Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Φωτοβολταϊκά 9,84 kW σε στέγη στο Διακοφτό Αχαΐας

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 9,84 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στο Διακοφτό Αχαΐας και αποτελείται από 41 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 10.1. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: http://www.pvtech.gr/photovoltaika-10kw-stegi-diakofto.html











Έκθεση της Greenpeace για το Κοινωνικό και Οικονομικό Όφελος των Φωτοβολταϊκών

Νέα έκθεση της Greenpeace αποδεικνύει οτι όσο περισσότερο επενδύουμε στην καθαρή ενέργεια των φωτοβολταϊκών, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Η έκθεση της Greenpeace επιχειρεί μία εκ βαθέων ανάλυση του κόστους-οφέλους από τη χρήση των φωτοβολταϊκών, με βάση τα σημερινά δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για κάθε ευρώ που επενδύει η Ελλάδα στα φωτοβολταïκά, η κοινωνία παίρνει πίσω κατά μέσο όρο 1,15 €.

Στα οφέλη από τη χρήση των φωτοβολταϊκών –εκτός των περιβαλλοντικών– περιλαμβάνονται η ασφάλεια της τροφοδοσίας, η αποφυγή κοστοβόρων black-out κατά τους θερινούς μήνες και η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το μεγαλύτερο όμως όφελος βρίσκεται στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων που επιβαρύνουν κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με δισεκατομμύρια ευρώ από την καταστροφή των φυσικών πόρων της υπαίθρου, την επιβάρυνση της υγείας των τοπικών κοινωνιών και τη συμβολή στην αλλαγή του κλίματος.

Η Greenpeace θεωρεί ότι είναι πραγματικά αδιανόητο, λοιπόν, να συζητάμε σήμερα για νέες επενδύσεις σε λιγνίτη και πετρέλαιο τη στιγμή που τα μεγαλύτερα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τους πολίτες βρίσκονται στην εκμετάλλευση του πραγματικού πλούτου της χώρας μας: του ήλιου. Η συζήτηση για το μέλλον της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και της ενέργειας στη χώρα μας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας για παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας, αλλά και τη δυνατότητα των φωτοβολταϊκών να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.


Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί ευκαιρία για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα είναι ακόμα πιο σημαντική εφόσον επιδιωχθεί και επ

Επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητώντας την κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης από τους επαγγελματίες αγρότες εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 ευρώ και τη χορήγηση τουλάχιστον εξάμηνης παράτασης στις προσφορές σύνδεσης αγροτικών φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Τζανέτος Καραμίχας επισημαίνει στην επιστολή του τον κίνδυνο της εκτροπής του προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες. Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Σε συνέχεια της σχετικής αλληλογραφίας της ΠΑΣΕΓΕΣ με το Υπουργείο σας, για την προώθηση του όλου θέματος και προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης εκτροπή και ακύρωση στην πράξη του προγράμματος εγκατάστασης Φ/Β σταθμών από επαγγελματίες αγρότες, κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστούν δύο κρίσιμα ζητήματα:

α) Να παραταθεί κατά έξι τουλάχιστον μήνες η χρονική ισχύς των προσφορών σύνδεσης, που έχουν ήδη αποσταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ προς τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες αγρότες για εγκατάσταση Φ/Β σταθμών.

β) Να υιοθετηθεί από το ΥΠΕΚΑ η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης από τους επαγγελματίες αγρότες εγγυητικής επιστολής ύψους 15000 ευρώ, κατά την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του Φ/Β σταθμού, στην περίπτωση που αυτός διαθέτει έγκριση χρηματοδοτικής μίσθωσης για την χρηματοδότηση του έργου. Τονίζεται ότι η επιμονή σε αυτή την ακατανόητη και εντελώς γραφειοκρατική διαδικασία, τη στιγμή μάλιστα που η απαίτηση αυτή δεν ισχύει για επενδυτές που προτίθενται να εγκαταστήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ μεγάλης ισχύος (μεγαλύτερης του 1 MW) αποτελεί ζήτημα που θέτει ευθέως θέμα άνισης και επαχθούς μεταχείρισης σε βάρος των αγροτών.

Θεωρείται αναγκαία η παρέμβασή σας για την άμεση υιοθέτηση των αναφερομένων ρυθμίσεων.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Τζανέτος Καραμίχας»

ΙΟΒΕ: Ευκαιρία για τόνωση της οικονομίας η ανάπτυξη των ΑΠΕ

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί ευκαιρία για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα είναι ακόμα πιο σημαντική εφόσον επιδιωχθεί και επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας από τις αναγκαίες επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό και υποδομές δικτύων, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ) με θέμα «Επιδράσεις και αναγκαίες προσαρμογές για τη μεγάλης κλίμακας διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή».

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η επίτευξη της μεγάλης κλίμακας διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελεί εκτός από υποχρέωση και μια σημαντική ευκαιρία, η οποία για να υλοποιηθεί απαιτεί σχέδιο, οργάνωση, πόρους, συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ορισμένες από τις σημαντικές διαστάσεις της στροφής προς τις ΑΠΕ, όπως η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και η μερική τουλάχιστον αντιστάθμιση των κινδύνων από τη μεταβλητότητα των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Κατά τη διάρκιεα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά η μεθοδολογία των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων της μελέτης από τον κ. Svetoslav Danchev, Υπεύθυνο της Μονάδας Παρακολούθησης και Ανάλυσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΙΟΒΕ.

Ο κ. Danchev ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μελέτης αναπτύχθηκαν συνολικά έξι σενάρια, τα οποία διαφέρουν ως προς την έκταση της διασύνδεσης του συστήματος (μόνο Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο ή όλα τα νησιά), τις επιπλέον δυνατότητες αντλησιοταμίευσης (0, 365 MW ή 865 MW), τις επιπλέον διεθνείς διασυνδέσεις (0 ή 1 GW), την οικονομική ανάπτυξη (στασιμότητα, επικρατέστερο σενάριο ή υψηλή ανάπτυξη), τις τιμές δικαιωμάτων CO2 (10, 25 ή 35 €/tCO2), τις τιμές φυσικού αερίου, τη διαχρονική εξέλιξη της ζήτησης και την ταχύτητα διείσδυσης των Α.Π.Ε..

Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης κατά το επικρατέστερο (ενδιάμεσο) σενάριο έχουν ως εξής:

• Για την επίτευξη του στόχου διείσδυσης απαιτούνται 9,1 GW νέας ισχύος Α.Π.Ε. το 2020

• Το εκδηλωθέν επενδυτικό ενδιαφέρον επαρκεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια στη χρηματοδότηση, στις αδειοδοτικές διαδικασίες, στην πρόσβαση στα δίκτυα, στο χωροταξικό και στην κοινωνική αποδοχή.

• Η μεγάλη διείσδυση των Α.Π.Ε. δεν οδηγεί σε αύξηση της εύλογης χρέωσης καταναλωτή, μετά την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων CO2 το 2013:

- Η στήριξη των Α.Π.Ε., παρά την αυξανόμενη διείσδυση, εξακολουθεί να αποτελεί σχετικά μικρό μέρος της συνολικής εύλογης χρέωσης καταναλωτή, ήτοι μόλις 3,3% κατά μέσον όρο τη δεκαετία 2011-20

- Οι Α.Π.Ε. μειώνουν το κόστος για δικαιώματα εκπομπών CO2. Παράλληλα μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος και συνεισφέρουν ισχύ στο σύστημα.

- Σημαντικό μέρος του θεσμοθετημένου κόστους στήριξης Α.Π.Ε. αντιστοιχεί σε κόστος που αποφεύγεται λόγω της διείσδυσης των Α.Π.Ε. Η συνδρομή της ενίσχυσης των Α.Π.Ε. αποτελεί μέρος μόνο (περίπου το 40%) του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε., όπως υπολογίζεται σήμερα.

• Η μεγάλη διείσδυση Α.Π.Ε. κινητοποιεί σημαντικό ύψος κεφαλαίων, με ευεργετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην παρούσα συγκυρία. Επιπλέον, βελτιώνει το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών λόγω της προκύπτουσας μείωσης των εισαγομένων καυσίμων.

• Η ομαλή ένταξη των Α.Π.Ε. απαιτεί προσαρμογές σε τεχνολογικό, επιχειρηματικό και ρυθμιστικό επίπεδο στο θερμικό σύστημα παραγωγής και στη λειτουργία της αγοράς.

• Οι τεχνολογικές δυσκολίες για το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής από την μεγάλη διείσδυση Α.Π.Ε. αντιμετωπίζονται επαρκώς με την εφαρμογή σύγχρονών τεχνολογιών.

• Η ομαλότερη ενσωμάτωση της μεγάλης διείσδυσης προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση των έργων που σχεδιάζει ο Διαχειριστής του Συστήματος.

Την παρουσίαση έκλεισε ο Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗΕ, ο οποίος τόνισε ότι, πέραν του ότι η στροφή στις Α.Π.Ε. και η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων διείσδυσής τους στην ηλεκτροπαραγωγή είναι, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, και εφικτή και επωφελής για τη χώρα μας, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυρήνα των προσπαθειών εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η στροφή στις ΑΠΕ και ειδικά στις τεχνολογίες με πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα - θαλάσσια κι επίγεια, βιομάζα, κ.α.) δημιουργεί ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέρει φορολογικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο κι αυξάνει τα έσοδα από εισφορές προς τα χειμαζόμενα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα έσοδα των δήμων. Ο κ. Σεϊμανίδης επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, ότι οι προαναφερόμενες τεχνολογίες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών, αν συγκριθούν επί ίσοις όροις με τις τεχνολογίες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.

Τόνισε ότι, διαχρονικά, ο τρόπος λειτουργίας του κράτους δεν έχει επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίηση του τεράστιου αυτού δυναμικού. Σημείωσε ότι αντί να δαπανώνται εκατομμύρια Ευρώ για να εισάγεται συμβατική - ακόμη και πυρηνική - ενέργεια, με αποτέλεσμα τη διαρκή επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας και του περιβάλλοντος, μπορεί και πρέπει να ενταθεί η αξιοποίηση των δικών μας καθαρών ενεργειακών πόρων, αυξάνοντας έτσι και την εθνική ενεργειακή ασφάλεια κι αυτονομία.

Τέλος, τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρεία αξιοποίηση των ΑΠΕ. Όμως, αυτό που θα μπορούσε να γίνει χρόνια πριν, υπό σαφώς καλύτερες οικονομικές συνθήκες, τώρα είναι πολύ δυσκολότερο να γίνει.

--------------

ΔιαΒάστε τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ: Αποτελέσματα

Προσθήκη 41,5MW Έργων ΑΠΕ τον Μάιο στο Σύστημα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τον μήνα Μάιο προστέθηκαν 41,5 MW ΑΠΕ στο σύστημα, από τα οποία τα 23 MW είναι αιολικά και τα 16 φωτοβολταϊκά. Επιπλέον, προστέθηκαν 2,5 MW βιομάζας-βιοαερίου, δίνοντας έτσι μια μικρή ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ, όπου τα νέα έργα απουσίαζαν τους προηγούμενους μήνες.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 1.688 MW, εκ των οποίων τα 1.374 MW είναι αιολικά, τα, τα 235 MW φωτοβολταϊκά, τα 197 MW υδροηλεκτρικά, τα 89 MW συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας υψηλής απόδοσης και τα 43,5 MW βιοαέριο και βιομάζα.

Επίσης, από τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ προκύπτει ότι οι ΑΠΕ κάλυψαν μόλις το 5,22% της συνολικής κατανάλωσης, παράγοντας περισσότερες από 200.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανεβαίνουν οι ΑΠΕ, Αλλά Αλλάζουν οι Τιμές

Ένας καλός μήνας ήταν ο Μάιος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπό την έννοια ότι τέθηκαν σε λειτουργία νέα έργα συνολικής ισχύος άνω των 40 μεγαβάτ και, μάλιστα, έπειτα από ...χρόνια, κινήθηκε και ο τομέα της βιομάζας. Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει την προοπτική αλλαγών στην τιμολόγηση της παραγόμενης “πράσινης”, στη λογική του εξορθολογισμού των τιμών ώστε αυτές και κίνητρο για τους παραγωγούς να περιλαμβάνουν αλλά και να ανταποκρίνονται στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 41,5 μεγαβάτ περίπου τέθηκαν εν λειτουργία τον Μάιο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ, μέσω του μηνιαίου δελτίου ΑΠΕ.

Ειδικότερα, προστέθηκαν περί τα 23 μεγαβάτ σε αιολικά πάρκα, περί τα 16 μεγαβάτ σε φωτοβολταϊκά καθώς και – για πρώτη φορά έπειτα από μακρό διάστημα πλήρους ακινησίας – περί τα 2,5 μεγαβάτ στον τομέα του βιοαερίου και της βιομάζας.

Η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ στο διαδυνδεδεμένο σύστημα φτάνει πλέον τα 1.688 μεγαβάτ και αναλύεται σε 1.374 μεγαβάτ αιολικών, 235 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (με συμβολαιοποιημένη ισχύ κοντά στα 900 μεγαβάτ), 197 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών, 89 μεγαβάτ συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας υψηλής απόδοσης καθώς και 43,5 μεγαβάτ βιοαερίου – βιομάζας.

Σύμφωνα δε με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας τουΔΕΣΜΗΕ, κατά τη διάρκεια του ίδιο μήνα, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 5,22% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, παράγοντας κάτι παραπάνω από 200.000 ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως στον χώρο ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς ο νέος υπουργός Περιάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσαντίνου επιβεβαιώνει, πλέον, την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των τιμών για την παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην “Ημερησία”, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “θέλουμε να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό και σε ένα πιο δίκαιο ορισμό των τιμών για τις AΠE, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα κόστους, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει κίνητρο και απόδοση για τους παραγωγούς, αλλά και χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή”.

Θυμίζουμε ότι, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, η τιμολόγηση βαίνει σταδιακά μειούμενη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, ενώ η μεγάλη ανησυχία του χώρου έγκειται στο ενδεχόμενο να είναι αναδρομική η όποια απόφαση για αλλαγή των τιμών.

Βεβαίως εδώ θα πρέπει να θυμίσει κανείς ότι είχε προκαλέσει και η παλαιότερη απόφαση της πρώην ΠΕΚΑ κ. Τίνας Μπιρμπίλη για αναδρομική αύξηση των τιμών της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας.


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου

Γερμανία: Δεν έχει ήλιο αλλά κάνει πρωταθλητισμό στα φωτοβολταϊκά

Δεν φημίζεται για την ηλιοφάνειά της, ωστόσο έχει καταφέρει να γίνει πρωταγωνίστρια στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Ο λόγος για τη Γερμανία που από το 2000, και χάρη στο νόμο που υιοθέτησε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), εμφανίζει εντυπωσιακούς ρυθμούς «άνθισης» στα φωτοβολταϊκά.

Αφήνοντας πίσω την Ισπανία, η Γερμανία κατέχει πλέον την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο και μόνο το 2010 εγκατέστησε φωτοβολταϊκά ισχύος 7.400 MWp, που αντιστοιχούν στο 44,3% της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας.

Ακολούθησαν: η Ιταλία με 13,8%, η Τσεχία με 8,9%, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ με 6% έκαστη, η Γαλλία με 4,3%, η Ισπανία με 2,2%, το Βέλγιο με 1,3%, η Ελλάδα με 0,9% και λοιπές χώρες με 12,3%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του συνδέσμου γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών (German Solar Industry Association, BSW-Solar) στα τέλη της περασμένης χρονιάς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 17.200 MWp ενώ η ενέργεια που παρήχθη ανήλθε σε 12.000 GWh περίπου και κάλυψε τις ετήσιες ανάγκες 3,4 εκατ. νοικοκυριών σε ηλεκτρισμό. Η εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επετεύχθη υπολογίζεται σε 6,4 εκατομμύρια τόνους περίπου.

Σύμφωνα με της εκτιμήσεις του BSW-Solar την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν 133.000 θέσεις μόνιμης απασχόλησης χάρη στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Υπολογίζεται ότι στη Γερμανία λειτουργούν περί τις 10.000 εταιρείες που με τον έναν τρόπο ή τον άλλο σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά.

Τη σταδιακή μεγέθυνση του κλάδου αποτυπώνουν καλύτερα τα στοιχεία για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών από το 2000 μέχρι το 2010. Το 2000, όταν υιοθετήθηκε ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ στη Γερμανία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν μόλις100 MWp, και εξελίχθηκε ως εξής:

2001: 178 MWp

2002: 296 MWp

2003: 435 MWp

2004: 1.105 MWp

2005: 2.056 MWp

2006: 2.899 MWp

2007: 4.170 MWp

2008: 5.979 MWp

2009: 9.785 MWp

2010: 17.193 MWp

Ο γερμανικός νόμος, που έφερε την "άνθιση" στα φωτοβολταϊκά, βασίστηκε ακριβώς στα Feed In Tariffs για ιδιώτες και θεσμικούς παραγωγούς: δηλαδή, στην υποχρέωση του διαχειριστή του συστήματος να εισάγει την παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά στο σύστημα και να πληρώνει την αντίστοιχη συμφωνημένη τιμή. Σήμερα, το επίπεδο των Feed In Tariffs στη Γερμανία μεταβάλλεται διαχρονικά, αναπροσαρμόζοντας τακτικά τα απαραίτητα κίνητρα.

Σε 5-10 χρόνια τα πλαστικά φωτοβολταϊκά στην αγορά

Από 5 έως 10 χρόνια απαιτούνται, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, ώστε να υπάρξει μαζική κυκλοφορία πλαστικών φωτοβολταϊκών στην αγορά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Σέφιλντ, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, δήλωσαν ότι ήδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με αποτέλεσμα τα πλαστικά φωτοβολταϊκά να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και πιο φθηνά, μέσω μιας καινοτομικής διαδικασίας "εκτύπωσης" ή επίστρωσης.

Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι λαμβάνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας έτσι την χρήση πλαστικών φιλμ και μιας μεθόδου "εκτύπωσης" πάνω σε αυτό, αντί για την εξάτμιση του πυριτίου, σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω σε μια γυάλινη ή μεταλλική επιφάνεια, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν πως είναι δυνατό, σε ένα πλαστικό φιλμ που επιστρώνεται σε πάνελ, δύο διαφορετικές φωτοευαίσθητες ουσίες να διαχωρίζονται σε στρώματα θετικών και αρνητικών αγωγών, δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, που παράγει ρεύμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πλαστικά φωτοβολταϊκά θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη και κυρίως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σημερινά πάνελ από πυρίτιο.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι ο σχεδιασμός πλαστικών πάνελ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΣΕΦ: Η έξοδος από την κρίση περνά από τα φωτοβολταϊκά. Ρωτήστε και τον κ. Σόιμπλε

Έκαστος στο είδος του. Αυτό μας είπε ο κ. Σόιμπλε, ρίχνοντας στο τραπέζι την ιδέα να εξάγει η Ελλάδα αυτό που διαθέτει σε αφθονία όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα: τον ήλιο της. Η πρόταση του κ. Σόιμπλε ακούγεται κατ’ αρχήν κάπως παράξενη. Πως είναι δυνατόν να εξάγει πρακτικά κανείς τον ήλιο της; Η ιδέα παρόλα αυτά είναι απλή στη σύλληψή της. Παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά στην ηλιόλουστη Ελλάδα και εξάγοντας την στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αυτό που ορθά είπε ο κ. Σόιμπλε είναι πως το εθνικό “καύσιμο” της Ελλάδας δεν είναι ο ρυπογόνος λιγνίτης, όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ήλιος που τη λούζει απ’ άκρη σ’ άκρη. Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη ενεργειακή νησίδα στην άκρη της Ευρώπης. Είναι κομμάτι ενός εκτενούς ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εξάγει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Β. Ευρώπης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία ρίχνει αυτή την ιδέα. Λίγα χρόνια πριν, προώθησε το πρόγραμμα Desertec για τη μεταφορά ηλιακού ηλεκτρισμού από τη βόρεια Αφρική στη βόρεια Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Σήμερα η ιδέα ξαναπέφτει στο τραπέζι με προεξάρχοντα το ρόλο της Ελλάδας ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας. Τότε η ιδέα αφορούσε κυρίως μεγάλες μονάδες ηλιοθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τώρα αφορά κυρίως τα φωτοβολταϊκά σε μικρές ή μεγαλύτερες μονάδες.

Η ιδέα λοιπόν έχει πέσει στο τραπέζι και η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών είναι γνωστή και δόκιμη. Το πραγματικό ερώτημα είναι πως θα μεταφερθεί όλη η παραγόμενη ενέργεια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και με τι κόστος. Την απάντηση σ’ αυτό την έχει δώσει ήδη η Greenpeace, η οποία στις αρχές του 2011 πραγματοποίησε μελέτη για το πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός ευρωπαϊκού υπερδικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε μάλιστα πρόσφατα και σε μέλη της ελληνικής Επιτροπής Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού. Εκεί τεκμηριώνεται ότι είναι τεχνικά εφικτό η Ελλάδα να παράγει σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ώστε, όχι μόνο να καλύπτει σημαντικό μέρος των δικών της αναγκών, αλλά και να εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και στην απασχόληση (σήμερα ο κλάδος παρέχει πάνω από 5.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης συντηρώντας παράλληλα άλλες 10.000 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία). Για το 2050 μάλιστα, το σενάριο που εξετάστηκε προβλέπει την εγκατάσταση 60.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Για σύγκριση, αναφέρουμε ότι ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι μόλις 2.200 μεγαβάτ και ο ΣΕΦ ζητά τουλάχιστον τριπλασιασμό αυτού του στόχου.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε το πρώτο βήμα. Τώρα απομένει στην ελληνική κυβέρνηση να δει τις διαφαινόμενες ευκαιρίες. Γιατί, με ή χωρίς κρίση, ο ήλιος θα συνεχίσει ευτυχώς να φωτίζει την πολύπαθη χώρα μας.