Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΣΕΦ: Χωρίς σταθερότητα κινδυνεύει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών


Τη διασφάλιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών αλλά και την αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ρευστότητας στην αγορά, έτσι ώστε συνεχιστεί η ανάπτυξη του κλάδου ζητά με σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΦ.
Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει επίσης ότι έχει προτείνει να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από 40% σε 60% και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών ως το 2020, καθώς ο κλάδος, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εφικτής και άμεσης ανάπτυξης, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν 22.000 άμεσες και έμμεσες ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ αναφέρει:
Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και απόλυτης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εφικτής και άμεσης ανάπτυξης, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση το 2011. Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν ότι ο κλάδος δεν συρρικνώνεται, δείχνοντας το δρόμο για διέξοδο από την κρίση. Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν σε μέγεθος 6η στην Ευρώπη και 10η παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε.
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της πράσινης ενέργειας, με σχεδόν 22.000 άμεσες και έμμεσες ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης και αρκετές εγχώριες μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών και επικουρικού εξοπλισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έχει προτείνει να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα της χώρας από 40% σε 60% και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών ως το 2020. Η μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα αποφέρει:
·         σημαντικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, πολλαπλάσια της παρεχόμενης ενίσχυσης.
·         Σημαντικά οφέλη για την κοινωνία τόσο από την αποφυγή ανάπτυξης νέων υποδομών συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και από το συνεπαγόμενο μικρότερο κόστος για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, όσο και από την δημιουργία 50.000 άμεσων και έμμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ως το 2020.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω, αποτελεί η διασφάλιση κατ’ ελάχιστον δύο ζητημάτων:
- Η ύπαρξη ενός μακρόπνοου, σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών και των υπολοίπων ΑΠΕ, ώστε να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές και να αμβλυνθεί το “ρίσκο της χώρας”, το οποίο αποθαρρύνει σήμερα πολλούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής ρευστότητας στην αγορά ώστε να επιτραπεί η χρηματοδότηση και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες θέσεις απασχόλησης.
Η περαιτέρω ενίσχυση των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει άμεσες και ρεαλιστικές προοπτικές αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ενώ βοηθά να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική απειλή και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό διασώζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας καινούργιες. Σε μία περίοδο που όλοι μιλούν για την αναγκαία ανάπτυξη, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτοβολταϊκών “παράγουν” ανάπτυξη στην πράξη, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν δείξει ήδη έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, την καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία που γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος.

ΑΔΜΗΕ: Εγγυητική επιστολή από επενδυτές ΑΠΕ για να κρατήσουν τις ταρίφες


Την απελευθέρωση χωρητικότητας του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους αλλά δεν μπορούν να πάρουν όρους σύνδεσης, έχει θέσει ως στόχο ο Διαχειριστής του συστήματος (ΑΔΜΗΕ).
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του φορέα κ. Γιώργος Κουτζούκος έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, το οποίο θα στηρίζεται στην καταβολή εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να «κρατήσουν» τις δεσμευτικές προσφορές που έχουν λάβει, και συνεπώς την «ταρίφα» απορρόφησης του ρεύματος που έχουν «κλειδώσει».
Πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, τονίζει ο κ. Κουτζούκος, καθώς σήμερα το σύστημα έχει κορεστεί και δεν επιτρέπει την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που είναι σε λειτουργία ή έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης, υπερβαίνει ήδη τους στόχους για το 2014. Αν προστεθούν δε και οι εγκαταστάσεις που έχουν λάβει μη δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, όχι απλώς οι στόχοι του 2014, αλλά και εκείνοι του 2020 υπερκαλύπτονται κατά 80%. Με νούμερα, η κατάσταση έχει ως εξής: Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν λάβει σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12.405 Μεγαβάτ. Δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης έχουν δοθεί για 4942 Μεγαβάτ, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2185 Μεγαβάτ.
Το πρόβλημα δημιουργείται καθώς από την πληθώρα των υποψήφιων επενδυτών που έχουν λάβει δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και έχουν κλειδώσει τιμή απορρόφησης του ρεύματος, είναι βέβαιον ότι πολλοί, ειδικά με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα σχετικά με τη χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ποτέ τους σταθμούς που σχεδίαζαν. Παρόλα αυτά, υπολογίζονται στον καθορισμό της επάρκειας του συστήματος, το οποίο εμφανίζεται έτσι εικονικά κορεσμένο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς καινούργιος επενδυτής, ακόμα και αν έχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, να πάρει όρους σύνδεσης.
Την ίδια στιγμή, ανθεί το παραεμπόριο υφιστάμενων αδειών, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να βρούν οι καινούργιοι επενδυτές πρόσβαση στο δίκτυο.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κουτζούκου, η υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής εύλογου ύψους, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θα απομακρύνει τους «αεριτζήδες» ή τους μη δυνάμενους να προχωρήσουν, κι έτσι θα απελευθερωθεί χωρητικότητα που θα μπορεί να δοθεί σε νέους επενδυτές που βρίσκονται στην… ουρά