών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα, ζητά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.
Με την επιστολή του ο περιφερειάρχης επισημαίνει μεταξύ άλλων «την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά εργοστάσια -εκ των οποίων τέσσερα είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας- εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, της συνεχώς μεταβαλλόμενης εθνικής πολιτικής στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία».
Μάλιστα όσον αφορά τα εργοστάσια που είναι εγκατεστημένα στην ΒΙΠΕ Πατρών, ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι «για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα τέσσερα αυτά εργοστάσια έχουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μαραζώσουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου».
Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο οποίος σε επιστολή του προς του υπουργό Περιβάλλοντος, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι τα τέσσερα εργοστάσια που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ της Πάτρας, απασχολούν πάνω από 1000 εργαζομένους και τα παραγόμενα προϊόντα τους, πωλούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Ολόκληρη η συνεδρίαση στη Βουλή για τις ΑΠΕ

Δεκατρείς φορείς σχετιζόμενοι με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο  του ΥΠΕΚΑ «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνεδρίαση: