Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Νέα "νίκη" για τα μικρά φωτοβολταϊκά στο Ηνωμένο Βασίλειο


Αρνητική για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν η έκβαση της εκδίκασης της έφεσης που είχε καταθέσει κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του υπουργού Ενέργειας Chris Huhne να μειώσει τις εγγυημένες τιμές των μικρών φωτοβολταϊκών από τις 12 Δεκεμβρίου, δηλ. δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της επίσημης περιόδου διαβούλευσης.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της απόφασης, η κυβέρνηση δεν είχε την εξουσία να εισάγει μια ρύθμιση η οποία θα εφαρμοζόταν πριν από τη σχετική τροποποίηση.
Έτσι, οι μειωμένες επιδοτήσεις για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις έως 4 κιλοβάτ θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου, και όχι από τις 12 Δεκεμβρίου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική μείωση, η οποία ξεπερνάει το 50%, καθώς από 43,3 πένες ανά κιλοβατώρα έπεσε στις 21 πένες ανά κιλοβατώρα.

ΡΑΕ: Καταπέλτης για παραλείψεις ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ στη σύνδεση των φωτοβολταϊκών


Έξι σοβαρά προβλήματα διαπιστώνει η ΡΑΕ σε σχέση με τη λειτουργία των διαχειριστών των δικτύων και τη συμμόρφωσή τους με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται βάσει του νόμου 3851/10. Αφορμή για τις διαπιστώσεις της ΡΑΕ στάθηκε η καταγγελία της εταιρείας Enfinity, η οποία πλέον αναμένει την τελική απόφαση της ανεξάρτητης αρχής. Η ΡΑΕ έχει ήδη ζητήσει από τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ να εκθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους, ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα διαπιστώνει ότι:
1) ούτε η ΔΕΗ ούτε ο ΔΕΣΜΗΕ έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στη δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο και το σύστημα μεταφοράς
2) εξακολουθεί να μην πληρούνται, και από τους δύο Διαχειριστές, τόσο η απαίτηση του νόμου για δημοσιοποίηση των αιτημάτων σύνδεσης από τον ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., όσο και η απαίτηση του νόμου για (έγκαιρη) δημοσιοποίηση των αιτημάτων σύνδεσης από τη ΕΗ
3) εξακολουθεί να μην πληρούται η απαίτηση του νόμου για ανά δίμηνο δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με σύνδεση σταθμών ΑΠΕ και από τους δύο Διαχειριστές.
4) Στις σχετικές καταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. δεν φαίνεται η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής ο χρόνος που μεσολαβεί για την δημοσιοποίηση των ως άνω πληροφοριών.
5) εκκρεμεί ακόμη η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΔΕΗ Α.Ε. των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και του Οδηγού για τη σύνδεση Φ/Β σταθμών στο δίκτυο, όπως έχει ζητήσει η ΡΑΕ.
6) Εκπρόσωποι του διαχειριστή δικτύου χαρακτηρίζουν προφορικά περιοχές ως κορεσμένες , χωρίς να υπάρχει σχετική Απόφαση της ΡΑΕ, κάτι που αντιβαίνει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες της ΔΕΗ
Η καταγγελία
Η καταγγελία της Enfinity καταγγέλλει έξι προβλήματα – παραλείψεις των διαχειριστών. Ειδικότερα:
1. Μη δημοσιοποίηση από τους Διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.
2. Μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των ανωτέρω αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).
3. Καθυστερήσεις από τους Διαχειριστές σε ότι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με τα όσα ορίζονται στον ν.3851/2010 (Άρθρο 21).
4. Χαρακτηρισμός (προφορικά), από εκπροσώπους του Διαχειριστή Δικτύου, περιοχών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου Διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική Απόφαση της ΡΑΕ.
5. Μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.
6. Μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι μετά την καταγγελία υπήρξε επέμβαση προκειμένου να υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχείων, αλλά σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από την πλευρά της εταιρείας και διαπιστώνονται και από την απόφαση της ΡΑΕ, οι ελλείψεις συνεχίζουν να υφίστανται και οι διαχειριστές δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου.
Ο νόμος
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3851/2010 ο αρμόδιος διαχειριστής με απόφασή του χορηγεί μέσα σε 4 μήνες την προσφορά σύνδεσης που ζητήθηκε, η οποία οριστικοποιείται και γίνεται δεσμευτική, με την έκδοση της απόφαση ΕΠΟ για το σταθμό ΑΠΕ ή εάν δεν απαιτείται ΕΠΟ, με τη βεβαίωση από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή της περιφέρειας ότι ο σταθμός απαλάσσεται από την υποχρέωση αυτή.
Επίσης ο νόμος αναφέρει ότι ο διαχειριστής υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύνδεση των σταθμών με το Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή το Δίκτυο των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εκτός αν συντρέχουν τεκμηριωμένοι τεχνικοί λόγοι που δικαιολογούν την άρνηση της σύνδεσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους αντίστοιχους Κώδικες Διαχείρισης, ή υφίσταται κορεσμός των δικτύων. Κατά τη διαδικασία αυτή τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες δημοσιοποιούνται με ευθύνη του αρμόδιου Διαχειριστή στο διαδικτυακό του τόπο και ενημερώνονται σχετικά η Αυτοτελής Υπηρεσία για Α.Π.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Ρ.Α.Ε..