Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νέα Κατανομή ΑΠΕ Προς Όφελος Των Μικρών Υ/Η Έργων

  • Στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την κατανομή ισχύος ανά τεχνολογία ΑΠΕ προχώρησε την Δευτέρα το μεσημέρι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κύριο χαρακτηριστικό, η αύξηση κατά 50 μεγαβάτ της ισχύος στα μικρά υδροηλεκτρικά και η ουσιαστική απελευθέρωση της γεωθερμίας και των  φωτοβολταϊκών στις στέγες.  Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της νέας Υπουργικής Απόφασης.

    Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, η ισχύς ανά τεχνολογία κατανέμεται ως εξής:

    -Υδροηλεκτρικά: Έως το 2014 προβλέπεται η λειτουργία έργων ισχύος 3.700 μεγαβάτ, εκ των οποίων τα 300 μεγαβάτ από μικρά υδροηλεκτρικά, ισχύος 15 μεγαβάτ, δηλαδή 50 μεγαβάτ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη κατανομή. Για το 2020, ο στόχος παραμένει στα  4.650 μεγαβάτ, με τα 350 μεγαβάτ εξ αυτών να αφορούν τα μικρά.
     
    -Φωτοβολταϊκά: Έως το 2014 υπολογίζονται σε 1.500, εκ των οποίων τα 500 από αγρότες, τα 1.000 από άλλες εγκαταστάσεις. Στο τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των φωτοβολταϊκών προβλέπεται να είναι 2.200 μεγαβάτ, με 750 μεγαβάτ από αγρότες, 1.450  από άλλες χρήσεις.

    -Ηλιοθερμία: Η τεχνολογία που συνδυάζει την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω και της αποθήκευσής της, σε συνδυασμό και προς άλλα παραδοσιακά καύσιμα, εκτιμάται ότι σε 4 χρόνια θα έχει εγκατεστημένα 120 μεγαβάτ, καθώς και άλλα 130 έως το τέλος του 2020.

     -Αιολικά: Είναι η ναυαρχίδα του τομέα, αλλά και η προβληματικότερη στην τρέχουσα ανάπτυξή της κατηγορία. Συμπεριλαμβανομένων των θαλασσίων πάρκων, για το 2014 τα εγκατεστημένα προβλέπονται σε 4.000 μεγαβάτ και έξι χρόνια αργότερα σε 7.500 μεγαβάτ.

    -Βιομάζα: Τέλος για την βιομάζα προβλέπεται η εγκατάσταση 200 μεγαβάτ έως το 2014 και άλλων 150 έως το τέλος του έτους.Το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για ανταπόκριση σε αιτήματα για αναπροσαρμογή προς τα επάνω των ορίων ισχύος ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ

    Ελεύθερη η Γεωθερμία και τα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες

    “Με τη νέα απόφαση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά,  “αυξάνονται κάποια από τα όρια ισχύος και απελευθερώνονται κάποια άλλα ενώ, παράλληλα, τροποποιείται η διαδικασία αναστολής έτσι ώστε η ενδεχόμενη ενεργοποίηση της να βασίζεται σε απόλυτα αντικειμενικά και μετρήσιμα στοιχεία και να μην καταλαμβάνει έργα που η διαδικασία αδειοδότησης τους έχει ωριμάσει ικανοποιητικά”.

    Τα φωτοβολταϊκά έργα του Ειδικού Προγράμματος για τις Στέγες και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια δεν υπόκεινται πλέον σε διαδικασία αναστολής. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται ότι τα έργα αυτά έχουν σημαντική προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αυξάνεται, εμμέσως, το όριο ισχύος των φωτοβολταϊκών και των γεωθερμικών σταθμών στους χρονικούς ορίζοντες 2014 και 2020, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.  

    Η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναστολής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει δυνητική και όχι υποχρεωτική, βασίζεται πλέον στο απόλυτα αντικειμενικό και μετρήσιμο στοιχείο της συνολικής ισχύος των υπογεγραμμένων από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ συμβάσεων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

    Με τον τρόπο αυτό στέλνεται ένα καθαρό μήνυμα στην αγορά ότι η όποια αναστολή αδειοδότησης δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επενδυτικό κίνδυνο, αφού είναι απόλυτα προβλέψιμη και δεν θέτει σε αμφιβολία έργα που έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής ή δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, στην περίπτωση των εξαιρέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου