Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Επιφυλάξεις από τον ΣΕΦ για τη συμφωνία ΔΕΗ - SILCIO


Εχέγγυα ότι δεν θα γίνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ μέσω της ανάπτυξης εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων από κοινού με την εταιρεία SILCIO, ζητάει από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Σε επιστολή της προς τον κ. Ζερβό που κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η διοίκηση του ΣΕΦ  εκφράζει επιφυλάξεις για  τη  στρατηγική  απόφαση της ΔΕΗ να συνεργαστεί με την SILCIO, για την «προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου  franchising, ολοκληρωμένων  λύσεων  οικιακών  φωτοβολταϊκών  συστημάτων,  ενεργειακών υπηρεσιών  και  προϊόντων  εξοικονόμησης  ενέργειας,  καθώς  επίσης  και  η  παροχή  υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ, κατά τη διακριτική ευχέρεια της Επιχείρησης». Και τούτο διότι θεωρεί ότι «το  cross  sale  υπηρεσιών  εξυπηρέτησης  καταναλωτών  της  ΔΕΗ  με  την  πώληση οικιακών   φωτοβολταϊκών   συστημάτων   ενέχει  μεγάλους  κινδύνους  στρεβλώσεων  της  αγοράς, δεδομένης  της  δεσπόζουσας  θέσης  που  κατέχει  η  ΔΕΗ  Α.Ε.  στην  αγορά  πώλησης  ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και του ταυτόχρονου ρόλου της ως Διαχειριστή Δικτύου».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο ΣΕΦ έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από  μέλη  του  που  πλήττονται  από  την  τυχόν  εφαρμογή  της  στρατηγικής αυτής,  αλλά  και  ευρύτερα  από  εταιρείες  που  δραστηριοποιούνται  στην  αγορά  των φωτοβολταϊκών.
Πάγια επιδίωξη του ΣΕΦ, όπως δηλώνεται, είναι η «με κάθε νόμιμο μέσο διατήρηση μίας υγιούς ανταγωνιστικά αγοράς και η a priori αντίθεσή του στη δημιουργία επιβλαβών συγκεντρώσεων σε αυτήν την εξελισσόμενη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο πλαίσιο αυτό, και παρότι ο ΣΕΦ αναγνωρίζει ότι «η  συμμετοχή  της  ΔΕΗ  σε  δραστηριότητες  που  προωθούν  τα  φωτοβολταϊκά,  είναι κατ’ αρχήν  θετική,  αφού  αναγνωρίζεται  έτσι  ο  ρόλος  που  μπορούν  να  διαδραματίσουν  αυτά  στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», ζητάει από τον κ. Ζερβό να τον ενημερώσει άμεσα για το «τι είδους εχέγγυα θα υπάρξουν ώστε να μη  γίνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ».