Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Νέα τιμολόγηση για το ηλεκτρικό ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά

  • Θα συνδεθεί με την επιχορήγηση της επένδυσης, τις εξελίξεις της αγοράς και το κόστος παραγωγής
    Η τιμή με την οποία η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζουν το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα συνδεθεί άμεσα με τις επιδοτήσεις που δίδονται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, όπως αποφάσισε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Η υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της αγοράς συστημάτων ηλιακής ενέργειας μίλησε για βελτίωση της τιμολόγησης για την παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ενέργεια.
    Μετά τις αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου για μειωμένες τιμές αγοράς από το Σύστημα της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (πλην των οικιακών, που διατηρούν τις ελκυστικές τιμές) η κυρία Μπιρμπίλη είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών, οι οποίοι της επεσήμαναν ότι κινδυνεύουν με ματαίωση πολλά επενδυτικά σχέδια, καθώς οι τιμές που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο είναι μειωμένες για τους επόμενους 18 μήνες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ισχύος ως 100 κιλοβάτ.
    Επίσης είναι μειωμένες για τους επόμενους 30 μήνες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος έναντι εκείνων που ισχύουν με βάση τον Ν. 3734 του 2009.
    Η υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε ότι η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, καθώς και ότι η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς, καθώς και στην εξέλιξη του κόστους παραγωγής.
    Σύμφωνα με τον νόμο, οι τιμές αποκλιμακώνονται σταδιακά ως το 2014 και εν συνεχεία συνδέονται με συγκεκριμένη αναλογία και με βάση την ισχύ των συστημάτων προς την οριακή τιμή του Συστήματος.
    Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αναφερόταν σε τιμές οι οποίες για τα επόμενα δύο-δυόμισι χρόνια, ανάλογα με την ισχύ, ήταν σαφώς μικρότερες των προβλεπομένων από τον Ν. 3734.
    Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαβούλευση το υπουργείο είναι τα 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις στέγες (όπου έμεινε αμετάβλητη, άρα ελκυστική), τα 400 ευρώ για φωτοβολταϊκά ως 100 κιλοβάτ (μικρότερη για τους επόμενους 18 μήνες) καθώς και τα 320 ευρώ για άνω των 100 κιλοβάτ (μικρότερη για τους επόμενους 30 μήνες εν συγκρίσει προς τον Ν. 3734 του 2009).
    Η υπουργός φέρεται να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα νέα χαμηλότερα τιμολόγια να ισχύσουν κλιμακωτά, ώστε τουλάχιστον να μην επηρεαστούν οι επενδύσεις οι οποίες έχουν λάβει άδεια, αλλά δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις πώλησης με τον ΔΕΣΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρισμού και αποζημιώνει τους παραγωγούς.
    Το σημαντικό είναι ότι η κυρία Μπιρμπίλη επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης. Προφανώς το υπουργείο εξετάζει είτε να παρέχει μεγαλύτερες τιμές σε όσα σχέδια δεν λαμβάνουν επιδότηση είτε να χορηγεί τις επιδοτήσεις σε βάθος χρόνου, δηλαδή στη διάρκεια ισχύος της 20ετούς σύμβασης που υπογράφουν οι παραγωγοί και μέσω των τιμών με τις οποίες αμείβονται οι παραγωγοί.
    Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών υπερτριπλασιάστηκε το 2009 στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 47 μεγαβάτ, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη ήταν περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη σε ετήσια βάση.
    ΠηγήΒήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου