Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πέφτει στο 35% το κούρεμα στις φ/β ταρίφες, εφόσον βγαίνουν τα νούμερα

Διατεθειμένο να μειωθεί το κούρεμα στις ταρίφες στο 35%μεσοσταθμικά έναντι 45% του αρχικού σχεδίου, εμφανίζεται τώρα τοΥΠΕΚΑ έπειτα και από το μπαράζ αντιδράσεων των φορέων του χώρου για το περιβόητο «new deal» στα φωτοβολταϊκά.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου είναι ότι δεν θα ανατραπούν οι υπολογισμοί για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, κάτι που αποτελείμνημονιακή υποχρέωση.
Η κίνηση του ΥΠΕΚΑ έρχεται σε συνέχεια των κάθε λογής προτάσεων που έφτασαν στα γραφεία του από το τέλος Ιουλίου και μετά οπότε και ανακοίνωσε το σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση 45% στις φωτοβολταικές ταρίφες των υφιστάμενων έργων (για κάποιους φτάνεικαι το 60%), προκειμένου να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ, όσο περίπου το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα έχει ο λογαριασμός των ΑΠΕ στο τέλος του 2014.
Πηγές του υπουργείου εξηγούν στο Energypress ότι αν με κούρεμα 35%, αποδειχθεί ότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των 700 εκατ. ευρώ, τότε το ΥΠΕΚΑ θα διαπραγματευθεί με την τρόικα μια μικρή χρονική παράταση για το μηδενισμό του ελλείμματος. Διαφορετικά, θα παραμείνει η πρόταση για μείωση 45%.
Τετραγωνισμός του κύκλου…
Σε κάθε περίπτωση, τα ακριβή ποσοστά των μειώσεων, μαζί με το τελικό πακέτο των μέτρων θα προκύψουν από την επεξεργασία των προτάσεων που έχουν αποστείλει οι σύνδεσμοι του κλάδου των φωτοβολταϊκών, και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ήδη, οι περισσότεροι από τους φορείς (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ, κ.ά.) έχουν καταθέσει στο υπουργείο τα δικά τους αιτήματα, απ’ όπου προκύπτει πως η σύγκλιση των επιμέρους θέσεων και η διαμόρφωση μιας κοινά αποδεκτής πρότασης από το ΥΠΕΚΑ είναι προσπάθεια ανάλογη με τον… τετραγωνισμό του κύκλου.
Οι προτάσεις των συνδέσμων είναι συχνά αντιδιαμετρικά αντίθετες και ποικίλουν τόσο πολύ, καθώς ξεκινούν από την αποδοχή κάποιων ποσοστών περικοπών (π.χ. 30% ο ΣΠΕΦ) και φτάνουν μέχρι την πλήρη αντίθεση σε κάθε μέτρο θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις υπογεγραμμένες συμβάσεις.
Τι δέχονται και τι όχι οι τράπεζες
Ταυτόχρονα με την επεξεργασία των αιτημάτων του κλάδου, ολοκληρώνεται και η συζήτηση του ΥΠΕΚΑ με τις τράπεζες που δέχονται να επιμηκύνουν την διάρκεια αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγήσει (κάθε μία έχει και τη δική της πρόταση), και να προσφέρουν πιθανώς κι άλλες παροχές, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Αρνούνται ωστόσο να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει, επικαλούμενες ότι λόγω της ανακεφαλαιοποίησής τους απαιτείται σχετική έγκριση και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εμφύλιος
Πάντως από το τέλος Ιουλίου, οπότε και το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε το σχέδιό του, στα γραφεία του έχουν φτάσει προτάσεις και επιχειρήματα, άλλα που υπαγορεύονται από την κοινή λογική, και άλλα που είναι εντελώς εξωπραγματικά.
Ειδικά στα φωτοβολταϊκά, οι διαφορετικές προσεγγίσεις σχετίζονται με το εύρος των αμοιβών, ανάλογα με τη χρονολογία της εγκατάστασης, το μέγεθος της μονάδας και την επιμέρους κατηγορία (αγροτικά, οικιακά).
Κάποιοι σύνδεσμοι φτάνουν να επικαλεστούν ακόμη και το Σύνταγμα (ΠΑΣΥΦ), άλλοι ζητούν να αναλάβει το έλλειμμα το Δημόσιο (ΠΟΣΠΗΕΦ-Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών), ενώ άλλοι προτείνουν να αξιοποιηθεί η τεχνολογία νέων μορφών συμβάσεων (net metering - συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας σε οικιακά) για τη συνέχιση της δραστηριότητας στα φωτοβολταϊκά, η οποία διαφορετικά θα εκλείψει (ΣΕΦ-Ήλιος).
Όσο για τους εκπροσώπους των τεχνολογιών που αμείβονται με σχετικά χαμηλές ταρίφες και έχουν υψηλό κόστος εγκατάστασης (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά) θεωρούν ότι δεν έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του ελλείμματος, και ότι αντίθετα επιδοτούν τον ειδικό λογαριασμόμέσω της παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (αιολικά).
(energypress.gr)