Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το New Deal – τι ειπώθηκε στα άδυτα της χθεσινής συνάντησης

Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ΑΠΕ για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ μέσω της συμφωνίας για παρέμβαση στις τιμές των υφιστάμενων PPA’s (Power Purchase Agreements). Σύμφωνα με τα λόγια του Μ. Παπαγεωργίου είναι σημαντικό να δοθεί μόνιμη λύση για το σύστημα, το οποίο σώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτή την οριστική λύση το ΥΠΕΚΑ αναμένει τη συνεισφορά όλων των ωφελούμενων στην αγορά (Δημόσιο, Τράπεζες, Παραγωγοί και άλλοι stakeholders της αγοράς).
Από τις ειδήσεις που βγήκαν χθες για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:
*Αναμένεται μετά τα νέα μέτρα έλλειμμα 700 εκατ. στο τέλος του 2014 που πρέπει να μηδενιστεί. Το έλλειμμα χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν 2,7 δις
*Οι βασικοί ωφελημένοι από την αγορά πρέπει να έχουν ισοδύναμες απώλειες
*Δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ πλην αυτής που δόθηκε τώρα
*Δε θα υπάρξει αύξηση στο λιγνιτικό τέλος ενώ και η ΔΕΗ δε θα συνεισφέρει πέραν του κόστους που προκύπτει από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ (περίπου 120 εκατ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας)
*Οι τιμές στα PPA’s θα επαναπροσδιοριστούν σε λογικά κατά το υπουργείο νούμερα στα επίπεδα του 7 με 8%
*Για τα φ/β η μείωση που προκύπτει είναι 45% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε μειώσεις από 30 έως 60% ανάλογα με την περίπτωση
*Για τα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες η μείωση της ταρίφας σε μόνιμη βάση θα αντιστοιχιστεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς (10%)
*Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ γίνεται αποδεκτή από τις τράπεζες
*Η Πολιτεία επίσης είναι έτοιμη να δεχθεί τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των φορολογικών εσόδων (από τη μείωση του τζίρου, σε έσοδα ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος)
*Ανταποδοτικό όφελος για την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι η χρονική επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων
*θα παραδοθεί μελέτη της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών
*Το ΥΠΕΚΑ παραμένει προτάσεις των φορέων μέχρι αρχές Αυγούστου
*Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το Σεπτέμβριο
*Δεν έγιναν γνωστά τα πιθανά αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν για να «πειστούν» να συμμετάσχουν οι παραγωγοί
Οι θέσεις των φορέων
Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος
Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).
Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.
Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ΄.
Επίσης οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ απάντησαν στον υπουργό ότι δεν είναι μόνοι ωφελημένοι οι επενδυτές, είναι ταυτόχρονα και η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές καθώς αποφεύγεται με τις ΑΠΕ η χρήση ακριβών εισαγόμενων καυσίμων και  προστατεύεται το περιβάλλον.
Αρνητική ήταν η θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) που μεταξύ άλλων ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα όπως:
*πόση θα είναι η διακύμανση (συν, πλην) στο μέσο ποσοστό 45%
*τι θα συμβεί για όποιον δεν προσέλθει στη συμφωνία
*είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 45% και δεν διευκρινίζεται εάν είναι αναγκαίο με βάση τα νούμερα πριν ή μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαχωρισμό και διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών που χρησιμοποίησαν ελληνικό ή κινεζικό εξοπλισμό
*Η συμβολή των φβ είναι μεγάλη και αντίστοιχα μικρή των άλλων τεχνολογιών και κυρίως των αιολικών
Από τις άλλες τεχνολογίες υπήρξαν τοποθετήσεις επίσης από τους φορείς της βιομάζας και των μικρών υδροηλεκτρικών καθώς επίσης και των εγκαταστατών φβ. 
(energypress.gr)

ΥΠΕΚΑ: Κούρεμα 45% στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΚΑ οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, με αντικείμενο τη βιωσιμότητα του συστήματος πληρωμών των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου κ. Μαθιουδάκης, από την πλευρά τουΥΠΕΚΑ δηλώθηκε ρητά η ανάγκη μείωσης των τιμών στα υφιστάμεναέργα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαγεωργίου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014 θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, θαπροέλθουν από τη μείωση στις ταρίφες των υφιστάμενων καιλειτουργούντων έργων ΑΠΕ.
Ο κ. Παπαγεωργίουανέφερε συγκεκριμένα ότι πρέπει να μειωθούνμεσοσταθμικά οι ταρίφες στα φωτοβολταϊκά κατά 45% και στις υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 10%.
Από τους φορείς ζητήθηκε να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσειςμέχρι τις αρχές Αυγούστου έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, το οποίο αποτελεί το “new deal”, το οποίο το energypressέχει εδώ και αρκετό καιρό προαναγγείλει.
Όσον αφορά τα κίνητρα ή και τα αντικίνητρα προκειμένου να συμμετάρχουν οι επενδυτές στο εθελοντικό «κούρεμα» των τιμών που απολαμβάνουν, το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το που προσανατολίζεται, θεωρώντας ότι αυτό θα ανακοινωθεί αφού πρώτα υπάρξουν αποφάσεις για τα υπόλοιπα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς των φωτοβολταϊκών δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμβάσεων που έχουν στα χέρια τους. Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εγγράφως.
(energypress.gr)

Συνάντηση Παπαγεωργίου-φορείς ΑΠΕ για το "κούρεμα" στα φωτοβολταικά

Προ των πυλών βρίσκεται το κούρεμα στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν 6.000-7.000 παραγωγοί εν λειτουργία φωτοβολταϊκώνέργων.

Το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υφ. ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου με το σύνολο των φορέων των ΑΠΕ, τόσο των αιολικών (ΕΛΕΤΑΕΝ), όσο και των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ), της βιομάζας κ.λπ.

Μετά και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο τέλος για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κατά 118% όσον αφορά στα νοικοκυριά), το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναφέρει στο τραπέζι το σχέδιο για εθελοντικό κούρεμα στις ταρίφεςτων εν λειτουργία έργων, αλλά με ανταλλάγματα για όσους από τους επενδυτές δεχθούν να ενταχθούν σε αυτό.

Τα ανταλλάγματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και των τραπεζών, αφορούν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που οι τελευταίες έχουν χορηγήσει στους επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων, και τη μείωση των επιτοκίων.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων, αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο κίνδυνος μαζικών «κόκκινων» δανείωναπό τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, ένα άλλο κίνητρο προκειμένου να δεχθούν οι «παλιοί» επενδυτές να ενταχθούν στο εθελοντικό κούρεμα, αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των συμβάσεων, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν οι παραγωγοί να κληθούν να αποδεχθούν μια «λογική» μείωση του συνολικού εσόδου που θα είχαν με την «παλιά» υφιστάμενη σύμβαση.

Για το «κούρεμα» του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως τούψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και έφτιαξαν τα πάρκα τους με ίδια κεφάλαια (είναι περίπου το 10% των επενδυτών).

(energypress.gr)

Καταγγελίες για αποκλεισμό από τη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

Τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ στη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ του υπουργείου και εκπροσώπων του κλάδου των φωτοβολταϊκών εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς το γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ,  Γιάννη Μανιάτη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τονίζουν ότι στη σημερινή σύσκεψη ουσιαστικά εκπροσωπείται μόνο μία μερίδα των παραγωγών καθώς και ότι χωρίς τη συμμετοχή της ομοσπονδίας δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση.
Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:
«Στις 12/3/13 εκπρόσωποι των συλλόγων παραγωγών βορείου Ελλάδος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Παπαγεωργίου. Στην σύσκεψη ήταν παρόντες και βουλευτές των νομών Πιερίας και Ημαθίας. Τότε παραδόθηκε στον κύριο υφυπουργό μια μελέτη για την πορεία του χρέους του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που εκπόνησε το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από παραγγελία των συλλόγων Πιερίας,Ημαθίας και Σερρών.
Στις 12/6/2013 εκπρόσωποι της ομοσπονδίας μας καλέστηκαν από το ΥΠΕΚΑ σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους της τρόικας. Στην σύσκεψη αυτή παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των συλλόγων ΣΕΦ, ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΑΗ. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν ότι εντός του καλοκαιριού το ΥΠΕΚΑ θα συγκροτούσε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων καθώς και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ.
Το πρόβλημα που δημιουργεί το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ είναι γνωστό από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας σε θεωρητικό επίπεδο και άρχισε να γίνεται αντιληπτό και σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή του ήταν οι σταδιακές μειώσεις των τιμών για τα έργα που θα γίνονταν στο μέλλον. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από νέες μεγαλύτερες μειώσεις πάλι για τα έργα που θα έμπαιναν στο σύστημα σε βάθος τριετίας. Όλα αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν άμεσα (λογικό), και το πρόβλημα συνεχίζοντας να υπάρχει διόγκωνε συνεχώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ξαφνικά έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και έτσι επινοήθηκε η έκτακτη εισφορά, οριζόντια και άρα άδικη. Και όταν και πάλι φάνηκε ότι και το μέτρο αυτό δεν επαρκεί, αποφασίστηκε (επιτέλους) να αντικατασταθεί η Οριακή Τιμή Συστήματος από το Μέσο Μεταβλητό Κόστος, όχι όμως το πλήρες κόστος που περιλαμβάνει και τα ΑΔΙ.
Τα τελευταία χρόνια που η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ήταν μεγάλη, κάποια χρονικά διαστήματα η ΟΤΣ προέκυπτε να είναι μηδέν. Δηλαδή οι εταιρείες προμήθειας αγόραζαν τότε, την ενέργεια σε μηδενική τιμή, και τότε όλο το κέρδος των εταιρειών προμήθειας χρεώνονταν ως έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ΕΤΜΕΑΡ κατέληγε έμμεσα στις εταιρείες προμήθειας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν η αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ συμπεριλαμβανομένων και των ΑΔΙ γινόταν μερικά χρόνια πριν, πριν γίνει τόσο μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, σήμερα το έλλειμμα δεν θα υπήρχε και σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ θα ήταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές .
Άρα για την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ, ευθύνονται οι κακοί χειρισμοί από πλευράς ΥΠΕΚΑ, ευθύνεται η καθυστέρηση αρκετών ετών στην αλλαγή του στρεβλού τρόπου υπολογισμού του κόστους αγοραπωλησίας της ενέργειας παρά τις σχετικές εισηγήσεις από την ΡΑΕ.
Ήταν άραγε λάθος λόγω άγνοιας των αρμοδίων; Αν ναι τότε δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται αρμόδιοι και να κατέχουν τέτοιες θέσεις. Αν όχι, τότε ήταν σκόπιμη επιλογή με διπλό στόχο, αφενός να γράψουν υπερκέρδη οι εταιρείες προμήθειας και αφετέρου να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ και έτσι στην κοινή γνώμη να φανούν οι ΑΠΕ ως υπεύθυνες για την ακριβή ενέργεια που πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Γιατί; Ποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα; Οι εκπρόσωποι της  τρόικας πάντως δήλωσαν ότι δεν έβαλαν τέτοιο όρο.
Όλα αυτά τα εκθέσαμε στην σύσκεψη με την τρόικα και η υπόσχεση που πήραμε από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ ήταν ότι : «τώρα το ΥΠΕΚΑ θα δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα των μέτρων για την αγορά ενέργειας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούν όλοι οι φορείς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, με σκοπό να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα δουλέψει πάνω στο θέμα αυτό»

Χθες 22/7/13 ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ !!!  ότι στις 23/7/13 πρόκειται να γίνει σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ με την συμμετοχή των παραπάνω φορέων πλην των εκπροσώπων της νεοσυσταθείσας ομοσπονδίας, η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες παραγωγούς.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία το ΥΠΕΚΑ προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της σημερινής σύσκεψης. Για μας έχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε σύσκεψη γίνεται για το θέμα αυτό και πρέπει να γίνεται με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Με την στάση του ΥΠΕΚΑ σήμερα απαξιώνουμε και εμείς την σύσκεψη αυτή αφού απουσιάζει ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος ΦΒ παραγωγών.

Κύριε υπουργέ,
Η μη πρόσκληση εκπροσώπων της ομοσπονδίας δείχνει ότι συμβαίνει κάτι από τα δύο: ή έγινε από αμέλεια ή έγινε σκόπιμα.
Αν έγινε από αμέλεια δείχνει ότι  μάλλον για μια ακόμη φορά το υπουργείο δεν θα «δουλέψει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το θέμα» αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί το πιο απλό θέμα που είναι η πρόσκληση των εκπροσώπων.
Αν έγινε σκόπιμα τότε καταγγέλλουμε τα εξής :
1. Οι παραγωγοί από ΦΒ δεν εκπροσωπούνται στην σημερινή σύσκεψη εκτός από μία μόνο μερίδα.
2. Δεν δεσμευόμαστε για τα όσα ειπωθούν στη σημερινή σύσκεψη.
3. Δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση χωρίς την συμμετοχή της ομοσπονδίας.
4. Ποιος παρέχει στήριξη στον κύριο Παπαγεωργίου για τέτοιου είδους ενέργειες  και μεθοδεύσεις που στόχο έχουν τον αποκλεισμό των πραγματικών παραγωγών ΦΒ στην προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος.

Η διοικούσα επιτροπή.
Τα μέλη της ομοσπονδίας σήμερα είναι οι σύλλογοι των νομών:
Κομοτηνής
Δράμας
Καβάλας
Σερρών
Θεσσαλονίκης
Πιερίας
Ημαθίας
Πέλλας
Άρτας»

(energypress.gr)