Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ανοίγει ο «δρόμος» για το Net Metering

Στη Βουλή βρίσκεται ήδη η διάταξη που περιλαμβάνει τις πρώτες ρυθμίσεις γύρω από τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Α.Π.Ε. και άλλες διατάξεις», όπως προκύπτει από την  απάντηση του Υφυπ. ΠΕΚΑ κου Α. Παπαγεωργίου σε ερώτηση του Γενικού Γραμματέα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ βουλ κου Ι. Μανιάτη που τέθηκε λίγες ημέρες πριν το διορισμό του τελευταίου στη θέση του Υπουργού ΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Α.Π.Ε. και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, έχει συμπεριληφθεί ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών νέων ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς. 

Οι σταθμοί που θα δύνανται να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα εξαιρούνται της απόφασης αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και από τις διατάξεις για αναστολή συμβάσεων σύνδεσης. Στις περιπτώσεις όπου το δίκτυο μιας περιοχής έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο, η δυνατότητα εγκατάστασης θα δίνεται εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα ασφαλείας και ευστάθειας του συστήματος/δικτύου. 

Για να μην επιβαρύνεται ο Ειδικός Λογαριασμός του Λ.Α.Γ.Η.Ε. δεν θα υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης του αυτοπαραγωγού για το τυχόν πλεόνασμα της ενέργειας που θα ελέγχεται στο δίκτυο μετά το ενεργειακό συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, ο οποίος και θα πραγματοποιείται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης. Παράλληλα, με βάση την εκτίμηση για την πορεία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού θα είναι δυνατό να προβλεφθεί αποζημίωση από τον προμηθευτή για το ποσοστό του πλεονάσματος ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, το οποίο θα καθορίζεται με σχετική απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της Ρ.Α.Ε. 

Η ισχύς των εν λόγω σταθμών θα συνυπολογίζεται για την εκτίμηση της ενδεχόμενης κάλυψης των ορίων ισχύος, σύμφωνα με σχετικές τις διατάξεις, ενώ θα προβλέπεται και διάταξη βάσει της οποίας ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από δημόσιους φορείς στις εγκαταστάσεις τους στο πλαίσιο διευρωπαϊκών προγραμμάτων θα είναι δυνατή η σύνδεσή τους τόσο στο Δίκτυο όσο και στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται στο Σύστημα ή το Δίκτυο και μέχρι ποσοστό 20% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας σε ετήσια βάση, θα αποζημιώνεται βάσει τον καθορισμένων τιμών, όπως ισχύει κάθε φορά.

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και τον έντονο προβληματισμό τους για τον σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο που λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση η Πολιτεία. Επισημαίνουν δε, τη χρονική χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο το θέμα, παρά το γεγονός ότι η αγορά συρρικνώνεται ταχύτατα καθημερινά χάνοντας διαρκώς θέσεις εργασίας. Μια στάση που αποδεικνύει και την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για την άμεση επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών στη χώρα.

(4green.gr)