Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΕΦ και ΗΛΙΟΣ ενώνουν τις φωνές τους για το net - metering

Ο ενεργειακός συμψηφισμός παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (net-metering) από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, πρέπει να θεσπισθεί άμεσα και ουσιαστικά χωρίς ρυθμίσεις και λεπτομέρειες που θα αποθαρρύνουν τελικά τους καταναλωτές, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών-Εγκαταστατών Οικιακών & Κτιριακών Φωτοβολταϊκών ΗΛΙΟΣ.
Εν όψει της επικείμενης ψήφισης από τη Βουλή νέων ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν και την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι δύο Σύνδεσμοι επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τελικά την επιτυχία ή μη του μέτρου και προτείνουν βελτιώσεις στις ρυθμίσεις  που έχει καταθέσει το ΥΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δύο Σύνδεσμοι τονίζουν την ανάγκη:
• Να προβλεφθεί η χρήση μετρητή διπλής κατεύθυνσης, ώστε ο συμψηφισμός να αφορά όλες τις χρεώσεις που υπολογίζονται επί της κατανάλωσης ενέργειας (π.χ. τέλη χρήσης δικτύου, συστήματος κ.λπ).
• Η χρέωση του καταναλωτή να γίνεται επί της καθαρής κατανάλωσης που προκύπτει μετά το συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου.
• Τυχόν περίσσεια ενέργειας που προκύπτει στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου, να πιστώνεται στις επόμενες μετρητικές περιόδους, μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους, ώστε ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση.
• Να μειωθεί το κόστος σύνδεσης, ώστε να προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα. Ενδεικτικά το κόστος σύνδεσης ενός οικιακού συστήματος στην Ελλάδα είναι 800-1.000 € πλέον ΦΠΑ, σε αντίθεση με άλλες χώρες που το κόστος αυτό κυμαίνεται από 150 έως 250 € (π.χ. Γερμανία, Κύπρος).
«Μόνο έτσι οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μια διέξοδο για φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια», τονίζουν οι δύο σύνδεσμοι.
 
(energypress,gr)

ΠΑΣΥΦ προς επενδυτές φωτοβολταϊκών: Μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς

Σκληρή στάση φαίνεται ότι έχει επιλέξει να κρατήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) σχετικά με το λεγόμενο new deal, δηλαδή την αλλαγή στις υφιστάμενες ταρίφες φωτοβολταϊκών και την ταυτόχρονη χρονική  παράταση στις συμβάσεις. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καλεί τους επενδυτές να μην υποκύψουν και να μην αποδεχθούν καμία αλλαγή στις συμβάσεις τους.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις προτάσεις που ακούσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αλλαγή των συμβάσεών μας και εξοντωτικό κούρεμα των εγγυημένων τιμών, και με βάση τις επαφές που είχαμε, τόσο με τα μέλη μας όσο και με τους νομικούς μας συμβούλους, καλούμε τους επενδυτές φωτοβολταϊκών να μην κάνουν καμία παραχώρηση και να μην υποκύψουν στους ψευτοεκβιασμούς που τους ασκούνται.
Οι συμβάσεις μας είναι ισχυρές, είναι περιουσιακό μας στοιχείο το οποίο το κράτος απειλεί με δήμευση και είναι το μόνο και ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας. Αν ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για αλλαγή της σύμβασής μας (είτε λίγο καλύτερη, είτε λίγο χειρότερη, είτε λίγο πάνω στα ποσοστά, είτε λίγο κάτω), θα έχουμε υπονομεύσει το μοναδικό μας όπλο και θα είμαστε στον αέρα για οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή προς το χειρότερο.
Δεν διαπραγματευόμαστε την περιουσία μας και δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι να φτάσουμε τον αγώνα μέχρι τέλος, ότι και να σημαίνει αυτό. Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στη δημιουργία Ταμείου για τη νομική προστασία των επενδυτών».

Έντοκη επιστροφή της έκτακτης εισφοράς στα φ/β ζητά ο ΣΠΗΕΦ

Νομική διερεύνηση για τυχόν ευθύνες των αρμόδιων αρχών όσον αφορά το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ προαναγγέλλει ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) του Νομού Σερρών, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτουν. Μεταξύ άλλων, ο ΣΠΗΕΦ ζητά την επιστροφή στους παραγωγούς φ/β της έκτακτης εισφοράς που τους έχει επιβληθεί και μάλιστα εντόκως. 
Ειδικότερα, μετά από έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος , καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τους αρμόδιους φορείς:
• Να αναθέσουν σε ανεξάρτητο φορέα την εκπόνηση μελέτης για τον  επαναπροσδιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ λαμβάνοντας υπόψη όλους  τους παράγοντες  που  το  δημιούργησαν
• Να  χρεώσουν το υπάρχον έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σε αυτούς που επωφελήθηκαν των στρεβλώσεων
• Να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ εντόκως τα ποσά της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου  που τους παρακρατήθηκαν ,καθώς και τους τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών που υφίστανται.
• Να καταργήσουν το ΕΤΜΕΑΡ που δυσφημεί τις ΑΠΕ και να ενσωματώσουν  το κόστος ενίσχυσης των ΑΠΕ στο κόστος εμπορίας των προμηθευτών.
• Να προωθήσουν τη διασύνδεση  των νησιών στο σύστημα , να προωθήσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και να σχεδιάσουν με προσοχή την εγκατάσταση επιπλέον μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο σύστημα και τις επιπτώσεις  σε αυτό της αλόγιστης αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος..
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΗΕΦ Νομού Σερρών επισημαίνει παράλληλα:
«Οι  παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταΪκά  υφίστανται  τα  τελευταία  χρόνια μονομερώς   τις συνέπειες αυτού του ελλείμματος (οριζόντια και αντισυνταγματική εισφορά από 25% έως 37% του τζίρου τους ,καθυστέρηση πληρωμών πάνω από 6 μήνες, φορολόγηση και της έκτακτης εισφοράς που τους παρακρατείται ,κλπ.) και δηλώνουν ότι πλέον δεν θα ανεχτούν τον εξαναγκασμό τους στη χρεοκοπία και την κατάσχεση των περιουσιών τους.
Δηλώνουν ότι το μόνο λάθος τους ήταν που εμπιστεύτηκαν τους νόμους της πολιτείας και εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της χώρας, την ώρα  που οι μεγαλόσχημοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες φυγάδευαν τα χρήματά τους ,αυτοί  επένδυσαν τις οικονομίες τους και δανείστηκαν με ληστρικά επιτόκια υποθηκεύοντας την περιουσία τους (συνολικά πάνω από 3δις την τριετία) δημιουργώντας πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.
Εγκαλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και των αρμοδίων αρχών και Υπηρεσιών (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ,ΔΕΔΔΗΕ,ΑΔΜΗΕ) για την κατασυκοφάντηση  του κλάδου των Α.Π.Ε. στη συνείδηση του Ελληνικού λαού ως την αιτία των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, χάριν των προμηθευτών και των παραγωγών ενέργειας από συμβατικά καύσιμα( λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ενώ γνωρίζουν ότι:
• Η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη επιδοτείται εμμέσως για δεκαετίες με την δωρεάν πρόσβαση της ΔΕΗ Α.Ε. στα λιγνιτικά κοιτάσματα, χωρίς η τελευταία να πληρώνει δικαιώματα χρήσης (royalties) στο Δημόσιο, κάτι που επανειλημμένως έχει επισημάνει και η ΕΕ. Η έμμεση αυτή επιδότηση ισοδυναμεί σε εκατοντάδες εκατ. € ετησίως.
•  Η ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο επιδοτείται άμεσα και πληρώνεται από τους καταναλωτές ως ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) με περίπου 700 εκατ. € ετησίως. Συγκεκριμένα, όλοι οι καταναλωτές επιδοτούν την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο στα νησιά όπου το μέσο κόστος παραγωγής είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την τιμή λιανικής του ρεύματος. Αν η Πολιτεία δεν ολιγωρούσε επί δεκαετίες και είχε διασυνδέσει πολλά από τα νησιά με το ηπειρωτικό δίκτυο, θα είχαμε πετύχει εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων.
•  Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο επιδοτείται άμεσα με την εφαρμογή δύο μηχανισμών (του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) με εκατοντάδες εκατ. € ετησίως.
• Στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων οφείλεται περισσότερο από το 50% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου
•  Η καύση λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους και για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Οι γερασμένες μονάδες της ΔΕΗ καίνε το πιο βρώμικο καύσιμο στον κόσμο. Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλούν, κοστίζουν έως και 3,9 δις ευρώ ετησίως στην εθνική μας οικονομία, που θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Τα  έσοδα του ταμείου του ΛΑΓΗΕ  από τον ΗΕΠ από το 1999 προσδιορίζονται με βάση την «στρεβλή» ΟΤΣ ,που όπως έχει αποδειχθεί από πλείστες μελέτες (ΙΟΒΕ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πολυτεχνείου Κρήτης) και όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τους φορείς των Α.Π.Ε. , δεν λαμβάνει υπ’ όψη το κόστος του λιγνίτη, τις επιδοτήσεις της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο καθώς και το αποφευγόμενο κόστος από τη διείσδυση των Α.Π.Ε. στο σύστημα. Έτσι με τη ραγδαία είσοδο των Α.Π.Ε. στο σύστημα, η ΟΤΣ  συνεχώς μειωνόταν  προς όφελος των προμηθευτών  και παρά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που επωμίζονται οι καταναλωτές και δυσφημούν τις Α.Π.Ε. ως ακριβές ,  το έλλειμμα  του ΛΑΓΗΕ μεγαλώνει. Υπενθυμίζουμε ότι ο στρεβλός και απηρχαιωμένος τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, που ισχύει από το 1999, οδηγεί σε ανάγκη τεχνητής υπερτίμησής του, κατά ένα ποσοστό της τάξης του 60% (ποσό που καρπώνονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας), όπως έχει υπολογίσει η σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ.  Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2013, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 705 εκατ. ευρώ υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο
Τέλος Α.Π.Ε. ή Τέλος Μείωσης Εκπομπών. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 282 εκατ. ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των Α.Π.Ε. ενώ τα υπόλοιπα 423 εκατ. Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ανωτέρω “επιδοτήσεων” ουδεμία ποιοτική σχέση έχει με το ΕΤΜΕΑΡ, καθώς το τελευταίο αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Οι ρυπογόνες συμβατικές μονάδες θα έχουν πάντα ένα σημαντικό και αυξανόμενο κόστος για την προμήθεια της καύσιμης ύλης και  δεν υπόσχονται  μειωμένη επιβάρυνση των καταναλωτών στο μέλλον. Αντιθέτως, ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν.
Ακριβά είναι λοιπόν τα ορυκτά καύσιμα, όχι οι ΑΠΕ, οι οποίες υπόσχονται σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μεσοπρόθεσμα.»
(energypress.gr)