Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η Γερμανία θα προσθέσει ισχύ 5.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά το 2010

  • Η αναμενόμενη επιπλέον εγκατεστημένη ισχύς 5.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία το 2010 θα καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ νέας ισχύος 3.000 μεγαβάτ που σημειώθηκε πέρυσι, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις σε συνέδριο του Euroforum της επικεφαλής του τμήματος ηλιακής ενέργειας στο γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος Κάριν Φράιερ.
    Την εκρηκτική αυτή ανάπτυξη η κ. Φράιερ την απέδωσε στη σπουδή των επενδυτών να προλάβουν τη μείωση 16% των επιδοτήσεων η οποία θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Η Γερμανία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη αγορά των φωτοβολταϊκών με συνολική εγκαταστημένη ισχύ 9.000 μεγαβάτ στα τέλη του 2009 και τη δημιουργία περίπου 58.000 θέσεων εργασίας μέσα στην περασμένη δεκαετία. Η κ. Φράιερ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές πριν τεθεί σε ισχύ η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων την 1η Ιουλίου.
    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "θέλουμε να διατηρήσουμε την ηγετική θέση στην τεχνολογία και τις θέσεις εργασίας, αλλά, από την άλλη, δεν θέλουμε να οδηγήσουμε σε υπερθέρμανση την παγκόσμια αγορά.
    Οφείλαμε να προχωρήσουμε στη διόρθωση". Αναγνώρισε ότι η νομοθετική πράξη, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη στην έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, θα δυσχεράνει τον ανταγωνισμό των γερμανικών εταιριών με τους ασιάτες κατασκευαστές, ειδικά λόγω του ότι η μείωση 16% που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου θα συνοδευθεί από καινούργια μείωση 11% με 13% τον Ιανουάριο του 2011.
    "Ο κλάδος θα πρέπει να απορροφήσει μια μείωση σχεδόν 40% των τιμών μέσα σε δεκατρείς μήνες.
    Η τιμή τροφοδοσίας του δικτύου με την παραγόμενη ενέργεια μειώθηκε ήδη κατά 9% τον Ιανουάριο του 2010.
    Η γερμανική βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη πρόκληση", είπε η κ. Φράιερ.
    Η τιμή τροφοδοσίας του δικτύου με την παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ήταν ο κύριος λόγος για την κατάκτηση από τη γερμανική αγορά της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας στην ηλιακή ενέργεια, αντιστοιχώντας στο 50% του συνόλου των εγκαταστάσεων το 2009 σε μια παγκόσμια αγορά 18 δισ. ευρώ.
    Το στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της μείωσης της τιμής, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση των κινήτρων για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το δημόσιο αίσθημα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας χρεώνουν τους καταναλωτές με υψηλότερες τιμές για να χρηματοδοτήσουν το σύστημα.
    ΠηγήExpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου