Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ελαβαν από ΔΕΗ τις πρώτες 1.500 προσφορές σύνδεσης οι αγρότες...


«Γκαζώνει» η ΔΕΗ στο θέμα των αγροτικών φωτοβλταικών, έπειτα και από την κριτική που έχει δεχθεί, και εντός των ημερών αποστέλλει μαζικά εκατοντάδες προσφορές σύνδεσης, ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον τα 2.000 από τα 6.000 συνολικά αιτήματα.

Ήδη μέχρι και χθες, 1.500 αγρότες πανελλαδικά είχαν λάβει προσφορές, τα έγγραφα δηλαδή που αφενός βεβαιώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί η ενέργεια που θα παράγουν και αφετέρου αναφέρουν το ποσό που χρειάζεται να πληρωθεί για να γίνει η σύνδεση στο δίκτυο.

Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των εγγράφων αυτών να φτάσει τα 2.000 (και τα 200 MW σε ισχύ, αφού πρόκειται για έργα των 100 kw), καλύπτοντας έτσι το 30% των αιτημάτων, ποσοστό που αφορά στις λεγόμενες «εύκολες» περιπτώσεις, στις γραμμές εκείνες δηλαδή που δεν έχουν πάνω τους εγκατεστημένα άλλα έργα ΑΠΕ.

Ακολουθεί η 2η πιο δύσκολη φάση…

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, εκείνη που αφορά σε γραμμές «μέτριας δυσκολίας», όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μια κάποια ισχύ ΑΠΕ, και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως το καλοκαίρι με την τρίτη και πιο δύσκολη φάση, εκείνες δηλαδή τις περιοχές όπως για παράδειγμα η Βοιωτία, όπου τα δίκτυα δείχνουν κορεσμένα. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, κάποιες γραμμές στο Αγρίνιο, όπου έχουν υποβληθεί γύρω στα 90-95 αγροτικά αιτήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 90-95 MW, και που προφανώς το δίκτυο δεν μπορεί να τα «σηκώσει» όλα. Σε κάθε περίπτωση και με αυτόν τον ρυθμό αποστολής των εγγράφων, δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι, να έχουν ικανοποιηθεί άλλα 2.000 αιτήματα, καλύπτοντας έτσι τα 4.000 από τα συνολικά 6.000 που έχουν συσσωρευτεί.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι έχει εξανεμιστεί ο κίνδυνος για πολλούς από τους αγρότες να χάσουν τα 3.000-4.000 ευρώ που πλήρωσαν για να υποβάλλουν αίτημα. «Αλλά ο κίνδυνος αυτός θα είχε ελαχιστοποιηθεί αν είχε εισακουστεί εξαρχής το αίτημά μας για 1.500 το πολύ αιτήσεις, λόγω του κορεσμού πολλών δικτύων», είναι η άποψη πολλών στελεχών της ΔΕΗ.

Ο αντίλογος ήρθε από τη ΡΑΕ

Ο αντίλογος βέβαια ήρθε χθες από τη ΡΑΕ. Στην συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, και στο επιχείρημα ότι η ΔΕΗ -επειδή δεν έκανε τις απαραίτητες μελέτες- προέβη σε «υπερβολικές» εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του δικτύου για να είναι «ασφαλής», παρενέβη και η Ανεξάρτητη Αρχή (άλλο ρεπορτάζ στο "Energypress"). Σύμφωνα με την τελευταία, κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ. Το αν ένα δίκτυο είναι κορεσμένο ή όχι- συνεχίζει η ΡΑΕ- αυτό διαπιστώνεται με απόφαση δική της και μετά από εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή...

ΡΑΕ: Δεν αναστέλλεται η αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών


Αρνητική ήταν η απάντηση της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ αναφορικά με το αίτημα που είχε υποβάλει να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, ’ρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με το νόμο «οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή» και ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό. Η συνολική άποψη της ΡΑΕ σχετικά με τη σύνδεση και τον κορεσμό στο διασυνδεδεμένο δίκτυο θα διαμορφωθεί μετά την υποβολή της εισήγησης της ΔΕΗ.
Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση κορεσμού από τη ΡΑΕ ή το ΥΠΕΚΑ, η αδειοδοτική διαδικασία δεν αναστέλλεται ούτε για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς αρμοδιότητας ΡΑΕ (ισχύς μεγαλύτερη από 1 MW) ούτε γι αυτούς αρμοδιότητας ΔΕΗ (έως 1 MW)
Κλείνοντας, η ΡΑΕ αναγγέλει τη διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2011 για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στο αρχείο που ακολουθεί: Ανακοίνωση ΡΑΕ

ΕΕ προς κράτη-μέλη: διπλασιάστε τις επενδύσεις σας σε ΑΠΕ


Διπλασιασμό των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπέβαλλαν στις αρχές του 2010, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους έως το 2020.
«Πρέπει να επενδύσουμε πολλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε έξυπνα και οικονομικά εργαλεία χρηματοδότησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ.
Οι Βρυξέλλες ζητούν από τις χώρες μέλη της ΕΕ να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ να αυξηθούν από 35 δισ. ευρώ ετησίως, σε 70 δισ. ευρώ. Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 10 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.