Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΥΠΕΚΑ: Οι ταρίφες των οικιακών φ/β ήταν υψηλές - Αναλυτική έκθεση


Έκθεση για τις Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Στέγες στην οποία παρουσιάζεται αναλυτικά η εξέλιξη του προγράμματος από την έναρξή του έως και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ.
Βάσει της έκθεσης, από τον Ιούλιο του 2009 έως και το Μάρτιο του 2013 έχουν εγκατασταθεί Φ/Β σταθμοί ονομαστικής ισχύος 341 MW, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 38.000 εγκαταστάσεις.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο έχουν παραχθεί από τους εν λόγω σταθμούς 0,4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας (2,4% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ) δημιουργώντας αντίστοιχα απαίτηση αποζημίωσης της τάξεως των 224 εκ. € (10% της συνολικής αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ).
Έως και 27% ο βαθμός απόδοσης
Στην έκθεσή του το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών στις στέγες οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής.
Αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οδήγησε σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης που κυμαίνονται από 14% έως και 27%.
Γενικότερα για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει την αγορά ώριμη πλέον, σημειώνοντας μάλιστα ότι παρουσιάζει «σημάδια υπερθέρμανσης» το τελευταίο διάστημα «έχοντας κινηθεί προς μεγέθη που έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και τους στόχους που η πολιτεία επίσημα έχει θέσει».
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνονται παράλληλα τα εξής:
•Η μέση ονομαστική ισχύς ανά εγκατάσταση είναι περίπου ίση με 9 kWp στο ΔΣΜ και στην Κρήτη σε αντίθεση με τα ΜΔΝ που το αντίστοιχο μέγεθος ισούται με 4,8 kWp.
• Η μέση ετήσια παραγόμενη ενέργεια ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος είναι ίση με 1400
kWh/kWp.

• Η μεσοσταθμική τιμής της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες για το έτος 2012 ήταν 549 €/MWh, σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη συνολική μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ΑΠΕ που ισούταν με 186 €/MWh
• Η Σύμβαση Συμψηφισμού (Σύμβαση Πώλησης) που συνάπτει ο κύριος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης με τον εκάστοτε Προμηθευτή έχει εικοσιπενταετή (25 έτη) διάρκεια και συνομολογείται με σταθερή τιμή αναφοράς που αντιστοιχεί στην τιμή που ισχύει κατά τη χρονική στιγμή που αυτή (η Σύμβαση) συνάπτεται, υπό την προϋπόθεση ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος εντός έξι (6) μηνών από τη σύναψη της Σύμβασης Συμψηφισμού.
• Ο κύριος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης απαλλάσσεται από φορολογικές υποχρεώσεις (φορολογία κερδών από πώληση παραγόμενης ενέργειας, καταβολή ΦΠΑ).
• Το μέσο κόστος κατασκευής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε στέγη μειώθηκε από το Α΄ εξάμηνο του 2010 έως σήμερα σχεδόν κατά 64%.
• Οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας, από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος έως και τον Αύγουστο του 2012, ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης (Project IRR) που κυμαίνονται από 14% έως και 27%.
(energypress.gr)
Δείτε ολόκληρη την έκθεση του ΥΠΕΚΑ