Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Οριο 30 μηνών για υλοποίηση επενδύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

  • ΣE μερική απελευθέρωση της αδειοδότησης των νέων φωτοβολταϊκών σταθμών προχωρεί τελικώς η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα. Το νομοσχέδιο που εμφανίζει πληθώρα αλλαγών σε σχέση με το αρχικό κείμενο που έδωσε η κ. Μπιρμπίλη σε δημόσια διαβούλευση αντί της πλήρους απελευθέρωσης των νέων φωτοβολταϊκών έργων από οποιαδήποτε αδειοδότηση προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εγκατάστασή τους, τελικώς θέτει ως όριο το 1MWp.

    Επίσης το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το παρεμπόριο των αδειών παραγωγής, θέτει όριο ζωής γι΄ αυτές όπως και για τις άλλες άδειες που εκδίδονται στην πορεία προώθησης μιας επένδυσης ΑΠΕ. Eτσι η άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και για σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας χορηγείται από τη ΡΑΕ για χρονικό διάστημα μέχρι 25 χρόνια και μπορεί να ανανεώνεται για επιπλέον 25 χρόνια. Ωστόσο εάν εντός 30 μηνών από τη χορήγηση της άδειας δεν εκδοθεί άδεια εγκατάστασης, που σημαίνει ότι δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η επενδυτική διαδικασία, τότε η άδεια παραγωγής παύει αυτοδικαίως να ισχύει, εκτός και αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους που δεν αφορούν τον κάτοχο της άδειας.
    Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις λήψης άδειας παραγωγής αυτές αφορούν:
     Γεωθερμικούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ έως 0,5 MW
     Σταθμούς βιομάζας βιοαερίου και βιοκαυσίμων με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW
     Φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MWp
     Αιολικές εγκαταστάσεις με ισχύ έως 100 KW
     Σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) με ισχύ έως 50 KW
     Σταθμούς ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) με ισχύ έως 5 MW εφόσον εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα για όσο χρόνο οι σταθμοί αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς καθώς και για σταθμούς που εγκαθίστανται από το ΚΑΠΕ.
     Αυτόνομους σταθμούς από ΑΠΕ ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) οι οποίοι δεν συνδέονται στο σύστημα ή στο δίκτυο με ισχύ έως 5 MW χωρίς δυνατότητα τροποποίησης της αυτόνομης λειτουργίας τους.

    ΠηγήExpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου