Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

"Δήλωση ετοιμότητας" προτείνει η αγορά φ/β αντί για κλείδωμα με την ηλέκτριση


Τις επιπτώσεις και τα λειτουργικά προβλήματα που θα επέφερε μια αλλαγή του τρόπου που κλειδώνουν την τιμή τους τα φωτοβολταϊκά επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι έχουν μάλιστα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις μέτρων … «ισοδύναμης ισχύος».
Τι προτείνει η αγορά να ισχύσει σε σχέση με το κλείδωμα της τιμής; Αντί να ανοίγει παράθυρο παρερμηνειών και αδιαφανών συναλλαγών, λένε κύκλοι της αγοράς, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόταση που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΚΑ για κλείδωμα της τιμής με την ολοκλήρωση της κατασκευής του πάρκου. Πως μπορεί να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση; Θα γίνεται από τον ιδιοκτήτη του έργου δήλωση ετοιμότητας, η οποία όμως θα συνοδεύεται από ένα πακέτο αντικινήτρων για να μη γίνονται αναληθείς δηλώσεις. Τα αντικίνητρα που έχουν προταθεί ξεκινούν από την άμεση μείωση της ταρίφας κατά 20% και φτάνουν μέχρι την πλήρη ακύρωση της σύμβασης που έχει υπογραφή με το ΛΑΓΗΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα πάρκο δηλώθηκε έτοιμο αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι απλή και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της αγοράς.
Προβλήματα
Οι ίδιοι κύκλοι, υπογραμμίζουν ότι πιθανό κλείδωμα της τιμής με την ηλέκτριση θα επέφερε σοβαρότατο πλήγμα και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην αγορά. «Σκεφτείτε να κινδυνεύει ένα πάρκο να χάσει σε λίγες μέρες την τιμή και να έχει ειδοποιήσει το ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει η περίφημη «ηλέκτριση». Στην πραγματικότητα ολόκληρο το σύστημα κρέμεται από το διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή κινδυνεύει να γίνει δυσλειτουργικό και ευάλωτο σε κάθε είδους προβλήματα.
Καινούρια έργα
Σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβαση αποφασιστεί για το λεγόμενο κλείδωμα της ταρίφας, ελάχιστα επηρεάζει το κρίσιμο θέμα του ΛΑΓΗΕ. Και αυτό διότι η όποια αλλαγή του συστήματος δεν ακουμπάει καθόλου τις μονάδες που ήδη λειτουργούν, ενώ για τα καινούρια φβ έχουν ληφθεί ήδη μέτρα όπως το πάγωμα των αδειοδοτήσεων αλλά και το νέο κούρεμα των ταριφών. Κατά συνέπεια μιλάμε για ένα μέτρο εξαιρετικά περιορισμένης αποτελεσματικότητας, το οποίο ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει μια σειρά από δυσλειτουργίες στην αγορά, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Η ρύθμιση
Όπως αποκάλυψε χθες το EnergyPress η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μία μονάδα «κλειδώνει» την εγγυημένη τιμή feed in tariff. Έτσι μελετάται η κατάργηση του κλειδώματος της τιμής με την υπογραφή της σύμβασης και προωθείται και η εφαρμογή άλλου μοντέλου σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής θα εξασφαλίζει την ευνοϊκή τιμή feed in tariff με την ηλέκτριση της μονάδας του. Αυτό βεβαίως θα ισχύσει για τις νέες επενδύσεις και όχι για όσες έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ.
Η απόφαση επί της ουσίας διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του «κουρέματος» των τιμών για τα φωτοβολταϊκά καθώς θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στα μέτρα του Αυγούστου αποφασίστηκε γενναίο ψαλίδι έως και 47% στις ταρίφες των νέων φωτοβολταϊκών. Για μια σειρά από έργα λοιπόν, η μείωση της τιμής εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη με δεδομένο ότι επί της ουσίας καταργείται το λεγόμενο 18μηνο και οι τιμές θα κλειδώνουν με την ηλέκτριση του σταθμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρύθμιση θα ενταχθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα φέρει στη βουλή – πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα – το ΥΠΕΚΑ, με αιχμή του δόρατος την περίφημη έκτακτη εισφορά επί του τζίρου. Οι αλλαγές  – σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου – έχουν εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας.

(energypress.gr)

Ανοιχτή επιστολή παραγωγού φ/β στον κ. Παπαγεωργίου


Κύριε υπουργέ,
Tα σχεδιαζόμενα μέτρα για επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων  ΑΠΕ σε μια περίοδο όπου ο κλάδος δοκιμάζεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές του ίδιου του κράτους προς τις επιχειρήσεις, είναι ατυχέστατος και εγείρει πολύ σημαντικά ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις και επιδιώξεις της ηγεσίας του υπουργείου. Ειδικότερα , όπως θα εξηγήσω παρακάτω, όταν είναι ξεκάθαρο με βάση τις μελέτες ανεξάρτητων μελετών  (ΑΠΘ, PriceWaterHouseCoopers), δεν ευθύνονται εκείνοι για την στρέβλωση της αγοράς που έχει οδηγήσει σε έλλειψη ταμειακής ρευστότητας και ελλείμματα τον λειτουργό.
Όπως γνωρίζετε, η πλειοψηφία των ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ από ΦΒ παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι  με ληξιπρόθεσμα τιμολόγια  ΛΑΓΗΕ από τον Φεβρουάριο του 2012 και αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων στις τράπεζες, αφού οι περισσότεροι  δεν έχουν εισπράξει χρήματα από τον Αναπτυξιακό, αλλά η επένδυση έχει γίνει με ίδια κεφάλαια και δανεισμό.
-Πως ζητάτε λοιπόν από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, στους συνεχώς αυξανόμενους και κατάφορα άδικους τις περισσότερες φορές νέους φόρους και χαράτσια, όταν το ίδιο το κράτος αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής";
-Πόσο νομίζετε ότι μπορεί να αντέξει μια τέτοια επιχείρηση, όταν παράγει και δεν πληρώνεται από τον μοναδικό πελάτη της, μη έχοντας εναλλακτική να πουλήσει την παραγωγή της σε κάποιον άλλο;
Το σενάριο πλέον να σταματήσει η εξυπηρέτηση των δανείων προς τις τράπεζες είναι ορατό, με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο και την αγορά.
-Για ποιο θετικό επιχειρηματικό κλίμα ευαγγελίζεστε ως Υπουργείο ότι θέλετε να δημιουργήσετε, όταν αλλάζετε τους όρους μονομερώς για τις μικρές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις των ΑΠΕ σε φωτοβολταϊκά, προγραμματίζοντας νέες εισφορές επί του τζίρου, φόρο στα "χωράφια"; Τι θα γίνει με τα δάνεια και τις υποχρεώσεις στις τράπεζες που έχει η πλειοψηφία τους, όντας επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου; Οι υποχρεώσεις αυτές είναι ανελαστικές όπως γνωρίζετε.
Το υπουργείο και η ηγεσία του (σημερινή και προηγούμενη) έχει σαφώς βαρύτατες ευθύνες που δεν μερίμνησε για την ρύθμιση και προστασία της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στον υπολογισμό του κόστους του συστήματος. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το ΥΠΕΚΑ έχει τις ικανότητες ή την πολιτική βούληση να επέμβει με δίκαιο τρόπο…
Ο ΛΑΓΗΕ έχει καταστεί ελλειμματικός και το υπουργείο δεν έχει προβεί ούτε  στα θεσμοθετημένα μέτρα όπως η μεταφορά του τέλους ΕΡΤ υπέρ του λειτουργού ενέργειας.
Γιατί λοιπόν συνεχίζετε τον προστατευτισμό των ηλεκτρο-παραγωγών Φυσικού Αέριου (εισαγόμενο βέβαια), με βάση τον πρωτοφανή μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους που επιβαρύνει το κόστος του συστήματος, που και εσείς οι ίδιοι ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζετε οτι είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος;
Εδώ ταιριάζει το ρητό "πονάει μάτι, κόβει κεφάλι". Είναι αξιοπερίεργο τουλάχιστον οτι οι συγκεκριμένες εταιρείες ανήκουν στην πλειονότητα τους σε μεγάλες επιχειρήσεις γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων.
-Το ερώτημα λοιπόν που μένει προς απάντηση, είναι γιατί τιμωρείτε τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και μάλιστα μικρών επενδυτών, δίνοντας κατάφορα προτεραιότητα στην παραγωγή από ορυκτά καύσιμα και στην μεγάλη συμπαραγωγή (ΣΥΘΗΑ);
Και ύστερα αναρωτιέστε όλοι οι πολιτικοί και ιδιαίτερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί δεν γίνονται διαχρονικά επενδύσεις σοβαρές στην Ελλάδα.
-Ποιος Έλληνας ή ξένος επιχειρηματίας πρόκειται να προβεί  σε μια μακροχρόνια επένδυση όπως είναι η ενέργεια και δη οι ΑΠΕ , όταν θα ξέρει οτι σε μερικά χρόνια θα του φορτώσουν νέους φόρους που θα κάνουν πρακτικά την επένδυση ζημιογόνα;
Αναμένοντας την απάντηση σας για τα ερωτήματα και τις τελικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τα θέματα των ΑΠΕ. 
Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπαδόπουλος
 
(energypress.gr)

Απώλεια… εσόδων λόγω της έκτακτης εισφοράς στις ΑΠΕ


Ανήσυχοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στα δημόσια έσοδα η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των σταθμών ΑΠΕ που έχει αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόκειται πολύ σύντομα να ανακοινώσει. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο energypress στελέχη του χώρου των φωτοβολταϊκών, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση του κλάδου.
Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχία είναι απλός, καθώς ο καθένας βλέπει από την δική του πλευρά το θέμα. Ο μεν κ. Παπαγεωργίου πρέπει να κλείσει την τρύπα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, ο δε κ. Μαυραγάνης να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού. Και τα έσοδα από τη έκτακτη εισφορά δεν θα πάνε ως γνωστόν στον προϋπολογισμό αλλά στον ΛΑΓΗΕ για το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του δημόσιου κορβανά θα μειωθούν.
Και τούτο διότι τα ποσά της έκτακτης εισφοράς δεν θα αποδώσουν ούτε ΦΠΑ ούτε φόρους.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη μόνον τα φωτοβολταϊκά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποστούν και το μεγάλο «χαράτσι», τα πράγματα έχουν ως εξής: τα φωτοβολταϊκά κάνουν ένα τζίρο περίπου 300 εκατ. το χρόνο. Αν μπεί εισφορά 20% όπως σχεδιάζεται, σημαίνει ότι θα «φύγουν» από τη μέση 60 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα χαθούν περίπου 8 εκατ. από τον ΦΠΑ. Αν υπολογίσει κανείς και το φόρο που αναλογεί σε αυτά τα 60 εκατ. ευρώ (γύρω στα 20 εκατ.), τότε οι απώλειες για τον κ. Μαυραγάνη είναι μεγάλες και φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα από τις άλλες τεχνολογίες…

(energypress.gr)

Φωτοβολταϊκά: 180 εταιρείες θα εξαφανιστούν ως το 2015


Περίπου 180 κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είτε θα πτωχεύσουν είτε θα γίνουν αντικείμενο εξαγοράς έως το 2015 καθώς η υπεραποθεματοποίηση και οι χαμηλές τιμές έχουν δημιουργήσει κύμα συγχωνεύσεων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της GTM Research, οι μισές από αυτές τις εταιρείες εδρεύουν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, όπου τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τους «φθηνούς» Κινέζους.
Η υπερπροσφορά στον κλάδο των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται σε όρους ισχύος στα 35 Γιγαβάτ, γεγονός που συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω και διώχνει εταιρείες από την αγορά.
Μάλιστα, η έξοδος εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλού κόστους αναμένεται να είναι ταχεία και βίαιη, με εξαίρεση την Κίνα, όπου τα πράγματα θα εξελιχθούν με βραδύτερους ρυθμούς.
Ειδικότερα, στην Κίνα λειτουργούν 54 κρατικοδίαιτα “ηλιακά ζόμπι”, εταιρείες οι οποίες είτε θα κλείσουν είτε θα εξαγοραστούν.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η παραγωγική δυνατότητα φωτοβολταϊκού εξοπλισμού είναι διπλάσια από τη ζήτηση. Η παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ θα κυμανθεί σε 28,8-35,2 Γιγαβάτ το 2012 σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Στους κορυφαίους κατασκευαστές ως το 2015 θα περιλαμβάνονται οι Canadian Solar, First Solar , Hanwha SolarOne, JA Solar και JinkoSolar.
(econews.gr)