Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εξετάζονται φορολογικά κίνητρα σε φωτοβολταϊκά

Στην υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου προσβλέπουν οι υποψήφιοι επενδυτές, καθώς διαπιστώνουν ότι το νέο φορολογικό πλαίσιο που αυξάνει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 40% από 25% που ήταν μέχρι πρότινος, ανατρέπει για μια ακόμη φορά τους σχεδιασμούς τους και οδηγεί σε ακύρωση την πλειονότητα των σχεδιαζόμενων έργων.
Το θέμα ετέθη τόσο στην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπριμπίλη όσο και στην καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Συστήματα. Μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει ειδική συνάντηση με τους επιτελείς του Yπουργείου Οικονομίας εν όψει της κατάρτισης του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Oπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Κώστας Δανιηλίδης τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αιτήσεις 3.700 MW) είχαν σχεδιαστεί με βάση υψηλές τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας από το σύστημα, αλλά και δυνατότητα ένταξης των επενδύσεων σε προγράμματα ενίσχυσης του Β΄ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα ο δείκτης εσωτερικής απόδοσης (IRR) να είναι της τάξης του 25%-30%.
Η αλλαγή του πλαισίου όσον αφορά την τιμολόγηση και η σταδιακή μείωση της τιμής αγοράς από το σύστημα μείωσε το IRR των επενδυτικών σχεδίων στο 17%-18%. Και με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις κρίνονταν βιώσιμες. Eτσι, οι υποψήφιοι επενδυτές κατάφεραν προ διμήνου να αποτρέψουν νέα αλλαγή του καθεστώτος τιμολόγησης, όταν ετέθη από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και έκριναν ως αποδεκτή τη μη ύπαρξη στον αναπτυξιακό νόμο ειδικών κινήτρων για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο, ακολούθησε η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου και η αύξηση της φορολογίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δανιηλίδη, που μειώνει τον δείκτη εσωτερικής απόδοσης των φωτοβολταϊκών έργων στο 11% καθιστώντας τα μη βιώσιμα με δεδομένη και τη φειδώ που αντιμετωπίζουν πλέον οι τράπεζες τα αιτήματα για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Εξάλλου, το περιβάλλον ανατρέπεται και από ένα ακόμη δεδομένο, δηλαδή από το πράσινο φως που άναψε στους αγρότες ο νόμος του Yπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε «γαίες υψηλής παραγωγικότητας». Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση κατ'Α εξαίρεση άδειας στους κατ'Α επάγγελμα αγρότες. Τη δυνατότητα αυτή δεν έχει σχεδόν κανείς άλλος ενδιαφερόμενος, μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση από το Yπουργείο Περιβάλλοντος που θα καθορίζει την ισχύ από ΑΠΕ ανά έτος που μπορεί να εγκατασταθεί στη χώρα για μέχρι και το 2020, και μάλιστα με αναλογία για την κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία (φ/β, αιολικά, βιομάζα κ.ά). Οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν ότι η μη έκδοση της απόφασης για ένα τρίμηνο, όπως προβλέπει ο νόμος, θα οδηγήσει σε πάγωμα της υποβολής οποιασδήποτε αίτησης, την ίδια ώρα που οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα είναι οι μόνοι που θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την απόκτηση νέων αδειών..

Πηγή: Sportime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου