Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Ξεκόλλησε» από το ΓΛΚ το νομοσχέδιο για ΑΠΕ / διακοψιμότητα

Η ημέρα που χαρακτηρίστηκε ως «μαύρη» για την ελληνική οικονομία, όταν δηλαδή ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος η Βιοχάλκο ανακοίνωνε τη μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό -με διατήρηση της παραγωγικής του δραστηριότητας στη χώρα μας- συνέπεσε με το «ξεμπλοκάρισμα» μιας από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, τη Δευτέρα ξεμπλοκαρίστηκε το νομοσχέδιο των ΑΠΕ, το οποίο και για αρκετές εβδομάδες είχε κολλήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναμένοντας τις απαραίτητες υπογραφές. Τελικά το θέμα, αναφέρουν πληροφορίες,  διευθετήθηκε και πλέον το νομοσχέδιο οδεύει ολοταχώς προς τη βουλή προς ψήφιση. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα από τα μείζονα ζητήματα που είχε θέσει η βιομηχανία σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, δηλαδή οι συμβάσεις διακοψιμότητας. Ως γνωστόν διακοψιμότητα είναι η δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και σε μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι «επιτρέπουν» στον ΑΔΜΗΕ, όταν έχει ανάγκη, να μειώνει μέχρι ένα συμφωνημένο σημείο την παρεχόμενη προς αυτούς ισχύ,  και σε αντιστάθμισμα παίρνουν μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.
Με βάση το σχέδιο που είχε παρουσιάσει αποκλειστικά το energypress (δείτε εδώ το σχετικό θέμα), θεσπιζόταν η δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να συνάπτει συμβάσεις βάσει των οποίων συμφωνείται η παροχή υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου.
Παράλληλα  υπήρχε άρθρο που θέσπιζε το αποκαλούμενο και ως «μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού», το οποίο πιθανόν να αποτελέσει την πηγή χρηματοδότησης για τη διακοψιμότητα. Ωστόσο στο συγκεκριμένο κείμενο δεν καθορίζονταν οι συγκεκριμένοι συντελεστές, ούτως ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές ύψος και οι παράμετροι της ρύθμισης.
Αυτές θα πρέπει να εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση, που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νόμου. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, εκφράζονται φόβοι από την πλευρά της βιομηχανίας, ότι η πραγματική εφαρμογή του μέτρου και η σύναψη των συμβάσεων δε θα ξεκινήσει νωρίτερα από τα τέλη του… 2014.
Θυμίζουμε ότι οι συμβάσεις διακοψιμότητας αποφασίστηκε να ισχύσουν τόσο για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση όσο και για εκείνες της μέσης τάσης, που έχουν τα ίδια καταναλωτικά χαρακτηριστικά με τις πρώτες, και ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 μεγαβατωρών (13 εκατ. κιλοβατώρες).
Σημειώνεται τέλος ότι ο μηχανισμός της διακοψιμότητας είναι αρκετά διαδεδομένος σε ευρωπαϊκές χώρες, και έχει συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους πολλών ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Τελευταίο παράδειγμα οι συμβάσεις που υπέγραψαν με την EdF δύο βιομηχανίες αλουμινίου στη Γαλλία, οι οποίες συμφωνήθηκε να προμηθεύονται ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή 25 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, καθώς κρίθηκε ότι με τις συμβάσεις διακοψιμότητας συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος και στην προβλεψιμότητα του φορτίου.