Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ευκολότερη πρόσβαση σε φωτοβολταϊκά

Πακέτο προτάσεων που θα διευκολύνουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σε σχετική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Τζανέτος Καραμίχας, προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία κοινοποιήθηκε και στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθούν άμεσα τα εξής:
Η άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ορίζει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε εκτάσεις ιδιοκτησίας των οποίων επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκοί σταθμοί κλπ), εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 100 KW.
Η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να καταθέτουν στο ΔΕΣΜΗΕ αίτηση αδειοδότησής τους για ΑΠΕ στην οποία να περιλαμβάνονται μόνο τα βασικά δικαιολογητικά, χωρίς να απαιτείται για την αδειοδότησή τους η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασαρχείο, Πολεοδομία, Αρχαιολογία, ΝΕΧΟΠ, ΔΙΠΕΧΩ κ.λπ.).
Στην εθνική κατανομή των έργων ΑΠΕ και ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, θεωρείται απόλυτα αναγκαία η διασφάλιση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μιας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως το έτος 2020, ίσης τουλάχιστον με 1.000 MW (1GW).
Η δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες να εγκαθιστούν από κοινού φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 500 KW, αποτελούμενα από μικρότερες μονάδες ισχύος μέχρι 20 KW η κάθε μία, έτσι ώστε με τη λειτουργία συλλογικών φορέων να αξιοποιείται η πράσινη ενέργεια προς όφελος των κατοίκων ενός αγροτικού οικισμού. Mάλιστα κρίνεται αναγκαίο να εφαρμόζεται για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος το τιμολόγιο που ισχύει για τα οικιακά φωτοβολταϊκά (0,55 ευρώ / KWH).
Η κατά προτεραιότητα σύνδεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με το δίκτυο της ΔΕΗ σε σχέση με τρίτους που διεκδικούν σύνδεση στο ίδιο δίκτυο.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου