Κυριακή 29 Μαΐου 2011

8 kW σε στέγη - Διακοφτό - Αχαΐα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 8 kWp σε στέγη. Βρίσκεται στο Διακοφτό, Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο και αποτελείται από 33 πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_19 | 240και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 8.3. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:





10 kW σε δώμα - Αίγιο - Αχαΐα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kWp σε δώμα. Βρίσκεται στο Αίγιο, Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο και αποτελείται από 41πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_18 | 240 και έναν αντιστροφέα (inverter) SMA Sunny Tripower (STP) 10000TL. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:











10 kW σε χώρο στάθμευσης (garage) - Ροδοδάφνη - Συμπολιτεία - Αχαΐα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kWp σε γκαράζ . Βρίσκεται στη Ροδοδάφνη, Δήμου Συμπολιτείας, Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο και αποτελείται από 42 πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_18 | 235 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 10.1. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:






10 kW σε χώρο στάθμευσης (garage) - Διακοφτό - Αχαΐα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kWp σε γκαράζ . Βρίσκεται στο Διακοφτό, Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο και αποτελείται από 42 πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_18 | 235 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 10.1. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:




10 kW σε χώρο στάθμευσης (garage) - Διακοφτό - Αχαΐα

Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 10 kWp σε γκαράζ . Βρίσκεται στο Διακοφτό, Νομού Αχαΐας στην Πελοπόννησο και αποτελείται από 42 πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου Aleo S_18 | 235 και έναν αντιστροφέα (inverter) Kostal Piko 10.1. Όλος ο εξοπλισμός και οι βάσεις συνοδεύονται από 10ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:



Στα 31,5 MW η Νέα Ισχύς ΑΠΕ τον Απρίλιο

Επιπλέον 31,5 μεγαβάτ μονάδων ΑΠΕ προστέθηκαν στο διασυνδεμένο σύστημα της χώρας τον μήνα Απρίλιο, ενώ η παραγωγή τους κάλυψε το 6,81% της καθαρής παραγωγής και το 6,34% της καθαρής ζήτησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ,τον Απρίλιο προστέθηκαν 20 μεγαβάτ αιολικών μονάδων και 11,52 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, ενώ αμετάβλητη είναι η εικόνα στις τεχνολογίες των μικρών υδροηλεκτρικών και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης.

Τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν πλέον το12,5% της ισχύος όλων των μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεμένο σύστημα, ενώ αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, θα ξεπεράσουν το 20% μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από τα 220 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που βρίσκονται εν λειτουργία, μονάδες 786 μεγαβάτ έχουν συμβολαιοποιήσει τη διάθεση της παραγωγής τους.

Με βάση τα στοιχεία Απριλίου για το διασυνδεμένο σύστημα και Μαρτίου για τα μη διασυνδεμένα νησιά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στη χώρα, πλησιάζει πλέον τα 1.900 μεγαβάτ.

Α.Ζερβός: "Ξεκλείδωμα" σημαντικών επενδύσεων από την ενίσχυση των ΑΠΕ

Την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού πλαισίου το οποίο θα θέτει ως στόχο την παραγωγή του 45% της καταναλισκόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές έως το 2030 ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ΑΠΕ (EREC) επ’ ευκαιρία της εξαμηνιαίας συνδιάσκεψής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αλλά και πρόεδρος του EREC δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ο στόχος του 45%, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει σημαντικά στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

«Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε τα αέρια του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 80-95%. Επιπλέον, είναι απαραίτητο ένα δεσμευτικό πλαίσιο για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 45% μέχρι το 2030, καθώς αυτό θα είναι ένα σαφές μήνυμα για τους επενδυτές, το οποίο θα ξεκλειδώσει ζωτικής σημασίας ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο Αρθούρος Ζερβός.

«Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να διατηρήσει την κυριαρχία της στις ΑΠΕ, εμείς ως First Solar, θεωρούμε ότι είναι βασική η ύπαρξη μιας σταθερής πολιτικής ενώ ο στόχος για 45% συμμετοχή των ΑΠΕ έως το 2030 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε ο Maja Wessels, εκ μέρους της First Solar, η οποία αποτελεί ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Ο Rudi Anschober, περιφερειακός υπουργός Ενέργειας της Άνω Αυστρίας, υποστήριξε ότι μέχρι το 2030 η Άνω Αυστρία θα καλύπτει το 100% των αναγκών της σε θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες ενώ σημείωσε ότι και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πράξουν κάτι ανάλογο.

Απ’την πλευρά του, ο Gerhard Stryi-Hipp, πρόεδρος της Renewable Heating & Cooling (RHC) Technology Platform σημείωσε: «Αν μιλάμε σοβαρά για μετακίνηση της Ευρώπης προς ένα πραγματικά βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ΑΠΕ, κάτι το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί θέτοντας ένα συγκεκριμένο στόχο για την επόμενη δεκαετία»


General Electric: Φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον άνθρακα σε 3-5 χρόνια

Η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά είναι πλέον ιδιαίτερα πιθανό να καταστεί φθηνότερη από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνολογικών καινοτομιών, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος έρευνας της General Electric (GE), Mark Μ. Little.

«Αν μπορέσουμε να φτάσουμε το κόστος της ηλιακής ενέργειας στα 15 cents ανά κιλοβατώρα ή και χαμηλότερα, κάτι το οποίο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες από τα φωτοβολταϊκά», δήλωσε ο Little σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως ανέφερε ο Little, όσο αυξάνεται η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών τεχνολογιών, δηλαδή το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τόσο το κόστος θα μειώνεται και κατ’ επέκταση δε θα υπάρχει ανάγκη για επιδότηση του παραγόμενου ρεύματος.

Η General Electric, τον Απρίλιο ανακοίνωσε ότι έχει βελτιώσει το βαθμό απόδοσης των φωτοβολταϊκών thin film, ο οποίος πλέον αγγίζει την τιμή ρεκόρ των 12,8%. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά think film θα παράγονται από το νέο εργοστάσιο της εταιρίας, το οποίο θα είναι έτοιμο το 2013. Όπως έχει δηλώσει η εταιρία, το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα έχει περίπου 400 εργαζόμενους και θα παράγει αρκετά πάνελ κάθε χρόνο ώστε να τροφοδοτεί γύρω στα 80.000 σπίτια.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, το κόστος των φωτοβολταϊκών κυψελών, κύριο συστατικό των φωτοβολταϊκών πάνελ, έχει μειωθεί κατά 21% φέτος, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη αισιοδοξία για το μέλλον του κόστους των φωτοβολταϊκών.

Ειδικά σε χώρες με υψηλό δυναμικό ηλιοφάνειας, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, σύντομα, δεν θα υπάρχει η ανάγκη επιδότησης της «πράσινης» κιλοβατώρας» και η παραγωγή ενέργειας από φ/β θα καταστεί ανταγωνιστική με την παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας από συμβατικές πηγές.


Η διεθνής εμπειρία γύρω από την αγορά φωτοβολταϊκών

Μπορεί να μη φημίζεται για την ηλιοφάνειά της, αλλά έχει κατορθώσει να εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά φωτοβολταϊκών (Φ/Β) παγκοσμίως, ξεπερνώντας την κάποτε πρωταγωνίστρια Ισπανία και ενισχύοντας το εμπορικό της ισοζύγιο με πρόσθετες ετήσιες εξαγωγές της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ (το 2009).

Δεν είναι, ασφαλώς, μυστικό ότι η διόλου ηλιόλουστη Γερμανία εκμεταλλεύεται σήμερα τον ήλιο ...καλύτερα από τον καθένα, έχοντας σταδιακά δημιουργήσει 68.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των Φ/Β.

Η Ισπανία, αντίθετα, είδε το 2009 τις επενδύσεις της σε φωτοβολταϊκά να μειώνονται κατά 99%, λόγω συρρίκνωσης των επιδοτήσεων.

Την ίδια στιγμή, η γειτονική Τουρκία δελεάζει επενδυτές και καταναλωτές να επιμένουν …τουρκικά: η επιδότηση για Φ/Β αυξάνεται σημαντικά, για όσους χρησιμοποιήσουν συστήματα, που παράγονται στην Τουρκία.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «κόψει» πάνω από επτά στα δέκα ευρώ των επιδοτήσεων, που αφορούν ηλιακά έργα μεγάλων κατασκευαστών, ώστε να περισσεύουν κονδύλια και για τους «μικρούς».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει χρήσιμα στοιχεία για την εμπειρία από τη λειτουργία της διεθνούς αγοράς Φ/Β, ιδίως δε, για τα ειδικά τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου (feed in tariffs- FITs), που επελέγησαν ως σύστημα επιδότησης και στην Ελλάδα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Αλματώδης ανάπτυξη μέσω «γενναίων» FIT

Το 2009, η Γερμανία εγκατέστησε το 53% της παγκόσμιας νέας δυναμικότητας Φ/Β (3,800 GW), με αποτέλεσμα ο τζίρος του κλάδου να ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ (συν άλλα 2 δισ. για τους προμηθευτές). Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων "Solarbuzz", η γερμανική αγορά μεγεθύνθηκε πρόπερσι κατά 109%, έναντι του 2008.

Την αλματώδη αυτή ανάπτυξη έφεραν οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στη χώρα ιδίως μετά το 2000, με τον νόμο για τις ΑΠΕ (EEG). Σύμφωνα και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ε. Σαρτζετάκη, ομιλητή σε σχετική εκδήλωση του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ο γερμανικός νόμος, που έφερε την άνθιση, βασίστηκε ακριβώς στα FITs για ιδιώτες και θεσμικούς παραγωγούς: με άλλα λόγια, στην υποχρέωση του διαχειριστή του συστήματος να εισάγει την παραγόμενη ενέργεια από Φ/Β στο σύστημα και να πληρώνει την αντίστοιχη συμφωνημένη τιμή.

Σήμερα, το επίπεδο FIT στη Γερμανία μεταβάλλεται διαχρονικά, αναπροσαρμόζοντας τακτικά τα απαραίτητα κίνητρα.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πώς έφτασε στην πτώση κατά 99%

Μέχρι το 2008, η Ισπανία είχε την παγκόσμια πρωτοπορία στα φωτοβολταϊκά, με ένα στα δύο συστήματα να φέρει την ένδειξη "Made in Spain" (το 2008). Αυτό συνέβη κυρίως μέσω των γενναίων επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών (που το 2008 έφεραν υπερτετραπλασιασμό εγκατεστημένης ισχύος, έναντι του 2007).

To 2009, όμως, οι επενδύσεις κατακρημνίστηκαν κατά 99%. Γιατί; Λόγω -σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη- της μείωσης των επιδοτήσεων για τις μετά το 2008 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Η μείωση ήταν απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης, που δεν επέτρεπε την καταβολή των προηγούμενων υψηλών επιδοτήσεων. Μάλιστα, ορίστηκαν και όρια για τις νέες εγκαταστάσεις Φ/Β, στο 1/6 της εγκατεστημένης ισχύος του 2008.

Βάσει ανάλυσης του οίκου "Solarbuzz", το 2009, η συνολική ευρωπαϊκή αγορά Φ/Β αναπτύχθηκε κατά 16%. Αν, όμως, εξαιρεθεί η Ισπανία, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 126%!

Σύμφωνα με τον οίκο, η μεγάλη αυτή απόκλιση αναδεικνύει ακριβώς την "τρωτότητα" της αγοράς στις αναθεωρήσεις της πολιτικής των μεγάλων παραγωγών Φ/Β, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αναδυόμενων. Οι δε νέοι ισπανικοί νόμοι (2010), φέρνουν νέες περικοπές επιδοτήσεων. Παρά τα σημαντικά προβλήματα σήμερα, ωστόσο, οι πολύ γενναιόδωρες επιδοτήσεις πρόλαβαν να δημιουργήσουν μια σημαντική βιομηχανία στην Ισπανία, με πολύ ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, που ήδη ανακάμπτουν από την κρίση, εστιάζοντας στις εξαγωγές (και προς Ελλάδα).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: «Κόβοντας» από τους μεγάλους επενδυτές

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, πρόσφατα, τον σχεδιασμό της να βάλει "μαχαίρι" (κατά 75%) στις FITs, που αφορούν τα μεγάλα ηλιακά έργα.

Για παράδειγμα, για εγκαταστάσεις μεγαλύτερες από 5 MW, όπως της Toyota, η FiT θα μειωθεί από 30,7 λίρες /κιλοβατώρα (kWh) σε περίπου 8,5 λίρες. Για εγκαταστάσεις, όμως, μέχρι 50 κιλοβάτ (kW) -κυρίως οικιακές- θα παραμείνει στα ισχύοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Greg Barker, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να μην απορροφούν όλες τις επιδοτήσεις τα μεγάλα έργα, ώστε να περισσεύουν κονδύλια για τους «μικρούς».

«Από την άλλη, όμως, τα μεγάλα έργα είναι αυτά που μπορούν να παράγουν με χαμηλότερη τιμή και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των Φ/Β», σημειώνει ο κ. Σαρτζετάκης.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Υψηλότερες επιδοτήσεις για Φ/Β τουρκικής κατασκευής

Η πολιτική της Τουρκία για τα Φ/Β εμπεριέχει μια έξυπνη τακτική: αυξάνει την FiT σημαντικά, αν ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιήσει Φ/Β τουρκικής παραγωγής. Κατά πολλούς, αυτό πρέπει να πράξει και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, Τ. Κονακλίδη, «η επιδότηση Φ/Β στην Ελλάδα πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο στην προώθηση της εγχώριας έρευνας και κατασκευής», καθώς σήμερα, η σχετική τεχνολογία ως επί το πλείστον εισάγεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα οφέλη να τα καρπώνονται οι κατασκευάστριες του εξωτερικού.

ΕΛΛΑΔΑ: Τα τρωτά σημεία

Η αγορά Φ/Β στην Ελλάδα άρχισε ουσιαστικά να «τρέχει» μετά το 2009, καθώς μέχρι το 2006 και παρά τις γενναιόδωρες FIT, ήταν -λόγω γραφειοκρατίας και άλλων προβλημάτων- «σχεδόν αδύνατο να πάρει κάποιος άδεια εγκατάστασης", σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη. Η ανάπτυξη, όμως, είναι πλέον γρήγορη και η νέα ισχύς του 2010 ήταν σχεδόν τριπλάσια της συνολικής του 2009.

Σύμφωνα, πάντως, με το πόρισμα ομάδας εργασίας για το θέμα, που συγκρότησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, οι διαδικασίες αδειοδότησης/εγκατάστασης Φ/Β στην Ελλάδα παρουσιάζουν "τρωτά" σημεία:

-Πρώτον, τις πολλές καθυστερήσεις, που σημειώνονται κατά τη διαδικασία προσφοράς όρων σύνδεσης από τη ΔΕΗ.

-Δεύτερον, στα συμβόλαια αγοραπωλησίας της παραγόμενης ενέργειας, μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και ατόμων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, δεν αναφέρεται ρητά καμία δέσμευση για την τιμή αγοράς/πώλησης, παρά μόνο υπάρχει παραπομπή στον σχετικό νόμο. «Άρα, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, το θέμα της συμφωνημένης τιμής μπορεί να παρακαμφθεί και να δούμε μεταβολές στο τιμολόγιο», υποστήριξε το στέλεχος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δρ Γ. Κατσαρός.

-Τρίτον, το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση ακυρώνεται αν δεν ενεργοποιηθεί εντός 18 μηνών, δημιουργεί επίσης προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, ο χρόνος των 18 μηνών δεν είναι από μόνος του περιορισμένος, αλλά βάσει του γεγονότος ότι η έγκριση χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες γίνεται πιο διστακτικά, «θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να παραταθεί».


Grid Parity στα φωτοβολταϊκά έως το 2017 στην Ευρώπη

Μέχρι το 2015 χώρες όπως η Ιταλία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν επιτύχει τo λεγόμενο grid parity στα φωτοβολταϊκά, δηλαδή η ηλιακή ενέργεια θα έχει καταστεί ανταγωνιστική με τις συμβατικές πηγές, σύμφωνα με τον Σβεν Τέσκε, εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ και έναν από τους συγγραφείς της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τέσκε υποστηρίζει ότι μέχρι το 2017, τα φωτοβολταϊκά θα έχουν επιτύχει την ισότητα με τις συμβατικές πηγές σε όλη την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε ο Τέσκε σε συνέντευξή του, οι παραπάνω προβλέψεις βασίζονται σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στις εν λόγω χώρες, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Τέσκε δήλωσε ότι θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα όσον αφορά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας του κόστους φωτοβολταϊκών-συμβατικών καυσίμων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων.

Σύμφωνα με την Ελένη Δεσπότου, γενική γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA), η επίτευξη του grid parity εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση μιας χώρας, από την ακτινοβολία και από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τέσκε, είναι απαραίτητη μια σταθερή πολιτική όσον αφορά τις επιδοτήσεις του παραγόμενου από ΑΠΕ ρεύματος.

«Γι αυτό παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις να μην αλλάξουν την πολιτική τους όσον αφορά τις επιδοτήσεις. Είμαστε καθοδόν για το grid parity και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή πολιτική feed-in-tariff”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέσκε.

Σύμφωνα με τον Τέσκε, παρόλο που η βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας αναπτύσσεται ταχύτατα, η τάση για περικοπές στις επιδοτήσεις της τιμής του ρεύματος από ΑΠΕ έχει ξαφνιάσει τις αγορές, με αποτελέσματα ορισμένες εταιρίες να προσανατολίζονται σε άλλες αναδυόμενες αγορές για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Κόνι Χέντεγκαρντ, Επίτροπος Κλίματος, προειδοποίησε ότι οι ταρίφες που ισχύον αυτή τη στιγμή δε θα είναι για πάντα στα ίδια υψηλά επίπεδα και συνέστησε στις κυβερνήσεις να προϊδεάσουν το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές, χωρίς, ωστόσο, να προκαλούν επενδυτικό «πανικό».

Αντιδρούν οι Παραγωγοί στη Φημολογούμενη Μείωση των Επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ

Αντιδράσεις προκαλούν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι πληροφορίες που διαρρέονται για μείωση των εγγυημένων τιμών παραγωγών ΑΠΕ, στο πρότυπο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia θεωρούν άκαιρη μια τέτοια συζήτηση για τη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει δυστοκία από τις τράπεζες να στηρίξουν δανειακά τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά ότι η προοπτική αυτή δεν θα έπρεπε να αγγίξει υφιστάμενες επενδύσεις ή αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί, με συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα, ωστόσο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση για μελλοντικές επενδύσεις.

Η θέση που προβάλει ο ΕΣΗΑΠΕ είναι ότι η χώρα μας απέχει πολύ από την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα, συνεπώς, θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για όσους επενδυτές θελήσουν να βάλουν κεφάλαια σε ΑΠΕ. Αντίθετα, η Ισπανία, υποστηρίζει ο ΕΣΗΑΠΕ, έχει πετύχει τους εθνικούς στόχους της, άρα είχε τη δυνατότητα να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία, για την ένταξη της στο Μηχανισμό Στήριξης, δεσμεύθηκε για την περικοπή των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ, κάτι το οποίο θεωρείται από ορισμένες πλευρές της ενεργειακής αγοράς ότι μπορεί να υποχρεωθεί να κάνει και η Ελλάδα.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό άνοιξε στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, όπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ινγκε Μπερνάετς επισήμανε ότι η ένταξη των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο. Μάλιστα, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν τις Βρυξέλλες να προβληματίζονται, κατά πόσο η οικονομία της χώρας αντέχει τις υψηλές εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου 20-20-20 για την Ελλάδα. Η κάλυψη του ποσού αυτού προέρχεται από το τέλος ΑΠΕ, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο, δημιουργεί πονοκεφάλους στο ΔΕΣΜΗΕ, που παρουσιάζει έλλειμμα περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Παράγοντας της αγοράς των ΑΠΕ που μίλησε στο energia απέκλεισε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή συζητήσεων για μείωση των εγγυημένων τιμών στα αιολικά. «Είναι αβάσιμες τέτοιες συζητήσεις», υποστήριξε, «δεδομένου ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις συντηρούνται οριακά με τις ισχύουσες τιμές». Εις επίρρωση των λεγομένων του ο ίδιος επισημαίνει το χαμηλό ρυθμό ένταξης στο σύστημα των αιολικών, τονίζοντας ότι «ο μύθος της υπερκερδοφορίας δεν ισχύει». Μάλιστα προτείνει στο μέλλον την αναπροσαρμογή των τιμών παραγωγών, με βάση την αποδοτικότητα των περιοχών, όπου μπορούν να γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Αντίθετα, στα φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να συζητηθεί μία προοπτική μείωση των εγγυημένων τιμών, με δεδομένο, όπως υποστηρίζεται, ότι εισέρχονται στο σύστημα με γρήγορους ρυθμούς, ενώ και οι τιμές του εξοπλισμού μειώνονται. Μια στενότερη παρακολούθηση των τιμών για τα φωτοβολταϊκά, συνεπώς, ενδεχομένως να επέτρεπε στο μέλλον μια αναπροσαρμογή τους, κατά την άποψη που εκφράσθηκε από τον ίδιο παράγοντα.

Πάντως, να υπενθυμίσουμε ότι όταν στις αρχές του 2010 το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ είχε αποπειραθεί να θέσει υπό συζήτηση την αλλαγή των τιμών για τα φωτοβολταϊκά σημειώθηκε σφοδρή αντίδραση από τους συγκεκριμένους παραγωγούς, με συνέπεια να παραμείνουν τα πράγματα αμετάβλητα. Σήμερα τα φωτοβολταϊκά απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη εγγυημένη τιμή, με 300 ευρώ ανά MWh.


Πορτογαλικός πυρετός, αλλά και διαβεβαιώσεις Μπιρμπίλη για τις ταρίφες των Ανανεώσιμων Πηγών

Το σύστημα των επιδοτούμενων τιμών, αποτελεί βασικό πυρήνα της πολιτικής μας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και επιμένουμε για την εφαρμογή του. Αυτή την απάντηση δίνει η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη όταν ερωτάται για τη μελλοντική διαμόρφωση των τιμών απορρόφησης του ρεύματος από ΑΠΕ.

Η υπουργός εμφανίζεται επίσης καθησυχαστική έναντι του φόβου που έχει καταλάβει τους επενδυτές ΑΠΕ λόγω των τάσεων που καταγράφονται στην Ευρώπη και λόγω της αναφοράς περί «αναδιαπραγμάτευσης των τιμών για τις υφιστάμενες συμβάσεις» στο μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα η Πορτογαλία. Σύμφωνα με την υπουργό, δεν έχει υπάρξει ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα, καμία τέτοια συζήτηση με την τρόικα για την ελληνική αγορά.

Την ίδια διαβεβαίωση δίνουν για το θέμα και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Από αρμόδια χείλη, επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα που έχουμε είναι το πώς θα ενισχύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να μετατραπεί σε επενδύσεις και όχι να «αποθερμάνουμε» την αγορά. Υποστηρίζεται, δε, ότι πιθανόν η όλη συζήτηση στη χώρα μας να υποκινείται από όσους έχουν ήδη διασφαλίσει μια καλή τιμή στα συμβόλαιά τους με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Από την άλλη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα πολύ υψηλά επιτόκια που δίνουν σήμερα οι τράπεζες όταν χρηματοδοτούν επενδύσεις ΑΠΕ, διαμορφώνουν το κόστος επένδυσης σε τέτοια επίπεδα που μια μείωση των feed-in-tariff πέραν των προβλεπομένων από το σχετικό νόμο θα έκανε τις επενδύσεις ασύμφορες. «Ακόμα και αν γινόταν συζήτηση για τις ταρίφες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη επιδότησης του ρεύματος από ΑΠΕ, η οποία ειδικά στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε τη βασική αιτία ανάπτυξης του κλάδου, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και λιγότερο επιτακτική, δεδομένου ότι η βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη οδηγεί σταδιακά σε μείωση του κόστους των συστημάτων. Για αυτό και σε πανευρωπαϊκό σχεδόν επίπεδο η τάση για μείωση της λεγόμενης feed-in-tariff είναι πλέον σαφής. Ωστόσο η τάση αυτή αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις και όχι τις υφιστάμενες.

Πορτογαλικό μνημόνιο

Η ανησυχία για τις υφιστάμενες επενδύσεις γεννήθηκε όταν η Ισπανική κυβέρνηση εξήγγειλε μια τέτοια αναθεώρηση χωρίς όμως ποτέ να την εφαρμόσει λόγω των ισχυρών αντιδράσεων και των νομικών ζητημάτων που ανέκυψαν. Ενισχύθηκε, δε, τώρα, που μια τέτοια αναφορά περιελήφθη στο Πορτογαλικό μνημόνιο. Τι λέει συγκεκριμένα το κείμενο που υέγραψε η Πορτογαλική κυβέρνηση με την τρόικα; Τα εξής:

• Είναι ανάγκη επανεξέτασης της αποτελεσματικότητας του καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τη λογική, τα επίπεδα και άλλα συναφή στοιχεία σχεδίασής τους.

• Για τις υφιστάμενες συμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να αξιολογηθεί η δυνατότητα να συμφωνηθεί μια επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με σκοπό μια χαμηλότερη feed-in-tariff.

• Για τις νέες συμβάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα τιμολόγια ρεύματος ώστε να διασφαλιστεί ότι τα τιμολόγια δεν είναι υπέρ το δέον προσοδοφόρα για τους παραγωγούς (συγκριτικά με τις δαπάνες τους) και να παρέχουν κίνητρα στους παραγωγούς για αύξηση του κέρδους μέσω περαιτέρω μείωσης των δαπανών τους.

• Για τεχνολογίες περισσότερο ώριμες, θα πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικοί μηχανισμοί όπως πχ πριμοδοτήσεις (feed-in premiums).

• Οι αποφάσεις για μελλοντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδίως σε λιγότερο ώριμες τεχνολογίες, θα πρέπει να στηρίζονται σε αυστηρές αναλύσεις ως προς το κόστος και τις συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διεθνή στοιχεία αναφοράς για την ανάλυση και την ανεξάρτητη αξιολόγηση έργων.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο προσεκτικός αναγνώστης, για τις υφιστάμενες συμβάσεις, που είναι και ο βασικός παράγοντας ανασφάλειας των επενδυτών, η διατύπωση είναι πολύ προσεκτική και δεν υποχρεώνει την Πορτογαλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά να εξετάσει τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών (προφανώς με τους επενδυτές).


Στο ευρωκοινοβούλιο οι ταρίφες των ΑΠΕ από τους Οικολόγους

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της αμφισβήτησης από την τρόικα των κλιματικών στόχων των χωρών με οικονομικά προβλήματα, καθώς και των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs) για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με χθεσινή γραπτή ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν δημοσιεύματα για πιέσεις και προς τη χώρα μας, αλλά και τα μέτρα περικοπής των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της Πορτογαλίας. Εξίσου ανησυχητική και εξοργιστική είναι η συζήτηση να εξαιρεθούν οι χώρες με οικονομικά προβλήματα ακόμη και από τους ήδη ανεπαρκείς ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα: το 2020 να έχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση 20%, 20% μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική κατανάλωση και 20% μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990. Οι Πράσινοι θεωρούν τα ποσοστά τελείως ανεπαρκή σε σχέση με τις επείγουσες απαιτήσεις και ζητούν δεσμεύσεις για άνω του 30%.

Στην ερώτηση καλείται η Κομισιόν να πάρει σαφή θέση για το θέμα των κλιματικών στόχων και για τις εγγυημένες τιμές για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ ζητούνται εξειδικευμένες πολιτικές για να βοηθηθούν στους κλιματικούς τους στόχους οι χώρες με οικονομικά προβλήματα.

«Και μόνο η σκέψη ότι η Κομισιόν μπορεί για λόγους λιτότητας να υποσκάπτει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι απολύτως εξοργιστική», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Οι εγγυημένες τιμές για την ανανεώσιμη ενέργεια, έναν από τους λίγους τομείς που λειτουργούν σήμερα ως αντίβαρο στην οικονομική κρίση, είναι απολύτως απαραίτητες για την προώθησή της και επιβαρύνουν τον καταναλωτή πολύ λιγότερο από ό,τι αφήνεται να εννοηθεί. Παραγωγοί ΑΠΕ άλλωστε δεν είναι μόνο εταιρίες, αλλά και απλοί πολίτες, που είναι αδιανόητο να τιμωρηθούν επειδή επένδυσαν τις οικονομίες τους στη βιωσιμότητα. Είναι θετική η δήλωση της υπουργού ότι δεν υπάρχει τελικά θέμα με τις εγγυημένες τιμές, αυτό όμως δε μας καθησυχάζει για το μέλλον ούτε καλύπτει την υπονόμευση των κλιματικών στόχων. Αντί η τρόικα να επικαλείται την οικονομία για να επιδοτήσει έμμεσα τη βρώμικη ενέργεια, οφείλει να επεξεργαστεί άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές για τις χώρες με προβλήματα προκειμένου να συνδυάσουν την έξοδο από την οικονομική κρίση με ταυτόχρονες αποτελεσματικές απαντήσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία».


«Το σύστημα πληρωμής των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι το πιο φθηνό»

Για δυσφήμιση των ΑΠΕ μέσω δηλώσεων και δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι οι ΑΠΕ είναι «ακριβή ανάπτυξη» και ότι πρέπει να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς πληρωμής της ενέργειας που παράγεται από αυτές κάνουν λόγο η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) ΕΣΗΑΠΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Επισημαίνουν ότι η σχετική συζήτηση αυξάνει την αβεβαιότητα και εντείνει το αντιεπενδυτικό κλίμα στη χώρα μας, «εις όφελος όσων αισθάνονται ότι απειλούνται από τις Α.Π.Ε. δηλαδή των ορυκτών καυσίμων». Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να διορθωθεί ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού του ειδικού τέλους ΑΠΕ, καθώς όπως υπολογίζεται σήμερα οδηγεί σε υπερβολική και τεχνητή υπερτίμησή του.

Ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζουν ότι:

1. Η επίθεση ενάντια στον σημερινό τρόπο πληρωμής των Α.Π.Ε. δεν είναι κάτι καινούριο. Η προσπάθεια αυτή, αν και αποκρούσθηκε διαδοχικά από την Οδηγία 2001/77 και από την Οδηγία 2009/28, συνεχίζεται.

Το γεγονός είναι ότι οι επίσημες μελέτες και αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγουν διαρκώς στο συμπέρασμα ότι το σημερινό σύστημα πληρωμής των Α.Π.Ε. (που εφαρμόζει και η Ελλάδα, μαζί με πολλά άλλα κράτη μέλη) είναι το πιο αποτελεσματικό και το πιο φτηνό για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στην Ευρώπη . Με άλλα λόγια:

• η αποζημίωση που λαμβάνει κάθε Μεγαβατώρα ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. μέσω του συστήματος Feed-in-Tariff, είναι μικρότερη από αυτή που λαμβάνει στις χώρες που εφαρμόζουν συστήματα «αγοράς» και άρα ο καταναλωτής επιβαρύνεται λιγότερο,

• η συνολική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. με το σύστημα Feed-in-Tariff είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις χώρες με συστήματα «αγοράς», λόγω της μεγαλύτερης προβλεψιμότητας των τιμών που επιτρέπει να δραστηριοποιηθούν πολλοί μικρομεσαίοι επενδυτές και όχι μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.

2. Η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. θωρακίζει την Ελλάδα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της από το σοκ που πρόκειται να υποστεί το 2013 εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο).

3. Σε μια εποχή που ο μοναδικός παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα που κάνει επενδύσεις, δημιουργεί περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, είναι οι Α.Π.Ε., οι εκπρόσωποι των ορυκτών καυσίμων πιέζουν την Κυβέρνηση για να προασπίσουν τη θέση τους, παρά τα προφανή οφέλη:

Μέχρι το 2009, η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είχε ήδη δημιουργήσει μια μόνιμη θέση εργασίας για κάθε εν λειτουργία MW αιολικών πάρκων. Πολλές περισσότερες από ότι οι νέοι σταθμοί ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, λιγνίτης).

Για κάθε αιολικό πάρκο που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, το 30%-35% του κόστους επένδυσης παραμένει στη χώρα ως εθνική προστιθέμενη αξία. Για υδροηλεκτρικά έργα το αντίστοιχο ποσοστό της εθνικής προστιθέμενης αξίας ξεπερνά το 80%. Το αντίστοιχο για ένα συμβατικό σταθμό ορυκτών καυσίμων είναι κάτω από 15%.

Το όφελος αυτό συνεχίζεται διαρκώς επί 25 χρόνια, αφού οι Α.Π.Ε. απαλλάσσουν τη χώρα από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ αντίθετα οι νέοι συμβατικοί σταθμοί την εξαρτούν ακόμα περισσότερο, με οδυνηρές συνέπειες για το Ισοζύγιο Πληρωμών και φυσικά την εκθέτουν στις διακυμάνσεις και τα παιχνίδια των διεθνών αγορών.

4. Σε ένα πλαίσιο τίμιου και ισότιμου ανταγωνισμού καυσίμων και μορφών ενέργειας, οι Α.Π.Ε. αποδεικνύονται πολύ φτηνές και ακόμα πιο ανταγωνιστικές. Ακόμα και χώρες που έχουν ισχυρά συμφέροντα στα καύσιμα (π.χ. Η.Π.Α.), παραδέχονται ότι αν αρθούν οι θηριώδεις ασύμμετρες επιδοτήσεις που απολαμβάνει η ηλετροπαραγωγή από καύσιμα (ορυκτά και πυρηνικά), τότε η οικονομική ανταγωνιστικότητα των Α.Π.Ε. θα είναι ακόμα πιο φανερή.

5. Eιδικά για την Ελλάδα: η διατήρηση του σημερινού τρόπου πληρωμής των Α.Π.Ε., θα οδηγήσει το 2020 σε χαμηλότερο συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αν επιτευχθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (αιολικά 7.500 MW, φωτοβολταϊκά 2.500 MW κλπ) από ό,τι αν δεν επιτευχθεί. Πιο συγκεκριμένα, με διείσδυση Α.Π.Ε. 40% στον ηλεκτρισμό, το συνολικό μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής θα είναι 99,7 €/ΜWh ενώ με διείσδυση 25% (business as usual) θα είναι 100,8 €/ΜWh .

Δηλαδή, η απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το 2020 θα αποβεί σε όφελος του Έλληνα καταναλωτή, σε αντίθεση με ό,τι κατά καιρούς υποστηρίζουν οι διάφοροι αντιδρώντες.

6. Το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. όπως υπολογίζεται σήμερα οδηγεί σε υπερβολική και τεχνητή υπερτίμησή του. Ο καταναλωτής πληρώνει λεφτά τα οποία δεν διατίθενται υπέρ των Α.Π.Ε. αλλά χάνονται στον καιάδα των τραγικών στρεβλώσεων της αγοράς. Αν όλα τα λεφτά που πλήρωσε ο καταναλωτής τα τρία τελευταία χρόνια ως Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. διοχετεύονταν υπέρ των Α.Π.Ε. μόνο, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν θα είχε κανένα έλλειμμα. Αυτός ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού πρέπει να διορθωθεί.


ΣΠΕΦ: Άκρως Επιτυχημένο το Σύστημα Επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ

  • Τις απόψεις του κατέθεσε σήμερα ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σε ανακοίνωσή του, όσον αφορά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ και δη των φ/β. Ο Σύνδεσμος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις φωνές που ζητούν μείωση της ταρίφας και μετά από μια εκτενή ανασκόπηση των όσων προηγήθηκαν στην ελληνική αγορά, εκφράζει τις απορίες του για τις αιτιάσεις αυτές.

    Η πλήρης επιστολή του ΣΠΕΦ, την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος, Στέλιος Λουμάκης, έχει ως εξής:

    «Με έκπληξη ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες τον περισσό ζήλο πολλών, αλλά ευτυχώς άσχετων με τον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, να καταφαίνονται κατά του συστήματος αποζημίωσης ( feed- in- tariff) των μονάδων ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών ειδικότερα υπεραμυνόμενοι δήθεν του καλού της εθνικής οικονομίας το οποίο κατ’ αυτούς πλήττεται από την τιμή της πράσινης kWh.

    Ως απόλυτα αρμόδιοι αφού ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) είναι ο μόνος σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους πραγματικούς παραγωγούς ενέργειας από Φ/Β στην Ελλάδα, θα απαντήσουμε για ακόμα μια φορά τεκμηριωμένα σε όλες αυτές τις έστω «καλοπροαίρετες» ανησυχίες κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν.

    Το 2006 η Πολιτεία νομοθέτησε με τον νόμο 3468 ισχύ 700 MW για φωτοβολταϊκά συνολικά στην Επικράτεια με τιμή πωλούμενης kWh 0,40 – 0,45 ευρώ ανάλογα την ισχύ του σταθμού.

    Τον Ιανουάριο του 2009 η Πολιτεία και χωρίς πρακτικά να υπάρχει ακόμη ανεπτυγμένη φωτοβολταϊκή ισχύς κυρίως λόγω των ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών εμποδίων (συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών σταθμών σε λειτουργία μόλις 14 MW), με τον ν. 3734 ξανανομοθέτησε το καθεστώς τιμολόγησης της φωτοβολταϊκής kWh ορίζοντας για πρώτη φορά την κλιμακωτή ανά 6μηνο μείωση της τιμής της για τους νέους κάθε φορά Φ/Β σταθμούς που συμβολαιοποιούνται με τον ΔΕΣΜΗΕ. Η κλίμακα αυτή εκκινούσε από τα 0,40 – 0,45 ευρώ / kWh που όριζε ο ν. 3468 και μόλις το 2014 μείωνε την τιμή της στα 0,26 – 0,29 ευρώ μια μείωση δηλαδή της τάξης του 35% σε μόλις πέντε χρόνια. Περαιτέρω ο νόμος όριζε πως από το 2015 και ύστερα η τιμή για τους νέους πάντοτε σταθμούς θα μειωθεί περισσότερο οριζόμενη απευθείας ως το γινόμενο της χονδρεμπορικής τιμής του συμβατικού ρεύματος (οριακή τιμή συστήματος ΟΤΣ) επί συντελεστή 1,3 – 1,5 δηλαδή με σημερινά δεδομένα τιμή μόλις 0,10 ευρώ / kWh. Μείωση λοιπόν της τάξης του 75% σε μόλις έξι χρόνια.

    Το 2010 με τον ν. 3851 η Πολιτεία εκ νέου νομοθέτησε το καθεστώς αποζημίωσης των ΑΠΕ όπου σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά επαναβεβαιώθηκε αυτούσιος ο προηγούμενος νόμος 3734 ενώ μέσω του νέου αναπτυξιακού τα Φ/Β εξαιρέθηκαν παντελώς από κάθε μορφή επιχορήγησης του κόστους εγκατάστασης τους. Όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς των Φ/Β και πάλι η πραγματικότητα υστερούσε σημαντικά των στόχων του Κράτους αφού τον Δεκέμβριο του 2009 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν μόλις 46 MW ενώ σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 208 MW. Παράλληλα και με βάση τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ ο νομοθετημένος εθνικός στόχος για το 2014 είναι 1.500 MW φωτοβολταϊκά και για το 2020 2.200 MW! Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν όλες τις μορφές Φ/Β δηλαδή εγκαταστάσεις σε γήπεδα, στέγες και αγροτικά.

    Εύλογα λοιπόν μας προκαλεί απορία το που στηρίζονται όλα αυτά τα δημοσιεύματα περί δήθεν φούσκας στα φωτοβολταϊκά όταν η πραγματικότητα (208 MW εγκατεστημένη ισχύς) υπολείπεται δραματικά των επί τρεις φορές νομοθετημένων και ρητά ποσοτικοποιημένων στόχων; Πως είναι άραγε δυνατόν το Κράτος να μην έχει υπολογίσει επί τρεις φορές μάλιστα νομοθετώντας το όποιο συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος (αν υπάρχει καν τέτοιο) της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών;

    Τα φωτοβολταϊκά όχι μόνο δεν κοστίζουν στην εθνική οικονομία αλλά τουναντίον προσφέρουν πυρήνα ανάπτυξης και καινοτομίας αφού στο σύντομο διάστημα από το 2006 και ύστερα και παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα έχει ήδη αναπτυχθεί μια ολόκληρη εθνική βιομηχανία πίσω τους που τα παράγει, τα εγκαθιστά, τα λειτουργεί και τα υποστηρίζει. Σήμερα μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να κατασκευαστεί από αμιγώς ελληνικά προϊόντα σε ποσοστό ως και 90%. Πουθενά αλλού στην ηλεκτροπαραγωγή δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα που ευθέως ισοδυναμεί με θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα τους. Το βασικότερο δε πλεονέκτημα σε σχέση με οποιαδήποτε συμβατική μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που φαντάζει δήθεν φθηνότερη είναι ότι τα Φ/Β παράγουν «πράσινο» προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας χωρίς να καταναλώνουν την παραμικρή εισαγόμενη πρώτη ύλη και μάλιστα για διάστημα τουλάχιστον 25 ετών με μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αν θέλει λοιπόν κάποιος πραγματικά να μιλήσει με ορθολογικούς οικονομικούς όρους κόστους θα πρέπει σε κάθε μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να συνυπολογίσει πέρα από το κόστος εγκατάστασης, το κόστος γραμμών δικτύου που απαιτείται για την διασύνδεση της μονάδας, το κόστος ρύπων που συνεπάγεται η έκλυση CO2 αλλά και την επικίνδυνη εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό με την συνεπακόλουθη επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που συνεπάγεται η διαρκής εισαγωγή λειτουργικής καύσιμης πρώτης ύλης (π.χ. φυσικό αέριο). Σε όλες αυτές τις παραπάνω πτυχές τα φωτοβολταϊκά αριστεύουν αφού κατά κανόνα βρισκόμενα κοντά στην κατανάλωση δεν χρειάζονται καν σημαντικές δαπάνες σε γραμμές μεταφοράς πλεονέκτημα μοναδικό συγκριτικά με τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ.

    Το δε σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ ( feed- in- tariff) έχει αποδειχθεί άκρως επιτυχημένο και φθηνό αφού ενσωματώνει όλες τις οικονομικές παραμέτρους και «κρυφές» ωφέλειες κάθε τεχνολογίας όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Επιπρόσθετα τα Φ/Β συγχρονιζόμενα άριστα με την καμπύλη της ζήτησης φορτίου και ειδικά τις ώρες αιχμής της (μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι) γλυτώνουν το σύστημα από πολύ ακριβές εφεδρείες και εισαγωγές ενέργειας. Με το σύστημα feed- in- tariff οι ΑΠΕ δεν συμπαρασύρουν όλη την πυραμίδα της προσφοράς ενέργειας κάθε χρονική στιγμή σε υψηλότερο επίπεδο αποζημίωσης όπως συμβαίνει π.χ. με τις εισαγωγές, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στην συγκράτηση της οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) την οποία και επωφελείται ο τελικός καταναλωτής. Όσον αφορά το τέλος ΑΠΕ είναι απολύτως στρεβλός ο υπολογισμός του αφού σε αυτόν δεν λαμβάνονται υπ’ όψη οι κρυφές ωφέλειες του συστήματος από την συνεισφορά των φωτοβολταϊκών σε όλες τις πτυχές τους όπως προαναφέρθηκαν.

    Με βάση τα ανωτέρω πως είναι άραγε δυνατόν να ζητούν κάποιοι από την Πολιτεία να αθετήσει το επί τρεις φορές νομοθετημένο πλαίσιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και των Φ/Β ειδικότερα, την στιγμή μάλιστα που είναι ο μόνος τομέας ανάπτυξης που μας έχει απομείνει και που ακόμη βρισκόμαστε τόσο μακριά από τους δεσμευτικούς στόχους μας ώστε ούτε κατά διάνοια να μπορούμε να μιλάμε για φούσκα; Επιτέλους για μία φορά θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να προσδέσουμε το άρμα μας στην πραγματική διασυνδεδεμένη ισχύ των Φ/Β και όχι στην ανέξοδη και απατηλή προσδοκία των αιτήσεων που απλά δεν θα υλοποιηθούν ποτέ όπως άλλωστε μας δίδαξε και η ιστορία των τελευταίων πέντε ετών. Αν πρέπει κάτι να κάνουμε είναι να ανακαλέσουμε τις άδειες που δεν υλοποιούνται και όχι να τιμωρήσουμε τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται.

    Έχουμε άραγε αναλογιστεί τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδυθεί στα Φ/Β και στην παραγωγή τους και που αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα από πλευράς επενδυτών σε πείσμα όλων αυτών που δεν επενδύουν το παραμικρό στην χώρα, κινδυνολογούν καιροσκοπικά ακατάπαυστα και εξάγουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό αποζητώντας την εθνική πτώχευση ώστε σε μια νύχτα να πλουτίσουν εις βάρος των πολλών;

    Είναι δυνατόν ως χώρα να ζητούμε επενδύσεις και ανάπτυξη τιμωρώντας εν τέλει βάναυσα τους όποιους τολμηρούς μας εμπιστεύθηκαν δαπανώντας τα χρήματα τους στην χώρα μας με το να αλλάζουμε τους κανόνες της επένδυσης τους εκ των υστέρων και μάλιστα τολμώντας να προτείνουμε αναδρομικότητα;

    Όλα αυτά είναι αδιανόητα και αντισυνταγματικά για μια χώρα που ασπάζεται και σέβεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και που στηρίζει σε αυτήν την απασχόληση και την ευημερία του λαού της. Ειδικά σήμερα που ζούμε την απόλυτη χρεωκοπία του τεράστιου και αποτυχημένου Κράτους–επιχειρηματία, οι επενδύσεις των ιδιωτών είναι οι μόνες που μπορούν να ορθοποδήσουν την χώρα σε βιώσιμη βάση.

    Ως επενδυτές που «ψήφισαν» Ελλάδα επενδύοντας τα χρήματα τους εδώ και μάλιστα σε παραγωγική δραστηριότητα αντί να τα εξάγουν στις τράπεζες του εξωτερικού και ύστερα να καιροσκοπούν αζημίως, θεωρούμε αδιανόητο τον οποιονδήποτε αιφνιδιασμό των επιχειρηματικών μας σχεδίων. Δεν έχουμε κανένα πλέον περιθώριο ως χώρα για λάθη, παλινωδίες και κακεντρέχεια εις βάρος του πολύπαθου ιδιωτικού παραγωγικού τομέα».


Τ. Μπιρμπίλη: Καμία Σκέψη για Μείωση των Επιδοτήσεων στις ΑΠΕ

Η υπουργός ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη, έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές των ΑΠΕ ότι οι επιδοτούμενες τιμές θα διατηρηθούν και δεν θα αλλάξει απροειδοποίητα το ρυθμιστικό καθεστώς. Είχαν προηγηθεί εικασίες σε επίπεδο αγοράς τις τελευταίες ημέρες, από το συνέδριο του Economist και μετά, οι οποίες όμως προς το παρόν τουλάχιστον δείχνουν να διαψεύδονται.

Μιλώντας στο Capital. gr και στον δημοσιογράφο Χάρη Φλουδόπουλο, η κα Μπιρμπίλη τόνισε:

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κανένα επίπεδο και είναι σαφές ότι μέσα από τους ρύπους και τις δημοπρασίες που ξεκινούν εντός του Ιουνίουθα μπορέσουμε να καλύψουμε το έλλειμμα που υπάρχει στο ΔΕΣΜΗΕ. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα με την Ε.Ε. για το θέμα».

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός θεωρεί ότι η ελληνική αγορά των ΑΠΕ δεν έχει αγγίξει ακόμη το επίπεδο ωριμότητας ξένων αγορών, όπως της Πορτογαλίας, συνεπώς δεν υπάρχει κάποια σκέψη για επιβράδυνση των επιδοτούμενων τιμών.