Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Να καταργηθεί η εγγυητική επιστολή για τους αγρότες που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

  • Την άμεση παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος, κας Τίνας Μπιρμπίλη, προκειμένου να υιοθετηθεί η κατάργηση της εγγυητικής επιστολής ύψους 15.000 € από τους επαγγελματίες αγρότες, ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης του φωτοβολταϊκού τους σταθμού με τη ΔΕΗ, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Η παρέμβαση της υπουργού κρίνεται απαραίτητη καθώς η εγγυητική επιστολή επιβαρύνει άσκοπα τους αγρότες συνιστώντας άνιση μεταχείρισή τους έναντι άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών, ενώ το θέμα έχει τεθεί από την Συνομοσπονδία από τον Απρίλιο και δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμίχας στην επιστολή του, οι επενδύσεις Φ/Β σταθμών των επαγγελματιών αγροτών διαθέτουν έγκριση χρηματοδοτικής μίσθωσης από την ΑΤΕ Leasing ΑΕ και όχι απλά επιστολή εκδήλωσης θετικού ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα η ολοκλήρωσης της επένδυσης αναλαμβάνεται από την Τράπεζα, γεγονός που καθιστά πλήρως διασφαλισμένη την υλοποίησή της.

    Τονίζεται εξάλλου ότι με την υπογραφή της σύμβασης του αγρότη με την ΑΤΕ Leasing, η Τράπεζα καθίσταται ιδιοκτήτρια του φωτοβολταϊκού σταθμού και άρα δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης ως προς την υλοποίηση της επένδυσης από τους αγρότες αυτούς.

    Με βάση τα παραπάνω η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από αυτούς τους επαγγελματίες αγρότες, ταυτόχρονα με την υπογραφή σύμβασης για τους όρους διασύνδεσης με τη Δ.Ε.Η., δεν σχετίζεται με την διασφάλιση της υλοποίησης της επένδυσης, γεγονός που συνιστά άνιση μεταχείριση των αγροτών έναντι άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών.

    Για το πλήρες κείμενο της επιστολής, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:


«Φρένο» στο εμπόριο αδειών ΑΠΕ από το ΥΠΕΚΑ

  • Κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο «για τη Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος» από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία βάζει φρένο στο εμπόριο αδειών παραγωγής ΑΠΕ, υποχρεώνοντας τους κατόχους τους να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι άδειες θα ανακαλούνται.

    Επίσης, κατατέθηκε και η τροπολογία για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου κατασκευάζονται μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανήγγειλε στις 16 Μαΐου το ΥΠΕΚΑ.

    Ειδικότερα:
    1.
    Η τροπολογία για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς διατηρεί το ποσό της επιστροφής (1 % επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας στην περιοχή) και προβλέπει επιπλέον την επιβολή ορίου κατανάλωσης προκειμένου να ισχύσει η έκπτωση (ώστε να εξασφαλισθεί και ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας). Με την τροπολογία δίνεται επίσης η δυνατότητα η έκπτωση να μη γίνεται μόνο στην αξία του ρεύματος αλλά να επεκτείνεται και στα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Όλες οι διαδικασίες καθώς και ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και ΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι 350 ευρώ το χρόνο.
    2. Σε ό,τι αφορά τις άδειες παραγωγής και το εμπόριο που έχει αναπτυχθεί, όπως επεσήμανε η υπουργός κα Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η διαδικασία θέσπισης συγκεκριμένης προθεσμίας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μετά τη χορήγηση άδειας παραγωγής, ως μηχανισμός επιτάχυνσης των υλοποιούμενων έργων, μετά από την πενταετή εφαρμογή της, αποδείχθηκε αναποτελεσματική , δεδομένου ότι οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει κάθε έργο δεν επιτρέπουν την επιβολή οριζόντιων ρυθμίσεων, όπως η συγκεκριμένη προθεσμία. Για το λόγο η τροπολογία προβλέπει ρυθμίσεις με τις οποίες, αρχικά δίνεται η δυνατότητα να ανακληθούν άδειες στις οποίες ο κάτοχος αποδεδειγμένα αμελεί να προχωρήσει την περαιτέρω αδειοδοτική διαδικασία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
    3. Υποχρεώνει επίσης, πρόσθεσε η υπουργός, τους κατόχους αδειών παραγωγής από ΑΠΕ να προχωρούν άμεσα στις περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να μπει "φρένο" στο "εμπόριο" αδειών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μελλοντικών έργων ΑΠΕ από τους επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των έργων, αλλά είχαν στόχο την κακώς δημιουργούμενη υπεραξία από τις άδειες παραγωγής που ελάμβαναν".

    Η τροπολογία θα έχει και αναδρομική ισχύ, για άδειες παραγωγής που εκδόθηκαν πριν το 2010.


Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης σχετικά με τα θέματα σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής

Η ΡΑΕ σε συνέχεια της από 2ης Μαρτίου 2011 πρόσκλησης για συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με τα θέματα σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής, δημοσιοποιεί το περιεχόμενο των επιστολών που κατατέθηκαν. Οι απόψεις της ΡΑΕ όπως διαμορφώθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των συμμετεχόντων στη Διαβούλευση, παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση..

Έκθεση της ΡΑΕ για τη Δημόσια Διαβούλευσης σχετικά με τα θέματα σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής