Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται κέρδος 3 δισ. ευρώ από επενδύσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας για τα ΜΜΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που οργανώνουν η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης είπε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα προωθήσει στην περιοχή της Θράκης εφαρμογές γεωθερμίας για οικιακή και αγροτική χρήση, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές.
Παράλληλα, αύριο, πρόκειται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κουφώματα. Οπως διευκρίνισε, δίνονται τρεις εναλλακτικές λύσεις: είτε τα φορολογικά κίνητρα, είτε δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, είτε απευθείας επιδότηση. Χαρακτήρισε δε, το πρόγραμμα ως «τεράστιας σημασίας παρέμβαση στην οικοδομή, που θα φέρει κέρδος 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας».
Συγχρόνως, ανακοίνωσε την προώθηση διαγωνιστικών διαδικασιών το επόμενο διάστημα, για τη σύσταση εταιρίας παροχής αερίου ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προσθέτοντας ότι αντίστοιχες εταιρίες θα συσταθούν και για την κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.
Υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Μακεδονίας και της Θράκης, που, όπως είπε, θα έχει οφέλη όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Αναφέρθηκε ειδικότερα, στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης,χαρακτηρίζοντας το έργο ως μεγάλης εθνικής σημασίας και προσθέτοντας ότι αυτό που επείγει πλέον είναι να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή.
Σχετικά με την Πράσινη Ανάπτυξη υπογράμμισε ότι «τώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο χείλος της χρεοκοπίας ανακύπτει το ζήτημα ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα άλλο μοντέλο, το μοντέλο της βιώσιμης και Πράσινης Ανάπτυξης».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου