Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Περιμένοντας το "μπόνους", φυτοζωούν οι ελληνικές βιομηχανίες φωτοβολταϊκών


Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και κυρίως εκείνες οι βιομηχανίες που παράγουν πανέλα. Στην επενδυτική «παγωμάρα» που αντιμετωπίζει ο κλάδος το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της χρηματοδοτικής άπνοιας και της αβεβαιότητας για τις αποφάσεις της  πολιτείας, οι εταιρείες παραγωγής πάνελς έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το μεγάλο ανταγωνισμό από τα κινεζικά προϊόντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από τα τέσσερα ελληνικά εργοστάσια, τα τρία λειτουργούν ελάχιστα και μόνον για να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες των πάρκων που στήνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και το τέταρτο (το οποίο δεν παράγει κυψέλες αλλά μόνον συναρμολογεί πάνελς) λειτουργεί σε χαμηλούς ρυθμούς.
Ο κινεζικός ανταγωνισμός είναι έντονος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, υπάρχουν κινεζικά πάνελς που πωλούνται προς 50 έως 57 λεπτά το watt. Τα επώνυμα κινεζικά κυμαίνονται από 58 έως 68 λεπτά. Τα ευρωπαϊκά πωλούνται στα επίπεδα των 70 – 88 λεπτών, ενώ τα ελληνικά, για να μπορούν να επιβιώσουν πρέπει να πωλούνται τουλάχιστον στα επίπεδα των 70 έως 75 λεπτών το watt.
Η ελπίδα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν η υιοθέτηση του μπόνους στον ευρωπαϊκό εξοπλισμό, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, παρότι νομοθετήθηκε επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου μπόνους 10% στο feed in tariffs που πληρώνεται μια φωτοβολταϊκή επένδυση όταν χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό κατά 80%, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς απαιτείται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, η γραφειοκρατία του υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε και εδώ το θαύμα της (βοηθούσης και της ουσιαστικής απονεύρωσης της ειδικής υπηρεσίας ΑΠΕ που είχε συσταθεί παλαιότερα στο υπουργείο), καθώς, μήνες μετά την νομοθέτηση, δεν είχε ετοιμάσει την υπουργική απόφαση. Τώρα ο κλάδος ελπίζει ότι η νέα ηγεσία θα κατανοήσει το πρόβλημα και θα προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του μόνου μέτρου που θα μπορούσε να δώσει ανάσα ζωής στον κλάδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική νομοθεσία έχει ουσιαστικά «αντιγράψει» το ιταλικό μοντέλο που έχει δουλέψει εξαιρετικά, τόσο για την Ιταλική βιομηχανία εξοπλισμού όσο και συνολικότερα για την Ευρωπαϊκή.

Παρέμβαση Γ.Στουρνάρα ζητά ο ΣΠΕΦ για τη στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ


Την άμεση επέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το ζήτημα της στάσης πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά ζητά ο ΣΠΕΦ με επιστολή του προς το νέο υπουργό.
Στην επιστολή του ο ΣΠΕΦ κάνει λόγο για επικείμενη μαζική πτώχευση των ηλεκτροπαραγωγών λόγω των συσσωρευμένων οφειλών στις οποίες έχει οδηγήσει η μη πληρωμή τους εδώ και τέσσερις μήνες,  ζητώντας ειδικότερα από το νέο υπουργό Οικονομικών να παρέμβει ώστε να ενισχυθεί ο ΛΑΓΗΕ, είτε  μέσω δανείου από το ΤΠΔ είτε μέσω της αύξησης του κεφαλαίου του.
Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
"Αξιότιμε κε Υπουργέ
Καταρχήν με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε προσωπικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της ηγεσίας του κρίσιμου για την Εθνική Οικονομία αυτού Υπουργείου και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που καλείστε να επιτελέσετε.
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των πληρωμών των παραγωγών ενέργειας από Φ/Β, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε και σε εσάς ζητώντας την ύστατη παρέμβαση σας όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τρεις μήνες τώρα, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.
Η τραγική κατάσταση στην οποία οι χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας από Φ/Β έχουν περιέλθει όσον αφορά τις πληρωμές τους από ΛΑΓΗΕ και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών τριών και οσονούπω τεσσάρων μηνών, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μαζική πτώχευσηκαι συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορώνένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί. Όπως προφανώς γνωρίζετε ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και ως τέτοιος φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό με επαχθείς λόγω και της οικονομικής κρίσης όρους. Η ανελαστική τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και συνεπώς είναι αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.
Έτσι ο ευρύτατος αυτός κοινωνικός ιστός, η επιχειρηματική τάξη αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που εμπλέκονται στις ΑΠΕ και τα Φ/Β ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομικά μαζική κατάρρευση που όμοια της στον παρελθόν μάλλον δεν υφίσταται για να συγκριθεί.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Εκ της προηγούμενης θέσης σας στην Γενική Διεύθυνση του ΙΟΒΕ και της εξαιρετικής μελέτης που το ίδρυμα αυτό διεξήγαγε και δημόσια παρουσιάσατε τον Ιούλιο του 2011 σχετικά με τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την απορρόφηση του 60% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) προς επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, γνωρίζετε πολύ καλά πως το διευρυνόμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν οφείλεται στις ΑΠΕ. Σύμπλεγμα στρεβλώσεων με προεξέχοντα τον Μηχανισμό ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΜΚ) συντελούν στην τεχνητή υποβάθμιση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και συνεπώς στην διόγκωση του κενού που το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καλείται να καλύψει δηλαδή της διαφοράς της πλήρους αποζημίωσης των ΑΠΕ που είναι το Feed-in-Tariff (FIT) από ένα μέρος μόνο του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που είναι η ΟΤΣ.
Επιπλέον μέσω του μηχανισμού αυτού ζημιώνεται και η ίδια η εθνική οικονομία αφού φθηνή λιγνιτική ισχύς υποκαθίσταται από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει καταγγείλει και μάλιστα εκτός του ανταγωνιστικού «χρηματιστηρίου» του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της ΟΤΣ. Είναι λοιπόν προφανές πως όποιο πρόσκαιρο μέτρο και να ληφθεί, αν οι στρεβλώσεις αυτές δεν αρθούν ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμένει προβληματικός. Το έλλειμμα του, που πυροσβεστικά επιχειρείται να καλυφθεί από το ΕΤΜΕΑΡ δυσφημώντας κατάφορα τις ΑΠΕ, είναι απολύτως δομικό έλλειμμα της Προμήθειας συνολικά και όχι των ΑΠΕ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς των ΑΠΕ έχουν επανειλημμένα προτείνει την ενσωμάτωση του στο κόστος ενέργειας.
Επιπλέον ότι επιπρόσθετο επιχειρείται να επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ όπως για παράδειγμα η ΣΗΘΥΑ άνω των 35MW (άρθρο 197, ν. 4001/2011 και ΥΑ Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 ΦΕΚ Β΄ 889/22.3.2012 για την οποία ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει στις 11/5/12 με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ), οφείλει να προηγείται λεπτομερής οικονομικός προϋπολογισμός της πορείας του λογαριασμού με εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων κάθε φορά πόρων και χωρίς να διακινδυνεύεται έτσι η βιωσιμότητα των ΑΠΕ αλλά και να δυσφημούνται μονίμως αυτές στο κοινωνικό σύνολο ως μοναδικές δήθεν υπαίτιες κάθε ελλείμματος που προκύπτει.
Σε μια χώρα όπου επισταμένα ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και προσπαθεί καθημερινά να πείσει για την ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων, είναι αδιανόητη η βίαιη πτώχευση των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β και η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που αυτή θα επιφέρει.
Τουλάχιστον ουδείς από εμάς φαντάζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συντελεστεί εντός της ομαλότητας και των θεσμικών πλαισίων που γνωρίζουμε.
Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας προς εξόφληση των οφειλομένων στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Δρ. Κώστας Δανιηλίδης – Αντιπρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας"