Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΥΦ για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για το έλλειμμα του εδικού λογαριασμού ΑΠΕ και τις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών φωτοβολταϊκών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Φ  κ. Ν. Καλογεράκης  με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά των μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παντός άλλου υπεύθυνου. Ουσιαστικά ο ΠΑΣΥΦ εγκαλεί τη ΡΑΕ γιατί δεν αύξησε σε τέτοιο βαθμό το ΕΤΜΕΑΡ (το οποιο ως γνωστόν πληρώνουν οι καταναλωτές) ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και να πληρώνονται έγκαιρα οι παραγωγοί.
Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΠΑΣΥΦ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου δηλώνει τα εξής: «Καταλήξαμε στην παραπάνω μηνυτήρια αναφορά, διότι  η ΡΑΕ οφείλει να αναπροσαρμόζει ,κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου, τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού χωρίς να προκύπτει έλλειμμα .
Επιπλέον  η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ οδηγεί στην εξοικονόμηση για τους προμηθευτές κόστους παραγωγής ενέργειας από συμβατικές μονάδες ,το οποίο όχι μόνο δεν υπολογίζεται αλλά οδηγεί και στη μείωση των ποσών που καταβάλλονται από τους προμηθευτές για την παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια.
Συνεχίζουν δε οι στρεβλώσεις να υφίστανται, με κύρια την εξάρτηση του ειδικού λογαριασμού ακόμα  από την Ο.Τ.Σ.
Συμπερασματικά λοιπόν, με την ως άνω εκτεθείσα κατάσταση επιτρέπεται η αύξηση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ προς όφελος των προμηθευτών και εις βάρος των παραγωγών ΑΠΕ και των καταναλωτών».
-----------------------------------
Διαβάστε το κείμενο της Μηνυτήριας Αναφοράς: ΠΑΣΥΦ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

(energypress.gr)

ΘΕΣΙΦ: Δώστε στους φ/β τα χρωστούμενα του Αναπτυξιακού

Θέμα επιβίωσης χαρακτηρίζει ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ) την έγκαιρη είσπραξη της επιχορήγησης του Ν.3299/2004, καθώς τα χρήματα αυτά οφείλονται στις Τράπεζες και εκεί θα κατευθυνθούν προς εξυπηρέτηση του αντίστοιχου δανεισμού των επιχειρήσεων.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο ΘΕΣΙΦ απέστειλε επιστολή τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αίτημα την άμεση παρέμβασή του επί της διαδικασίας για την αποφυγή πτωχεύσεων και οικονομικής καταστροφής των φ/β επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, η επιστολή του Συνδέσμου έχει ως εξής:
«Κε υφυπουργέ,
Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή ως επενδυτές  των οποίων οι επιχειρήσεις  παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά έχουν υπαχθεί στον Ν. 3299/2004.
Συγκεκριμένα:
- Οι αρχικές μας αιτήσεις χρονολογούνται από το 2009 και οι περισσότεροι από εμάς προχωρήσαμε στην υλοποίηση της επένδυσης εντός του 2010. Ακολούθως οι σχετικές  αποφάσεις  υπαγωγής  μας κοινοποιήθηκαν το 2011 και αμέσως από την πλευρά μας σπεύσαμε να αποστείλουμε τους φακέλους για Διοικητικό έλεγχο σύμφωνα με την προκήρυξη . Το αρμόδιο Όργανο Ελέγχου που το υπουργείο ορίζει, σύμφωνα πάντα  με την εντός προθεσμίας 15 ημερών οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο και ακολούθως με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ γίνεται και η εκταμίευση της επιχορήγησης. Δυστυχώς , για διαφόρους λόγους και χωρίς δική μας υπαιτιότητα η όλη διαδικασία που παραπάνω περιγράψαμε δεν έχει ολοκληρωθεί.
- Η καθυστέρηση αυτή η οποία αθροιστικά δημιουργείται από την υπαγωγή κατ’ αρχήν και ακολούθως και κυρίως , από την διαδικασία Ελέγχου είναι αδικαιολόγητη , δεδομένου ότι οι επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί και ευρίσκονται σε λειτουργία εδώ και 3 έτη  και ο έλεγχος των φακέλων είναι μια σχετικά απλή υπόθεση. Η προθεσμία των 15 ημερών στη πράξη ξεπερνά τους 6 μήνες για λόγους γραφειοκρατίας και εσωτερικής λειτουργίας του υπουργείου σας υποθέτουμε και θέλουμε να πιστεύουμε και όχι λόγο πολιτικών παρεμβάσεων, αν και τέτοιες πληροφορίες συχνά λαμβάνουμε.
- Με την επικείμενη υπουργική σας απόφαση για υπαγωγή στον Ν.3299 και όλων των έργων που υλοποιήθηκαν εντός του 2011 και είχαν σε πρώτη φάση προβλήματα αδειοδοτησεων, καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα η ανάγκη λήψης από μέρους σας μέτρων για την επιτάχυνση των εκταμιεύσεων.
Κε υφυπουργέ, για τις επιχειρήσεις των φωτοβολταϊκων, μετά την επιβολή της εξοντωτικής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου και την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής της παραγόμενης ενέργειας από το ΛΑΓΗΕ, αποτελεί θέμα επιβίωσης η έγκαιρη είσπραξη της επιχορήγησης του Ν.3299/2004, καθώς τα χρήματα αυτά οφείλονται στις Τράπεζες και εκεί θα κατευθυνθούν προς εξυπηρέτηση του αντίστοιχου δανεισμού των επιχειρήσεων.
Για τους παραπάνω λόγους σας απευθύνουμε το αίτημα μας για άμεση παρέμβαση σας επί της διαδικασίας για την αποφυγή πτωχεύσεων και οικονομικής καταστροφής των φ/β επιχειρήσεων.»
(energypress.gr)