Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Φωτοβολταϊκά: Η αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου "ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ"


Ξεκίνησε πρόσφατα η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  «ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ» που στόχο έχει να αναδείξει τα ευρύτατα οφέλη που χάνονται από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην αγορά των φωτοβολταϊκών , και τα οποία αναμφίβολα επηρεάζουν την ευρύτερη κοινωνία, το περιβάλλον, αλλά και τα δημόσια έσοδα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε και όχι μόνο τους χιλιάδες εργαζομένους στο κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Από τον περασμένο Αύγουστο αντίθετα σε επιστημονικές εισηγήσεις αλλά και σε κάθε έννοια λογικής, με την απόφαση για την αναστολή της αδειοδότησης, σταματάει  η αναπτυξιακή πορεία της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κατακτήσει την 6η θέση στην Ευρώπη και την 10η παγκοσμίως μεταξύ παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.
Το «ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ» αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών και δεν έχει στόχο να αποδώσει ευθύνες ή να καταγγείλει πρακτικές αλλά αντίθετα, να θυμίσει σε όλους μας και πρωτίστως στον κύριο Πρωθυπουργό, όλα αυτά που δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάσουμε στο βωμό πολιτικών αστοχιών και περιοριστικών αγκυλώσεων, ώστε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τις προοπτικές που μας προσφέρει το εθνικό καύσιμο της χώρας μας, ο ήλιος, σε προσωπικό, τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
Μέσα από το  www.mas-afora.gr , το www.facebook.com/masafora και τα βίντεο - http://youtu.be/UDu_m5Djt3I  της εκστρατείας η καινοτόμος εκστρατεία καλεί το κοινό να στείλει μία ηλεκτρονική επιστολή στον κύριο Πρωθυπουργό  ζητώντας την άρση των εμποδίων και περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις προοπτικές που μας προσφέρει ο ήλιος. 
(energypress.gr)

«Το grid parity στα φ/β σύντομα θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση»


Το κόστος της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας θα φτάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο των οικιακών τιμολογίων ρεύματος σε πολλές αγορές παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Στην έκθεσή του  με τίτλο «Κόστος Πραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ», ο οργανισμός σημειώνει ότι το κόστος ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά μειώνεται ραγδαία κυρίως της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε τεχνολογικό επίπεδο, η οποία έχει ενσωματωθεί στα φωτοβολταϊκά πλαίσια (το λεγόμενο “learning rate”).
Εάν η συγκεκριμένη τάση συνεχιστεί, τότε το grid parity με τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού θα είναι σύντομα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Μάλιστα, η έκθεση χαρακτηρίζει τα φωτοβολταϊκά ως την πιο ευέλικτη πηγή για παραγωγή ηλεκτρισμού καθώς μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών υπάρχει η δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκατασταθούν οι επιπλέον μονάδες που απαιτούνται σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης.
Αυτή την ευελιξία δεν την έχει καμία άλλη πηγή ενέργειας, σημειώνει η έκθεση.
Όσον αφορά τις άλλες ΑΠΕ τώρα, όπως διαπιστώνει η έκθεση, η ενέργεια από αιολικά αλλά και από βιομάζα μειώνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο, παραμένει η πιο φθηνή πηγή ηλεκτρισμού συγκρτιικά με τις άλλες ΑΠΕ.
(energypress.gr)