Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

"Πράσινος εμφύλιος" για το bonus στον εγχώριο φωτοβολταϊκό εξοπλισμό


Σε εσωτερικό «πόλεμο» στον κλάδο των ΑΠΕ φαίνεται πώς έχουν οδηγήσει οι τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το πρόγραμμα Ήλιος και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ,  οι οποίες προβλέπουν αφενός ετήσια αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης της ενέργειας από ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, με βάση το 25% του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή του προηγούµενου έτους και αφετέρου την πριμοδότηση με 10% μεγαλύτερη ταρίφα των φωτοβολταϊκών έργων τα οποία χρησιμοποιούν κατά τουλάχιστον 80% ευρωπαϊκό εξοπλισμό.
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά αποτυπώνεται έντονα σε επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ και την αρμόδια επιτροπή Εμπορίου της βουλής, στην οποία η ένωση κάνει λόγο για … πρωτοτυπία της Ελληνικής Πολιτείας αυξάνοντας την τιµή των φωτοβολταϊκών και µειώνοντας την τιµή των αιολικών και µικρών  υδροηλεκτρικών.
Να μειωθούν οι ταρίφες των φ/β και μετά να δοθεί “bonus”
Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της «πριμοδότησης» των φωτοβολταϊκών ευρωπαϊκού εξοπλισμού, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «υπέρμετρη επιβάρυνση» της υλοποίησης του προγράμματος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, ζητώντας να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές των φωτοβολταϊκών.
Μάλιστα, η ένωση προτείνει, εφόσον υπάρχει η πρόθεση να πριμοδοτηθεί ο εγχώριος εξοπλισμός, να μειωθεί περαιτέρω η ταρίφα για τα νέα φωτοβολταϊκά για ποσοστό που θα αποφασιστεί και πάνω σε αυτή την τιμή να χορηγηθεί ισόποση πριµοδότηση για εκείνα τα συστήματα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό.
12,7%  η μείωση για αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά
Και όσον αφορά την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής των ΑΠΕ με το 25% του ΔΤΚ, η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της, ζητώντας το ποσοστό να οριστεί στο 80%.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή,  η  συγκεκριμένη τροπολογία συνεπάγεται μείωση της τιμής των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών κατά 12,7% µέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι, όπως εξηγεί η ΕΛΕΤΑΕΝ, «τόσες είναι οι µεσοσταθµικές αυξήσεις των  τιµολογίων της ∆ΕΗ που δεν έχουν ενσωµατωθεί στις τιµές των Α.Π.Ε. εξαιτίας του ν.3851/2010 και της προτεινόµενης σήµερα τροπολογίας».
Μάλιστα, η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει λανθασμένη τη λογική της συγκεκριμένης τροπολογίας διότι,  θεωρεί ως δεδομένο ότι το πραγµατικό επενδυτικό κόστος  για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και µικρά υδροηλεκτρικά θα µειώνεται διαρκώς. Όπως εξηγεί η ΕΛΕΤΑΝ,  παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι τα τελευταία 4 χρόνια,  το επένδυσης έχει αυξηθεί κατά 6-8%.
Δείτε παρακάτω στήλη ολόκληρη την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ

Για τις νέες άδειες το "μπόνους" στα ευρωπαϊκά φωτοβολταϊκά


Το έντονο ενδιαφέρον κορυφαίων επιχειρήσεων του χώρου αλλά και δημοσιογραφικών εντύπων του εξωτερικού συγκεντρώνει η νομοθετική θέσπιση της πριμοδότησης φωτοβολταϊκού εξοπλισμού ευρωπαϊκής κατασκευής που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο για το "Ήλιος" και το Ελληνικό.
Στην εν λόγω τροπολογία αναφέρεται ότι παρέχεται η δυνατότητα προσαύξησης έως 10% των τιμών πώλησης, που προβλέπονται κάθε φορά, ηλεκτρικής ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Βασική προϋπόθεση για την προσαύξηση αυτή αποτελεί ποσοστό έως 80% του κόστους του εξοπλισμού του εν λόγω σταθμού να έχει παραχθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.
Το Energypress απευθύνθηκε με σχετική ερώτηση στον Λέκτορα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ. Α. Μεταξά, ο οποίος διευκρίνισε ότι από τη διατύπωση της παρ. 12 (παρ. β) της κατατεθείσας τροπολογίας συνάγεται με σαφήνεια ότι η πριμοδότηση θα ισχύσει για τις νέες άδειες και όχι για τις ήδη συμβασιοποιημένες. Επισήμανε επίσης ότι σημαντική για την ουσιαστική ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης είναι η απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο, με την οποία θα καθορισθούν "τα όρια ισχύος των σταθμών για τους οποίους θα ισχύει η προσαύξηση καθώς και το αντίστοιχο ποσοστό του εξοπλισμού, το ακριβές ύψος της προσαύξησης, η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις διαπίστωσης της προέλευσης του εξοπλισμού, η εξειδίκευση του εξοπλισμού, η εξειδίκευση του εξοπλισμού και των εργασιών παραγωγής του", καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του πλαισίου της πριμοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι μερικές από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είχαν πάρει πρωτοβουλία για να τεκμηριωθεί τεχνοκρατικά η δυνατότητα πιθανής ρύθμισης που να πριμοδοτεί φωτοβολταϊκά έργα κατασκευασμένα με εγχώριο εξοπλισμό, με βάση το «local content requirement». Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές εταιρίες είχαν αναθέσει τη συγκεκριμένη νομική εργασία στο δικηγορικό Γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες», το οποίο και υπέβαλε τη σχετική γνωμοδοτική μελέτη στο ΥΠΕΚΑ. «Είναι χαρά μας το γεγονός ότι η νομική προεργασία που έγινε είχε θετικό αντίκρυσμα. Η ύπαρξη νομικών θεμάτων (όχι πάντως ανυπέρβλητων στην περίπτωση της χώρας μας και ειδικά στην παρούσα συγκυρία), που θα ήγειρε η πριμοδότηση του εγχώριου εξοπλισμού προφανώς οδήγησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στη θέσπιση πριμοδότησης του ευρωπαϊκού φ/β εξοπλισμού» δηλώνει ο κ. Μεταξάς.