Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΠΗΕΦ Πέλλας: Αλήθειες και ψέματα για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών


Πρόσφατα, συστήθηκε ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φ/Β Ν. Πέλλας (ΣΠΗΕΦ Ν.ΠΕΛΛΑΣ) με σκοπό μεταξύ των άλλων και την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με το αντικείμενο της δραστηριότητάς μας και τις επιδράσεις του στο κοινωνικό σύνολο. Θεωρήσαμε λοιπόν, ως προσωρινή διοικούσα επιτροπή, υποχρέωσή μας να προβούμε σε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με τις αλήθειες και τα ψέματα των όσων διαδίδονται γύρω από το συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο και που κατά την άποψή μας αδίκως έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από διάφορα κέντρα εξουσίας.

  • Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά, πλην ελάχιστων πρωτοπόρων παραγωγών ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα, δόθηκε η ευκαιρία στον κάθε έλληνα πολίτη με όχι ιδιαίτερα υψηλά κεφάλαια να επενδύσει στον κλάδο της ενέργειας, σπάζοντας μονοπώλια και κλειστά λόμπυ πολλών ετών.
  • Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν άρεσε στους ισχυρούς του χώρου (ΔΕΗ, πετρέλαια, Φυσικό αέριο και ΣΗΘΥΑ) και όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα κεκτημένα και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν κάθε χρόνο, άρχισαν μεθοδευμένα και με σχέδιο να σκάβουν το λάκκο του πιο εύκολου και αδύναμου κρίκου της αλυσίδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους παραγωγούς  των Φ/Β σταθμών.
  • Είναι αλήθεια ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και η πρόσφατα παρεισφρείσασα τροποποίηση στη συζήτηση της βουλής για το νέο αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με την οποία καταργείται η επιδότηση κεφαλαίου για όλα τα έργα των ΑΠΕ (τα φωτοβολταϊκά είχαν εξαιρεθεί από το 2011), ώστε κανένα έργο να μην μπορεί να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια από μικρομεσαίους επενδυτές και να απειλήσει τα μερίδια αγοράς των ισχυρών. Κάποιοι βλέπετε, είχαν δεσμεύσει τη χώρα μας με τις υπογραφές τους για παραγωγή κατά 25% ηλεκτρικής ενέργειας  από φυσικό αέριο και σήμερα, λόγω πτώσης της ζήτησης εξ αιτίας της οικονομικής ύφεσης και της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ στο παραγωγικό μείγμα αφού προηγούνται βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας όλων των άλλων συμβατικών παραγωγών, το ποσοστό συμμετοχής του ΦΑ έπεσε από το 32% στο 24% και κινδυνεύει, αν εισέλθουν και νέες ΑΠΕ, να πέσει και άλλο κάτω του 25%, οπότε κάποια ακριβά εργοστάσια μεγάλων ομίλων θα πρέπει να μην δουλεύουν σε καθημερινή βάση. Κάπως έτσι εξηγείται ο πανικός του υπουργείου και των συμβούλων του ώστε να πάψει η επιδότηση των μικρών έργων ΑΠΕ μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου.
  • Είναι αλήθεια ότι όλοι μας όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε τις τελευταίες οικονομίες μας στήνοντας επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, είχαμε δει εν μέσω κρίσης μια ασφαλή, εγγυημένη επένδυση για 20 χρόνια, με καλές αποδόσεις που θα έδινε μια ασφάλεια στο οικογενειακό μας εισόδημα. Έτσι αποφασίσαμε να μπούμε στη διαδικασία του υψηλού τραπεζικού δανεισμού (τα έργα μας έχουν υλοποιηθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία με 30% ιδιωτικά κεφάλαια και 70% τραπεζικό δανεισμό) με πολύ υψηλά επιτόκια.
  • Είναι αλήθεια ότι κάναμε το λάθος να εμπιστευθούμε το ελληνικό κράτος, να πιστέψουμε στις εξαγγελίες των κυβερνώντων και να έχουμε την αφέλεια να θέλουμε να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμογή των νόμων. Ακόμη και σήμερα αν επισκεφθεί κανείς την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου (www.ypeka.gr/rescapmaign2008) θα διαβάσει με την επικεφαλίδα «ΕΞΥΠΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» το δόλωμα που μας προσέφεραν. Γράφει συγκεκριμένα, «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, φορέας της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα, απαντά στο ενεργειακό πρόβλημα, με μια έξυπνη ενέργεια. Προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξασφαλίζοντας για τους πολίτες μια σειρά από σημαντικά οφέλη» και λίγο παρακάτω αναφέρει «…προσελκύσαμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, μέσα από τη δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου κανόνων….». Αυτά βέβαια ίσχυαν το 2008, σήμερα οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα Φ/Β είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος και το μαύρο πρόβατο της ενέργειας στην χώρας μας.
  • Είναι αλήθεια ότι χάρη στα δικά μας κεφάλαια, εν μέσω κρίσης, που υλοποιήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των έργων μας, δόθηκε δουλειά σε περίπου 50.000 εργαζόμενους και αναπτύχθηκε ένας υγιής κλάδος που περιλάμβανε επαγγέλματα που κάλυπταν όλη την αλυσίδα αξίας, παραγωγοί πάνελ, κατασκευαστές ηλιοστατών, εγκαταστάτες πάρκων, ηλεκτρονικοί-ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ. Ακόμη, κάθε ευρώ που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε ως έσοδο από τις επιχειρήσεις μας, θα κατέληγε στην τοπική οικονομία με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για όλους μας. Φανταστείτε κάθε μήνα να εισέρρεαν στην αγορά του νομού μας 300.000,00€ (είμαστε 300 επιχειρήσεις του κλάδου και το ετήσιο καθαρό μας έσοδο από κάθε 100Kw εγκατεστημένης ισχύος είχε εκτιμηθεί στα 12.000,00€ ή 1.000,00€/μήνα).
  • Είναι αλήθεια ότι μόλις οι τράπεζες αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κέρδη, κυριολεκτικά όρμισαν να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης από εμάς. Αλλιώς πώς να δικαιολογήσει κανείς την επιβολή επιτοκίων υψηλότερων των ισχυουσών για άλλες επενδύσεις υψηλότερου επιχειρηματικού ρίσκου, την δέσμευση των εισπράξεών μας σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που πρώτα η τράπεζα εισπράττει τα τοκοχρεολύσια και μετά έχουμε εμείς οι ιδιοκτήτες δικαίωμα να διαχειριστούμε το υπόλοιπο του ποσού, την υποχρέωσή μας να έχουμε σε μόνιμη βάση μέσα στο λογαριασμό δύο δόσεις μπροστά και το πιο ευφάνταστο, μας χρεώνουν κάθε χρόνο με το ποσό των 1.600,00€ περίπου για …….. επικαιροποίηση φακέλου, δηλαδή κάθε χρόνο «ξεσκονίζουν» τον φάκελο του δανείου μας.
  • Είναι αλήθεια ότι η τελευταία κυβέρνηση με ληστρικό και γκανγκστερικό τρόπο μας επέβαλε αναδρομικά από 01-07-2012 το χαράτσι του 25-30% επί του τζίρου μας, με την πρόφαση ότι έτσι θα κάλυπτε το τεχνητό έλλειμμα του λογαριασμού που θα έπρεπε να πληρώνει μόνο τις ΑΠΕ, περνώντας από την ελληνική βουλή την τροποποίηση, χωρίς προειδοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών, χωρίς ενημέρωση των βουλευτών, στο νόμο για το μνημόνιο που ψηφίσθηκε με τη διαδικασία του ενός άρθρου. Και ενώ ήδη καταβάλουμε το εν λόγω χαράτσι, έρχονται μόλις έξι μήνες μετά και μας λένε ότι το έλλειμμα όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά συνεχίζει να έχει αυξητική πορεία. Μα καλά, τις προβλέψεις ποιος τις έκανε και διαψεύσθηκαν πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις».
  • Είναι αλήθεια ότι για μια ακόμη φορά δούλεψαν χωρίς σχέδιο ή ακόμη χειρότερα με οργανωμένο σχέδιο να μας πάρουν και την τελευταία ρευστότητα που διαθέτουμε (η πρώτη φορά ήταν το χρηματιστήριο). Γιατί δεν επανεξέταζαν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20% το 2020 κάθε δύο χρόνια όπως ορίζει ο νόμος που ψήφισαν και άφησαν τα πράγματα να οδηγηθούν σε οριακές καταστάσεις; Γιατί ενώ από 2010[1] ήξεραν τις τάσεις ανάπτυξης όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ δεν προέβαιναν έγκαιρα ως όφειλαν σε λήψη μέτρων για την προστασία του συστήματος; Γιατί ενώ οι συμβολαιοποιήσεις φωτοβολταϊκών έργων έφτασαν τον εθνικό στόχο του 2014 (1500 MW) ήδη από τον Αύγουστο του 2011, η αναστολή αδειοδότησης δεν αποφασίστηκε παρά ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012; Γιατί συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, ενώ ανακοινώνουν την ασφυξία του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και την οριακή του κατάσταση, να εντάσσουν στο σύστημα έργα ΑΠΕ και κυρίως Φ/β με τη διαδικασία του Fast track, δηλαδή έργα μεγάλων ξένων επενδυτών;
  • Είναι αλήθεια ότι σήμερα, μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές κατά 6 μήνες, οι επιχειρήσεις μας δεν είναι πλέον βιώσιμες, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασχέσεων από πλευράς τραπεζών λόγω μη αποπληρωμής των δανείων και σε λίγο θα μας κατασχέσουν και ότι περιουσία διαθέτει ο καθένας από εμάς. Πολλά από τα έργα που υλοποιήθηκαν με πολύ υψηλό τραπεζικό επιτόκιο, αγγίζει και το 12%, είναι χρεωμένα σε ποσοστό 105%. Ήδη καταγράφηκε και η πρώτη αυτοκτονία αγρότη ο οποίος επένδυσε στην κατασκευή Φ/Β πάρκου και επειδή διαπίστωσε ότι έχασε όλες τους τις οικονομίες και έπρεπε κάθε να μήνα να βάζει επιπλέον λεφτά από την τσέπη του, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Τραγικό και όμως αληθινό.
  • Είναι αλήθεια ότι επειδή δεν έχουμε δύναμη μέσω κεντρικής εκπροσώπησης και ενιαίας φωνής, επειδή δεν μπορούμε να διορίζουμε ειδικούς συμβούλους στα υπουργεία, επειδή δεν διαθέτουμε οργανωμένο lobbying, αδιαφορούν για τις κραυγές αγωνίας μας. Αποφασίζουν σαν να μην υπάρχουμε ως επιχειρήσεις, ως κλάδος, ως μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, ως μέρος της κοινωνίας. Αποφασίζουν αυτοί για τις επιχειρήσεις μας, με τι ποσοστό κέρδους θα λειτουργούν, σε πόσα χρόνια θα πρέπει να κάνουμε απόσβεση των επενδυμένων κεφαλαίων μας και αν θα πρέπει να έχουμε και εμείς κάποιο όφελος από τη λειτουργία τους. Γιατί δεν ανακοινώνουν τα ίδια στοιχεία και για τους παραγωγούς ενέργειας από συμβατικές πηγές προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης;
  • Είναι αλήθεια ότι με την καλά σχεδιασμένη γκεμπελική προπαγάνδα τους και με τις πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο με αρνητικές προβλέψεις, έχουν περάσει στην ελληνική κοινωνία την εικόνα ότι απολαμβάνουμε υψηλών κερδών χωρίς κόπο και χωρίς να το αξίζουμε και ότι εξ αιτίας της ύπαρξης των Φωτοβολταϊκών πάρκων θα καταρρεύσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ξεχνώντας εντέχνως να πουν ότι αυτοί είναι που μας προσκάλεσαν να επενδύσουμε τα κεφάλαιά μας στην πράσινη ενέργεια, ότι αυτοί ψήφισαν νόμους που στρέβλωσαν τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας, ότι αυτοί ενέταξαν στις ΑΠΕ τα έργα ΣΗΘΥΑ που ως επί το πλείστον λειτουργούν με το εισαγόμενο ορυκτό φυσικό αέριο και φυσικά δεν περιλαμβάνονται στις ΑΠΕ σύμφωνα με το νόμο 2773/1999[2], ότι τα Φ/Β αποτελούν λιγότερο από το 5% του ενεργειακού μείγματος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άρα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να ρυθμίζουν την αγορά αλλά ούτε και να την καταστρέφουν, ότι είναι αυτοί τέλος που καθόρισαν πως μέσα από τον λογαριασμό που πληρώνουμε όλοι μας (ΕΕΤΗΔΕ), θα αμείβονται κυρίως οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο και τα ακριβά και απαξιωμένα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και δευτερευόντως οι ΑΠΕ.
  • Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα που διάφορες πανεπιστημιακές μελέτες (πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης, πολυτεχνείου Κρήτης) απέδειξαν ότι το πρόβλημα είναι ο στρεβλός μηχανισμός που υπολογίζονται οι τιμές χονδρικής αγοράς και όχι οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις διόρθωσης των στρεβλώσεων γιατί ξέρουν ότι αυτό σημαίνει αφαίρεση εσόδων από την ΔΕΗ και τα εργοστάσια Φυσικού Αερίου που εισπράττουν χαριστικά παρουσιάζοντας υπερκέρδη και μεταφορά των αντίστοιχων ποσών στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ που πληρώνονται οι ΑΠΕ. Και τότε θα αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν θα είναι ελλειμματικό το ταμείο αλλά πιθανόν να παρουσιάζει και πλεόνασμα που θα μπορούσε να σημαίνει μειώσεις στη λιανική.
  • Είναι αλήθεια ότι ξεχνάνε να μας πούνε πως για να υλοποιήσουμε τα έργα μας περάσαμε από χίλια μύρια κύματα και επί 3-4 χρόνια πληρώναμε για μελέτες, αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις δημόσιων φορέων (ΔΕΗ, ΡΑΕ, δύο αρχαιολογίες, δασαρχείο, πολεοδομία, δνση περιβάλλοντος), έχοντας πάντα την αβεβαιότητα του να κολλήσει η διαδικασία σε κάποια υπηρεσία και να ακυρωθούν αυτόματα όλες οι προσπάθειες και τα έξοδα. Πως για να υλοποιήσουμε τελικά ένα έργο οι περισσότεροι καταθέσαμε δύο και τρεις διαφορετικές αιτήσεις για τις οποίες ουδέποτε πήραμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε και ακόμη αναμένουμε τις απαντήσεις από τη  ΔΕΗ (νυν ΔΕΔΗΕ), η οποία για το λόγο αυτό πρόσφατα καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια. Ξεχνάνε να μας πούνε σήμερα πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από τη μείωση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και πόσα θα ωφελείται κάθε χρόνο από την αποφυγή προστίμων για την μη επίτευξη δεσμευτικών στόχων με βάση την κοινοτική οδηγία. Το πιο σημαντικό, ξεχνάνε να μας πούνε τη συμβολή των ΑΠΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και στην (αποκεντρωμένη) οικονομική ανάπτυξη. Η ειδικός σε θέματα ενέργειας Σβάντγε Κιούχλερ συμπληρώνει: «Ένα μεγάλο μέρος του κόστους που προκαλεί η συμβατική ενέργεια δεν αποτυπώνεται στις σημερινές τιμές του ρεύματος. Υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα αλλά και κίνδυνοι που ‘πληρώνει’ η κοινωνία. Στις ανανεώσιμες πηγές αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι ήδη εμφανές»[3].
  • Είναι αλήθεια ότι σήμερα αφήνουν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ non papers, με σχεδιαζόμενες νέες, μόνιμες πλέον περικοπές στις εγγυημένες τιμές πώλησης (Feed-in tariff) που θα επιφέρουν την οριστική εξόντωσή μας, βολιδοσκοπώντας τις αντιδράσεις μας, αφού πρώτα συζητούν με τις τράπεζες ώστε να εξασφαλίσουν εκείνες κατά προτεραιότητα την είσπραξη των τοκοχρεολυσίων των δανείων τους και αν υπάρχει δυνατότητα να αφήσουν και μερικά ψίχουλα για μας τους επιχειρηματίες, χωρίς φυσικά να μας ρωτήσουν και να συζητήσουν μαζί μας.
  • Είναι αλήθεια ότι οι έχοντες την κατά νόμο εξουσία, μας κάνουν συνεχώς να αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο πραγματικά ενδιαφέρονται για το γενικότερο συμφέρον, το καλό των μικροεπιχειρηματίων, των καταναλωτών, τις αγοράς και ότι οι πράξεις τις έχουν ως πυξίδα το καλό τις πατρίδας. Μένει να το αποδείξουν με τις αποφάσεις τους και να διαψεύσουν τις «Κασσάνδρες» που τους κατηγορούν πως το μόνο που πραγματικά ενδιαφέρονται είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων των πέντε-δέκα μεγαλο-οικογενειών που διοικούν την Ελλάδα και που τις συντηρούν στην εξουσία, τις άλλωστε τις δήλωσε ευθαρσώς εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τις βουλευτές του νομού τις στα γραφεία του Επιμελητηρίου Πέλλας.


Αυτή είναι η όλη αλήθεια γύρω από ένα μύθο που έντεχνα πλάστηκε από τα ισχυρά lobby πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που διαχειρίζονται τις τύχες τις και δεν επιτρέπουν στον απλό έλληνα πολίτη να έχει και τις δικαίωμα στα πλούσια φυσικά αγαθά που απλόχερα χάρισε ο θεός στη χώρα τις. Το πρόβλημα τις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άρα των φωτοβολταϊκών είναι καθαρά πολιτικό και ότι άλλο διαδίδεται, γράφεται και προβάλλεται είναι πληρωμένη προπαγάνδα.
Και κάτι ακόμη. Δεν είμαστε ειδικοί και ούτε θέλουμε να γίνουμε ή να υποκαταστήσουμε τις ειδικούς. Είμαστε επιχειρηματίες που βιώνουμε το πρόβλημα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, μελετάμε τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι διάφοροι κρατικοί φορείς και ρυθμιστικές αρχές, διαβάζουμε τις επιστημονικές μελέτες που εκπονούν τα πανεπιστήμια τις χώρας, συζητάμε με όποιον τις καλεί ή επιθυμεί να ακούσει τη θέση τις και καταλήγουμε σε εύλογα συμπεράσματα ως απλά και ενεργά μέλη τις επιχειρηματικού κλάδου που δεν θέλουμε να ακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να τις σχεδιάζουμε από κοινού με την πολιτεία.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(energypress.gr)