Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ελπίδες σύνδεσης για τα φωτοβολταϊκά των πρώτων 60 ημερών


Τις αιτήσεις για όρους σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά που κατατέθηκαν τους δύο πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Μπιρμπίλη ( 3851/2010), οι οποίες συγκροτούν ένα τεράστιο όγκο και συνεπώς ένα τεράστιο έργο, εξετάζει πλέον η ΔΕΗ.
Οι αιτήσεις αυτές, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, έχουν ελπίδες να πάρουν όρους σύνδεσης, εάν βεβαίως αφορούν σε περιοχές που υπάρχει χωρητικότητα δικτύου. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, δηλαδή για αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις πρώτες 60 ημέρες, οι εκτιμήσεις των ίδιων παραγόντων είναι ότι πιθανότατα δεν θα εξεταστούν ποτέ και δεν θα τους δοθούν ποτέ όροι σύνδεσης. Και τούτο διότι εκτιμάται ότι όταν εξεταστούν οι χιλιάδες των αιτήσεων των «60 ημερών» δεν θα υπάρχει χωρητικότητα, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν τα πλέον χαλαρά κριτήρια. «Μόνον μεγάλα έργα που θα  μπούν στο fast track θα μπορέσουν να φτιάξουν φωτοβολταϊκό» τονίζουν χαρακτηριστικά οι συνομιλητές του energypress.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ παρέλαβε ένα μεγάλο όγκο αιτήσεων που είχαν κατατεθεί παλαιότερα στη ΡΑΕ, τα λεγόμενα έργα του «ειδικού καταλόγου». Εξέτασε λοιπόν κατά προτεραιότητα αυτά τα έργα που αφορούν σε αιτήσεις της περιόδου 2007-2008,  μεταξύ των οποίων και πολλά μεγάλα, του 1 μεγαβάτ έκαστο, που συνολικά αθροίζουν ένα δυναμικό 800 MW. Ταυτόχρονα, προτεραιότητα είχαν και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα οποία εξετάστηκαν πράγματι από τη ΔΕΗ και δόθηκαν όροι σύνδεσης στη μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών. Έμειναν μόνον οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις από πλευράς δυνατότητας ένταξης στο δίκτυο.
Τα αιτήματα για φωτοβολταικά από ιδιώτες που έχουν υποβληθεί με βάση το νέο νόμο άρχισαν να εξετάζονται στην αρχή περίπου του χρόνου και η πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι αυτή που προαναφέρθηκε: Ξεχώρισε εκείνα των πρώτων δύο μηνών τα οποία και εξετάζει πλέον εντατικά.

Διαμαρτυρία ΣΠΕΦ για αδικίες στον αναπτυξιακό


Επιστολή διαμαρτυρίας στην νέα Υπουργό Ανάπτυξης κα Α. Διαμαντοπούλου απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με θέμα τις αδικαιολόγητες περικοπές στους νόμιμα πιστοποιημένους απολογισμούς έργων Φ/Β επενδύσεων στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, Φ/Β έργα που είχαν υπαχθεί στον ν. 3299 και ολοκληρωθεί ως και το 2009 βρέθηκαν λόγω των παρατεταμένων κωλυσιεργιών των υπηρεσιών του Υπ. Ανάπτυξης να κρίνεται η «τύχη» τους με βάσει τον πολύ μεταγενέστερο νόμο 3840/2010 και μάλιστα σε πλήρη πολλές φορές αναντιστοιχία της χρονικής περιόδου που πραγματικά αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με τα προβλεπόμενα στρεβλά κόστη σε πολύ μεταγενέστερη σχετική εσωτερική εγκύκλιο του Υπουργείου.  
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αναφέρει ο σύνδεσμος, οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο είχαν υλοποιηθεί αλλά και πιστοποιηθεί νομίμως για την υλοποίηση και έναρξη της κανονικής τους λειτουργίας από το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου (ΚΟΕ) του ΥΠΑΝ, αλλά παρ’ όλα αυτά εφαρμόστηκε στην εκταμίευση αναδρομικά η εγκύκλιος τυποποίησης βάση του ν. 3840/2010 η οποία όμως απροκάλυπτα εξαφάνιζε ή ευτέλιζε σημαντικές κατηγορίες κόστους καίριων και παρελκόμενων έργων των επενδύσεων αυτών.
Δείτε την επιστολή του ΣΠΕΦ προς την Υπ. Ανάπτυξης: Επιστολή ΣΠΕΦ προς ΥΠΑΑΝ

Στον αναπτυξιακό τα «παλιά» φωτοβολταϊκά 20 KW


Διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα να μπούν στον αναπτυξιακό νόμο παλιές  επενδύσεις φωτοβολταϊκών των 20 Κιλοβάτ (αιτήσεις μέχρι τις 29 Ιανουαρίου του 2010), οι οποίες απορρίπτονταν γιατί δεν έπιαναν το minimum επενδυτικής δαπάνης που όριζε ο νόμος, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στις διατάξεις που αφορούν ζητήματα που είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή του επενδυτικού νόμου 3299/2004.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στο ν. 3299/2004 επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, οι οποίες είχαν υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι και 29.01.2010, εξετάζονται χωρίς περιορισμούς όσον αφορά το οικονομικά κατώτατο ύψος των επενδύσεων. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά επενδυτικά σχέδια που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου, η δε ολοκλήρωση τεκμηριώνεται με την προσκόμιση του πρακτικού σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι η εξέταση των αιτημάτων με βάση τη νέα ρύθμιση θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το αν αυτή εκκρεμεί, είναι σε διαδικασία εξέτασης ή έχουν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις.
Όπως διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε το Energypress η δικηγόρος κ. Μπακοπάνου, συνεργάτης του δικηγορικού Γραφείου «Μεταξάς & Συνεργάτες» που έχει εκπροσωπήσει σειρά επενδυτών για το εν λόγω θέμα, για την επανεξέταση των αιτημάτων υπαγωγής στον ν. 3299/2004 των επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται η υποβολή σχετικής αίτησης από τον επενδυτή εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου.
Με την ψήφιση του νόμου, θα υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης όλων των επενδυτικών σχεδίων που είχαν απορριφθεί επειδή δεν είχαν τον απαιτούμενο προϋπολογισμό, δηλαδή κατά κύριο λόγο των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών 20KW, τα οποία απορρίπτονταν μαζικά για τον συγκεκριμένο λόγο. Το ζήτημα αυτό της μαζικής απόρριψης των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών 20KW είχε αναδείξει η πλειοψηφία των φορέων της ενεργειακής αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο ΠΑ.ΣΥ.Φ., ως άκρως προβληματικό δεδομένου ότι ο λόγος απόρριψης που αναφερόταν στις σχετικές πανομοιότυπες αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης ουσιαστικά δεν είχε νόμιμο έρεισμα. Για το λόγο αυτό, πληθώρα επενδυτών είχε κινηθεί νομικά εναντίον των αποφάσεων αυτών με την υποβολή αιτήσεων θεραπείας αλλά και την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης δεν συνεπάγεται αυτόματη υπαγωγή των επενδύσεων στον αναπτυξιακό, αλλά επανεξέταση της αίτησής τους και έκδοση νέων αποφάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης περί υπαγωγής ή μη, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή των επενδυτών αναφορικά με τα στάδια της νέας αυτής διαδικασίας. 

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Όχι" στην τροπολογία για φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη


Απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίου, η  τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό όρος.
Το υπουργείο, όπως έκανε γνωστό, δεν είναι αντίθετο στην σχετική πρόταση της Εκκλησίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε όμως πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την διακομματική τροπολογία, των κ.κ. Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, γιατί δεν είναι ώριμη η επένδυση και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.
"Υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα καθώς το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων" σημείωσε παράλληλα ο ΥΠΕΚΑ, ενώ υπογράμμισε πως "εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε παράλληλα και στην ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου αυτού, παρ' ότι όπως τόνισε η τροπολογία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων, το οποίο κυβέρνηση και κόμματα έχουν συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο.
Όπως είπε στην Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου,  “η ιδέα είναι να αναδασωθεί ένα μεγάλο μέρος της Πεντέλης χρησιμοποιώντας ως όχημα μια επένδυση. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει, αν γίνει, τέτοια παρέμβαση: μια υποχρέωση του κράτους, όπως η αναδάσωση, να αναλαμβάνεται από ιδιωτικούς πόρους", εξηγώντας ότι "δεν είμαστε αντίθετοι με αυτή την επένδυση, αλλά είμαστε θετικοί παρά τα προβλήματα, όμως δεν μπορώ να την αποδεχθώ, γιατί πρέπει να ωριμάσει περισσότερο".
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας είχε πει ότι "δεν είναι ώριμη αυτή η συζήτηση για να υπάρξει μια κατάληξη".
"Είδαμε τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, είδαμε όμως και τις απόψεις των φορέων. Δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση, ενώ πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τους φορείς", είπε και ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση και διερεύνηση μέσα από θεσμικές διαδικασίες στο πλαίσιο της Βουλής.
"Χωρίς να το αποκλείσουμε, να κρατήσουμε ανοιχτό το διάλογο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε και τροπολογία βουλευτών με την οποία προτεινόταν να χωροθετηθεί κοιμητήριο στον Δήμο Γλυφάδας σε έκταση του Υμηττού, πέριξ του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου