Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Διαμαρτυρίες και για το πάγωμα της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά το εάν τελικά η αναστολή των αδειοδοτήσεων για έργα ΑΠΕ που προβλέπουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ αφορά και τις εγκαταστάσεις εκείνες που προορίζονται για αυτοπαραγωγή.
Το συγκεκριμένο ζήτημα θίγει με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ ο κ. Σηφάκης Νικόλαος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Βιοτεχνικού  Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ζητώντας την αποσαφήνιση του καθεστώτος που τελικά επικρατεί όσον αφορά την αυτοπαραγωγή, δηλαδή, τον ενεργειακό συμψηφισμό.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται σε ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ, η επίσημη απάντηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου για το ζήτημα είναι ότι πράγματι αναστέλλεται και η αδειοδότηση για Αυτοπαραγωγή από ΑΠΕ σύμφωνα με την Αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2300/οικ.16932, Άρθρο 1.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σηφάκη,  η αυτοπαραγωγή δεν επιβαρύνει οικονομικά το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η ανάγκη αναστολής των σχετικών αδειοδοτήσεων.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 
"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ 2317 (10-08-2012) αναστέλλεται η αδειοδότηση  αλλά και η εξέταση των αιτημάτων που έχουν ήδη κατατεθεί για  Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας .
Το παραπάνω μαζί με το  ΦΕΚ 222 (12-11-2012) άλλαξαν άρδην το σκηνικό στις Α.Π.Ε. στην χώρα μας  προκειμένου να  μειωθεί το έλλειμμα του Λ.ΑΓ.Η.Ε. και να εξυγιανθεί η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (όπως επικαλείστε),  βάζοντας βέβαια ¨ταφόπλακα¨ σε  επιχειρήσεις, επενδυτές και χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.
Θα θέλαμε όμως να μας επιβεβαιώσετε το καθεστώς που τελικά επικρατεί με την «Αυτοπαραγωγή»,  δηλαδή ενεργειακό συμψηφισμό, διαδικασία που προφανώς δεν επιβαρύνει οικονομικά το ταμείο του Λ.ΑΓ.Η.Ε.  Σε ερώτημα που θέσαμε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου (Πατησίων 27, Αθήνα) μας απήντησαν ότι  αναστέλλεται και η αδειοδότηση για Αυτοπαραγωγή από ΑΠΕ σύμφωνα με την Αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2300/οικ.16932, Άρθρο 1.
Και διερωτώμαι,
εφόσον σε αυτή τη  χώρα επιθυμούμε  να αναδείξουμε τον εθνικό – φυσικό πόρο που είναι η ηλιακή ενέργεια ,
εφόσον κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες  δεν στοχεύουν στην όποια μορφής επένδυσης (Feed in Tariff) πλέον αλλά στην μείωση της εισερχόμενης – καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας,  γιατί στερούνται του δικαιώματος  της αυτοπαραγωγής ή αλλιώς του δικαιώματος  συμμετοχής στην κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών;
Επίσης, σε αρκετά νησιά αλλά κυρίως στην Κρήτη, όπου κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, πολλοί από τους επιχειρηματίες ή και επιτηδευματίες  δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες. Στα πλαίσια της εγκεκριμένης από την Ρ.Α.Ε. φωτοβολταϊκης διείσδυσης  (120 MW), διερωτώμαι  ξανά, γιατί δεν παρέχεται  το δικαίωμα να εγκαταστήσουν μικρής ισχύος φωτοβολταϊκά συστήματα στις δομημένες εγκαταστάσεις τους με σκοπό πάντα τον ενεργειακό συμψηφισμό;
Παρακαλώ όπως διαλευκάνετε το συντομότερο δυνατό τα ζητήματα αυτοπαραγωγής,  στηρίζοντας παράλληλα τους λίγους υγιείς επιχειρηματίες που έχουν απομείνει στη χώρα μας , παρέχοντας το δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πλούσιους φυσικούς πόρους όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια  προκειμένου να καλύψουν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, τις ηλεκτρικές τους ανάγκες."