Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αντίθετος ο ΕΣΗΑΠΕ στη μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας


Αρνητικός απέναντι στην προοπτική μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς της πράσινης ενέργειας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ) Γ. Περιστέρης, μιλώντας σήμερα στο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος.
Όπως είπε, θα πρέπει να προηγηθεί αναλυτική και σε βάθος μελέτη για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ ξεχωριστά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν συμμετάσχουν ιδιωτικά κεφάλαια στη χρηματοδότηση των δικτύων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2020. Τόνισε ακόμη ότι οι ΑΠΕ δεν αυξάνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αντίθετα το μειώνουν και ταυτόχρονα περιορίζουν την εξάρτηση απο εισαγόμενα καύσιμα.
Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Π. Σελέκος ανήγγειλε ότι σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για ένταξη στο νόμο του «fast track» τεσσάρων μεγάλων επενδύσεων από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών. Ανέφερε ακόμη ότι σε ένα μήνα αναμένεται να θεσμοθετηθούν αλλαγές στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων με στόχο την δυνατότητα ένταξης σε αυτόν και μικρότερων επενδύσεων.
Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δ. Ραχιώτης, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας βοηθούν τη δημιουργία περιβάλλοντος επενδυτικής ασφάλειας για Έλληνες και ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα ή στη χειρότερη περίπτωση να μη φύγουν απο την Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Κ. Θέος, τόνισε ότι η ενέργεια αποτελεί προνομιακό χώρο για επενδύσεις και επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία όμως, τόνισε, πρέπει να στηριχθεί σε υγιείς βάσεις ώστε να μην έχουμε επανάληψη της «φούσκας» των προηγούμενων ετών. Ανέφερε ακόμη ότι ο βασικός παράγοντας υστέρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι το απαρχαιωμένο κανονιστική περιβάλλον.
Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Οικονόμου, έκανε λόγο τέλος για κανονιστικό ρίσκο στην ελληνική οικονομία που οφείλεται στο ασυνεχές, ευμετάβλητο, ασυνεπές και περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο το οποίο τελικά τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Καθάρισε» η ΕΑΣ Αγρινίου για 70 αγροτικά φωτοβολταϊκά με πρόβλημα σύνδεσης


Όρους σύνδεσης παραλαμβάνουν αυτές τις ημέρες και οι εβδομήντα περίπου αγρότες, η επένδυση των οποίων στα φωτοβολταϊκά για μεγάλο διάστημα ήταν μετέωρη, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στην περιβόητη γραμμή R22 (του Καστρακίου). Η απουσία δικτύου της ΔΕΗ έθεσε σε αμφισβήτηση τις επενδύσεις αυτές και χρειάστηκε η δυναμική αντίδραση των ίδιων των αγροτών και η εξίσου δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση της ΕΑΣ Αγρινίου που για μια ακόμη φορά έκανε την υπέρβαση αναλαμβάνοντας η ίδια να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δεν ήταν δικό της…
Για την ιστορία θυμίζουμε πως ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα, η ΕΑΣ Αγρινίου προκειμένου να αφαιρέσει κάθε πιθανή δικαιολογία απ’ τη ΔΕΗ, ανέλαβε η ίδια το κόστος της αναβάθμισης του δικτύου της Επιχείρησης.
Ανέλαβε τη μελέτη και την κατασκευή των αναγκαίων έργων επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου, στα οποία έργα συμπεριλαμβάνεται ακόμη και καινούριος υποσταθμός.
Η δαπάνη, μαζί με τα 30 χιλιόμετρα γραμμών χαμηλής και μέσης τάσης, έφτασε το 1.000.000,00 ευρώ, το οποίο και, επαναλαμβάνουμε, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ΕΑΣ Αγρινίου.
Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε βέβαια και σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τοπικά, αλλά και στο Περιφερειακό κατάστημα στην Πάτρα, αποφασίστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Έτσι, για πρώτη φορά επετεύχθη η κατασκευή νέας γραμμής για τη σύνδεση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα και μάλιστα αυτό θα γίνει με εξαιρετικά χαμηλό κόστος για τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς σημειώνει ότι η Ένωση πιστή στο σκοπό της και αφοσιωμένη πάντα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών – μελών της, απέδειξε με τη μελέτη πως όλοι μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιο της επένδυσής τους και, με την καλή συνεργασία της ΔΕΗ, την οποία και ευχαριστεί, ένα αντικειμενικό πρόβλημα επιλύθηκε με τον καλύτερο μάλιστα δυνατό τρόπο.

ΣΕΗΕ: Η χρηματοδότηση το βασικό πρόβλημα στην ανάτπυξη των ΑΠΕ


Το πρόβλημα της χρηματοδότησης προσδιόρισε ως το πλέον σημαντικό που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Ν. Χατζηαργυρίου, μιλώντας σήμερα στο 1ο Διεθνές Επιχειρηματικό Φόρουμ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος με τίτλο «ΕΠΑΝΝΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, τόνισε, έχει στηριχθεί στο ευνοϊκό επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Πολιτεία, αλλά οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες. "Παρά τη μέχρι σήμερα θετική πορεία, η απόσταση απο τους εθνικούς στόχους παραμένει μεγάλη", πρόσθεσε ο κ. Χατζηαργυρίου. "Ενδεικτικά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΑΠΕ προβλέπει συνολική εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 10 γιγαβάτ το 2020, μέγεθος που για να υλοποιηθεί απαιτεί επενδύσεις άνω των 16 δις. ευρώ".
Ο πρόεδρος του ΣΕΗΕ παρουσίασε επίσης τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης. Συγκεκριμένα η ζήτηση μειώθηκε κατά 5% το 2009, ακολούθησε οριακή αύξηση 0,1% το 2010 και το 2011 επέστρεψε σε πτωτική τροχιά (-1,2%). "Ωστόσο το 2011 η μείωση προήλθε κυρίως απο την υποχώρηση της ζήτησης στη χαμηλή και μέση τάση καθώς η υψηλή τάση απο την οποία προμηθεύεται ενέργεια η βαριά βιομηχανία της χώρας έδειξε σημάδια ανάκαμψης, λόγω της σοβαρής εξαγωγικής προσπάθειας που σημειώθηκε", ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου

Με μπλόκο απειλούνται τα φωτοβολταικά πάρκα σε αναδασωτέες εκτάσεις...


Προβλήματα παρόμοια με εκείνα που είχαν αντιμετωπίσει το 2010από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα αιολικά σε αναδασωτέες περιοχές, καλούνται να ξεπεράσουν τώρα και τα φωτοβολταικά πάρκα.
Το θέμα έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να προχωρήσουν στην αδειοδότηση φωτοβολταικών έργων, επικαλούμενες ότι εγκαθίστανται σε αναδασωτέες περιοχές, γεγονός που ανάγκασε τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολατικών να ζητήσει τη παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό, με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, οΣΕΦ του ζητά να παρέμβει για απεμπλακούν επενδύσεις που σήμερα λιμνάζουν αδικαιολόγητα, καθώς τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, δεν προκύπτει θέμα απαγόρευσης.
Στην επιστολή του ο ΣΕΦ επισημαίνει καταρχήν ότι "η χωροθέτηση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού αποκλείεται αποκλειστικά και μόνο όταν αυτός πρόκειται να λειτουργήσει εντός δάσους. Αντιθέτως, επιτρέπεται από το νόμο η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού εντός δασικής έκτασης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα ζητήματα χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών σταθμών".
Το ίδιο άλλωστε προκύπτει -σημειώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΦ- από τη συνδυαστική ερμηνεία των διατάξεων τόσο του άρθρου 17 (παρ. 2ε) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ που ορίζει ρητώς ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση φωτοβολταϊκού σταθμού σε δάση, όσο και του άρθρου 45 του Ν.998/1979, καθώς επίσης και από το περιβόητο άρθρο 117 (παρ. 3) του Συντάγματος."Τα άρθρα αυτά επιτρέπουν τη κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού εντός δασικής έκτασης, ακόμη κι αν η δασική έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδάσωσή της. Αντίθετα απαγορεύουν τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκού σταθμού σε δάσος και σε αναδασωτέα έκταση η οποία, πριν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο καταστροφή της, ήταν δάσος".
Με απλά λόγια- συνεχίζει ο ΣΕΦ- εκεί που επιτρεπόταν πριν τη φωτιά, πρέπει να επιτρέπεται και μετά, ενώ εκεί που απαγορευόταν πριν, θα πρέπει να απαγορεύεται και μετά. 
Τι είχε συμβεί το 2010 με τα αιολικά
Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς θέμα που είχε προκύψει τον Ιούνιο του2010 με τα αιολικά, έπειτα από διαταγή προσωρινής διακοπής εργασιών αιολικού πάρκου που είχε εκδώσει το ΣτΕ για την εταιρείαΑιολική Ερατεινής μετά από σχετική αίτηση ακύρωσης και αναστολής από το Δήμο Θίσβης (θέση Μελίσσι), με το επιχείρημα ότι η έκταση είχε κηρυχτεί αναδασωτέα.
Τελικά, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την 68/2011 απόφασή της που δημοσιεύθηκε την 3η Φεβρουαρίου του 2011, είχε διατάξει τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, κρίνοντας ότι οι δικαστικές αποφάσεις στις οποίες είχε βασιστεί η διαταγή προσωρινής διακοπής των εργασιών, "είχαν εκδοθεί υπό την ισχύ διαφορετικού νομικού καθεστώτος και επί υποθέσεων με διαφορετικά πραγματικά δεδομένα, αφού δεν αφορούσαν σταθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά διαφορετικά έργα".
Στην ίδια απόφαση, η Επιτροπή Αναστολών υπογράμμιζε τις εθνικές δεσμεύεις της χώρας στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για προώθηση των ΑΠΕ την οποία θεωρούσε «περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα»