Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Συμβάσεις σύνδεσης χωρίς πληρωμή για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ, πλέον, και όχι ο ΔΕΣΜΗΕ θα υπογράφει τις συμβάσεις σύνδεσης αλλά και τις συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αποσαφηνίζει η ΔΕΗ με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις περιφερειακές της υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες αγρότες να υπογράφουν συμβάσεις σύνδεσης χωρίς να καταβάλουν το σχετικό κόστος εάν δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Η ΔΕΗ θέτει υπόψη των ενδιαφερομένων τα ακόλουθα, αναφορικά με την υπογραφή των Συμβάσεων Σύνδεσης και των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW:

Α. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. Η αρμοδιότητα υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα μεταφερθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ στις αρμόδιες τοπικές, ανά νομό, μονάδες Δικτύου της ΔΕΗ ως εξής:

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ μέχρι 31/1/2011 θα γίνει στον ΔΕΣΜΗΕ.

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ από 01/02/2011 και εντεύθεν θα γίνει στις αρμόδιες Περιοχές ΔΕΗ χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή φακέλου.

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ’ επάγγελμα αγροτών οι οποίοι είτε θα λάβουν εφεξής Προσφορά Σύνδεσης από τη ΔΕΗ, είτε έχουν λάβει Προσφορά Σύνδεσης και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Πώλησης στο ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνει στις αρμόδιες Περιοχές ΔΕΗ. Λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ανωτέρω, καθώς και ως προς τη διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτημάτων θα παρασχεθούν με νεότερη Ανακοίνωση.

Β. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

2. Οι κατ' επάγγελμα αγρότες αι Οποίοι έχουν λάβει Προσφορά Σύνδεσης από τη ΔΕΗ από 01/02/2011 και εντεύθεν ή Θα λάβουν εφεξής και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων Θα πρέπει προ της λήξης της διάρκειας ισχύος της Προσφοράς Σύνδεσης να προβούν στα εξής:

•στην έγγραφη αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης με ταυτόχρονη κατάθεση αιτήματος σύναψης Σύμβασης Σύνδεσης

• στην προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης

• στην προσκόμιση εγγυητικής επιστολής αορίστου διάρκειας ή τουλάχιστον διετούς διάρκειας από τραπεζικά ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα ύφους 150 €/kW, καθώς και επιστολής κατ' αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

Οι κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει όλα τα ανωτέρω απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία θα προχωρήσουν στην καταβολή των δαπανών σύνδεσης, ταυτόχρονα με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης. και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην μελέτη και κατασκευή των έργων σύνδεσης.

Οι κατ' επάγγελμα αγρότες που αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητά τους να προσκομίσουν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενο έγγραφα και στοιχεία καθυστέρηση έκδοσης της Έγκρισης Εργασιών για την οποία είχε εγκαίρως υποβληθεί αίτηση ατην αρμόδια Πολεοδομία, καθυστέρηση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο. εφόσον απαιτείται, καθυστέρηση έκδοσης επιστολής κατ' αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας κλπ), Θα μπορούν να υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης χωρίς ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης, με υποχρεωτική όμως κατάθεση της εγγυητικής επιστολής. Στις περιπτώσεις αυτές αι Συμβάσεις Σύνδεσης θα προβλέπουν προθεσμία τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής τους για την υποβολή των ελλειπόντων εγγράφων και στοιχείων και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης.

Μετά την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των ανωτέρω, οι συμβάσεις Θα ενεργοποιούνται και τότε η ΔΕΗ Θα προχωρά στη μελέτη και κατασκευή των έργων σύνδεσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις άπρακτης παρέλευσης της εκάστοτε εξάμηνης διάρκειας ισχύος των Προσφορών Σύνδεσης που εκδόθηκαν σε ημερομηνίες μεταγενέστερες της 31 Ιανουαρϊαυ 2011 ή Θα εκδοθούν εφεξής, χωρίς την υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης με έναν από τους δύο ανωτέρω τρόπους, οι Προσφορές Σύνδεσης Θα παύσουν να ισχύουν και αι σχετικοί φάκελοι θα τεθούν στα αρχείο χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Ομοίως Θα λύονται αυτομάτως και χωρίς άλλη ειδοποίηση σι Συμβάσεις Σύνδεσης που Θα συναφθούν χωρίς ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης μετά την άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας και οι σχετικοί φάκελοι Θα τίθενται στα αρχείο. Στις περιπτώσεις αυτές οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές θα επιστραφούν στους ενδιαφερόμενους.

3. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 θα ισχύσουν και για τις αιτήσεις επαγγελματιών αγροτών των οποίων οι Προσφορές Σύνδεσης έχουν ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξουν μέχρι την 31 Ιουλίου 2011, εφόσον σι ενδιαφερόμενοι προσέλθουν για την υπογραφή Συμj3άσεων Σύνδεσης μέχρι την 1η Αυγούστου 2011. Σε διαφορετική περίπτωση οι Προσφορές Σύνδεσης Θα παύσουν να ισχύουν και οι σχετικοί φάκελοι θα τεθούν στο αρχείο χωρίς άλλη ειδοποίηση.


Διαβάστε την 7η ανακοίνωση της ΔΕΗ, καθώς και τη διευκρίνισή της στους επόμενους συνδέσμους:
7η ανακοίνωση - Διευκρίνιση

ΡΑΕ : Πως τα δίκτυα θα μπορέσουν να «σηκώσουν» περισσότερη ισχύ από ΑΠΕ

Στο τραπέζι μπαίνει και πάλι η βελτίωση του σχεδιασμού των δικτύων υψηλής τάσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να "σηκώσουν" μελλοντικά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Καθώς όσο περνά ο χρόνος θα «ωριμάζουν» και θα εντάσσονται στο δίκτυο όλο και περισσότερα έργα ΑΠΕ, με πρωτοβουλία της ΡΑΕτίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ένα πακέτο προτάσεων για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς (ΥΤ), με το σκεπτικό ότι ο σχεδιασμός τους δεν πρέπει να «κοιτά» τις σημερινές ανάγκες της χώρας να απορροφήσει «πράσινη» ενέργεια, αλλά αυτές που θα έχει σε πέντε, δέκα ή και σε είκοσι χρόνια.

Η κίνηση της ΡΑΕ αποσκοπεί- όπως αναφέρουν στελέχη της- όχι στο να υποκαταστήσει το ρόλο του ΔΕΣΜΗΕ, αλλά στο να λειτουργήσει υποβοηθητικά, προς την κατεύθυνση χάραξης μιας νέας ΜΑΣΜ(Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς).

Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει προτάσεις που στην ουσία θα διευκολύνουν την αδειοδοτική «πορεία» ενός έργου, ακόμη κι αν το δίκτυο στο οποίο προορίζεται να ενταχθεί, με βάση τη σημερινή «φωτογραφία» είναι κορεσμένο. Στην ουσία, αυτό που συστήνει η Αρχή είναι ότι ένα δίκτυο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται – από το ΔΕΣΜΗΕ που έχει την ευθύνη κατασκευής του έως τη ΔΕΗ που έχει την ευθύνη διαχείρισής του- ως κορεσμένο, με βάση τις σημερινές του αντοχές, αλλά με βάση το σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί μελλοντικά, σε ένα βάθος ετών. Γι’ αυτό, και μέχρι να γίνει η επένδυση στο δίκτυο, καλό θα είναι η αδειοδότηση ενός έργου να προχωρά, με τη λογική ότι όταν θα έχει φτάσει στην τελική φάση της διαδικασίας- θα έχει δηλαδή πάρει τη λεγόμενη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ)- τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η υποδομή που θα απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια.

Και σύστημα «περικοπών ενέργειας»

Επίσης, η ΡΑΕ θα διατυπώνει προτάσεις, που αφορούν στο κόστος ανάπτυξης των υφιστάμενων δικτύων και στην δημιουργία νέων, καθώς και στο χρόνο υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί στηΜΑΣΜ. Ανάμεσα στις εισηγήσεις της θα περιλαμβάνονται, ακόμη και πιθανοί τρόποι για να εντάσσονται σε ένα κορεσμένο ή προβληματικό δίκτυο, έργα ΑΠΕ, μέσα από το λεγόμενο σύστημα «περικοπών ενέργειας».

Τι εννοούμε όμως με τον όρο αυτό ; Είναι η πρακτική που ακολουθείται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου εάν ένα δίκτυο είναι κορεσμένο, αυτό δεν καθίσταται απαγορευτικό για τον παραγωγό ΑΠΕ. Απλώς, εφόσον κι ο ίδιος συμφωνήσει, μπορεί να εισάγει στο δίκτυο όσες κιλοβατώρες εκείνο μπορεί να απορροφήσει, που προφανώς είναι λιγότερες από εκείνες που έχει παράξει, χωρίς φυσικά ο ίδιος να αποζημιώνεται για τις υπόλοιπες.

Πρόκειται φυσικά για πρακτική που ενδεχομένως να συναντήσει τις αντιρρήσεις πολλών παραγωγών ΑΠΕ, αλλά που προφανώς εφαρμόζεται ως «λύση ανάγκης» σε δίκτυα και συστήματα, που είναι τόσο προβληματικά, ώστε αποτελεί τη μόνη εναλλακτική για τους εκεί επενδυτές.

Σ. Κάπελλος: Γραφειοκρατία και Χρηματοδότηση Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Φωτοβολταϊκών στην Χώρα μας

Κατά τη διάρκεια του φετινού 5ουΕνεργειακού Διαλόγου, που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, ο κ. Σωτήρης Κάπελλος, διευθυντής ανάπτυξης φωτοβολταϊκών της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, παρουσίασε την πορεία της ελληνικής αγοράς φ/β και την σημερινή εικόνα όσον αφορά τις επενδύσεις, την εγκατεστημένη ισχύ ανά κατηγορία έργων, καθώς και τις προοπτικές για τη συνέχεια.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στο εξής, καθώς ο ΣΕΦ αναμένει να εγκατασταθούν φέτος 200-300 MW στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του νέου θεσμικού πλαισίου που ισχύει από πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κάπελλος, στο μεγαλύτερο μέρος τους (52,5%), τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά αφορούν έργα με ισχύ ανάμεσα στα 20 και 150 KW, ενώ πλέον αρχίζουν να επιταχύνονται και τα μικρά οικιακά συστήματα, εξασφαλίζοντας ένα κομμάτι της σχετικής πίτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την υλοποίηση των έργων στη συνέχεια: Ο ένας αφορά τα γραφειοκρατικά ζητήματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των φ/β πάρκων και ο δεύτερος είναι το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης των επενδύσεων.

Τα στοιχεία αυτά, αλλά και ακόμα περισσότερα που έχουν ενδιαφέρον για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, μπορείτε να δείτε στο video της ομιλίας του κ. Κάπελλου, το οποίο παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Energia. gr. Επίσης, περιλαμβάνεται και μια παρουσίαση της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και του χαρτοφυλακίου της.


Γιώργος Φιντικάκης: Χωρίς δίκτυα θα μείνει στα χαρτιά η πράσινη ενέργεια

Δίχως σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, τα οποία θα σχεδιαστούν με ορίζοντα το λιγότερο 10ετίας, δηλαδή με βάση τις εκτιμώμενες ποσότητες πράσινης ενέργειας που πρόκειται να παραχθούν στην Ελλάδα ώς το 2020, το στοίχημα των ΑΠΕ θα μείνει στα λόγια.

Στην ουσία αυτό είναι το σκεπτικό των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (τέθηκαν σε διαβούλευση από την Παρασκευή), που εισηγείται ριζικές αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού των δικτύων υψηλής τάσης, ο οποίος δεν θα πρέπει στο εξής να «κοιτά» την εκτιμώμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό και τις υποβληθείσες αιτήσεις με ορίζοντα 5ετίας (όπως σήμερα), αλλά τα δεδομένα που θα ισχύσουν σε δέκα ή και είκοσι χρόνια.

Είναι τόσο μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον σε ΑΠΕ για τον ελλαδικό χώρο, σημειώνει η ΡΑΕ, ώστε μόνο αν γίνει ένας προγραμματισμός σε βάθος δεκαετίας ή και περισσότερο, μπορεί αυτό να καλυφθεί. Δείγμα του ενδιαφέροντος είναι τα «σύνθετα» έργα αιολικών σε νησιά του Αιγαίου με παράλληλη υποβρύχια διασύνδεσή τους με την ενδοχώρα - π.χ. ΤΕΡΝΑ (Κρήτη), Κοπελούζου (Κυκλάδες και Κρήτη), Μυτιληναίου (Ικαρία), ΕΝΤΕΚΑ (Σκύρος) - με τα οποία η αγορά των ΑΠΕ μπορεί να περάσει την επόμενη 5ετία από έργα των 30-40 MW, σε μεγαλύτερα.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Η Αρχή εισηγείται να μην κόβεται μια αίτηση αν το δίκτυο στο οποίο προορίζεται να ενταχθεί το έργο είναι κορεσμένο σύμφωνα με τις σημερινές του «αντοχές», αλλά να λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός που θα υλοποιηθεί μελλοντικά, σε βάθος ετών. Σύμφωνα με τον αντιπρόδερο της Αρχής Δ. Ραχιώτη, αν δεν υπάρχει σήμερα διαθέσιμος «ηλεκτρικός χώρος» σε ένα δίκτυο, καλό είναι η αδειοδότηση ενός έργου να προχωρά με τη λογική ότι όταν αυτή θα έχει φτάσει στην τελική της φάση - θα έχει δηλαδή πάρει τη λεγόμενη Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) - τότε λογικά θα έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο.

Ξεχασμένα έργα. Στο κείμενο πάντως της ΡΑΕ περιγράφονται και μια σειρά έργων που αν και θα έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί εδώ και μία 10ετία, ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά! Τέτοια είναι τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, τα οποία εντάσσονται από το 2001 κατ' επανάληψη στις Μελέτες Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) που εκπονεί ο ΔΕΣΜΗΕ, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ορισμένα από αυτά δεν έχουν καν αρχίσει να κατασκευάζονται


Πηνελόπη Μητρούλια: Η Γερμανία «προορίζει» την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός από φωτοβολταϊκά έργα

Ανοιγει ο δρόμος για τη μεταφορά από τη Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα, μέρους του τεράστιου ενεργειακού project Desertec. Μετά και τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, κατέστη απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μας εξάγει ρεύμα από τον ήλιο» δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα ετέθη τόσο από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων όσο και από τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον υφυπουργό Oικονομίας και Tεχνολογίας της Γερμανίας Μπέρναντ Χάιτζε, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του 2011 οι δύο πλευρές θα έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση της πρότασης Σόιμπλε για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την εξαγωγή της προς τη Γερμανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Desertec αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας ισχυρού δικτύου μεταφοράς. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και η αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο καθιστούν την περιοχή περισσότερο επικίνδυνη για την υλοποίηση μιας τέτοιου είδους επένδυσης έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι εξίσου μεγάλη και βεβαίως η απόσταση από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης είναι πολύ μικρότερη.

Εξάλλου η Γερμανία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών παγκοσμίως (κατέχει το 50% διεθνώς σε εγκατεστημένα έργα και πάνω από το 15% σε παραγωγή πάνελ και εξοπλισμού) ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της αλλά και να καλύψει το έλλειμμα της ενέργειας που θα προκύψει από το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2022.

Η ιδέα της μεταφοράς μέρους του Desertec στην Ελλάδα φαίνεται ότι κυοφορείται εδώ και αρκετό διάστημα αφού το θέμα συζητήθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, γύρω από τον ήλιο –που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο– ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις συναντήσεις που είχε τόσο με την επίτροπο Κλιματικής Δράσης κ. Χέντεγκαρντ, όσο και με τον επίτροπο Ενέργειας κ. Ετινγκερ.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα πρέπει να ενταχθεί και το μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW. Μεταξύ των 15 κοινοπραξιών οι οποίες έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού είναι γερμανικές εταιρίες όπως οι Q-Cells, Siemens, WurthSolar και Centrotherm Photovoltaics. Οι εταιρίες αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη με αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρίες που μεταξύ άλλων διεκδικούν τη δημιουργία και εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής.


Και μεγάλες γερμανικές τράπεζες πίσω από το ενδιαφέρον για τον «ελληνικό ήλιο»…

Ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τόσο το σχέδιο «εξαγωγών» ηλιακής ενέργειας από τηνΕλλάδα, προς τις χώρες του Βορρά, όσο και η χρηματοδότηση κατασκευής μεγάλων φωτοβολταικών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς επίσης και εργοστασίων κατασκευής πάνελς.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξειδικευτεί στις λεπτομέρειές του – για το σκοπό αυτό άλλωστε θα συσταθεί ειδική ομάδα δράσης στιςΒρυξέλλες- εντούτοις το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύων και μεγάλων έργων στην Ελλάδα γύρω από την ηλιακή ενέργεια, αντιμετωπίζεται πολύ θετικά στις μέχρι τώρα συζητήσεις που είχε με κοινοτικούς αξιωματούχους ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο υπουργός δεν είχε επαφές μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα με τους αντιπροέδρους της Deutsche Bank, Κάιο Βέσερ και τηςΕυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχο Σακελάρη, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής των τραπεζών που εκπροσωπούν σε χρηματοδοτήσεις επενδύσεων ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Τι συζητείται

Ποιο όμως είναι ακριβώς το σχέδιο αυτό, και σε τι συνίσταται ; Σε δύοσκέλη, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το πρώτο, αφορά στην ιδέα να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια υποδομών ένα ισχυρό δίκτυο υψηλής τάσης, μέσω των οποίων θα είναι εφικτές οι «εξαγωγές» ρεύματος από φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά εγκατεστημένα στην Ελλάδα, προς τις χώρες του Βορρά. Δεν αποτελεί ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξει» το δεύτερο -και πιο άμεσα εφικτό να υλοποιηθεί- σκέλος του σχεδίου, που αφορά σε μια πιο ενεργή παρουσία στην Ελλάδαγερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων, για την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς καιεργοστασίων κατασκευής πάνελ ή άλλου εξοπλισμού (που αποτελεί βασική ελληνική επιδίωξη, καθώς θα εισρεύσουν άμεσα ξένα κεφάλαια), με προορισμό όχι μόνο την ελληνική αλλά κυρίως την ευρύτερη αγορά της Ε.Ε.

Το ελληνικό αυτό σχέδιο «ήλιος» βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόσο με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε - που πρώτος άνοιξε τη συζήτηση - όσο και, την περασμένη εβδομάδα, με τον κοινοτικό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Οτινγκερ, αλλά και παλαιότερα με τον αντιπρόεδρο της Deutche Bank, Κάιο Βέσερ.

Ελληνικό «Desertec»…

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να «μεταφερθεί» στην Ελλάδα ένα μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που έχει δρομολογηθεί στη Βόρεια Αφρική με την ονομασία «Desertec» (στο οποίο μετέχουν κυρίως γερμανικές εταιρείες) για την παραγωγή στηΣαχάρα ηλιακής ενέργειας και την εν συνεχεία εξαγωγή της στην Ευρώπη με υποβρύχια δίκτυα για την κάλυψη μέρους των αναγκών της. Αλλά το «Desertec» έχει εν μέρει παγώσει, τόσο λόγω της πολιτικής αναταραχής στη Β. Αφρική όσο και λόγω του τεράστιου προϋπολογισμού του, ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό στη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Η Ευρώπη αναζητά πιο... οικονομικές λύσεις

Η ιδέα λοιπόν που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι η Ελλάδα - που είναι πιο κοντά στη Γερμανία από ό,τι η Σαχάρα και που ούτως ή άλλως συμμετέχει στο «Desertec» αλλά με δευτερεύοντα ρόλο (θα διέλθει από το έδαφός της ένας μικρός αγωγός προερχόμενος από Αίγυπτο) - μπορεί να αναβαθμίσει το μερίδιό της, ώστε να καλύψει προσωρινά μέρος του σχεδίου. Να μη χρειαστεί, δηλαδή, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, όλα τα δίκτυα να «ταξιδέψουν» υποθαλάσσια στη Μεσόγειο, αλλά να ξεκινήσουν από την Ελλάδα μεταφέροντας το ρεύμα που θα παραχθεί εδώ, από φ/β και ηλιοθερμικά, προς τις χώρες του Βορρά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί και η ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Ενα από τα βασικότερα εμπόδια για να διοχετευθεί η ενέργεια αυτή στις ευρωπαϊκές αγορές, είναι η απουσία σύγχρονων δικτύων υψηλής τάσης, τεράστιας χωρητικότητας και πολύ μεγάλου κόστους που απαιτούνται για τη μεταφορά της. Ανάμεσα, λοιπόν, στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι κάποιοι από τους αγωγούς που επρόκειτο να κατασκευαστούν στη Σαχάρα, να κατασκευαστούν εδώ.

Επενδύσεις στη βιομηχανία του "ήλιου"

Παράλληλα, επιδίωξη της Γερμανίας καθώς και άλλων χωρών είναι να επενδύσουν στην ελληνική ηλιακή βιομηχανία. Είτε σε μεγάλα πάρκα όπως αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη - όπου υπάρχουν τέσσερις γερμανικές συμμετοχές ανάμεσα στα 15 σχήματα που προκρίθηκαν στη β' φάση του διαγωνισμού - είτε σε εργοστάσια κατασκευής εξοπλισμού (πάνελ κ.λπ.). Οι γερμανικές εταιρείες θεωρούνται από τις κορυφαίες του είδους, με διεθνές μερίδιο 50% σε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα και 15% στην παραγωγή πάνελ ή άλλου εξοπλισμού.

«Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας γύρω από τον ήλιο - που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο - έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις επαφές του με κοινοτικούς επιτρόπους.

Γιατί «καίγεται» η Γερμανία για τον ελληνικό ήλιο

Το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον της γερμανικής οικονομίας. Ο πρώτος είναι η αξιοποίηση της ενεργειακής τηςτεχνογνωσίας που αποτελεί πλέον προϊόν υψηλής ζήτησης παγκοσμίως. Ο δεύτερος αφορά στην απόφαση του Βερολίνου να«κλείσει» έως το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας. Στόχος της Γερμανίας είναι να αναπληρώσει την τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες εναλλακτικές πηγές και ίσως η Ελλάδα να αποτελεί την ευκαιρία για την εκπλήρωσή του