Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΕΦ: Πως Θα Αυξηθεί η Διείσδυση των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα



Τα φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει πλέον στη χώρα μας αισίως τα 2.500 MW, δηλαδή την ποσότητα ισχύος που προβλέπει ο εθνικός στόχος για το 2020. Ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να διακόψει την αδειοδότηση νέων έργων στον κλάδο, υπάρχει παράλληλα και μια σειρά εμποδίων τεχνικού χαρακτήρα τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο μεσοπρόθεσμα για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΦ. 
Όπως τόνισε σήμερα ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του ΣΕΦ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του συνδέσμου με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», στη χώρα μας παρατηρούνται αρκετά πολιτικού χαρακτήρα εμπόδια τα οποία αυτή τη στιγμή εμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, όπως είναι δηλαδή η αναστολή των αδειοδοτήσεων, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ κτλ. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια, με βασικότερο τη δυνατότητα των δικτύων ηλεκτρισμού να φιλοξενήσουν περισσότερα φ/β. 
Όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς στην παρουσίασή του, τα φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να καλύπτουν ακόμα και το 25% της ζήτησης για ηλεκτρισμό στις ώρες της ημέρας που κορυφώνουν την παραγωγή τους, ενώ για το 2013 προβλέπεται να καλύψουν συνολικά περί το 6% της ζήτησης. Πρόκειται για ένα «προηγουμένως απλησίαστο νούμερο», όπως υπογράμμισε ο κ. Ψωμάς. 
Το βασικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι, λοιπόν, το πόσα φ/β χωράνε στο δίκτυο, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα 2.500 ηλιακά MW και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος. Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV Grid, που έχει ως σκοπό του να ανιχνεύσει τα τεχνικά εμπόδια που εγείρονται στην κατεύθυνση αυτή σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Παράλληλα, σχετική έρευνα πραγματοποίησε πρόσφατα και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, αξιοποιώντας στοιχεία από διάφορα έργα που λειτουργούν στη χώρα μας. 
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) λειτουργεί παραδοσιακά τηρώντας ορισμένους κανόνες και με βάση την παραδοχή ότι μια γραμμή μπορεί να σηκώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ισχύος. Παρόλα αυτά, οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησε το ΑΠΘ φανερώνουν ότι μέσω της έγχυσης ισχύος, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί ή ακόμα και να πολλαπλασιαστεί, επιτρέποντας έτσι την λειτουργία περισσότερων φωτοβολταϊκών από ότι προηγουμένως. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μάλιστα και ο κ. Ρικάρντο Λάμα, στέλεχος της ιταλικής Enel Distribuzione, αναλύοντας διεξοδικά τους διάφορους τρόπους και τα τεχνικά μέσα με τους οποίους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό, δίνοντας λύση σε κορεσμένες αγορές, όπως η ελληνική. 
Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει από τα παραπάνω ότι ο ΣΕΦ έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί για το μέλλον του κλάδου των φωτοβολταϊκών, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας στη χώρα μας και αποτελεί ένα από τα success stories της εθνικής οικονομίας, παρά τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία σε ότι έχει να κάνει με τις υπερβολικές επιδοτήσεις και την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
(energia.gr)

Και Αναδρομικό «Κούρεμα» Ταριφών στα Παλαιά Φωτοβολταϊκά Επί Τάπητος;



Κλίμα για τη συμμετοχή και παλαιών επενδυτών στο «κούρεμα» των ταριφών φαίνεται να δημιουργείται στην αγορά φωτοβολταϊκών. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΦ Παναγιώτης Σαρρής μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος εξέφρασε την άποψη ότι «πολλοί παραγωγοί είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον εξορθολογισμό των ταριφών». Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση και με νόμιμο τρόπο.
«Αν θέλει το ΥΠΕΚΑ να ζητήσει από τους παραγωγούς οικειοθελές «κούρεμα», είπε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας στην ομιλία του μια νέα αντίληψη για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι αφετηρία για τον υπολογισμό της ταρίφας δεν πρέπει να αποτελεί η οικονομική απόδοση της επένδυσης, αλλά η εύρυθμη και ισόρροπη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η εύλογη ανταπόδοση για τα περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη που επιφέρει η αυξημένη συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι δεν αναμένεται εκ νέου υπερθερμανση της αγοράς, γιατί μεσοπρόθεσμα, για τα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική απόδοση των έργων είναι εξαιρετικά χαμηλή και μακροπρόθεσμα, για την 5ετία 2016-2020, το σύστημα του Διαδρόμου εξασφαλίζει την παρακολούθηση της προσδοκώμενης μείωσης του επενδυτικού κόστους.
Ο ΣΕΦ ζητά να αποζημιώνονται και τα φωτοβολταϊκά με ΑΔΙ, να αυξηθεί ο εθνικός στόχος σε 6 GWp ή 12 GW για όλες τις ΑΠΕ ως το 2020, να εφαρμοσθεί το μοντέλο του διαδρόμου από το 2015και να αρθεί η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΦ Σωτήρης Καπέλλος, ο οποίος αντιπαρέβαλε το έργο του TAP, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό ως «γεγονός της δεκαετίας», με τις επιδόσεις των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Για τον TAP, είπε, θα γίνουν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία και θα δημιουργηθούν 2000 άμεσες θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσες. Τα συγκριτικά νούμερα για τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως είπε. Μόνον το 2013 επενδύθηκε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κατά την τελευταία
5ετία οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 30.000 έμμεσες. Πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την αγορά φωτοβολταϊκών, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλυφθούν κατά 6% από φωτοβολταϊκά. Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα είναι σήμερα 5η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι επίσης για τρία συνεχή χρόνια στο top 10 διεθνώς σε ό,τι αφορά τη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά τον κ. Καπέλλο στο μοντέλο των feed in tarrifs. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια το επενδυτικό κόστος μειώθηκε κατά 70%, οι ταρίφες παρέμειναν υψηλές και δεν ακολούθησαν την πτωτική τάση του κόστους αυτού. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερες, μεν, αποδόσεις για τους επενδυτές, αλλά και εκτίναξη των ποσών που καλείται να πληρώσει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, δηλαδή, οι καταναλωτές.
Ο κ. Καπέλλος παρομοίασε την αγορά των φωτοβολταϊκών με την ιστορία του Οδυσσέα. Η κατάκτηση της Τροίας ήταν αποτέλεσμα της ιδέας του, με το Δούρειο Ίππο. Δούρειος Ίππος για τα φωτοβολταϊκά, τόνισε ο κ. Καπέλλος, ήταν οι υψηλές ταρίφες. Για να καταλήξει:
«Η «κατάρα» λοιπόν των θεών που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας μας, μας οδηγεί στην Οδύσσεια. Περνάμε «Κύκλωπες», δηλαδή μονόφθαλμες και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις έναντι της προόδου, «Σκύλες και Χάρυβδες» που βγάζουν χολή και προσπαθούν να κατασπαράξουν την αγορά των φωτοβολταϊκών, ενώ ήταν μέσα και επωφελήθηκαν από αυτή όσο διαρκούσε η ανάπτυξη. Εμείς όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, στην παρακαταθήκη του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού που απαρτίζει την αγορά μας, στη θετική επίδραση της αγοράς μας στην εθνική οικονομία και την προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή, στην θετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, και τέλος πιστεύουμε ότι το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν θα διαρκέσει για πολύ, διότι όπως εύστοχα είπε και ο Βίκτωρ Ουγκώ, τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα της οποίας ο καιρός έχει φτάσει». 
(energia.gr)

Καταναλωτές και απασχόληση οι κερδισμένοι από την επανεκκίνηση της αγοράς φ/β

Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στις 4 Ιουλίου.
Δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης απ’ αυτά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, τα νέα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο δε θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αλλά θα οδηγούν και σε χαμηλότερο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα και σε χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Συνδέσμου, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα.
Παράλληλα, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επεσήμαναν τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού χάρη στα φωτοβολταϊκά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί η προοπτική ενός black out. Οι ομιλητές παρουσίασαν μάλιστα σειρά τεχνικών λύσεων που επιτρέπουν την πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν τόσο σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, όσο και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα PV GRID.
Για να διασφαλιστούν τα παραπάνω, απαιτείται η άμεση στροφή στην ακολουθούμενη από το ΥΠΕΚΑ πολιτική. Τους τελευταίους μήνες, η αγορά φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αίτημα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών είναι να υπάρξει άμεσα άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα ενδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του IEEE Power & Energy Society και του ευρωπαικού προγράμματος PVGRID, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΦ εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Στοιχεία για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών
- Μόνο το 2013, επενδύθηκε στα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας 1,5 δισ. ευρώ.
- Αντίστοιχο ποσό επενδύθηκε και πέρσι. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.
- Οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 13.500 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.
- Τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν το 2014 το 6% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
- Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Έλληνες εργαζόμενους.
- Ο κλάδος συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.
- Η Ελλάδα είναι 5η στον κόσμο σε ότι αφορά την ανά κάτοικο εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών. Είναι, επίσης, για τρία συνεχή χρόνια στο top-10 διεθνώς σε ό,τι αφορά στη νέα ετήσια εγκατεστημένη ισχύ.
(energypress.gr)

ΣΠΕΦ: Να μην φορολογούνται τα φωτοβολταϊκά για χρήματα που δεν εισπράχθηκαν

Επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών με κοινοποίηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα "Έκπτωση τόκων δανείων από φορολογητέο εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων βάσει του υπό διαβούλευση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ)", απέστειλε ο ΣΠΕΦ.
Σύμφωνα με το σύνδεσμο, στις ατομικές επιχειρήσεις εντάσσονται χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες φορολογούνται για έσοδα που δεν έχουν λάβει.
Ειδικότερα, ο ΣΠΕΦ ζητά την απόσυρση της ρύθμισης του φορολογικού νομοσχεδίου που θέτει πλαφόν στους τόκους επιχειρηματικών δανείων που εκπίπτουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων, ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με επιστολή προς την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι τόκοι που εκπίπτουν δεν μπορεί να υπερβαίνουν εκείνους που θα προέκυπταν με την εφαρμογή του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.
Όπως εξηγεί ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του: «Στον υπό διαβούλευση ΚΦΕ που εξέδωσε το υπουργείο σας, Μέρος Δεύτερο περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, Κεφάλαιο Γ’ περί κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, Άρθρο 23 περί μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών, αναφέρεται πως δεν εκπίπτουν:

«τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά το χρόνο σύναψης του δανείου»

Αυτό λοιπόν συνεπάγεται, πως όσοι επιχειρηματίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ατομική επιχείρηση και για την οποία έχουν λάβει δάνειο για την δημιουργία της με επιτόκιο της τάξης π.χ. του 10%, όπου τα τελευταία χρόνια εκεί κυμαίνονται, οι τόκοι αυτοί δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στην δήλωση για το τμήμα τους πάνω από το 5% (δηλαδή περίπου στο ήμισυ), που είναι περίπου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Ως φορέας που εκπροσωπεί χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις, πολλές εξ αυτών ατομικές, θεωρούμε απαράδεκτη την ανωτέρω ρύθμιση, να φορολογήσετε τις ατομικές επιχειρήσεις αυτές για χρήματα που δεν καρπώνονται.  Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά θα κληθούν από την Κυβέρνηση σας να καταβάλουν φόρο για χρήματα που δεν αφορούν κέρδη τους, αφού η εισφορά που τους επεβλήθη με τον ν. 4093/2012 δεν εκπίπτει ολόκληρη στην χρήση που αφορά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4110/2013.

Εξαιτίας μάλιστα του αναδρομικού, ισοπεδωτικού και οριζόντιου «κουρέματος» της εισφοράς του ν. 4093, θα ανέμενε κανείς σύσσωμη την πολιτική ηγεσία να παρενέβαινε στις τράπεζες, όπως πολλάκις σας ζητήσαμε και με νομοθετική ρύθμιση να περιέκοπτε τα υψηλότοκα έως ληστρικά επιτόκια που καταβάλλουν οι παραγωγοί για τα δάνεια που έλαβαν ώστε να αναπτύξουν τις φωτοβολταϊκές τους μονάδες και όχι το Υπουργείο σας να επιχειρεί, ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, νέα φορολογική επιδρομή εις βάρος τους. 

Οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β όπως προδήλως γνωρίζετε, παραμένουν απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες από τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε., μέτοχος του οποίου είναι 100% το Ελληνικό Δημόσιο και από το απόλυτο υστέρημα τους καταβάλλουν κάθε μήνα-τρίμηνο τον αναλογούντα ΦΠΑ των ονομαστικών (προ εισφοράς) πωλήσεων τους, τον οποίο όμως δεν έχουν εισπράξει, ώστε να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ενήμερες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας καλούμε όπως άμεσα αποσύρετε την εν λόγω διάταξη, αλλά και να παρέμβετε νομοθετικά στις τράπεζες, ώστε άμεσα να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού μας ένεκα του «κουρέματος» που μας επεβλήθη με τον ν. 4093.»

(energypress.gr)