Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Απαγορεύονται και πάλι τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας


Νέα προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός επενδυτών, καθώς η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία που έχει περιληφθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.
Με την τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας, παύει να ισχύει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Έτσι, πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν ουσιαστικά πάψει να δίνουν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις (πρόκειται για πολύ μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων εκτάσεων της ελληνικής περιφέρειας) δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους σχεδιασμούς και στα προγράμματα των επενδυτών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε μόνον για αγρότες – επενδυτές αλλά για κάθε έναν που θέλει να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε την έχουν στην κατοχή τους είτε την έχουν νοικιάσει κ.λπ.
Πρόβλημα είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και για όσους έχουν λάβει τη σχετική έγκριση κατά το διάστημα που ισχύει ο νόμος Σκανδαλίδη επειδή πιθανόν κάποιες πολεοδομίες δεν τον… γνώριζαν.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται έντονη η αντίδραση, έστω και εκ των υστέρων, των φορέων που εκπροσωπούν τους επενδυτές φωτοβολταϊκών

"Αφανισμό" των κατασκευστών φωτοβολταϊκών "βλέπει" η Trina Solar


Αφανισμό των περισσότερων κατασκευαστών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού μέσα στα επόμενα χρόνια «βλέπει» η Trina Solar, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φωτοβολταϊκών πάνελ παγκοσμίως.
Όπως υποστηρίζει η εταιρία, αιτία για αυτή την αρνητική προοπτική είναι η συνεχής μείωση των τιμών η οποία μειώνει και τα περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να καθίστανται μη βιώσιμες.
«Αυτή είναι η δεκαετία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής Trina, Jifan Gao, σε συνέντευξή του.
«Από τώρα και μέχρι το 2015, που είναι η πρώτη φάση, τα δύο τρίτα περίπου από τους παίκτες θα τεθούν εκτός αγοράς», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Solyndra, έχουν κηρύξει πτώχευση αυτό το χρόνο, ενώ εταιρίες-κολοσσοί όπως η First Solar και η Yingli Green Energy, καταγράφουν σημαντική μείωση στις πωλήσεις και στις προβλέψεις κερδών.
Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, τα παραπάνω είναι άμεσα αποτελέσματα της αργής αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αλλά και του ανταγωνισμού ο οποίος γίνει ολοένα και πιο έντονος.