Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σε τοίχο αντιδράσεων προσκρούει το «ξεπάγωμα» των fast track φωτοβολταϊκών

Κύμα αντιδράσεων από όλους τους φορείς των ΑΠΕ αλλά και εν γένει της ηλεκτρικής αγοράς έχει ξεσηκώσει η είδηση για τις κινήσεις «ξεπαγώματος» συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών επενδύσεων  που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track και σχετίζονται με τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής πάνελ Silcio (ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου) και Spes Solaris (ανήκει στον όμιλο Παναγάκου).
Βασική αιχμή των αντιδράσεων αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυτές, εάν περάσει η τροπολογία που προωθεί ομάδα βουλευτών, θα κρατήσουν της υψηλές «ταρίφες» απορρόφησης του παραγόμενου ρεύματος που είχαν εξασφαλίσει όταν έκαναν την αίτηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αμείβονται με 350 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ σήμερα οι τρέχουσες ταρίφες είναι 95 ευρώ τη μεγαβατώρα. Συνεπώς οι υπόλοιποι επενδυτές ΑΠΕ κάνουν λόγο για «φωτογραφική διάταξη - δώρο» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με το κείμενο  τροπολογίας που έχει διαρρεύσει, φωτοβολταϊκά έργα που είχαν ενταχθεί σε fast track και έχουν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου του 2012, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ, μπορούν να υπογράψουν ακόμη και τώρα σύμβαση με το λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού στην επιδοτούμενη τιμή που ίσχυε όταν έγινε δεκτή η αίτηση για fast track.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν γίνει, η ρύθμιση, με την τελική της διατύπωση, θα αφορά σε φωτοβολταϊκά πάρκα  συνολικής ισχύος 150 MW. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ότι η ετήσια επιβάρυνση για το ΛΑΓΗΕ θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια. Σε περίπτωση που τα εν λόγω πάρκα υποστούν αναδρομικό κούρεμα στις τιμές τους (με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ) η ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει τελικώς θα είναι 45 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επίσημων ανακοινώσεων που έχουν εκδοθεί από φορείς που αντιδρούν, έχουν σταλεί επιστολές στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά και στον πρωθυπουργό, από επιχειρηματίες και φορείς που αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη. Το ενδιαφέρον των υπόλοιπων επενδυτών ΑΠΕ σχετίζεται βεβαίως με το ότι ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς, έχει τεράστιο έλλειμμα που φτάνει τα 700-800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί επί μήνες την εξόφληση του «πράσινου» ρεύματος που απορροφά. Επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί αναδρομικό και οριζόντιο κούρεμα επί του τζίρου σε ποσοστά έως και 40%.
Παράγοντες που παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα στο κοινοβούλιο πάντως, εκτιμούν μιλώντας στο energypress, ότι  με δεδομένες τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει, δεν θεωρείται πιθανόν να κατατεθεί εν τέλει η τροπολογία, παρά τις αρχικές προθέσεις.
Διευκρινίσεις ΥΠΕΚΑ
Επί του θέματος, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διευκρίνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τροπολογία αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς "fast track" θα εξετασθεί εφόσον κατατεθεί.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή δεν κατέληξε σε κείμενο συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική συμφωνία των υπουργείων ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και του Invest in Greece ως προς την σχετική ρύθμιση.

ΠΟΣΠΗΕΦ: Ναι στην απεμπλοκή των φ/β fast track αλλά όχι με τις παλιές ταρίφες

Υπέρ του ξεμπλοκαρίσματος των μεγάλων έργων φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο του fast track τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).
Η ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να λάβουν τιμές οι οποίες δεν θα ξεπερανούν αυτές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
«Οποιαδήποτε μεγαλύτερη τιμή είναι ταφόπλακα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και μέγιστα καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ», τονίζει η ΠΟΣΠΗΕΦ.
Αναλυτικά η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
"Καλωσορίζουμε το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων Φωτοβολταϊκών   στο πλαίσιο του Fast Track. Ελπίζουμε στην άμεση υλοποίησή τους. Ευνόητο είναι ότι οι εγγυημένες τιμές (Fit In Tariffs) που θα λάβουν τα εν λόγω έργα δεν μπορούν να ξεπερνούν αυτές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.  
Οποιαδήποτε μεγαλύτερη τιμή είναι ταφόπλακα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και μέγιστα καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο των ΑΠΕ.
Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην εγκρίνουν καμία άλλη τιμή μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία (Αριθμ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 ΦΕΚ1103/02-05-2013) δηλαδή στα 0,95€/Mwh ή 0,90€/Mwh που ισχύει από τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014 αντίστοιχα, ανάλογα με την ημερομηνία ηλέκτρισης των έργων".
(energypress.gr)

Κατά της τροπολογίας των fast track φ/β επενδύσεων ο ΣΠΕΦ

Κάθετα αντίθετος με την κατάθεση τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ΑΠΕ υπέρ των fast track φωτοβολταϊκών επενδύσεων είναι ο Σύνδεσμος Παραγωγός Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «σε συνέχεια δημοσιευμάτων της 11ης Οκτωβρίου 2013 περί πρωτοβουλίας βουλευτών για κατάθεση τροπολογίας στο υπό ψήφιση ν/σ ΑΠΕ υπέρ των fast track Φ/Β επενδύσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:
Όπως είναι γνωστό οι ηλεκτροπαραγωγοί από φ/β τελούν για 7ο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι από τον ΛΑΓΗΕ, κατάσταση μάλιστα που διαιωνίζεται επιδεινούμενη τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί μονομερές, αναδρομικό και οριζόντιο κούρεμα επί του τζίρου δια της εισφοράς του ν. 4093, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση, συναίνεση ή παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.  Σε συνέχεια των ανωτέρω οδηγούνται κατάφορα στην πτώχευση, αφού έχουν επιπλέον αφεθεί από την Πολιτεία παντελώς έκθετοι στις πιεστικές τραπεζικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Όπως ο ΣΠΕΦ έχει στο παρελθόν καταγγείλει, οι παραγωγοί περιήλθαν στην δυσχερή αυτή θέση με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας τόσο στο σκέλος της υπεραδειοδότησης, τέσσερις φορές πάνω από τον εθνικό στόχο, όσο και από την μη έγκαιρη αποκλιμάκωση των προσφερόμενων ταριφών που εν τοις πράγμασι ουδόλως ακολούθησαν τη ραγδαία μείωση του κόστους εγκατάστασης. Σήμερα μάλιστα οι εν λειτουργία φ/β μονάδες έχουν υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 2014 κατά περίπου +50% και έχουν καλύψει ακόμη και αυτόν του 2020. Οι στόχοι αυτοί στο πλαίσιο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που υπάρχει, προφανώς αντανακλούν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες απορρόφησης ανά τεχνολογία (συμβατική και ΑΠΕ) και πάντως μέχρι επίσημα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα να επανεξεταστούν στα πλαίσια ενός οργανωμένου διαλόγου υπό το ΥΠΕΚΑ, δεν μπορούν να καταπατώνται άναρχα από «πολιτικές» πρωτοβουλίες και τροπολογίες βουλευτών.
Υπό το φως αυτό, αν τα δημοσιεύματα περί τροπολογίας ένταξης επενδύσεων fast track εκατοντάδων MW αληθεύουν και μάλιστα με την προκλητική δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με ΛΑΓΗΕ σε αναδρομική υψηλή ταρίφα που ίσχυε πριν δύο χρόνια (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα των 9,5 ή 9 λεπτών/kWh ή ότι άλλο προβλέπεται αναλόγως του χρόνου της σύνδεσης βάσει της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30/4/13), ο σύνδεσμος μας είναι κάθετα αντίθετος».
 (energypress.gr)