Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΠΕΦ κατά ΔΕΗ για προνομιακή μεταχείριση οικιακών φωτοβολταϊκών

Καταγγελία ενώπιον της ΡΑΕ, στo πλαίσια των αρμοδιοτήτων της όπως αυτά απορρέουν από τα άρθρα 34, 35, 36 του ν. 4001/2011, κατέθεσε ο ΣΠΕΦ κατά της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ.
Στην καταγγελία του ο Σύνδεσμος στρέφεται κατά των οικονομικών συμψηφισμών που διενεργεί η ΔΕΗ σε βάρος του ΛΑΓΗΕ για τις πληρωμές των οικιακών φ/β (250 εκατ. ευρώ ετησίως), που έχουν ως συνέπεια την προνομιακή αποπληρωμή τους ως προς τους υπόλοιπους επαγγελματίες φ/β ηλεκτροπαραγωγούς πανελλαδικά.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ "η πρακτική αυτή της ΔΕΗ αποστερεί σημαντικούς κάθε φορά πόρους από τον Λειτουργό, που προορίζονται για την σύμμετρη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, εξασφαλίζει προνομιακή διακριτή μεταχείριση στους συμβαλλομένους της και σε βάρος των υπολοίπων και εν τοις πράγμασι «στριμώχνει» ασύμμετρα στον ΛΑΓΗΕ και στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κάθε συγκυριακό έλλειμμα λόγω της ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης.
Οι επαγγελματίες παραγωγοί ΑΠΕ, δηλαδή του ηπειρωτικού συστήματος μέσω των καταχρηστικών πρακτικών αυτών της ΔΕΗ επωμίζονται πέραν των υπερημεριών που τους αντιστοιχούν και απορρέουν και εκ του δομικού ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και όλες τις υπερημερίες που αναλογούν στα οικιακά φ/β που τοιουτοτρόπως τις γλυτώνουν.
Συγκεκριμένα τα επαγγελματικά φ/β του ηπειρωτικού συστήματος βιώνουν 7μηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές όταν τα οικιακά εξοφλούνται στην ώρα τους".
Ο ΣΠΕΦ στην καταγγελία του αιτείται από την ΡΑΕ " την οπωσδήποτε θεραπεία της έκνομης αυτής κατάστασης, την λήψη και άμεσων προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, καθώς και την επιβολή προστίμων στους υπαίτιους κατά την κρίση της"
(energypress.gr)

ΗΛΙΟΣ: Τώρα είναι η ώρα για αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά

Για συστηματική αναβολή των διαδικασιών που σχετίζονται με την αυτοπαραγωγή από φωτοβολταϊκά κάνει λόγο ο σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ σε ανακοίνωσή του με θέμα: «Αυτοπαραγωγή: Τώρα είναι η ώρα».
Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ο σύνδεσμος εκφράζει την αντίθεσή του στην τροπολογία που κατατέθηκε αναφορικά με τα fast track φωτοβολταϊκά.
Αναλυτικά ο Σύνδεσμος επισημαίνει:
«Την Πέμπτη 10/10/2013 ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κος Α. Παπαγεωργίου αναγνώρισε δημόσια και ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, την αξία των προτάσεων μας.
Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ από τον Απρίλιο, μόλις δυο εβδομάδες από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτή η αξία τους. Απλά απαιτούνται «κάποιες διαδικασίες».
Την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται καμμιά διαδικασία για την άμεση εξέταση της δυνατότητας εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών επενδύσεων fast-track ισχύος 600  MW, που θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, τουλάχιστον 80 έως 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια.
Είναι σαφές ότι κάθε πρόταση ή απόφαση για περαιτέρω επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ αγγίζει τα όρια του θράσους και της προσβολής στον Έλληνα πολίτη, που τον χρηματοδοτεί από το υστέρημά του.
Αγγίζει δε τα όρια του σκανδάλου, όταν το ΥΠΕΚΑ έχει στα χέρια του προτάσεις, που η ίδια εγκατεστημένη ισχύς των 600 MW, όχι μόνο δεν επιβαρύνει κανέναν, αλλά εξασφαλίζει φθηνό  δωρεάν ρεύμα σε 120.000 νοικοκυριά, δωρεάν ρεύμα σε 40.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, 400.000 μεροκάματα σε ολόκληρο τον τεχνικό κλάδο, αλλά και τις θέσεις εργασίας των ελληνικών μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών.
Επτά ολόκληρους μήνες προσπαθούμε «πολιτισμένα» να κινητοποιήσουμε το ΥΠΕΚΑ, αποστέλλοντας αδιάκοπα στα στελέχη του επιστολές και αιτήματα για συναντήσεις. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υποβλήθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα, μόλις 15 αιτήματα για μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες. Τη στιγμή που για τους ίδιους μήνες του 2012, ο συνολικός αριθμός αιτημάτων ήταν 6.570.
Φαίνεται όμως, ότι το ΥΠΕΚΑ αναβάλλει συστηματικά κάθε πρόταση για οποιοδήποτε νέο θεσμικό πλαίσιο, αφού ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Υφυπουργού, «... θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για το 2020 έχουν ήδη ξεπερασθεί ...».
Εύλογα διερωτάται κανείς ποιος ο λόγος να θεσπισθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά, όταν ο ενεργειακός σχεδιασμός μπορεί να μην προβλέπει καθόλου φωτοβολταϊκά; Της μοναδικής πρακτικά εφαρμόσιμης τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε πολίτη για να έχει τη δική του φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Η εκμετάλλευση των ΑΠΕ στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων κατασκευαστικών και επενδυτικών ομίλων. Ο ήλιος και ο αέρας ανήκουν σε όλους.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι αυτές οι προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.  Ας μας διαψεύσει. Όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις.
Οι προτάσεις μας ωφελούν τους πάντες και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες και απλές τροποποιήσεις στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει ότι οι ακριβείς διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής είναι θέμα της Υπουργικής Απόφασης.
Οι πολιτικοί είναι αυτοί που χαράσσουν πολιτική και γι΄αυτή κρίνονται. Οι τεχνοκράτες απλά ακολουθούν».

ΔΗΜΑΡ: Οι ΑΠΕ να μην αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής και επί της αρχής καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο.
Μεταξύ άλλων, στη σχετική της ανακοίνωση, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι "ένα σχέδιο νόμου που αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ ως πρόβλημα και όχι ως μοχλό ανάπτυξης και ως ευκαιρία εξόδου από την κρίση, ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό που θέλει να μιλήσει για ενεργειακό μίγμα εκτός ενεργειακού σχεδιασμού, δεν μας βρίσκει σύμφωνους".
Τα βασικά σημεία της ομιλίας της συνοψίζονται ως εξής:

-  Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική μεταρρύθμιση για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας. Αντί αυτού, αποτέλεσε μια μεγάλη «επανάσταση» που ματαιώθηκε λόγω πολιτικών επιλογών, παλινωδιών και  κακών χειρισμών.

-  Στην χώρα μας απούσες είναι δύο απαραίτητες συζητήσεις που θα έπρεπε να «τρέχουν» παράλληλα, σήμερα περισσότερο από ποτέ: αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας κι αυτή του ενεργειακού μείγματος, των στρατηγικών επιλογών της ενεργειακής μας πολιτικής.

-  Η εθνική ενεργειακή αυτή πολιτική οφείλει να αντιμετωπίζει ζητήματα εξυγίανσης της αγοράς ενέργειας, προσέλκυσης νέων επενδύσεων, προστασίας των καταναλωτών και μακροπρόθεσμης αναστροφής της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι μέχρι σήμερα ληφθείσες πρωτοβουλίες όμως, όπως κι αυτές που προβλέπονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, είναι άτολμες και αποσπασματικές, ενώ πολλές φορές δεν ακολουθούν ευρωπαϊκά ενεργειακά πρότυπα.
-  Από το ενεργειακό προφίλ και την ενεργειακή στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας θα φανεί το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να μετατραπεί σε υπολογίσιμη ενεργειακή δύναμη και μακροπρόθεσμα σε ενεργειακό κόμβο.
-  Ο καθορισμός του βέλτιστου ενεργειακού μίγματος θα έπρεπε να εντάσσεται σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, συμβατό με οικολογικές και κοινωνικές επιταγές και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συνθήκη και τις δυνατότητες αλλά και τις υποχρεώσεις των εγχώριων ενεργειακών φορέων.

-  Τη στιγμή που ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά, χώρες που δεν έχουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως η Φινλανδία ή η Δανία, εξετάζουν την καθολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2050, το δικό μας ενεργειακό μίγμα παραμένει δέσμιο του λιγνίτη και του λιθάνθρακα, ενώ οι δαπάνες που η χώρα μας θα κληθεί −και ορθώς− να καταβάλει για τις εκπομπές CO2 θα αυξηθούν για το 2013 κατά 280 εκ. ευρώ.
-  Οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν:
·      Δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θέσεων εργασίας εξειδικευμένης από επιστημονικό προσωπικό της χώρας και νέους ανθρώπους.
·      Εξοικονόμηση πόρων σε τομείς όπως η υγεία.
·      Αντιστροφή των τάσεων οικολογικής υποβάθμισης.
·      Και κυρίως αποκέντρωση, και άρα τον «εκδημοκρατισμό» του ελέγχου της παραγωγής ενέργειας.
Θεωρούμε σημαντικό να προωθηθεί η κοινωνικά δικαιότερη αποκεντρωμένη παραγωγή που να στηρίζεται στο δίπολο αυτοπαραγωγή-ιδιοκατανάλωση.
-  Καμιά επένδυση δεν θα πρέπει να νοείται ότι έχει μοναδικό στόχο τη μεταπώληση ενέργειας σε απαγορευτικές τιμές στο δίκτυο της ΔΕΗ σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

-  Κρυβόμενη πίσω από το σίγουρα περίπλοκο ζήτημα του ελλείμματος του  ΛΑΓΗΕ, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υπονομεύσει έναν δυναμικό τομέα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όλες οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος: επιβολή τελών, μείωση ταριφών για τις επενδύσεις ΑΠΕ και χρονική σύντμηση προθεσμιών.

-  Προφανώς, υπάρχει ανάγκη για μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και προστασία των καταναλωτών. Ενδεικτικά είχαμε προτείνει νέες χαμηλότερες ταρίφες (πχ 0,11 €/kWh) για νέες αιτήσεις και υφιστάμενες που δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης, ως ένα σταθερό επενδυτικό-αναπτυξιακό πλαίσιο.
-  Θεωρούμε αυτονόητο ότι η φωτογραφική τροπολογία, που έχει κατατεθεί από κυβερνητικούς βουλευτές, και επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας, δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ καθώς:
·      Θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ.
·                    Θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
·                    Θα υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον στις ΑΠΕ
·                    Θα ενισχύσει τις εύλογες αιτιάσεις για αδιαφανή θέσπιση προνομιακών επενδυτικών καθεστώτων για λίγους εκλεκτούς

-  Με δική μας τροπολογία ζητάμε οι συμβάσεις των εν λόγω φωτοβολταϊκών επενδύσεων να συνάπτονται με  την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση.
Εδώ θα φανεί αν η κυβέρνηση επιθυμεί όντως άρση των στρεβλώσεων και αν την ενδιαφέρει ο εξορθολογισμός του ΛΑΓΗΕ.
-  Τέλος, επισημάναμε αρνητικά κάτι που επαναλαμβάνεται στο σύνολο του νομοσχεδίου: το επιχείρημα ότι οι στόχοι από ΦΒ έχουν υπερκαλυφθεί. Οι στόχοι δεν οφείλουν να καλύπτονται αλλά να υπερβαίνονται. Χρειαζόμαστε τη δέσμευση η επίτευξη από ΑΠΕ το 2020 να είναι 40% και με ορίζοντα το 2050 να μπορούμε να μιλάμε για πλήρη  απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο σχολιασμός θα συνεχιστεί στη συζήτηση επί των άρθρων.

Αυξημένο κατά 18 εκατ. ευρώ το έλλειμμα ΑΠΕ τον Αύγουστο - τα τελευταία στοιχεία

Κατά 17,94 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ τον Αύγουστο, ανερχόμενο σε 555,82 εκατ. ευρώ, έναντι 537,88 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του τελευταίου δελτίου ΑΠΕ που εξέδωσε ο ΛΑΓΗΕ, η επικαιροποίηση των οποίων έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά την εξέλιξη του ελλείμματος, ο λειτουργός της αγοράς προβλέπει μείωση του ελλείμματος στα 493,72 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου αλλά άνοδο στα 507,56 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Για το 2014, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει εκτίναξη του ελλείμματος στα 725,87 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, όπως διευκρινίζει ο ΛΑΓΗΕ, για τη συνεισφορά του ΕΤΜΕΑΡ στο λογαριασμό, έχει προβλεφθεί μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 4% συγκριτικά με την αντίστοιχη ζήτηση του 2012.
Σχετικά με τις εγκαταστάσεις έργων ΑΠΕ, σύμφωνα με το δελτίο που δημοσίευσε ο λειτουργός της αγοράς, συνολικά, κατά το τέλος Αυγούστου, σε διασυνδεδεμένο και μη διασυνδεδεμένο σύστημα υπήρχαν εγκατεστημένα 4.815 MW έργων (μαζί με τα έργα ΣΗΘΥΑ), από 4.765 MW στο τέλος Ιουλίου.
Από αυτά τα 1.809 MW προέρχονται από αιολικά (1.787 MW η αντίστοιχη ισχύς τον Ιούλιο), τα 2.156 MW από φωτοβολταϊκά πάρκα (2.152 MW τον Ιούλιο), τα 365 MW από φωτοβολταϊκά στις στέγες (363 MW τον Ιούλιο), 218 MW από μικρά υδροηλεκτρικά, 46 από βιομάζα-βιοαερίο και 22 από ΣΗΘΥΑ.

(energypress.gr)

Γ. Μανιάτης: Τι Εισάγει το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ


Με αφορμή την ψήφιση για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ στη Βουλή, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι μέσω αυτού ανοίγει ο δρόμος για τον ενεργειακό συμψηφισμό, για την διακοψιμότητα, τις μικρές ανεμογεννήτριες, τους Προστατευόμενους Πελάτες στο φυσικό αέριο, καθώς και άλλες καινοτομίες.
Η ομιλία του Γ. Μανιάτη είχε ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Αν υπάρχει σήμερα στην πολιτική ρητορική μία λέξη, που έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις, αυτή είναι η Ανάπτυξη. Στεκόμαστε συχνά μπροστά της σαν να αποτελεί σύνορο, αχαρτογράφητη περιοχή, άβατο της κρίσης.
Χρειάζεται μετακίνηση από τις προβληματικές δομές του παρελθόντος, για να θεμελιώσουμε μια νέα εποχή.
Χρειάζεται να πατήσουμε στα πόδια μας, για να δούμε και να κάνουμε το βήμα μπροστά. Το βήμα που μπορούμε.
Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των ανθρώπων μας και του φυσικού μας πλούτου, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής. Φέρνει μπροστά και ενώνει σε μία ταυτότητα και γεωστρατηγική οικονομία τους εγχώριους πόρους. Κατοχυρώνει μερικά από τα πιο σπουδαία και άφθονα αγαθά του τόπου μας. Δίνει στην κοινωνία και την αγορά εργασίας - κυριολεκτικά και μεταφορικά - την ενέργεια, για να εξορμήσει η χώρα στην εποχή της βιώσιμης αποκεντρωμένης ανάπτυξης.
Μια νέα οικονομία μπορεί να αναδυθεί μέσα από την παραγωγή και τον διαμοιρασμό της ενέργειας.
Ο οικονομολόγος και φιλόσοφος Jeremy Rifkin ονομάζει τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο οικονομίας, Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση και διατυπώνει πρώτος, ήδη από το 2001 με το βιβλίο του «Οικονομία του Υδρογόνου», το όραμα για μια Ενεργειακή Δημοκρατία.
Ένα όραμα που θα φέρει επενδυτικές ευκαιρίες, θέσεις εργασίας και ισχυρή κοινωνική συνοχή.
Βασικοί πυλώνες μιας τέτοιας οικονομίας είναι η αξιοποίηση των αποκεντρωμένων ΑΠΕ, της νανοτεχνολογίας, της ανάπτυξης πληροφοριακών εφαρμογών και πάνω από όλα του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού μας.
Με τις διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κομμάτι αυτού του οράματος, συνδιαμορφωτής αυτής της νέας εποχής και καταλύτης στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τον εκδημοκρατισμό του τομέα της ενέργειας.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την πολιτική και το σχεδιασμό μας διεκδικούμε για τη χώρα μας αυτό το ρόλο.
Επιδιώκουμε στοχευμένα και ποσοτικοποιημένα την ενεργειακή μας αυτονομία, διερευνώντας τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Επενδύουμε σε ένα μακροπρόθεσμο γεωστρατηγικό πλαίσιο για τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις με κράτη της περιοχής της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Εξορθολογίζουμε το ενεργειακό μείγμα, θέτοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής.
Φέρνουμε μπροστά και ενώνουμε σε μία ταυτότητα και γεωστρατηγική οικονομία τους εγχώριους πόρους, που αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.
Κατοχυρώνει μερικά από τα πιο σπουδαία και άφθονα αγαθά του τόπου μας. Δίνει στην κοινωνία και την αγορά εργασίας - κυριολεκτικά και μεταφορικά - την ενέργεια, για να εξορμήσει η χώρα στην εποχή της βιώσιμης αποκεντρωμένης ανάπτυξης.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτέλεσε από το 2009, κυρίαρχο στόχο της πολιτικής που αναπτύχθηκε στη χώρα στον τομέα της ενέργειας. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τους.
Βεβαίως, ο συχνά προβληματικός σχεδιασμός της διείσδυσης των ΑΠΕ δεν αποτελεί ελληνικό ζήτημα μόνο αλλά ένα συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι πλέον δεδομένος, αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί σημαντικά, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση ενέργειας, η ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη και η επέκταση των ενεργειακών διασυνδέσεων θα επιτρέψει υλοποίηση φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων, όπως το 80% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο 2050.
Η ενεργειακή δημοκρατία που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ δεν αποτελεί μια παλαιού κρατικομονοπωλιακού τύπου προσέγγιση των ΑΠΕ, η οποία να αφορά μόνο το δημόσιο και το κράτος. Αντίθετα, σχετίζεται με μια σύγχρονη προοδευτική προσέγγιση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και των δομών της και επιτρέπει σε κάθε πολίτη να μπορεί να επενδύει και να έχει πρόσβαση σε φθηνή παραγωγή από ΑΠΕ.
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μία πολιτεία βασισμένη στην αρχή της ενεργειακής ισότητας.
Αυτή είναι η ενεργειακή δημοκρατία που οραματιζόμαστε και βήμα – βήμα σχεδιάζουμε.
Η εμπειρία μάς έδειξε πλέον ότι η διείσδυση των ΑΠΕ πρέπει να είναι στοχευμένη, να παρακολουθείται στενά, προκειμένου να έχει συμμάχους το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς αυτό που κυρίως, τελικά, ενδιαφέρει είναι το συνολικό ενεργειακό κόστος.
Η αξιοποίηση των ΑΠΕ δε γίνεται μόνο για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και με όρους οικονομικότητας των επενδύσεων. Η ταχύτατη μείωση του κόστους εγκατάστασής τους τις καθιστά ευθέως ανταγωνιστικές με τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, πολύ δε περισσότερο με τις πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούνται στα νησιά για ηλεκτροπαραγωγή, όπου η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες αυτές ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα600 εκατομμύρια ευρώ.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε, δίδει τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς, εισάγοντας την έννοια του ενεργειακού συμψηφισμού.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης μικρών Ανεμογεννητριών, προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογική ανάπτυξη τους. Μεριμνούμε για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους 1% από πώληση ενέργειας ΑΠΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο, απλοποιημένο, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα πληρωμής των σχετικών ποσών στους δικαιούχους - οικιακούς καταναλωτές.
Γι’ αυτό και στο νομοσχέδιο που συζητάμε, καθίσταται σαφής, ως εθνική προτεραιότητα, η επιλογή μας για περαιτέρω, στοχευμένη και ποσοτικοποιημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Η διείσδυση αυτή θα επιταχυνθεί και από τη δρομολογημένη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ενώ πρόσφατα, η Κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα,ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος. Στον μακρόχρονο ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές Μελέτες.
Το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής γέφυρας Ασίας - Ευρώπης, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, έργο προϋπολογισμού 3,5 δις €, που αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη με Ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος και καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το πολιτικό σκεπτικό αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και διασυνοριακής συνεργασίας που μορφώνει και καθορίζει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγουμε στην ελληνική νομοθεσία και μια σημαντική καινοτομία, τη διακοψιμότητα.
Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διακοπτόμενου φορτίου μεταξύ του Διαχειριστή του Συστήματος, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος. Η χρήση της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλούς Ευρωπαίους Διαχειριστές, για την αντιμετώπιση κρίσεων στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συμμετοχή των καταναλωτών αναμένεται να είναι σε εθελοντική βάση, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος που θα κυμαίνεται ανάλογα με την προσφερόμενη προς διακοπή ισχύ, το χρόνο προειδοποίησης και τη διάρκεια της διακοπής. Οι πόροι για το οικονομικό αντιστάθμισμα θα προέρχονται από το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, το οποίο θα επιβαρύνει όλη την παραγωγή ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Δίκτυο. Αυτό αποτελεί μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον αντίστοιχο τρόπο εφαρμογής του στην Ευρώπη, όπου το Τέλος αυτό επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Το ΥΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και την εμφάνιση φαινομένων ενεργειακής φτώχειας, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποφασίζει τη μη περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.
Ενσωματώνουμε, επίσης, την έννοια των Προστατευόμενων Πελατών Φυσικού Αερίου, στους οποίους ο ΔΕΣΦΑ υποχρεούται να προβεί σε αναγκαστική αεριοποίηση των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία τους.
Είναι σαφές, ότι η ασφάλεια εφοδιασμού και τροφοδοσίας της χώρας αποτελεί σημαντική συνιστώσα της πολιτικής του Υπουργείου, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενα ενεργειακών κρίσεων. Η αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, η ενεργειακή ασφάλεια και η ευστάθεια των συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας, η οποία δρομολογείται με το παρόν σχέδιο νόμου.
Κυρίες και κύριοι,
Ο σχεδιασμός πολιτικών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης των αλληλεπιδράσεων μεταξύ οικονομίας, περιβάλλοντος και κοινωνίας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, ανεκμετάλλευτο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας. Μιας χώρας που είναι η πιο σπάταλη ενεργειακά χώρα της Ευρώπης. Με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση μέτρων ενεργειακής απόδοσης, υλοποιούμε σειρά έργων με διαφορετικούς δικαιούχους και φορείς υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ.
Στέκομαι στο Πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, προκειμένου να αποτυπωθεί η προσπάθειά μας των τελευταίων 2,5 ετών για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και εξοικονόμηση ενέργειας. Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το σημαντικότερο εργαλείο ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κατοικιών,με άμεσο όφελος στους πολίτες, αλλά και την απασχόληση.
Δίνει πνοή στην οικοδομή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παρέχει σημαντική ένεσηρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων ανέρχεται πλέον σε 40.000 νοικοκυριά, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 410.000.000€, ενώ δημιουργούνται περισσότερες από3.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίωςκαι αθροιστικά τουλάχιστον 12.000 μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Για τους ωφελούμενους προκύπτει ότι πέτυχαν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά μέσο όρο 40%.
Πρόσφατα οι πόροι του Προγράμματος» αυξήθηκαν κατά 155 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση (περίπου 1.000 αιτήσεις το μήνα).
Επιδιώκουμε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία το προγράμματος σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτ. Μακεδονίας και Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης, όπου είχαν εξαντληθεί οι σχετικοί προϋπολογισμοί.
Το συνολικό κεφάλαιο μόχλευσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. Ευρώ, για την ικανοποίηση περίπου 65.000 έργων.
Η διαδικασία έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στην Ελλάδα.
Προχωρούμε σταθερά στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Ελλάδας, στο οποίο γίνεται ρητή αναφορά στιςοδούς μεταφοράς των κοιτασμάτων τηςΑνατολικής Μεσογείου. Η διακήρυξη διευρύνει την συνεργασία σε θέματα ερευνών για ορυκτό πλούτο και υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, με έμφαση στις εναλλακτικές οδούς μεταφοράς του, και αποτελεί προέκταση του πρόσφατου τριμερούς μνημονίουΙσραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά, πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης που έχει ήδη δρομολογηθεί, έχει επίσης ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, προϋπολογισμού 4,7 δις €. Ένας αγωγός δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, που κάνει το σχέδιο οικονομικά βιώσιμο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των Ενεργειακών Επενδύσεων, συμβάλλοντας στο όραμα για Ανάπτυξη και Ενεργειακή Δημοκρατία.
Πρόκειται για μία συμφωνία που κινεί γρανάζια προόδου, κοινωνικής ειρήνης και συνοχής – όπως το νομοσχέδιο που σας καλώ να ψηφίσετε σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο Κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, μεταλλευτικά και λατομικά θέματα.
Έχω επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μου ότι η χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, με συνολικά αποθέματα ορυκτού πλούτου αξίας δεκάδων δις ευρώ. Ενδεικτικό του υψηλού επιπέδου που έχει φτάσει η χώρα είναι οι 600 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι περίπου 20.000 άμεσα εργαζόμενοι και οι περίπου 80.000 έμμεσα εργαζόμενοι.
Το 2011 δημοσιεύσαμε το νέο Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), που αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ασφαλή και ορθολογική διενέργεια των σχετικών εργασιών.
Είμαστε μια από τις πέντε (5) πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που από το 2012 διατυπώσαμε τους βασικούς άξονες της Εθνικής Μεταλλευτικής Πολιτικής. Καταγράφουμε και αξιολογούμε πάνω από 120 δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, με σκοπό την πλήρη αξιοποίησή τους.
Δρομολογούμε το Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο. Μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται η δημοσιοποίηση του νέου Λατομικού Νομοσχεδίου.
Δημιουργούμε τις συνθήκες ενδυνάμωσης του κλάδου, αλλά και τις προϋποθέσεις μιας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των αυξημένων εθνικών εσόδων, από τα μισθώματα μεταλλείων. Θεσπίζουμε σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Με την καθιέρωση τελών από ιδιωτικά μεταλλεία, συνδέεται άμεσα η επιτυχής εξόρυξη μεταλλευμάτων με την είσπραξη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων ποσών υπέρ του Δημοσίου, επιπλέον των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εσόδων. Τόσο η απόδοση ποσοστού στους αντίστοιχους Δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων, όσο και τα τέλη υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία, ισχύουν από 1/1/2013 και η είσπραξή τους θα γίνει αναδρομικά.
Εισάγουμε ρυθμίσεις οι οποίες επιταχύνουν τον καθορισμό λατομικών περιοχών, δράση ύψιστης σημασίας για την υλοποίηση της ανάγκης για ισόρροπη χωροταξική κατανομή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Κυρίες και κύριοι,
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αμφισβήτησε τον κυρίαρχο νεοκλασικό τρόπο σκέψης. Αμφισβήτησε την ικανότητα αυτορρύθμισης της αγοράς και τη δυσπιστία σε κάθε μορφή κρατικό παρεμβατισμό της σχολής του Milton Friedman. Αμφισβήτησε τα υποδείγματα γενικής ισορροπίας, αμφισβήτησε το δήθεν ορθολογικό μοντέλο περί κρίσεων και λήψης αποφάσεων, το οποίο μάλιστα στοιχειοθετήθηκε και επιστημονικά από πλήθος ρευμάτων οικονομικής σκέψης, μεταξύ άλλων και από τη συμπεριφορική οικονομική του Νομπελίστα Οικονομίας Daniel Kahneman.
Η οικονομική κρίση αμφισβήτησε στην πράξη τη δυνατότητα του παγκόσμιου καπιταλισμού να δημιουργεί επαρκείς θέσεις εργασίας και να δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνία μας το βιώνει άλλωστε, όσο καμιά άλλη χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για αυτοκριτική για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε, αλλά και για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ενός μοντέλου που ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ενός μοντέλου που εκμεταλλεύεται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.
Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί μια σύγχρονη προοδευτική προσέγγιση, χωρίς ταμπού και ιδεοληψίες, ικανή να αφουγκράζεται και να παρεμβαίνει στις σύγχρονες προκλήσεις.
Δεν μας εκφράζουν οι πολώσεις, ούτε οι πολιτικά στείρες αντιπαραθέσεις.
Η σύγχρονη Ελλάδα απαιτεί σύγχρονα μυαλά. Βρισκόμαστε σε μια εποχή εθνικής ανασυγκρότησης, όπου θα πρέπει να αποφασίσουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτογνωσία και μια νέα πατριωτική περηφάνια.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη σύγχρονη πρόκληση της ανθρωπότητας. Ανέδειξε την αναγκαιότητα για έγκαιρη δράση προκειμένου να αποτραπούν σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής σε εκατομμύρια λοιμοκτονούντες συνανθρώπους μας στον τρίτο και τέταρτο κόσμο, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές.
Η κλιματική αλλαγή επανέφερε στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της αλληλεγγύης των γενεών, θέμα που έφερε σε δημόσια αντιπαράθεση σύγχρονους Οικονομολόγους όπως ο Nicholas Stern και ο William Nordhaus σε σχέση με το κοινωνικό προεξοφλητικό επιτόκιο, έναν συντελεστή που δείχνει το σχετικό βάρος που δίνει η κοινωνία στο μέλλον σε σχέση με το παρόν.
Η αξιοπρέπεια του πολίτη και η ανθρώπινη αλληλεγγύη πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο και στη συνείδηση όλων μας.
Έχουμε λάβει σαφώς το μήνυμα της κρίσης. Πρόσφατα με πρωτοβουλία μας ψηφίστηκε η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και θα στηρίξει τις επόμενες δεκαετίες τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η έξοδος από την κρίση όμως δε εξαρτάται μόνο από τους δημοσιονομικούς αριθμούς, αλλά κυρίως από το ηθικό φορτίο που αναλαμβάνει να σηκώσει ο καθένας μας. Οι νόμοι πρέπει να αξιολογούνται και με αυτό το κριτήριο.
Είχα την τιμή πριν 2,5 χρόνια να υπογράψω την Υπουργική Απόφαση για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στις χαμηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες. Ένα μέτρο, που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε σχέση με ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα, πάνω από 430.000 φτωχά νοικοκυριά της χώρας έχουν έκπτωση έως και 40% στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι ξεκάθαρο για μας ότι, η κοινωνική συνοχή είναι απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να ορθοποδήσει ο τόπος.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Άρθρο 17 του νομοσχεδίου, τροποποιούμε προηγούμενη ρύθμιση, προκειμένου «η Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς σκοπούς (προνοιακές υποδομές στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικά συσσίτια κλπ.), να αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας με σκοπό την υποστήριξη των εν λόγω φορέων κοινωφελούς χαρακτήρα που στηρίζουν Ευάλωτους Πελάτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».
Με απλά λόγια θα δώσουμε έκπτωση έως και 70% στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα Κοινωνικά, Δημοτικά και Εκκλησιαστικά Συσσίτια, σε όλα τα Δημοτικά και Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία, σε όλες τις σύγχρονες κοινωνικές δομές ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σαφείς κατευθύνσεις του ΥΠΕΚΑ είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, η αποκεντρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, η επέκταση της ενεργειακής δημοκρατίας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Όταν μιλούμε για Ανάπτυξη, χρειάζεται να προχωρούμε προς αυτήν με ριζικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τόλμη.
Δεν πρόκειται για δώρο που χαρίζεται, αλλά για ένα δρόμο που επιλέγεται.
Κάθε παρέμβασή μας στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ένα βήμα προς στο δρόμο αυτό.
Ένα βήμα μπροστά.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το παρόν νομοσχέδιο, για το οποίο ζητώ τη θετική σας ψήφο.»
(energia.gr)

Ειδική κατηγορία τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Δεκτή έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, την πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραϊτη να αντιμετωπίζονται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως ειδική κατηγορία.
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη χτεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, ο κ. Μωραϊτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, παρόλα αυτά έκανε λόγο για «συστηματική, εσκεμμένη παραπληροφόρηση και συκοφάντηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών», παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του στην οποία υποστήριζε ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του και τα φωτοβολταϊκα είναι ένα συμπληρωματικό εισόδημα από το οποίο όμως ο αγρότης δεν πρέπει να αποκλειστεί, ώστε να στηριχτεί και να κάτσει στον τόπο του. Και μάλιστα να τον στηρίξουμε με έναν τρόπο που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο είπε ότι από τη στιγμή που οι αγρότες εντάχθηκαν «στήθηκε μια φάμπρικα κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης από κάποιους που φαντάζονται τον αγρότη κολλημένο στη δεκαετία του 50. Υπήρξε μια προσπάθεια δαιμονοποιήσης από διαφόρους ελιτίστικους κύκλους της πλατείας Κολωνακίου οι οποίοι είχαν έναν και μοναδικό στόχο και το λέω ξεκάθαρα: Για μια ακόμη φορά την πίτα να την μοιραστούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και κάποιοι κολλητοί. Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούνται οι αγρότες για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ»
Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης «αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν παρασύρθηκαν» ενώ θύμισε ομιλία του το 2010 όπου είχε τονίσει ότι «η δουλειά του αγρότη είναι το χωράφι του. Τα φωτοβολταϊκα δεν είναι δουλειά, είναι επένδυση με όλα τα ρίσκα που αυτή απορρέει» συνεχίζοντας, «Ένα μεγάλο μερίδιο των αγροτών μπήκε με δανειοδότηση 100%, με επιτόκια11%. Εκεί ακριβώς αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Διότι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, με τις έκτακτες εισφορές, με την πολιτική των τραπεζών και τα παιχνίδια -θα το πω δημοσίως- που έπαιξε η ΔΕΗ κόντρα στους αγρότες, αυτή η επένδυση κατέστη ασύμφορη για πολλούς».
«Μιλάμε για περίπου, 1.500 αγροτικά φ/β σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για μόλις το 2,89% του συνολικού όγκου των ΑΠΕ. Για να τελειώνουμε με τους μύθους θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για τα αγροτικά  φωτοβολταϊκα ήταν 500 MW μέχρι το 2014 και συνολικά 750 μέχρι το 2020. Τελικά, δέσμευσαν μόνο τα 150 MW. Τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στις άλλες κατηγορίες», σημείωσε ο βουλευτής.
Παρέμβαση και από τη Νέα Δημοκρατία
Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όμως πραγματοποίησε και ο Βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου.
Ο κ. Κόλλιας είπε ότι «είναι γνωστό ότι στην χάραξη και την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής από το 2010 υπήρξαν προχειρότητες, υπήρξαν λάθη. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να έχει δημιουργηθεί ένα εξωπραγματικό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφτασε τον Ιούλιο τα 513 εκατ. ευρώ και σήμερα ενδέχεται να έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι εθνικοί στόχοι για το 2020 για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχουν ήδη υπερκαλυφθεί.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με δυσβάσταχτα τέλη και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια που χρειάζονται, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο θύματα αυτής της πολιτικής είναι και οι μικροί παραγωγοί ενέργειας και ιδιαιτέρως οι αγρότες που εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά. Οι αγρότες αυτοί εμπιστεύτηκαν το κράτος, επένδυσαν με επαχθείς όρους δανεισμού και σήμερα βλέπουν την πληρωμή τους από τη ΔΕΗ, να καθυστερεί πάνω από 7 μήνες, βλέπουν την τιμή πώλησης να πέφτει διαρκώς, επιβαρύνονται με υπέρογκη φορολόγηση και διαπιστώνουν ότι δεν πρόκειται να αποσβέσουν ποτέ την επένδυσή τους.
Ενώ ξεκίνησαν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για να ενισχύσουν το εισόδημα τους, δυστυχώς σήμερα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αγροτική παραγωγή για να ξεπληρώσουν το φωτοβολταϊκό. Σήμερα ο αγρότης θα προτιμούσε να πουλήσει μισοτιμής το φωτοβολταϊκό προκειμένου να απαλλαγεί απ’ αυτή την επένδυση. Αν συνεχίσει αυτή η πολιτική είναι σίγουρο ότι στο τέλος αντί να επιδοτούμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιδοτούμε το ξήλωμα τους, όπως τείνει να συμβεί στην Ισπανία.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν αυτοί οι αγρότες, και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν επενδύσει σε μειονεκτικές περιοχές. Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ενέργειας απαιτεί διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, και το κόστος της κιλοβατώρας θα είναι απαγορευτικό, και η όλη προσπάθεια για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ακυρωθεί λόγω κόστους.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση κινείται σε πολύ καλή κατεύθυνση και πιστεύω ότι σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, το υπουργείο θα θέσει τις βάσεις για μια νέα τολμηρή ενεργειακή πολιτική, που θα στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας, υπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του καταναλωτικού κοινού».
(energypress.gr)

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επί των άρθρων και των τροπολογιών η συζήτηση θα γίνει αύριο Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.
Παράλληλα, με νομοθετική προσθήκη του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προσέθεσε τις αγροτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ισχύος μικρότερης των 100 κιλοβάτ, στις μονάδες εκείνες των οποίων ο συντελεστής διαφοροποίησης θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση.
Η πληθώρα παραπομπών σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις που διέπει το νομοσχέδιο, υπήρξε και μία από τις αιτίες της καταψήφισής του εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στηλίτευσε τις «υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, καθώς και στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ΡΑΕ».
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, «όλα τα ανοιχτά θέματα παραμένουν ορθάνοιχτα, όπως οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός του ενεργειακού μείγματος». Ο κ. Παπαδημούλης, τόνισε παράλληλα πως «από το τέλος για τις απε που μετονομάζεται τώρα σε ΕΤΜΕΑΡ, το 40% πάει για την επιδότηση πραγματικών απε και το 60% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από μεγάλους επενδυτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο».
Από πλευράς του, ο Γιάννης Μανιάτης. αναγνώρισε την προβληματικότητα των παλαιότερων νομοθετικών και αναπτυξιακών δομών - χαρακτήρισε δε, το νομοσχέδιο «ένα βήμα μπροστά», ενώ αναφερόμενος στην "διακοψιμότητα" δήλωσε πως το οικονομικό αντιστάθμισμα για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όλη την παραγωγή ενέργειας μέσω του «μεταβατικού τέλους ασφάλειας εφοδιασμού».
«Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μοχλό επιτάχυνσης της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξασφάλιση βιώσιμου και υγιούς επενδυτικού κλίματος, για σιγουριά και ασφάλεια για τους επενδυτές, για όφελος του τελικού καταναλωτή» διαπίστωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κριτσιώτης.
«Στο σχέδιο νόμου, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ - ρυθμίσεις που θέτουν ως στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του καταναλωτή» εκτίμησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως "υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας».
Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως καταψηφίζει το "πρόχειρο" νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. «Περιμένουμε εκείνο που θα έρθει στο τέλος του χρόνου για την γενικότερη ενεργειακή πολιτική, το οποίο θα εσωκλείει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε η Νίκη Φούντα.
«Κανείς επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει, όταν ξέρει πως τα πάντα εξαρτώνται από την υπογραφή του υπουργού - εκτός από κάποιον ξένο μεγαλοεπενδυτή που νοιώθει πως μπορεί να τον επηρεάσει» σχολίασε από πλευράς ΑΝ.ΕΛ. η Μίκα Ιατρίδη, διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα, πως η αναφορά της αυτή δεν έχει καμία προσωπική αιχμή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου.
«Εντάσσετε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις απε, επειδή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ. Δίνετε άδειες εσκαφής σε αστικό περιβάλλον, στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ - ουσιαστικά το κόστος εσκαφής γίνεται φθηνότερο» κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ.
(energypress.gr)

Δυναμικό παρόν έξω από το ΥΠΕΚΑ έδωσαν οι «φ/β» αγρότες της Ηπείρου

Ανακοίνωση για τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, εξέδωσε ο Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Ηπείρου όπου αναφέρει τα εξής:
«Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε μελή από 2 νομούς Θεσπρωτίας και Άρτας και τα μελή από Ιωάννινα και Πρέβεζα να συμμετέχουν σε επομένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ο Σύλλογος ενδεικτικά αναφέρει ότι τα περισσότερα μελή του είναι κτηνοτρόφοι και χρειάστηκε να μείνουν χωρίς ύπνο περισσότερες από 24 ώρες. Το λεωφορείο με τις στάσεις που έπρεπε να γίνουν σε πολλά χώρια χρειάστηκε περισσότερες από 8 ώρες για να έρθει Αθήνα και άλλες τόσες στην επιστροφή συν 4 ώρες διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ, ενώ κάθε κτηνοτρόφος είχε 4 ώρες δουλειάς που δεν μπορούσε να αναβληθεί πριν την εκκίνηση και μετά την άφιξη του στην Ήπειρο σύνολο περίπου 28 ώρες χωρίς ύπνο ωστόσο είμαστε πρόθυμοι να το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί.
Επίσης, επειδή γίνεται λόγος για κούρεμα της τάξης του 80% για ένα έτος (6 μήνες δωρεάν παραγωγής συν κάποιου είδους εισφορά) για να μειωθεί το έλλειμμα της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. θα συνιστούσαμε οι δυνάμεις όσων δεν είναι αγρότες να κατευθυνθούν εκεί (οι αγρότες ήδη το παρακολουθούν) γιατί ένα τέτοιο κούρεμα δίνει την πλασματική εικόνα ότι ο ΛΑΓΗΕ και οι καταναλωτές μπορούν να ανταποκριθούν σε πληρωμές περισσότερων ΑΠΕ ενώ αυτό που είναι πιθανότερο ότι να συμβεί είναι σε λιγότερο από 2 έτη να είναι πάλι ελλειμματικός.
Καλούμε λοιπόν σε επαγρύπνηση και ενότητα όλους όσους πληρώνονται από το ΛΑΓΗΕ έτσι ώστε να τηρηθούν κάποτε οι συμβάσεις μας στο ακέραιο. Ας δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν»
(energypress.gr)

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για το light new deal των φωτοβολταϊκών

Την οριστική λύση για την εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και την ομαλοποίηση των πληρωμών των παραγωγών αναζητά η κυβέρνηση και συγκλίνουσες πληροφορίες φέρνουν την πρόταση για «λογιστική εξάλειψη» και σχετικά περιορισμένο «κούρεμα» των παλιών συμβάσεων να συζητείται τις επόμενες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο.
Πρόκειται για μια πρόταση (είχε αναφερθεί σε αυτήν το energypress σε ρεπορτάζ από τις 24 Σεπτεμβρίουhttp://www.energypress.gr/news/Nea-pio-hpia-protash-gia-to-new-deal-twn-fwtoboltaikwn ), η οποία προβάλλεται ως εναλλακτική της αρχικής του ΥΠΕΚΑ για το new deal των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση στοχεύει στη λογιστική εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014. Για να το επιτύχει αυτό, απαιτεί από τους παραγωγούς να μην κόβουν για ένα εξάμηνο τιμολόγια πώλησης του ρεύματος (έτσι κι αλλιώς πληρώνονται με καθυστέρηση έξι περίπου μηνών) και ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει ότι στο εξάμηνο αυτό δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ και δεν θα πληρώνουν δόσεις στις τράπεζες. Με βάση αυτό το σενάριο, η μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειαστεί να είναι πάνω από 25 με 30% (έναντι 45% της αρχικής πρότασης του υπουργείου) και θα υπάρξει «ανταπόδοση» με 5ετή χρονική επιμήκυνση των αδειών λειτουργίας. Δεν θα χρειαστεί να υπάρξει μείωση στις ταρίφες των άλλων ΑΠΕ πέραν των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, καθώς μηδενίζεται λογιστικά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ πράγμα που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μια δίκαιη απόδοση των επενδύσεων των παραγωγών ΑΠΕ, αφού ό,τι χάνουν από τη μείωση της ταρίφας θα το πάρουν από την παράταση της σύμβασής τους. Από την άλλη επιτυγχάνεται συγχρονισμός των πληρωμών των παραγωγών από το ΛΑΓΗΕ με τις χρηματικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το κράτος. Αλλά και οι τράπεζες έχουν όφελος, αφού θα υπάρχει μια συνεχής ροή αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών. Το θέμα αυτό «τρομάζει» τις τράπεζες που αναζητούν εναγωνίως λύση.
Στο βαθμό που η πρόταση γίνει δεκτή και από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι θα νομοθετηθεί άμεσα ώστε να κλείσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας.
(energypress.gr)

«Όχι» στην τροπολογία για τα φ/β fast track από 3 "γαλάζιους" βουλευτές

Τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέσυραν τις υπογραφές τους από την τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά, την οποία είχαν καταθέσει, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για «Ρυθμίσεις θεμάτων ΑΠΕ», 22 συνολικά βουλευτές, οι δύο από το ΠΑΣΟΚ.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη.
Όπως αναφέρει ο κ. Λυκουρέντζος σε δήλωσή του προς την Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου της Βουλής «από ορισμένους κύκλους αποδίδεται διαφορετικό νόημα ως προς την σκοπιμότητα κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας» και έτσι αποσύρει την υπογραφή του «διότι ουδεμία πρόθεση έχω να ταυτιστώ με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».
Αφορμή για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσαν οι καταγγελίες της ΔΗΜΑΡ για «φωτογραφική τροπολογία», αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Κομισιόν αντιδρά επικαλούμενη παραβίαση του ανταγωνισμού στα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με την βουλευτική τροπολογία «δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων πώλησης με τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον πίνακα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ίδια ημερομηνία, εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 MW».

(energypress.gr)

Απόσυρση της τροπολογίας για το fast track ζητά το ΒΕΠ

Επιστολή με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά του, σχετικά με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, απέστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ), κατόπιν των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή από βουλευτές, η οποία αφορά δύο ενεργειακούς ομίλους και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή που απευθύνεται προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου και κοινοποιείται προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκο, η διοίκηση του ΒΕΠ επισημαίνει:
«Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, κατόπιν πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή από βουλευτές, η οποία αφορά δύο ενεργειακούς ομίλους και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκά. Μία προκλητική τροπολογία, η οποία, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, θα εκτινάξει το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, μέσω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που υποχρεωτικά πληρώνεται με το ρεύμα.
Κύριε υφυπουργέ, κατά τις συναντήσεις μας που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο σας και στο γραφείο του προέδρου της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκου, αλλά και κατά την επίσκεψή σας στο Επιμελητήριό μας, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι στόχος σας είναι να αρθούν οι όποιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και να υπάρξει ορθολογισμός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις, για να αναπτυχθούν και να είναι ανταγωνιστικές και όχι να πληρώνουν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ.
Αντί αυτού και εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης, παρατηρείται μία εξωφρενική αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας για την εκπομπή αερίων ρύπων, διαμορφώνοντας τη διαφορά, ενδεικτικά, από τον Δεκέμβριο 2012 στον Οκτώβριο 2013 σε 85,68 ευρώ ανά μήνα για 7.000 κιλοβατώρες.
Η αύξηση, για το πρώτο δεκάμηνο του 2013, στην τιμή της κιλοβατώρας ανέρχεται σε ποσοστό 228,5%.
Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας και τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ορθολογισμός στην αγορά της ενέργειας και ελπίζοντας στην άμεση παρέμβασή σας για την απόσυρση της τροπολογίας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
(energypress.gr)

ΛΑΓΗΕ: Και όμως η ΔΕΗ χρωστάει – «Συμψηφίζει» τα φ/β στις στέγες

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της κόντρας μεταξύ της ΔΕΗ και τουΛΑΓΗΕ, για το θέμα της ύπαρξης ή όχι ανεξόφλητων οφειλών της εταιρείας προς το λειτουργό της αγοράς.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ προχθές ότι δεν έχει ανεξόφλητες οφειλές, προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία στο ΛΑΓΗΕ, με δεδομένο ότι ήδη έχουν κοπεί τιμολόγια, τα οποία πλέον de facto η ΔΕΗ αμφισβητεί.
Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, πλέον αποτελεί μονόδρομο για το ΛΑΓΗΕ να υποστηρίξει τη δική του άποψη. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και δικαστική εξέλιξη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και τόκοι υπερημερίας. Αντίθετα, από την πλευρά της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ αφήνεται να εννοηθεί ότι εκείνο στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι η οριστική λύσητου προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας και του ελλείμματος, έτσι ώστε να διασκεδαστούν και οι τωρινές τριβές.
Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν να υπάρχει άνοιγμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού, με το ποσό αυτό να αφορά περίπου το μισό σε οφειλές της ΔΕΗ προς το ΛΑΓΗΕ και το υπόλοιπο σε οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ. Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ ωστόσο αναφερόταν ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές 115 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ και καθόλου προς το ΛΑΓΗΕ.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της όλης υπόθεσης, αφορά στην προέλευση και δημιουργία των οφειλών που ο ΛΑΓΗΕ υποστηρίζει ότι υπάρχουν, με τη ΔΕΗ να τις αμφισβητεί.
Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση που κάνει ο ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ, η ΔΕΗ εμφάνιζε 30/9 ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 137 εκατ. ευρώ(σύνολο τρέχουσας θέσης μαζί με τον ΗΕΠ 152 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ έχει προκύψει καθώς η ΔΕΗ προχωρά σεσυμψηφισμό των τιμολογίων για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Θυμίζουμε ότι η ενέργεια που παράγεται από τις στέγες συμψηφίζεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών και το υπόλοιπο πληρώνεταιστους παραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρωθεί από το ΛΑΓΗΕ για την ενέργεια που συμψήφισε με τα φωτοβολταϊκά, Μόνο που με τη σειρά της η εταιρεία συμψηφίζει και εκείνη το ποσό αυτό με τις οφειλές που έχει προς το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ.
Εκτός όμως από τη μητρική, υπάρχουν ακόμη 223 εκατ. ευρώ χρέητης ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ εκ των οποίων 158 εκατ.- πάντα σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ– αφορούν στο ΕΤΜΕΑΡ.
Τέλος, και η άλλη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζει ληξιοπρόθεσμες οφειλές 12,5 εκατ. προς το ΛΑΓΗΕ.
Κώδικας
Παρότι η ΔΕΗ προχωρά στο συμψηφισμό, όπως υποστηρίζει ο ΛΑΓΗΕ, ο κώδικας προβλέπει άλλα. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.
Μια ακόμη διάσταση του θέματος, αφορά στο ότι οι οφειλές αυτές είναι ξεχωριστές από την υπόθεση του netting από τα υπόλοιπα των χρεών που κληροδότησαν στην αγορά τα φέσια από τις Energa & Hellas Power. Για αυτά υπάρχει ένα άνοιγμα από την πλευρά της ΔΕΗ το οποίο και προβλέπεται να εξοφληθεί σε 7 δόσεις.
Πάντως πληροφορίες θέλουν οι εξελίξεις αυτές να έχουν θορυβήσει το ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και ετοιμάζει τη δική του απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις για την επιβολή τόκων υπερημερίας, κάτι που ισχύει για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που χρεώνονται υπερημερίες από τη ΔΕΠΑ για τις δικές τους οφειλές. 
(energypress.gr)