Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σε Λειτουργία Νέα Έργα ΑΠΕ Άνω των 500 MW Εφέτος


Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ σχετικά με την λειτουργία νέων έργων ΑΠΕ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, καθώς προβλέπεται ότι η ισχύς τους θα προσεγγίσει τα 515 μεγαβάτ, θα είναι δηλαδή υπερδιπλάσια των ρυθμών που έχουμε συνηθίσει. Οι δε επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στον τομέα, εκτιμώνται σε 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χρυσή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι η φετινή για τις ΑΠΕ, μετά και την ωρίμανση αρκετών έργων καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3851 για την ενίσχυση της “πράσινης” ενέργειας. Με βάση εκτιμήσεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης της ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται φέτος να πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ και να λειτουργήσουν έργα ισχύος 515 μεγαβάτ, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση ακόμη και με τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν επιτευχθεί σε ετήσια βάση στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το έργο της νεοσύστατης Υπηρεσίας Α.Π.Ε. και έκανε μια επισκόπηση των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή επίκειται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα, για το 2011, οι επενδύσεις θα προέλθουν από δύο κυρίως τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, τα Αιολικά και τα Φ/Β, καθώς και από τις απαραίτητα έργα αναβάθμισης του Συστήματος Μεταφοράς και των Δικτύων Διανομής

Αναφορικά με τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα, εκτιμάται ότι το 2011 θα εγκατασταθούν επιπλέον τουλάχιστο 200 MW, φτάνοντας τα 400 στο τέλος του έτους. Επίσης, υπό κατασκευή βρίσκονται Αιολικά Πάρκα ισχύος περίπου 300 MW, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2011 και αντιστοιχούν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αναμένονται περί τα 15 μεγαβάτ σε ισχύ από μικρά υδροηλεκτρικά καθώς και ένα μεγαβάτ από την λιμνάζουσα κατηγορία της βιομάζας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα 2255 μεγαβάτ στο τέλος του έτους, έναντι 1736 μεγαβάτ πέρσι.

Όσον αφορά τις επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, ο προϋπολογισμός των έργων της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για το 2011 που σχετίζονται με τις Α.Π.Ε. εκτιμάται από τον ΔΕΣΜΗΕ στα 100 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ η ΔΕΗ προβλέπει επιπλέον 470 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων διανομής της, εκ των οποίων τα 150 εκατ. σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη των Α.Π.Ε.

Οι εισηγήσεις

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δημήτρης Ραχιώτης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο σχέδιο του νέου Κανονισμού Αδειών που έθεσε η ΡΑΕ σε διαβούλευση και στις ενέργειες και προτάσεις της Αρχής για την εφαρμογή και την βελτίωση του ν.3851/2010.

Εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ, ο κ. Aθανάσιος Κορωνίδης προχώρησε σε μία εκτενή αναφορά στα έργα που προωθεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την απορρόφηση Α.Π.Ε. και αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στο Διαχειριστή ενόψει της ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Ο κ. Νίκος Δρόσος, Δ/ντης ΔΔΔ ΔΕΗ, μίλησε για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων που εισήγαγε ο ν.3851/2010 σε σχέση με τη σύνδεση των σταθμών Α.Π.Ε., στις διαδικασίες χορήγησης προσφορών από τον Διαχειριστή Δικτύου και στα ζητήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.

Ο κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, Περιβαλλοντολόγος, ως επικεφαλής της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει από το ΥΠΕΚΑ την μελέτη για την αναθεώρηση της περιβαλλοντικής διαδικασίας, παρουσίασε όσες από τις προτάσεις της ομάδας του για την αναμόρφωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι δημοσίως ανακοινώσιμες και έκανε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις κατά την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους.

“Απάντηση στην κρίση η ΑΠΕ”

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις Α.Π.Ε. η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υγιής και διαφανής ανταγωνισμός καυσίμων και η αποτελεσματική ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου:

«Στηρίζουμε, και στηρίξαμε πάντα τα τελευταία 10 χρόνια, την πολιτική προσπάθεια της απελευθέρωσης. Επικροτούμε τις προσπάθειες των θεσμικών φορέων της Πολιτείας που είναι σήμερα εδώ, και ειδικά της ΡΑΕ, για να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό, σύγχρονο και αναπτυξιακό ενεργειακό νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς, τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΡΑΕ που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ισότιμη πρόσβαση τρίτων στο δίκτυο. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, τις συγκρούσεις και τις αντιδράσεις. Για αυτό και κατακρίναμε και θα κατακρίνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όσες λανθασμένες κατά τη γνώμη μας επιλογές τελικά γίνουν στο κυοφορούμενο ενεργειακό νομοσχέδιο».

Οι ΑΠΕ και η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι μια από τις ελάχιστες απαντήσεις στην κρίση που διαθέτει η χώρα, ανέφερε ο κ. Παπασταματίου, τονίζοντας ότι «Οι ΑΠΕ είναι φτηνές και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας διότι συμβάλουν στην μείωση της συνολικής επιβάρυνσης του καταναλωτή. Μειώνουν το συνολικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώνουν επίσης το συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής αφού αποσοβούν, από το 2013 και μετά, τεράστιο κόστος εκπομπών. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο υποχρεωτικός στόχος 20% ΑΠΕ το 2020, οι ΑΠΕ είναι ο πιο φτηνός δρόμος για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των εκπομπών το 2020 από την ηλεκτροπαραγωγή»

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θα αξιοποιήσει τις ιδέες και απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση, αλλά και πριν από αυτή –κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης- προκειμένου να διαμορφώσει το συνολικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2011.

aleo solar: Φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής απόδοσης σε μαύρο χρώμα


Η aleo solar AG εγκαινιάζει στη φετινή διοργάνωση της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης Intersolar στο Μόναχο το νέο φωτοβολταϊκό της πάνελ aleo S_79 σε εντελώς μαύρο χρώμα. Αυτό το πάνελ υψηλής απόδοσης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ελκυστική εμφάνιση, κομψό σχεδιασμό και υψηλή απόδοση: χάρη στις μαύρες μονοκρυσταλλικές του κυψέλες, το μαύρο πλαίσιο και το μαύρο πίσω φύλλο, το πάνελ που ανέπτυξε η aleo solar ενσωματώνεται αρμονικά σε κάθε επιφάνεια οροφής.

«Στους νέους τύπους φωτοβολταϊκών πάνελ S_79 και S_79 Solrif, η aleo solar χρησιμοποιεί μονοκρυσταλλικές μαύρες κυψέλες υψηλής απόδοσης, με αποτέλεσμα τα πάνελ να επιτυγχάνουν ονομαστική ισχύ έως 245 Watt και βαθμό απόδοσης έως και 15,0%. Η μηχανική σταθερότητα των φωτοβολταϊκών πάνελ εξασφαλίζεται από ένα μαύρο πλαίσιο πάχους 50 mm από ανοδιωμένο αντιδιαβρωτικό κράμα αλουμινίου. Όπως σε όλα τα πάνελ της aleo solar, οι γωνίες του πλαισίου συναρμολογούνται μεταξύ τους χωνευτά, χωρίς βίδες, εφαρμόζοντας τέλεια. Έτσι το πάνελ είναι σταθερότερο, ενώ όλα τα επιμέρους εξαρτήματα μένουν οπτικά εναρμονισμένα μεταξύ τους», εξηγεί ο διευθυντής τεχνολογίας και ανάπτυξης της aleo solar AG, Δρ. Jens Sabotke.

Οι νέοι τύποι φωτοβολταϊκών πάνελ θα είναι διαθέσιμοι όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και την Αυστραλία, ενώ το πάνελ S_79 θα διατίθεται ταυτόχρονα και στη Βόρειο Αμερική. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα πρότυπα IEC/EN 61215 και IEC/EN 61730 και, για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με τα πρότυπα UL 1703 και ULC/ORD-C1703-01.

Εκτός αυτού, η aleo solar AG προσφέρει και ένα νέο φωτοβολταϊκό πάνελ με την επωνυμία avim, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μεγάλων εγκαταστάσεων. Το φωτοβολταϊκό πάνελ avim A_18 κατασκευάζεται από την avim solar production Co. Ltd. στο Gaomi της Κίνας, μία κοινοπραξία της aleo solar AG. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που κατασκευάζονται από την κοινοπραξία θα προσφέρονται με ειδικούς όρους.

Ολοκληρώθηκε επίσης με επιτυχία η δοκιμή αλατονέφωσης της TÜV Rheinland για το φωτοβολταϊκό πάνελ aleo S_18. Η δοκιμή αυτή πιστοποιεί πως τα πάνελ της aleo solar ανταποκρίνονται σε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ακόμα και σε παράκτιες περιοχές, όπου η ατμόσφαιρα παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα άλατος.