Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Δικαίωση για το φωτοβολταϊκό αντάρτικο κατά ΛΑΓΗΕ


Πάνω από εξήντα παραγωγούς φωτοβολταϊκών δικαιώνει απόφαση της ΡΑΕ η οποία κρίνει ως απαράδεκτες τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η Ρυθμιστική Αρχή πάντως περιορίζεται στην παρούσα φάση να απευθύνει σύσταση στο Λειτουργό της αγοράς, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην ελλειμματικότητα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ και ζητεί από το ΛΑΓΗΕ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμπρόθεσμη πληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεών του.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της απόφασης του ρυθμιστή είναι εκτός από τις καταγγελίες για μη εμπρόθεσμη καταβολή των προβλεπομένων πληρωμών, εμμέσως δέχεται και τις καταγγελίες περί διακριτικής μεταχείρισης του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους εταιρείες, ο ΛΑΓΗΕ δεν κατέβαλε επιλεκτικά πληρωμές σε εταιρείες που είχαν υποβάλει καταγγελία για τις καθυστερήσεις στη ΡΑΕ, ενώ αντίθετα εξοφλούσε τιμολόγια άλλων εταιρειών που δεν είχαν κινηθεί εναντίον του. Η ΡΑΕ επί της ουσίας κρίνει ως πιθανά βάσιμες τις καταγγελίες αυτές και απευθύνει σύσταση στο ΛΑΓΗΕ να άρει οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση σε βάρος εταιρειών.
Καθοριστικός παράγοντας πάντως για το γεγονός ότι η ΡΑΕ απευθύνει σύσταση και δεν προχωρά σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος του λειτουργού, είναι το γεγονός ότι ο ΛΑΓΗΕ αναγνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις του και δηλώνει ότι δεν υφίσταται θέμα άρνησης των υποχρεώσεων αλλά καθυστέρησης εξόφλησης των τιμολογίων, για λόγους που δεν ανάγονται στη δική του υπαιτιότητα (ελλειμματικότητα λογαριασμού ΑΠΕ).
Το πρόβλημα πάντως που καταγγέλλουν οι εταιρείες, από κοινού με τους δύο συνδέσμους ΑΠΕ, το ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) και τον ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) δικαιώνει απόφαση της ΡΑΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, μετά την επιβολή της εισφοράς. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από το ΛΑΓΗΕ, αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάνουν στους 5 μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με πραγματικά έσοδα 7 μηνών, οι εταιρείες θα κληθούν να καλύψουν λειτουργικά και χρηματοοικονομικά έξοδα 12 μηνών, που μαζί με την έκτακτη εισφορά σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν επενδύσεις σε αρνητικούς δείκτες κάλυψης.
Πληροφορίες πάντως θέλουν τους συνδέσμους φωτοβολταϊκών αλλά και μεμονωμένους επενδυτές να κινούνται νομικά προκειμένου να προσβάλλουν την εισφορά στα δικαστήρια. Ήδη έχουν ενημερωθεί και έχουν δοθεί εντολές σε δικηγορικά γραφεία τα οποία και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα εκτός από τα ελληνικά δικαστήρια, οι προσφυγές να κατατεθούν και σε ευρωπαϊκά όργανα
http://www.energypress.gr/news/Dikaiwsh-gia-to-fwtoboltaiko-antartiko-kata-LAGHE

Στα δικαστήρια πάνε οι επενδυτές την εισφορά στα φωτοβολταϊκά


Με τα κομπιουτεράκια στα χέρια είναι πλέον οι εμπλεκόμενοι στο χώρο των φωτοβολταϊκών, κυρίως εκείνοι που έχουν ήδη επενδύσει ή έχουν τις άδειες και πρέπει άμεσα να αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσής τους στο επόμενο διάστημα. Τα όσα έφερε ο κ. Παπαγεωργίου και ψηφίστηκαν από τη Βουλή  διαμορφώνουν νέα δεδομένα και καθορίζουν τις κινήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι ή υφιστάμενοι επενδυτές.
Ταυτόχρονα, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό, οι επενδυτές αναζητούν νομικούς τρόπους για την ανατροπή της έκτακτης εισφοράς, ενώ πυκνώνουν και οι νομικές κινήσεις εναντίον του ΛΑΓΗΕ για την καθυστέρηση στις πληρωμές.
Σύμφωνα με αξιόπιστους νομικούς παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το energypress, υπάρχουν πράγματι περιθώρια προσβολής των διατάξεων που νομοθετήθηκαν, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται λόγος για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι πολλά τα ζητήματα που ανακύπτουν. Άλλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης εκ μέρους συλλογικών οργάνων και άλλα εκ μέρους μεμονωμένων επενδυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Η διάταξη μπάζει από παντού. Αυτό μας διαβεβαιώνουν οι νομικοί με τους οποίους συζητάμε, ενώ στις επόμενες ημέρες θα αναθέσουμε τη νομική μας υποστήριξη και θα ξεκινήσει ο δικαστικός αγώνας» αναφέρει, μιλώντας στο energypress, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Στέλιος Λουμάκης.
«Με τους νομικούς μας συμβούλους εξετάζουμε ακόμα και το ποινικό μέρος της υπόθεσης, δηλαδή την αναζήτηση ποινικών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ή άλλων αρμόδιων φορέων» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Νίκος Καλογεράκης και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε καταγγελία στην Κομισιόν, η οποία έχει εκφραστεί αρνητικά για παρεμβάσεις σε υφιστάμενες συμβάσεις, και θα προσφύγουμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να μπλοκάρουμε τα μέτρα».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΑΣΥΦ οργανώνει ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο PRESIDENT με ομιλητές νομικούς και αντικείμενο την ενημέρωση των επενδυτών για τις δυνατότητες νομικής προστασίας τους.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι πέραν των δυνατοτήτων «συλλογικής» νομικής προστασίας, κρίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες εξατομικευμένων κινήσεων εκ μέρους  των επενδυτών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε έργου (ύπαρξη τραπεζικού δανεισμού, συμβάσεις εκχώρησης απαιτήσεων έναντι του ΛΑΓΗΕ σε τραπεζικά ιδρύματα κλπ.).
Βλέπε και σχετικό άρθρο: http://www.energypress.gr/news/Ektakth-eisfora-sto-timhma-pwlhsewn-hlektrikhs-energeias-apo-APE-kai-SHTHYA:-Oi-nomikes-parametroi

Η έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ σε ημερίδα του ΠΑΣΥΦ την Παρασκευή


Ημερίδα-συζήτηση οργανώνει ο ΠΑΣΥΦ,  με θέμα την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ και την κατάργηση του 18μηνου στα συμβασιοποιημένα έργα, την Παρασκευή 16/11 στο ξενοδοχείο President στις 18:00.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, θα παρευρεθούν νομικοί από όλους τους χώρους (αστικού-συνταγματικού-οινικού-διοικητικού δικαίου) οι οποίοι θα αναφερθούν στο θέμα και θα αναλύσουν την κατάσταση των επενδύσεων κατά την επιβολή των μέτρων από νομικής πλευράς.
Η συζήτηση θα είναι ανοικτή για όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είτε βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής είτε έχουν άδειες ή εξαιρέσεις από άδεια παραγωγής.