Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αιτήσεις, και πάλι, για φωτοβολταϊκά στις στέγες διασυνδεδεμένων νησιών

Ανοίγει και πάλι η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά σε στέγες, στα διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης των επενδύσεων αυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις για οικιακά φωτοβολταϊκά στα διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς «ημερομηνία λήξης». Από τις αιτήσεις αυτές, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης, θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μια νέα «επετηρίδα» επενδυτών, οι οποίοι θα έχουν προτεραιότητα να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους αν, για κάποιο λόγο, «περισσέψει» ισχύς από τους «παλιούς» επενδυτές. Αν για παράδειγμα κάποιος από τους επενδυτές των ανοιχτών φωτοβολταϊκών πάρκων που συνήθως είναι 100 Κιλοβάτ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει την επένδυση, τα 100 αυτά Κιλοβάτ θα μοιράζονται στους δέκα πρώτους της καινούργιας «επετηρίδας» φωτοβολταϊκών στέγης.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι κάτοικοι των διασυνδεδεμένων νησιών εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το «πλαφόν» για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών έχει ήδη καλυφθεί από μεγάλα φωτοβολταϊκά (γνωστά και ως «οικόπεδα») και κατά συνέπεια δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης οικιακών φωτοβολταϊκών. Από την άλλη, όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, στα συγκεκριμένα νησιά υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν αιτήσεις από το Φεβρουάριο του 2009, πολύ πριν ανοίξουν οι κατάλογοι για τα «οικόπεδα».

Παρόλα αυτά, τα παράπονα είναι διαρκή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναγνώστης του energypress από την Άνδρο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου από την πρώτη κιόλας ημέρα των αιτήσεων όλη η προβλεπόμενη ισχύς δεσμεύθηκε από εταιρίες οι οποίες κατέθεσαν αιτήσεις για παραγωγή ενέργειας από μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Κατά συνέπεια, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών μικρού μεγέθους στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών τους να μην έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.«Στόλοι υπαλλήλων είχαν σπεύσει στις κατά τόπους ΔΕΗ προκειμένου να προλάβουν να δεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες ισχύος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναγνώστης μας.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για κάθε νησί, η ΔΕΗ έχει ορίσει συγκεκριμένο περιθώριο ισχύος, πέραν του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές νέες αιτήσεις. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι σε αυτά τα περιθώρια ισχύος συμπεριλαμβάνονταν τόσο τα μικρά φωτοβολταϊκά (δηλαδή τα φ/β σε στέγες και ταράτσες) όσο και τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός τους. Σημειώνεται ότι το όριο ισχύος για ένα οικιακό φωτοβολταϊκό είναι 10 κιλοβάτ ενώ για ένα φ/β πάρκο είναι τα 150 κιλοβάτ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αναγνώστης του energypress, λόγω της ιδιομορφίας των σπιτιών των ελληνικών νησιών (μικρές ταράτσες και κατά συνέπεια μικρή διαθέσιμη επιφάνεια), ελάχιστες θα ήταν οι αιτήσεις οι οποίες θα «άγγιζαν» το όριο των 10 κιλοβάτ που τίθεται για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερα νοικοκυριά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πλήγμα για τα Φωτοβολταϊκά στην Βουλγαρία από τις Κυβερνητικές Αποφάσεις

Οι τιμές του ηλεκτρισμού που προέρχεται από τις ΑΠΕ πρόκειται να αλλάξουν στη Βουλγαρία από την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η κρατική επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων. Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια της νέας νομοθεσίας, η οποία σύμφωνα με τον κλάδο, οδηγεί σε περιορισμό των κινήτρων και των επενδύσεων.

Οι τιμές για τον ηλεκτρισμό από βιομάζα θα αυξηθούν κατά 16,41% στα 195,03BGN ανά μεγαβατώρα για τις μονάδες με ισχύ μέχρι 5 MW/ h. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοια εργοστάσια στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, στα μικρά και τα μεσαία με ισχύ 200 KW/ h-10.000 MW/ h η τιμή θα αυξηθεί κατά 4,50%. Η μεγαλύτερη διακύμανση όμως παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά με ισχύ μέχρι 30 KWp: Η μείωση θα φτάσει το 17,53-25,39% φτάνοντας μέχρι τα 576,50 BGN ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση φ/β πάρκων σε γεωργικές εκτάσεις κατηγορίας από 1 έως 4.

Οι τελικές αποφάσεις θα εγκριθούν στα τέλη Μαΐου, ενώ θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.