Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Λουμάκης: Να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη στα φωτοβολταϊκά

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο ΑΠΕ που συζητήθηκε χθες στη Βουλή συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του εξέφρασε την επιθυμία να «μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη» στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς πλέον υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λουμάκης, ανέφερε:
• Όσον αφορά το νέο χαράτσι της «διακοψιμότητας» είναι απόλυτα σαφές, σύμφωνα και με όσα ο σύνδεσμος μας έχει καταθέσει αναλυτικά κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, πως ούτε τεχνικά αλλά ούτε και οικονομικά ευσταθεί κατά κανένα τρόπο οι ΑΠΕ να επιδοτήσουν τους μεγάλους καταναλωτές.  Οι ΑΠΕ αλλά και τα Φ/Β ειδικότερα παρέχουν υπερεπάρκεια ισχύος τις ώρες αιχμής, οπότε και δεν προκύπτει καν η ανάγκη εντολών περιορισμού της ζήτησης από τον διαχειριστή προς τους μεγάλους καταναλωτές λόγω υποτιθέμενης έλλειψης ηλεκτροπαραγωγής.  Επιπλέον ενώ οι συμβατικοί παραγωγοί θα μετακυλήσουν το κόστος αυτό στην χονδρική, δεν ισχύει το ίδιο για τις υπό καθεστώς ταρίφας ανανεώσιμες πηγές.
• Σε ότι αφορά το neτ metering, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ τάχθηκε θετικά, όπως άλλωστε προβλέπεται στο ν/σ, να υφίσταται η αυτοπαραγωγή εντός του πλαισίου των εθνικών στόχων διείσδυσης ανά τεχνολογία.  Μάλιστα πρότεινε την ύπαρξη πλαφόν ανά εγκατάσταση ώστε το πρόγραμμα να «διαχυθεί» σωστά στην κοινωνία, χωρίς να «οπλίσει» περαιτέρω την απειλή της υπερδυναμικότητας, δηλαδή της μη δυνατότητας απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος λόγω επαρκούς ζήτησης.  Έχοντας οι παραγωγοί ζήσει το απόλυτο οικονομικό χάος με τις πληρωμές αλλά και τις αναδρομικές περικοπές στις ταρίφες τους τον τελευταίο χρόνο, σκοπεύουν να «περιφρουρήσουν» ότι τους απέμεινε, που δεν είναι άλλο από την πλήρη απορρόφηση της παραγωγής τους.   Αν και αυτό τεχνικά απειληθεί τότε η καταστροφή τους θα είναι ολική και μη αναστρέψιμη.  Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε, η χώρα χρειάζεται σοβαρές υποδομές μαζικής αποθήκευσης ενέργειας για να προχωρήσει σε μεγαλύτερες διεισδύσεις ΑΠΕ και η παράμετρος αυτή αφορά όλους τους παραγωγούς έως και τους οικιακούς. Την στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, κανείς ειδικά στην μέση και χαμηλή τάση που στερούνται ελέγχου από τον διαχειριστή δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ότι δεν θα πληγεί από άναρχες αποζεύξεις.  Το ίδιο ισχύει και για τους αυτοπαραγωγούς, αφού και αυτοί συνδέονται και χρησιμοποιούν το δίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα της αγοράς επί της Εισφοράς και του “New Deal” που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, ο κ. Λουμάκης εξήγησε ότι «χωρίς τεχνοκρατική και αληθινή οικονομική τεκμηρίωση αναλογικότητας δικαίου, εξαιρέσεις με “πολιτικά” κριτήρια δεν θα γίνουν αποδεκτές συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών φωτοβολταϊκών».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΠΕΦ με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση, τονίζεται επίσης: «Επειδή δεν μιλάμε μόνο για το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που αποτελεί προϊόν και των γνωστών στρεβλώσεων, αλλά και της ανάγκης να μην παράγεται επιπλέον, η συμμετοχή όλων στο πρόβλημα είναι δεδομένη εφόσον θέλουν να πληρώνονται για την παραγωγή τους.  Αν μάλιστα πρόκειται για συμπληρωματικό εισόδημα ένας λόγος παραπάνω, αφού η πλειοψηφία των επαγγελματιών παραγωγών λόγω των λουκέτων στην υπόλοιπη οικονομία δυστυχώς δεν έχει καν την δυνατότητα άλλου εισοδήματος πέραν του Φ/Β, στο οποίο και έχει επενδύσει τις οικονομίες της. Βεβαίως το θέμα έχει αρκετές παραμέτρους για άμεσες δράσεις εξισορρόπησης προς το αναλογικότερο (παραμετροποίηση των επιβαρύνσεων με βάση το τυπικό μέγεθος εγκατάστασης, ύψος ταρίφας, τυπικό κόστος κατασκευής μονάδας, τυχόν λήψη επιχορήγησης) και ο σύνδεσμος μας τις έχει εγκαίρως ποσοτικοποιημένα υποδείξει.  Είναι απορίας άξιον γιατί ίσχυσε εξαρχής η οριζοντιότητα στις επιβαρύνσεις, η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εξοντώνει την πλειονότητα των μικρομεσαίων παραγωγών και να αφελληνίζει τον κλάδο».

Σε ότι αφορά τέλος τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ υπενθύμισε πως μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα για να αναλάβουν και αυτοί το κόστος που τους αναλογεί από την νομοθετική παρέμβαση της Εισφοράς. 
«Είναι μάλιστα βέβαιο πως αν η Πολιτεία δεν τις υποχρεώσει νομοθετικά άμεσα με πρωτοβουλία της, θα εξακολουθήσουν να αποστασιοποιούνται κερδοφορώντας με υπέρογκα επιτόκια και με επιπλέον υπερημερίες που χρεώνουν λόγω των 6μηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές ΛΑΓΗΕ», τόνισε ο κ. Λουμάκης. 
(energypress.gr)

ΘΕΣΙΦ: Ανακεφαλαιοποίηση ελλείμματος για να συζητήσουμε για το new deal

Αντιτίθεται στη διαφορετική διαχείριση κάθε κατηγορίας φ/β παραγωγών ο ΘΕΣΙΦ, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κονδύλια του Δημοσίου το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τότε δεν θα προχωρήσει σε διάλογο για το new deal με το ΥΠΕΚΑ.
Τα παραπάνω διατυπώνει σε επιστολή του ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β Πάρκων με αφορμή τη χτεσινή ψήφιση επί της αρχής του σχ.ν. για τις ΑΠΕ.
Ειδικότερα, στην επιστολή σημειώνεται ότι:
«Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,
Ως Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φ/Β εγκαταστάσεων σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή μετά την δημόσια τοποθέτηση σας ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στα πλαίσια της ψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα αναφερθήκατε στην αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ τονίζοντας  ότι πρόθεση σας είναι η επίτευξη μίας νέας συμφωνίας (new deal) για τις εγγυημένες τιμές κατόπιν συζητήσεων με τους Φ/Β Παραγωγούς και τις Τράπεζες.
Ο ΘΕΣΙΦ θέλει να σας υπενθυμίσει ότι:
1.Το υπάρχον σήμερα έλλειμμα του Λειτουργού οφείλεται σε πολλαπλές στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος αποπληρωμής των Παραγωγών ΑΠΕ τις οποίες έχει προκαλέσει η ηγεσία του Υπουργείου σας με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια . Ουδεμία ευθύνη βαρύνει τους Παραγωγούς Φ/Β οι οποίοι έχουμε μέχρι τώρα επωμισθεί το βάρος της μείωσης αυτού του ελλείμματος με διάφορους αυθαίρετους και οριζόντιους τρόπους. Αποτέλεσμα είναι το έλλειμμα του Λειτουργού να μειώνεται προς το παρόν με τις δικές μας οικονομικές θυσίες και μόνον. Η μνημονιακή υποχρέωση περί μηδενισμού του ελλείμματος έως το τέλος του 2014 απαιτεί κατά τον ΘΕΣΙΦ την ανακεφαλαιοποίηση από κονδύλια του Δημοσίου του αρχικού ελλείμματος (όπως έχει προταθεί ήδη και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ) καθότι το Δημόσιο και μόνον αυτό ευθύνεται για την δημιουργία του εξ αρχής .Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορούν να συζητηθούν νέες εγγυημένες τιμές εκ μέρους μας.
2. Η αντιμετώπιση με διαφορετικό έως και χαριστικό τρόπο των διαφόρων κατηγοριών φ/β παραγωγών (οικιακοί παραγωγοί, αγροτικά φ/β) μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς αδυνατούμε να αιτιολογήσουμε οποιαδήποτε τέτοια νοοτροπία και πρακτική πλην ίσως την ύπαρξη πολιτικού κόστους».

Κατά της διακοψιμότητας στα αγροτικά φ/β η ΠΑΣΕΓΕΣ

Αντίθετη με το τέλος διακοψιμότητας στα αγροτικά φωτοβολταϊκά δηλώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, δια του εκπροσώπου της Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος μίλησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Ειδικότερα, ο κ. Κουτσουπιάς δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η επιβολή επιπρόσθετων επιβαρύνσεων στους επαγγελματίες αγορές που λειτουργούν φ/β.
Το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αγροτών-αυτοπαραγωγών και υποστήριξε και το πλήρες αιτιολογημένο αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ, να μπορούν οι αγρότες να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Για το συγκεκριμένο θέμα κατατέθηκε μάλιστα κείμενο προτεινόμενης τροπολογίας και αιτιολογική έκθεση.
«Οι αρνητικές εξελίξεις στα φ/β έχουν ακυρώσει στην πράξη την προσπάθεια της ΠΑΣΕΓΕΣ, ν’ αποκτήσουν οι αγρότες ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ώστε απρόσκοπτα να ασχοληθούν με την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν στα χωράφια, για να αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν για την κατασκευή των πάρκων τους», δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σημειώνεται ότι πέραν του κ. Κουτσουπιά, την ΠΑΣΕΓΕΣ ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ανέστης και το στέλεχος, κ. Μιχάλης Σμύρης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αιτιολόγησαν πλήρως την άποψη ότι τα φ/β των αγροτών, θα πρέπει να αποτελέσουν ειδική κατηγορία, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει γι’ αυτούς ανάλογη πρόβλεψη στο Νόμο 3851/2010, καθώς και Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τμήμα του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για χρήση από αγρότες. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι οι επαγγελματίες αγρότες δεν δικαιούνται επιδότηση για την κατασκευή του σταθμού τους, όπως επίσης ότι αδυνατούν να μεταβιβάσουν την άδειά τους, πριν την παρέλευση 5 ετών.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σημαντικό κόστος κατασκευής και δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι αγρότες (επιτόκια της τάξης του 11%, κόστος κατασκευής άνω των 220.000 ευρώ), αλλά και την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος, ώστε να συνεχίσουν την κύρια δραστηριότητά τους, δηλαδή την παραγωγή διατροφικών προϊόντων, δικαιολογούν πλήρως την αντιμετώπισή τους ως ειδική κατηγορία, πολύ δε περισσότερο μετά τις τελευταίες επιβαρύνσεις, οι οποίες επιφέρουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των φ/β σταθμών που λειτουργούν σήμερα από αγρότες.
Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ κατέρριψαν, επίσης, πλήρως το αστήρικτο επιχείρημα, που κυκλοφορεί ευρέως, ότι λόγω της εγκατάστασης φ/β από αγρότες, η χώρα αποστερήθηκε ένα μεγάλο τμήμα γαιών υψηλής παραγωγικότητας. Είναι ενδεικτικό, τόνισαν, ότι το σύνολο των φωτοβολταϊκών πάρκων που εγκατέστησαν αγρότες καταλαμβάνει μια έκταση αγροτικής γης χαμηλής παραγωγικότητας μεταξύ 5.000 και 6.000 στρεμμάτων, τη στιγμή που με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι συνολικές καλλιεργηθείσες εκτάσεις ξεπερνούν τα 37 εκατ. στρέμματα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, πέραν των κειμένων της τροπολογίας, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επίλυση των δυσχερειών των αγροτών – επενδυτών φ/β, καθώς επίσης τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση, όπου προκύπτει ότι η αρνητική απόδοση των φ/β σταθμών των αγροτών, στις περισσότερες των περιπτώσεων.