Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τον Απρίλιο του 2013 η συζήτηση στο ΣτΕ για την αναστολή αδειοδότησης στα φ/β


Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει στις 24/4/2013 την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο και με την οποία αναστέλλεται η διαδικασία αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών σταθμών. Την αίτηση ακύρωσης κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών δια των πληρεξουσίων του δικηγόρων κ. Σπ. Βλαχόπουλου και  Αθ. Ταβουλάρη.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ σε βάρος της υπ’αρ. ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ. 16932/9-8-2012 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα “Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί με την απόφαση ΑΥ/Φ1/οικ. 19598/01.10.2010 του Υπουργού ΠΕΚΑ” ( ΦΕΚ Β’,2317/10-8-2012 ). Με την απόφαση αυτή έχει ανασταλεί η υποβολή νέων αιτημάτων και η εξέταση εκκρεμών αιτημάτων φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση τα οικιακά και όσα υπάγονται σε διαδικασία fast track), με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2020.
Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης, η προσβαλλόμενη πράξη περί αναστολής της διαδικασίας αδειοδότησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς τυγχάνει ακυρωτέα, διότι, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών ορισμών του άρθρου 43 παρ. 2 Συντάγματος. Τυγχάνει επίσης ακυρωτέα διότι ενώ σε λίγους μήνες επέκειτο (με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ν.3851/2010) η εξέταση της αναθεώρησης της αναλογίας εγκατεστημένης ισχύος κάθε τεχνολογίας, τον Αύγουστο του 2012 εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη περί αναστολής. Τέλος, η προσβαλλόμενη πράξη αναστολής (που καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις αλλά ταυτόχρονα εξαιρεί τα έργα fast track) αντίκειται σε σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, όπως της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος), της προστασίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος), της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντάγματος) και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.
Η πρωτοβουλία αυτή του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών σκοπό έχει να προστατεύσει την αγορά από το μαρασμό στον οποίο οδηγείται αναπόφευκτα εφόσον διατηρηθεί η αναστολή της αδειοδότησης. Η αναστολή ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών, πλουτίζει κάποιους επιτήδειους ανεβάζοντας αναίτια το επενδυτικό κόστος, θίγει χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές και, παράλληλα, αποθαρρύνει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα.

Σημαντική συμμετοχή στην εκστρατεία του ΣΕΦ για τα φωτοβολταϊκά


Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρωτοβουλία του ΣΕΦ «Μας Αφορά» και έχουν στείλει μήνυμα στον Πρωθυπουργό για την προώθηση της Ηλιακής Ενέργειας.
Η καμπάνια του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα φωτοβολταϊκά και το οφέλη που αυτά προσφέρουν.
Μέσω της σελίδα www.mas-afora.gr, οι ενδιαφερόμενοι, μέσω ειδικής φόρμας μπορούν να αποστείλουν μήνυμα στον πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να συνεχίσει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα.
«Η εκστρατεία Μας Αφορά αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών και όσων πιστεύουν ότι οι προοπτικές που μας προσφέρει ο ήλιος της χώρας μας ανήκουν σε όλους», αναφέρει ο ΣΕΦ.
Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας για ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλους μας, αυτό των προοπτικών και των σημαντικών ωφελημάτων που χάνονται μέσα από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και συνεχίζουν να επιβάλλονται από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα στην αγορά των φωτοβολταϊκών και απειλούν την ίδια τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Σε μία στιγμή κατά την οποία καλούμαστε όλοι να αφήσουμε πίσω λάθη, αστοχίες, κεκτημένα και περιοριστικές αγκυλώσεις και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα μας σε δρόμους συλλογικής ανάπτυξης και προόδου, πιστεύουμε ότι ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ να διαφυλάξουμε τις προοπτικές που μας προσφέρει ο ήλιος.
Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλώ να διασφαλίσετε ότι θα αρθεί άμεσα η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων φωτοβολταϊκών που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο και ότι θα υπάρξει γενναία αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε με την πλέον καθαρή τεχνολογία το εθνικό καύσιμο της χώρας μας, τον ήλιο.»