Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΥΦ: Έχει πολλά να κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν ασχοληθεί με τις ταρίφες των φ/β


Πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, με την ύπαρξη ρευστότητας, τα χαμηλά επιτόκια (12% έχουν φτάσει σήμερα), την ελάττωση της γραφειοκρατίας, την λειτουργία και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης, την συνέπεια στις αδειοδοτικές διαδικασίες, το σωστό υπολογισμό του ειδικού τέλους ΑΠΕ, τη σωστή διαμόρφωση ΟΤΣ, και μετά να συζητά το ΥΠΕΚΑ για μειώσεις και εξορθολογισμούς στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), μετά τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΦ, είναι απαράδεκτο κάθε έξι με οκτώ μήνες να ανακινείται θέμα feed in tariff και να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και οπισθοδρόμησης στο χώρο των Φ/Β και προειδοποιεί ότι ως Σύνδεσμος θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε αλλαγή του feed in tariff μέχρι το τέλος του 2012 που είναι το όριο αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ έχει ως εξής:
Εγγυημένες τιμές
"Μετά την συνάντηση των φορέων ΑΠΕ στις 07-10-2011 παρατηρείται έντονη συζήτηση γύρω από τις εγγυημένες τιμές συστήματος για τα Φ/Β.
Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι λόγω του επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας οποιαδήποτε αλλαγή στα feed in tariff καμία βελτίωση δεν θα επιφέρει σε κανένα τομέα, αντιθέτως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλο τον χώρο των Φ/Β.
Στη συνάντηση με το υπουργείο ζητήθηκε να κατατεθούν οι επίσημες προτάσεις των
Φορέων πράγμα το οποίο και έγινε. Σε καμία από τις επίσημα κατατεθειμένες προτάσεις δεν υπάρχει πρόταση μείωσης των εγγυημένων τιμών (τουλάχιστον όσων εκπροσωπούν τον χώρο) ακόμα και του ΣΕΦ .
Πως λοιπόν ανακοινώνεται από το υπουργείο ότι υπάρχει πρόταση του ΣΕΦ για μείωση της τιμής κατά 10% ; Εκτός αν οι θέσεις του προέδρου του ΣΕΦ για μειώσεις, όπως παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ στις 27/10/11 (την ίδια ημέρα που έκανε και ο υπουργός τις ανάλογες δηλώσεις) έχουν μεγαλύτερη ισχύ από οποιαδήποτε επίσημη θέση των φορέων, ακόμα και της ΡΑΕ.
Θεωρούμε ότι ο ΣΕΦ πρέπει να ξεκαθαρίσει επίσημα την θέση του για να μην υπάρχουν διττές απόψεις και θολά τοπία αλλά και για να μην χρεωθεί οτιδήποτε. Οποιαδήποτε μεταβολή στην παρούσα φάση της μεγάλης δυσκολίας των επενδύσεων στο χώρο των Φ/Β θα πλήξει τους επενδυτές που καλούνται να επενδύσουν σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον με τεράστιο πιστωτικό κόστος, έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία που κατατρώγουν την οποιαδήποτε μείωση στις τιμές των πάνελ.
Όσον αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη του ότι πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, με την ύπαρξη ρευστότητας, τα χαμηλά επιτόκια (12% έχουν φτάσει σήμερα), την ελάττωση της γραφειοκρατίας, την λειτουργία και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης, την συνέπεια στις αδειοδοτικές διαδικασίες, να υπολογιστεί - μελετηθεί σωστά το ειδικό τέλος ΑΠΕ, η ΟΤΣ και μετά να συζητά για μειώσεις και εξορθολογισμούς τιμών.
Άλλωστε είναι απαράδεκτο κάθε έξι με οκτώ μήνες να ανακινείται θέμα feed in tariff και να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και οπισθοδρόμησης στο χώρο των Φ/Β
Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε αλλαγή του feed in tariff μέχρι το τέλος του 2012 διότι:
α) οιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει άμεσα τα μέλη του και μόνον αυτά, διότι την κούρσα των φ/β την τρέχουν οι επενδυτές και όχι οι έμποροι, μεσάζοντες ή οποιοσδήποτε άλλος.
β) θα πρέπει το υπουργείο να αποδώσει στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ αυτά που του αναλογούν (έσοδα από τη δημοπράτηση των ρύπων, επιστροφές ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο κ.λ.π.)
γ) να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων που μπορεί να έρθουν στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ (τέλος μεταβίβασης αδειών, 50% της είσπραξης ΕΡΤ, χρέωση χρήσης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών πηγών κ.λ.π., όπως αναφέρεται στις προτάσεις των φορέων και της ΡΑΕ που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ).
δ) όποια αλλαγή και να γίνει στις εγγυημένες τιμές δεν θα επηρεάσει ούτε θα φέρει επιπλέον έσοδα στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ.
ε) οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης του FIT θα πρέπει να συνοδεύεται με συζήτηση για επαναφορά των φ/β στον νέο αναπτυξιακό όπως όλες οι άλλες επενδύσεις
ζ) εάν δεν ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου εξοστρακίζονται και σταματά κάθε ανάπτυξη των φ/β προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της οικονομίας, δίνοντας περιθώρια μόνο για άλλου είδους επενδύσεις που καμία αναπτυξιακή διαδικασία δεν δημιουργούν για την ελληνική οικονομία 
Θέλουμε να αναφέρουμε τέλος ότι στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος του 2012 που είναι το όριο αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης οποιαδήποτε αλλαγή είναι άνευ αποτελέσματος και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει χωρίς να λυθεί το υπάρχον πρόβλημα".

Μείωση του κόστους σύνδεσης των αγροτικών φωτοβολταϊκών ζητά η ΕΑΣ Λιβαδειάς


«Ζητούμε την επίτευξη συμφωνίας με τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. για την επανεξέταση των όρων σύνδεσης…» αναφέρει σε επιστολή του προς τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ κ. Γιώργος Ανέστης, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος των όρων σύνδεσης Φ/Β σταθμών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ξεπερνά ακόμη και τις 40.000 Ευρώ, λόγω δαπάνης αναβάθμισης του δικτύου η οποία επιβαρύνει τους αγρότες.
Προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημά τους αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες επένδυσης για όλους τους αγρότες-μέλη της, η Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς ζητά την επίτευξη συμφωνίας με τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. για την επανεξέταση των όρων σύνδεσης.
Παράλληλα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της έλλειψης δυνατότητας χρηματοδότησης από τις τράπεζες των ενδιαφερομένων επενδυτών φωτοβολταϊκών, ζητά εξάμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής των όρων σύνδεσης από την πλευρά των αγροτών
Την επιστολή αυτή η ΕΑΣ Λιβαδειάς κοινοποιεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τους Βουλευτές του Νομού Βοιωτίας και στην Διοίκηση της Τ.Υ. ΔΕΗ Λιβαδειάς.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Προς: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
Κοιν.:
1) Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
2) Βουλευτές Ν. Βοιωτίας
3) Δ.Ε.Η. Τ.Υ. Λειβαδιάς
Κύριοι,
Μετά την παρέλευση ενός και πλέον έτους από την αποδοχή των αιτήσεων που απέστειλαν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μόλις τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η αποστολή εκ μέρους της ΔΕΗ των όρων διασύνδεσής τους με το δίκτυό της.
Διαπιστώνεται, με έκδηλη ανησυχία, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το ύψος αυτών των όρων σύνδεσης ξεπερνά ακόμη και τις 40.000 Ευρώ. Αιτία αυτής της σημαντικής χρέωσης – όπως δικαιολογήθηκε από τη ΔΕΗ - αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το υπάρχον δίκτυο του παρόχου δεν δύναται να ανταπεξέλθει σε επιπλέον σταθμούς, με αποτέλεσμα η δαπάνη αναβάθμισης του δικτύου να επιβαρύνει τον αγρότη.
Η Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, ενισχύοντας και παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη σε όσους θέλησαν να προχωρήσουν στην Εγκατάσταση Φ/Β σταθμών ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημά τους αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες επένδυσης για όλους τους αγρότες-μέλη της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς, ζητούμε την επίτευξη συμφωνίας με τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. για την επανεξέταση των όρων σύνδεσης.
Στόχος της συμφωνίας αυτής να μην ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 20.000 Ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των έργων και να προχωρήσουν οι αγρότες μέλη της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς στην κατασκευή των Φ/Β σταθμών.
Παράλληλα, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της έλλειψης δυνατότητας χρηματοδότησης από τις τράπεζες των ενδιαφερομένων επενδυτών φωτοβολταϊκών, ζητούμε εξάμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής των όρων σύνδεσης από την πλευρά των αγροτών.
Με εκτίμηση
Γιώργος Ανέστης
Πρόεδρος ΕΑΣ Λιβαδειάς.